Mr. Súlyprobléma – Kelvin Gastelum, a középsúly kompakt bombázója

A fogyasztási gondok nagymestere Jack Hermanssonnal csap össze a Fight Island-en.

Fogadjunk, hogy Gastelum kiüti Hermanssont!

A „Mexikói Joker”, Kelvin Gastelum ígéretes váltósúlyú tehetségnek indult, TUF-győztes lett, majd súlyproblémái és marihuána fogyasztása kissé visszavetették a karrierjét. A divízióváltás után viszont alaposan megszorongatta Israel Adesanyát, most pedig azon mesterkedik, hogy újra ketrecbe léphessen az „Utolsó Stílushajlító” ellen!

Villámrajt

A mexikói felmenőkkel is rendelkező, ifjú Kelvin hamar megmutatta, hogy komoly potenciál lakozik benne: középiskolásként Arizona állam birkózóbajnokságain szerepelt, majd 19 esztendősen úgy határozott, hogy profinak áll. Másfél év alatt öt mérkőzést vállalt – kettőt Mexikóban, hármat pedig az Egyesült Államokban –, amelyeket kivétel nélkül megnyert, sőt, egyik ellenfele sem húzta a végső dudaszóig. A UFC figyelmét is felkeltette az ifjú tehetség, így a 22 éves Gastelum hamarosan beköltözhetett a The Ultimate Fighter villába, ahonnan utána ki sem tette a lábát! Chael Sonnen védence ugyanis magabiztosan menetelt, mind a négy mérkőzését gond nélkül hozta, hogy utána a finálét is megnyerje Uriah Hall ellenében. Mindezt középsúlyban.

A legjobbak közé azonban túl kicsinek tűnt (175 centiméter magas), így elkerülhetetlenné vált a fogyasztás váltósúlyba. Az első két mérkőzésén nem is akadt semmi probléma, harmadszorra viszont másfél fonttal mért a súlylimit fölé, amit a fizetésének húsz százaléka bánt…

A legnagyobb ellenfél: a mérleg

Na meg Dana White kedélyállapota, akit Kelvin súlyproblémái alaposan kikészítettek. Adott volt egy nagyon tehetséges harcos, aki veretlenül menetelt, izgalmas stílussal, azonban folyamatosan gondok adódtak vele… Élete első vereségét Tyron Woodley ellen szenvedte el, de nem ez volt a fő probléma, hanem, hogy 10 (!) fonttal haladta meg a megengedett súlyt. Ez óriási tévesztés, gyakorlatilag egy súlycsoporttal feljebb is harcolhatott volna, hiszen mindössze 5 font választotta el a középsúly felső limitjétől. A UFC nem is teketóriázott sokat, felzavarta a 185 fontosok közé, ahol meggyőzően mutatkozott be.

Majd visszatért a 170 fontos divízióba, ahol legyőzte a korábbi bajnok Johny Hendricks-et, és készülhetett a Donald Cerrone elleni összecsapásra, amikor is… Igen, ismét elszúrta a fogyasztást. Olyannyira, hogy a mérlegre sem állt fel. Uncle Dana bepipult, a UFC főkopasza kijelentette: Gastelum soha többet nem mérkőzhet váltósúlyban. Ezt a kijelentését – sok másikkal ellentétben – azóta sem vonta vissza.

Út a címmérkőzésig

Talán annyira Kelvin sem bánta a kényszerű váltás, az egykori zöldsapkást, Tim Kennedyt és a brazil legendát, Vítor Belfortot is legyőzte középsúlyban. Csakhogy… Gastelum rágyújtott néhány füves cigire a mérkőzést megelőző hetekben, amire az USADA alaposan húzta a száját, így végül három hónapos eltiltással és No Contest eredménnyel végződött az ügy. A Chris Weidman elleni mérkőzésen elindulhatott volna a cím felé a mexikói-amerikai bunyós, ám az alábbi leütésen kívül, nem volt momentuma sem a korábbi bajnok ellen.

Nem úgy négy hónappal később, amikor a középsúlyú trónról frissen letaszított Michael Bispinget ütötte ki és küldte nyugdíjba, hogy azután „Jacaré” Souza kipontozásáért megkapja a címmérkőzést Robert Whittaker ellen. Az ausztrál végül visszakozott a bunyótól (sérv miatt), így Israel Adesanya lett Gastelum ellenfele, akivel óriási tűzijátékot mutattak be. Több szakportál is 2019 legjobb mérkőzésének választotta az „Utolsó Stílushajlító” győzelmével végződő interim címmérkőzést.

A UFC mókamestere

Idén októberben még csak 29 éves lesz Kelvin, aki az „Izzy” elleni összecsapáson tehette volna fel a koronát eddig pályafutására, ám még így sincs lekésve semmiről. Igaz, Darren Till ellen vereséget szenvedett tavaly novemberben, ám Jack Hermansson legyőzésével visszatérhet a köztudatba, ahol már így is rengeteget forog a neve. Nem mindig pozitív értelemben… A „Gorilla” elleni bunyó után ismét eltiltották, ismét füvezésért, azonban elvonókúrával öt hónapra mérsékelte a büntetését.

A UFC vezetősége ettől függetlenül sok szerepet biztosít neki, eladható figura, a dél-amerikai The Ultimate Fighter csapatkapitánya is volt már, de a Las Vegas-i TUF-ot is vezette Robert Whittaker társaságában, emellett sajtóeseményeken is rendszeresen megjelenik, ahol nem állnak messze tőle a bakik.

Sőt, a mérkőzései előtt is lázba alaposan lázba hozza közönséget: Israel Adesanya ellen például olyan lelkesen érkezett meg a ketrec melletti végső ellenőrzésre, hogy a melegítőjével együtt, a ketrecben hordandó fight shortját is letépte magáról.

És akkor még a mérlegelésen bemutatott trükkös „támaszkodását” nem is említettük!

Írj hozzászólást