Ronda Rousey “kisöccse” – Edmen Shahbazyan, a legígéretesebb középsúlyú tehetség

Az örmény származású ifjú titán következő ellenfele Derek Brunson lesz.

Fogadjunk, hogy Shahbazyan idő előtt megoldja Brunsont!

11 profi mérkőzés, 11 győzelem. 9 (T)KO, 1 submission, 1 megosztott pontozás. 10 első menetes befejezés. Edmen Shahbazyan mindössze 22 esztendős, de már ott van a középsúly elitében. Az örmény származású „Golden Boy” azonban ennél is többre vágyik: a UFC legfiatalabb bajnokává válna! Az út neheze viszont még hátra van!

„Úgy tekintettem rá, mintha a nővérem lenne.”

Edmen Shahbazyan a kaliforniai Glendale-ben született, örmény bevándorlók gyermekeként. Bátyja, Leon hatására kezdett el bunyózni, kilencéves korában, hogy három évvel később csatlakozzon a Glendale Fighting Club csapatához. Ekkoriban még nem beszélhettünk egy igazán felkapott klubról, a későbbi UFC-szupersztár, olimpiai bronzérmes judoka, Ronda Rousey még csak az amatőrök között próbálgatta szárnyait.

Három évvel később, viszont már a UFC világbajnoki címéért harcolt Rousey, a gálát megelőző nyílt edzésre, pedig egy mindössze 15 éves fiatalemberrel az oldalán érkezett. Ő volt Edmen Shahbazyan. A „Golden Boy” becenévre hallgató tinédzser ekkor még nagyon messze állt attól, hogy profi pályafutásba kezdjen, Ronda viszont folyamatosan győzködte, aminek meg is lett az eredménye: Rousey második veresége és visszavonulása után két hónappal, Shahbazyan megvívta élete első éles mérkőzését.

Egy kókler kezei között?!

A CXF szervezet hatodik gáláján lépett először ketrecbe Edmen, majd 43 másodperc elteltével már útban volt az öltöző felé. Ennyi idő kellett neki, hogy lemészárolja ellenfelét, az egyébként Meryl Streep Bemutató névre keresztelt eseményen. A gyors befejezések utána is folytatódtak: Shahbazyan boksztudása kiemelkedő, pedig Edmond Tarverdyan vezeti a felkészülését, aki egyáltalán nem örvend jó hírnévnek a szakmában…

A rajongók nagyrésze az örmény származású edzőt tette felelőssé Ronda Rousey vereségeiért, mondván a földharc koronázatlan királynője, csapnivaló boksztudása miatt nem tudta felvenni a versenyt Holly Holmmal és Amanda Nunes-zel. Tarverdyant a kókler és szélhámos jelzőkkel illették, aki Rousey karrierje mellett, Travis Browne ígéretes pályafutását is tönkretette. Ehhez képest, Shahbazyan állóharca teljesen rendben van, sőt, a kilenc kiütéses győzelem több mint kiválónak mondható. Lehetséges, hogy striking coach-váltás történt Glendale-ben?

3 perc 16 másodperc

Elképzelhető, Edmen ugyanis olyan sebességgel oldja meg ellenfeleit, mint annak idején Rousey is tette: a UFC Hírességek Csarnokába is beválasztott bajnoknő nem vesztegetett sok időt, általában az első menetben lekopogtatta az éppen aktuális kihívóját. Csak Miesha Tate húzta ki a harmadik felvonásig, ám végül ő is belenézett a már-már Ronda védjegyének számító karfeszítésbe. Shahbazyan hasonló léptekkel halad, egyedül a UFC-debütálásán nem tudta idő előtt lezárni a mérkőzését, Darren Stewart ellen megosztott pontozással győzedelmeskedett.

Utána viszont ismét visszatalált az idő előtti befejezésekkel kikövezett útra: az utolsó három összecsapása összesen nem tartott öt percig, azaz egyetlen menetig. Edmen hihetetlen hatékonysággal mészárolta le az elé küldött harcosokat, karrierje leghosszabb mérkőzése (ha nem számítjuk az imént említett egyetlen pontozást) 3 percig és 16 másodpercig tartott és – természetesen – (T)KO-val végződött. A Brad Tavares ellen bemutatott fejrúgása pedig a középsúlyú ranglista kilencedik helyére katapultálta, közvetlenül a nagyhalak mögé!

2021: az övszerzés éve?

Az örmény tehetség tehát sikeresen odaért az elitbe, de az út neheze még hátra van… A 185 fontos divízió élmezőnye ugyanis valódi cápaakvárium, ahol nem könnyű boldogulni. Israel Adesanya és Paulo Costa küzdenek majd meg a trónért, a UFC 253 főmérkőzésén, mögöttük pedig elképesztően sűrű a mezőny: az egykori bajnok, Robert Whittaker, a bombázó, Jared Cannonier és a skandináv orgyilkos, Jack Hermansson is mihamarabb a saját derekán szeretné látni a bajnoki övet. És akkor még említést sem tettünk az olyan kaliberű kapuőrökről, mint Kelvin Gastelum vagy Yoel Romero.

Persze Shahbazyannak egyelőre Derek Brunsonra kell koncentrálnia, a Floridában készülő birkózó ellen elválik, megérett-e már Edmen a súlycsoport élmezőnyére. Amennyiben az örmény harcos keze lendül a magasba Las Vegasban, a UFC meccsszervezői alighanem a Cannonier-Gastelum-Romero-Till négyesből választanak ellenfelet a 22 éves reménységnek. Ha pedig azt a mérkőzést is behúzza…

Dana White szinte biztosan megadja neki a lehetőséget, hogy a UFC legfiatalabb bajnoka legyen, és megdöntse Jon Jones rekordját!

Írj hozzászólást