UFC 251: Három címmérkőzéssel és egy beugrós BMF-bajnokkal indul a móka a Fight Island-en!

Gilbert Burns kiesése után, a rajongók megkapták, amit akartak!

Fogadjunk, hogy Jorge Masvidal leüti Kamaru Usmant!

Dana White csak megcsinálta! Igaz, szó sincs itt semmiféle magánszigetről, tengerparti homokban felállított Oktagonról (maximum a látvány miatt) és további utópisztikus dolgokról. Helyette itt van a jól bevált, korábban három gálának is helyet adó Yas-sziget, Abu Dhabi egyik turistaparadicsoma, a Forma 1-es futamok helyszíne, ahol a UFC négy eseményt pörget le két hét alatt, mielőtt visszatérne Las Vegasba. Rögtön a legnagyobb durranással kezdődik a móka: három címmérkőzéssel támad a UFC 251, ám az ötmenetes összecsapásokon kívül is lesznek érdekességek, Rose Namajunas és Jessica Andrade visszavágója a szalmasúlyú kihívói pozícióért zajlik, a főkártya másik női párosításán pedig a közönségkedvenc, Paige VanZant utolsó UFC-mérkőzésének is szemtanúi lehetünk.

Petr Yan vs. José Aldo

Tekintsünk most el attól a ténytől, hogy José Aldo a harmatsúlyú ranglista hatodik helyén állva kapott címmérkőzést, miközben Aljamain Sterling hiába áll a második pozícióban, csak a Frankie Edgar elleni beugrós szerep jutott neki… Több mint valószínű, hogy Sean Shelby és a UFC fejesei úgy gondolták, régi sikerei elismeréseképpen adnak még egy lehetőséget a pehelysúlyban egykoron egyeduralkodónak számító brazilnak, hogy két súlycsoportos bajnok legyen és a csúcson vonuljon vissza.

Aldo 33 éves, így a nyugdíj emlegetése korainak tűnhet, ám a legendás „Scarface” egyértelműen kiszorult a pehelysúlyú trónkövetelők sorából, míg a harmatsúlyba való fogyasztás már nagyon megviseli a szervezetét ennyi idősen. A Marlon Moraes elleni debütálásán valóságos csontváznak tűnt José, aki ugyanakkor azt állította, hogy soha nem volt még ilyen jó fogyasztása, sokkal erősebbnek érzi magát 135 fontban. Ennek ellenére vereséggel kezdett, igaz, csak a pontozók szerint, akik Moraesnek adták a győzelmet, érthetetlen módon: hiába veszítette el Aldo az első menetet, a másodikban és a harmadikban egyértelműen ellenfele fölé nőtt.

Kérdés, mire megy majd a Szibériából érkező, és rendkívül sikeréhes Yan ellen, aki – Joséhoz hasonlóan – állóharcban érzi igazán otthon magát, remek bokszoló, illetve a kardiója is jóval átlagon felüli. Aldónak mindenképpen le kellene porolnia a mostanában kissé hanyagolt brutális combosait, ha le akarja lassítani Petrt, aki gyors kezdő, illetve folyamatosan nyomul előre. Aligha valószínű, hogy ezen az összecsapáson lesz földharc, jó esély van rá, hogy parázs kick-box mérkőzésen döntik el a 135 fontos divízió trónjának sorsát a felek. A fiatalos lendület és sikeréhség találkozik a rutinnal, mi pedig előbbinek szavazunk bizalmat. Persze azért ne becsüljük le Aldót, Yan többször is megmutatta már, hogy le lehet ültetni a földre egy-egy jól irányzott ütéssel…

Tipp: Yan

Alexander Volkanovski vs. Max Holloway

Holloway magabiztosan menetelt a címmérkőzésig, majd legyőzte José Aldót, és felült a pehelysúly trónjára, mindössze 26 esztendősen. A visszavágón azután ismét simán megoldotta a brazil legendát, Brian Ortegának kiosztotta a szervezet történetének egyik legnagyobb verését, Frankie Edgart pedig magabiztosan kipontozta. Az egy súlycsoporttal feljebb tett kiránduláson ugyan veszített Dustin Poirier ellen, de ott sem festett rosszul a ketrecben, egyszerűen csak hozzá kell szoknia a könnyűsúlyú divízióhoz. Majd jött „Nagy Sándor” és térdre kényszerítette Maxot…

Mondhatni szó szerint, ugyanis az ex-rögbijátékos Volkanovski nem végzett félmunkát, 2019 decemberében nemes egyszerűséggel szétrúgta a bajnok lábait. Holloway elkövette azt a hibát, hogy – állítása szerint – nem készült fel külön az ausztrál harcosra, nem dolgozott ki megfelelő taktikát, aminek meg is lett a böjtje. Alex teljesen jogosan múlta felül az ötlettelennek tűnő Maxot, nem csinált semmi látványosat, nem ment bele felesleges adok-kapokba, azt tette, amit a bajnoki öv megszerzése megkövetelt.

A mérkőzés után pedig nagylelkűen felajánlotta, hogy azonnali visszavágót ad a hawaii ex-bajnoknak, aki kapott is az alkalmon, a UFC meccsszervezői nemkülönben. De mi változik majd másodjára? A bajnoknak sok újdonságot nem kell mutatnia, nem szabad belemennie az őszinte bunyóba Holloway-jel, tördelnie kell a harcot, és combosokkal lassítania a kihívót. Maxnek jönnie kell folyamatosan előre, ő a trónkövetelő, aki csak a boksztudásával nyerheti meg ezt a mérkőzést. Ugyanakkor lehetséges, hogy Volkanovskiban igazi nemezisre talált: az ausztrál ütőtávja hosszabb, a kardiója legalább olyan jó, mint a hawaii fiúé, jobb birkózó, illetve a rúgásait sem lehet félvállról venni. Hiába uralkodott hosszan Holloway, ez a súlycsoport jelenleg „Nagy Sándor” birodalma!

Tipp: Volkanovski

Kamaru Usman vs. Jorge Masvidal

A váltósúlyú király a BMF-bajnok ellen! A UFC-rajongók megkapták, amire vártak, csakúgy, mint a promóció: összejött az Usman vs. Masvidal mérkőzés. Eredetileg is ez a párosítás szerepelt a szervezet vezetőinek tervei között, ám Jorge begőzölt, mondván nincs eléggé megfizetve, és inkább kihátrált, így kapta meg a lehetőséget Gilbert Burns, aki azonban pozitív Covid-19 tesztet produkált… Patthelyzet. Dana White rémálma: ki kell nyitnia pénztárcáját…

A UFC elnöke végül kifizette Masvidalt, aki állítólag picit kevesebbet kap, mint amennyit szeretne, de még így is belement a bunyóba. Miért ne tette volna? Veszítenivalója nincs, a BMF-bajnoki övet mindenképpen megtarthatja, ha pedig meglepetést okoz, még egy másikat is szerezhet mellé. Ráadásul egy kevés zöldhasút is kap, ami ritka alkalom a UFC-ben.

Hogy Masvidal mit tud nyújtani a fizetésért cserébe, az már jobb kérdés. Állítólag segítette Dustin Poirier felkészülését, így valamennyire edzésben van, ugyanakkor nem készült kimondottan Usmanra, a kardió és a birkózás pedig nem szerepel az erősségei között, ráadásul edzője, Mike Brown sem lehet ott a sarkában, egy pozitív Covid-teszteredmény okán. Ezek fényében, Jorge a gyors befejezésben bízhat, ahogy tette azt Darren Till és Ben Askren ellen is: ha az első két menetben nem tudja kifektetni a nigériai bajnokot, akkor nagy esélye nem lesz a remek állóképességű, földön is világklasszis Usman ellen.

Még egy dolog szólhat a „Kubai Jézus” mellett, nevezetesen, hogy Kamaru gyengécske fejben… A Colby Covington elleni összecsapáson, minden menet után úgy kellett visszakönyörögnie a csapatának a mérkőzésbe, mondván meg tudja csinálni, legyőzheti az amúgy remekül helyt álló „Káoszt”. Usman most új edzővel készül, Trevor Wittman többek között Rose Namajunast és Justin Gaethje-t is tréningezi, talán a váltósúlyú bajnokot is gatyába rázza egy kicsit ilyen téren.

A másik kulcskérdés a taktika: Burns ellen valószínűleg az állóharcot erőltették volna, némi dirty boxinggal megfűszerezve, a földön ugyanis a többszörös BJJ-világbajnok brazil kerülhetett volna fölénybe. Ezzel szemben, Masvidal ellen valószínűleg igyekszik minél hamarabb a szőnyegre terelni a harcot Usman, és ground-and-pounddal operálni, amiben szintén erős, míg Jorge nem védi különösebben jól a leviteleket, a hátán fekve pedig aligha kopogtatja majd a nigériait. Ha a Ben Askrent nem térdeli félholtra öt másodperc alatt Masvidal, mostanra már tudnánk, hogy mire képes a klasszis birkózók ellen. Így viszont ez is a Fight Island-en derül ki!

Tipp: Usman

Írj hozzászólást