Akire érdemes odafigyelni a Bundesligában: Marcus Thuram

Több mint két hónap után térhet vissza a topfutball a szurkolók életébe. A tervek szerint május 16-án útjára indul a labda a német labdarúgó-bajnokságban, a Bundesligában. Az egész focikedvelő társadalom szeme Németországra, Magyarországon pedig a Sport Televízióra szegeződik majd. Ezért úgy döntöttünk, a kezdésig mindennap bemutatunk nektek egy játékost, akire érdemes lesz odafigyelnetek.
Jadon Sancho
, Christopher Nkunku és Kai Havertz után ezúttal Marcus Thuram következik, akinek a neve nem véletlenül lehet ismerős rengeteg szurkoló számára.

Ha szerinted Marcus Thurammal együtt tovább szárnyal a Gladbach, kattints és fogadj a győzelmeikre!

Bár bőven van olyan korosztály, amely ezen már túl van, sokan vagyunk, akik csak mostanság jutunk el arra a pontra, amikor már egyre több felbukkanó ifjú, futballistacsaládból származó labdarúgóról elmondhatjuk, hogy már az édesapját is láttuk játszani. Így van ezzel e sorok szerzője is, amikor Marcus Thuramot kell bemutatnia.

Az ő édesapja ráadásul nem csak egy volt a futballisták közül, hanem az egyik legjobb védő volt a kilencvenes évek közepe-vége tájékától. Lilian Thuram a pályán és azon kívül is kivételesen elegáns labdarúgó volt. Nyert olasz- és spanyol bajnokságot, UEFA-kupát, francia címeres mezben (amelyet ő ölthetett magára a legtöbbször a történelem során) pedig világ- és Európa-bajnoknak vallhatja magát. A családi vitrinből hiányzó Bajnokok Ligája-serleget viszont fiának kellene begyűjtenie.

Thuramék

Hatalmas árnyékból kell tehát kilépnie Marcusnak, aki 1997. augusztus 6-án érkezett az éppen akkor az olaszországi Parmában állomásozó Thuram-családba. Pályafutása kezdetekor, amikor 10 éves volt, édesapja a Barcelonában játszott, mivel azonban már közeledett számára a visszavonulás időpontja és a hazatérés Franciaországba, a kis Marcus is ott kezdett el magasabb szinten futballozni. Akkora terhet azonban nem vállalt magára, hogy védőként próbálkozzon, még tovább növelve az amúgy is óhatatlan összehasonlításokat édesapjával.
Megfordult az Olympique de Neuilly és az AC Boulogne-Billancourt együtteseinél, mielőtt az idősebb Thuram tanácsára a kiváló akadémiával rendelkező Sochauxhoz igazolt, ahol a Bundesligában manapság szereplő franciák közül Jerome Roussillon és Ibrahima Konaté is tanult egykor.

A felnőttek között 17 éves korában debütálhatott a francia másodosztályban, ám a pályán töltött hét perce egyedi eset volt a 2014/15-ös idényben. Az újabb Ligue 2 mérkőzések helyett továbbra is az utánpótláscsapatnál számítottak rá, ahol begyűjtötte első komolyabb trófeáját is, ráadásul góllal hozzájárulva az U19-es nemzeti kupagyőzelemhez a Lyon ellen. Két további sochaux-i éve alatt tovább gyűjtötte a játékperceket a felnőtt korosztályban is, és bár alapember nem lett, teljesítménye elég volt a szintlépéshez – az elsőosztályú Guingamp igazolta le 2017 nyarán.

Ott jobban bíztak benne, mint a montbéliardi együttesnél, és már első szezonjában 32 találkozón léphetett pályára, többön mint bármelyik ezt megelőző idényében. Első gólját a Lyon ellen szerezte szeptember 10-én, amikor még csak másodszorra volt a kezdőcsapat tagja. Ez néhány mérkőzésre bent is tartotta ott az akkor még őt középső támadóként szerepeltető együttesnél. Játékpercei ezt követően kissé hullámzóvá váltak, végül a szezon utolsó hat mérkőzésére a bal szélen találták meg a helyét. Első felnőtt évében összesen hússzor lehetett a kezdőcsapat tagja és tizenkétszer cserélték be a kispadról. 1926 játékpercére (ami 21,4 mérkőzésnek felel meg) három gól és három gólpassz jutott.

Bár a következő évben csapata sikertelenül küzdött a kiesés ellen, ez kapóra jött az ifjú támadónak, aki élni tudott a több játéklehetőséggel. Kilenc góljával klubja egész éves termésének közel harmadát szerezte, ami biztosította számára, hogy nem kell csapatával együtt újra alászállnia a francia másodosztályba.

A góljai és a sikeres cselei miatt pedig szinte a fél Premier League érdeklődéséről hallani lehetett (Spurs, Arsenal, Manchester United, Newcastle, Everton, Watford), ám mivel újabban a Bundesliga is vonzó célpont lett a Franciaországból továbblépni vágyó futballisták számára, így 2019 júliusában Thuram a Borussia Mönchengladbach játékosa lett kilenc millió euró ellenében.

A klub és a játékos döntése nagyon hamar beigazolódni látszódik. Remekül teljesít, ráadásul alapember, az eddig eltelt 25 fordulóban 22-szer a kezdőcsapat tagjaként futhatott ki a gyepre. Ha így folytatja a hátralévő kilencben is, könnyedén túlszárnyalja tavalyi teljesítményét, ami ráadásul most semmiképp sem fog kiesésessel párosulni, mindinkább a Bajnokok Ligája indulás lehetősége sejlik fel vele: a szeptember hónap legjobbjának is választott Thuram eddig hat góllal és nyolc gólpasszal járult hozzá Marco Rose csapatának sikerességéhez és küzdelméhez egy dobogós helyezésért. A kupasorozatokban is remekül teljesített, bár tavasszal már egyikben sem szerepelhet majd együttesével: 2-2 gól és egy gólpassz került a neve mellé az Európa Ligában és a Német Kupában.

Kiváló fizikai adottságait és gyorsaságát csapata 4-3-3-as hadrendjében a bal szélen kamatoztatják elsősorban, de a Gladbach taktikai repertoárjában szereplő 4-3-1-2-es felállásban második számú csatárként is számításba veszik. Kiválóan érzi a kaput, a számottevő lövési adatokat tekintve a 61,7 százalékos pontosságát illetően egyenesen a Bundesliga legjobbja.

Sajtóhírek alapján a Borussia Dortmund és a Liverpool árgus szemekkel figyeli további teljesítményét és várja a nyarat, hogy egy év után elmozdítható lesz-e Mönchengladbachból. Nyilvánvalóan ebben sokat számít majd csapata szezonvégi bajnoki helyezése.

Ami a nemzeti együttest illeti, egyelőre a felnőtt meghívó még nem érkezett meg számára Didier Deschamptól, és születési helye és állampolgársága lévén akár még az olasz nemzeti tizenegyben is kiköthetne. Erre viszont nem fogadnánk nagy tételben, ugyanis a franciák aligha hagyják elorozni maguktól az édesapja révén ezer szállal (és 142 válogatottsággal, valamint a már említett vb- és Eb-címmel) a francia nemzeti csapathoz fűződő, az U19-es csapattal már Európa-bajnokságot is nyerő játékosukat.

Írj hozzászólást