Beharangozó: javíthat-e Freiburgban a Leverkusen?

A 29. forduló nyitómérkőzésén a Leverkusen a Freiburghoz látogat. De vajon visszatérhetnek-e a gyógyszergyáriak a győzelem útjára? Beharangozó.

Hányadik lesz a végén a Freiburg? Fogadj rá most!

A hétközi izgalmak után a hétvége első összecsapásán Peter Bosz Leverkusenje a Christian Streich vezette Freiburghoz látogat. A hazaiak a tabella nyolcadik pozícióját foglalják el, pontazonosságban a hetedik Hoffenheimmel ám a középmezőnyben a tizenegyedik helyik bezárólag nagy tömörülés van körülöttük, a hatodik helyezett Wolfsburg négy ponttal előzi őket. Az ötödik helyen álló Leverkusen pedig az egyre inkább elszaladó élmezőny tagja: 53 pontjuk tizenegy egységgel előzi meg a 42 pontos Wolfsburgot. Bár a két csapat közül az újrakezdés után a gyűjtött pontokat tekintve a Freiburgnak megy rosszabbul- két döntetlen egy vereség- a gyógyszergyáriak két kezdeti siker után hazai pályán nagyon csúnya, 4-1-es verést kaptak, épp az előbb emlegetett Wolfsburgtól. Az emberanyagon kívül ettől függetlenül taktikai szempontból is talán a vendégek tűnnek esélyesebbnek, alább megnézzük, hogy miért.

A határmenti város, Freiburg im Breisgau futballklubját 2011(!) óta trenírozó Christian Streich leginkább 3-4-3-ban, illetve 4-4-2-ben szokta játszatni csapatát. Az újrakezdés utáni első mérkőzésen még három belső védővel léptek pályára, a Bréma elleni vereség és a Frankfurt elleni gólgazdag, 3-3-as döntetlen alkalmával már négy védővel léptek pályára a piros feketék. Streich tehát előszeretettel igazítja a rendszerét részben az ellenfél karakteréhez is. A labdabirtoklásban erős és kifejezetten támadó szellemű játékosokkal elálló Leverkusen ellen a háromvédős felállás lehet a valószínűbb, akárcsak az őszi mérkőzésen. A kapuban a megszokott módon Alexander Schwolow állhat, három belső védő esetén a Gulde-Lienhart-Heintz trió tűnik a legvalószínűbbnek, jobboldalt Jonathan Schmid, balodalt Christian Günter játszhatnak szárnyvédőt. A középpályán Höfler mellett Haberer, vagy a védekezőbb felfogású Koch kaphat helyet, elöl pedig Petersen mögött belső támadóként Grifo és Höler, de mostanában szinte mindig Sallai Roland is kezdhet.

Peter Bosz gárdájában Hradecky előtt a hátsó alakzatba kedden három sérült is visszatért, így péntek este is a Weiser-Tapsoba-Sven Bender-Wendell négyes lehet a nyerő,, a középpályán a megszokott Aranguíz-Demirbay kettős irányítaná a játékot, a kitűnő formában játszó Kai Havertz mögött pedig Alario (esetleg a 17 éves Wirtz), Amiri és a fiatal Moussa Diaby játszhatnak az ellenfél védővonalai között.

A legnagyobb kérdés, hogy a Freiburg letámadása hazai pályán megzavarhatja-e Boszék támadásépítéseit. Legutóbbi mérkőzésén a Freiburg három gólt kapott és közel négy várható gólt engedett a Frankfurtnak. Ennek ellenére Streich várhatóan legalább időszakosan feltolja majd csapata védekezését, ráadásul három belső védővel hátul is valamivel biztosabbak lehetnek. A Leverkusen pedig a szélsők esetleges befelé mozgásával (a holland mester amúgy is szeret ellentétes lábú szélsőket játszatni) valamint a technikailag is magabiztos Havertz „hamis kilences” visszalépéseivel zavarhatja meg a freiburgiak szabad védőjét, valamint keskenyebb középpályáját.

A Freiburgnak valószínűleg még inkább lesz gondja a labda kihozatalával, hiszen a Bosz-féle Leverkusenbene a liga egyik legagresszívebben presszingelő csapatát tisztelhetjük. Bár Christian Streich együttese a lehetőségekhez képest nyomás alatt is próbálja rövid passzokkal megjátszani a labdát, azért gyakorta hajlamos szétszakadni a csapat, s szélső játékosaik is viszonylag könnyen bekeríthetők. Kérdéses tehát, hazai pályán képesek lehetnek-e minőségi helyzeteket kidolgozni. Inkább talán a Petersenre felívelt második labdákban bízhatnak, Koch és Höfler visszalépsei pedig kinyithatják ehhez a Leverkusen két középpályása mögötti területet.

Mindkét csapat számára fontos tehát a találkozó- a Leverkusennek magára kell találnia a keddi fiaskó után, ha versenyben szeretnének még maradni a dobogóért, a Freiburgnak pedig pontot kell rabolnia, mert jelenlegi formája könnyedén leszakadáshoz vezethet a tabellán. Péntek este az összecsapás után kiderül, melyik együttes lehet derűlátóbb a jövőbeli célokat tekintve.

Írj hozzászólást