Kontroll és önazonosság – Ralf Rangnick első mérkőzése a Manchester United kispadján


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

„Ha úgy játszol, ahogy mi tettük ma az intenzitás tekintetében, kezdeményezően, nagyon proaktívan és négy támadó játékosod van Scotty és Fred előtt – Jadon, Bruno, Cristiano és Marcus – nagyon fontos, hogy a játékosaid fegyelmezettek legyenek, akik agresszívek a labda ellen. Scotty és Fred majdnem tökéletesek védekezésben. Egy-két-három hibát vétettek, főleg az első félidőben, amikor volt két oldal-passzuk – egy Scottytól és egy Fredtől. Nem szeretem ezeket a fajta passzokat ezeken a posztokon. De összeségében, amikor az ellenfél birtokolja a labdát Fred és Scotty majdnem tökéletesen alkalmasak erre a fajta futballra.”

 

A Manchester United első mérkőzését Ralf Rangnick irányítása alatt a Crystal Palace ellen játszotta, ahol 1-0 győzelmet ünnepelhettek a Vörös Ördögök.

A távozó Ole Gunnar Solskjært a legtöbb kritika azzal kapcsolatban érte, hogy a közel három év alatt, amíg a Manchester United megbízott majd kinevezett vezetőedzője volt, nem tudott egy átfogó és körülhatárolható játékstílust kialakítani, valamint a játékoskeretet is több ad-hocnak tűnő döntés alakította. Rangnick kinevezésével ezt a két problémakört szeretnék megoldani a Unitednál.

Valójában, ha nem tennénk mást csak a fenti idézetet elemeznénk részleteiben, akkor is sok, jól körülhatárolható alapelvet tudnánk kiemelni, amely a jövőben meghatározhatja a United filozófiáját.  Egy másik cikkben érdemes lenne ennek az önazonosságnak és határozottságnak a hatásait kutatni, azonban most csak erre az egy mérkőzésre szeretnénk fókuszálni.

Cikkünk célja, hogy bemutassuk milyen taktikai elemek jelentek meg a United játékában a német szakember kinevezése után.

 

A kezdő csapat

Míg Solskjærnál és Carricknél a 4-2-3-1-es formáció volt a leggyakoribb, addig Rangnicknál már az első perctől kezdve jól kirajzolódott az a 4-2-2-2-es felállás, amit korábban a Lipcsénél valamint a Salzburgnál is láthattunk. A szélességet a szélsővédők adták, a két hatos pedig biztosító funkciót látott el Jadon Sancho és Bruno Fernandes mögött, akik a tengelyben próbálták szervezni a játékot. Cristiano Ronaldo és Rashford szabadabb szerepkörben játszottak, több mélységi beindulást láthattunk tőlük, ugyanakkor alkalmanként vissza is léptek a labdákért.

 

A Manchester United alapfelállása.

 

A Manchester United játékosainak átlagos pozíciója.

 

Labdabirtoklás

A United támadójátékának egyik kulcseleme a szélsővédők játéka volt, a labdabirtoklás első fázisában többször rajtuk keresztül folyt a játék, amellyel bontani tudták a Crystal Palace 4-4-2-es védekezését a széleken. Ezt követően passzsávok nyíltak meg a középpálya mögött, ahol Fernandes és Sancho is többször, szabadon tudta felvenni a labdát. Emiatt a Crystal Palace arra kényszerült, hogy a középpályássor sokkal szűkebben védekezzen elzárva a passzok útját a tengely irányába.

 

A Manchester United passztérképe a Crystal Palace ellen.

 

Ezután a baloldalon többször sikerült létszámfölényt kialakítania a MU-nak, mivel Telles, Sancho és Fernandes is nagyon közel helyezkedett egymáshoz, valamint Ronaldo és Rashford is folyamatosan lefoglalta a védők figyelmét. Ebből fakadóan a Crystal Palace-nak ebbe az irányba kellett tolódnia, ami miatt a pálya túloldala kiürült és ezeket az üres területeket tudta a United sikerrel támadni.

 

 

Ronaldo és Rashford folyamatos veszélyt jelentett a büntetőterület körül, azonban (még) nem sikerült őket olyan hatékonysággal kiszolgálni, hogy ezek a veszélyhelyzetek gólokká érjenek. Természetesen idővel ez biztosan javulni fog, ahogy Rangnick minden alapelvet megfelelően át tud adni és le tud oktatni az edzéseken.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Védekezés

A korábban részletezett 4-2-2-2-es felállás védekezésben is megmaradt és több alapelv is egyértelműen megjelent: magaspresszing, területszűkítés úgy, hogy a túloldali játékosok a tengelyhez közel helyezkednek, fedezőárnyék használata, agresszív nyomásgyakorlás.

 

 

A Solskjær érához képest az egyik legnagyobb különbség a magasabb védelmi vonal volt. Ez természetesen összefüggésben van azzal, hogy Rangnicknál a védelem egyik legfontosabb feladata a folyamatos nyomáshelyezés az ellenfél támadóira, ezzel megakadályozva a kontratámadásokat, illetve hogy az ellenfél kibújjon a presszing alól. Mind Lindelöf mind Maguire többször lépett ki a védelemből, hogy megelőzze a veszélyes szituációk kialakulását, valamint de Gea is magasabb pozícióban volt ilyenkor, mint sweeper keeper.

 

 

Az egyik legjellegzetesebb alapelv, amelyet Rangnickkal azonosíthatunk, és amelyre ő is utalt a fenti idézetben a kezdeményező, nagyon proaktív védekezés. Ezt a felfogást a meccs elején egyértelműen felfedezhettük a United labda elleni játékában. A cél az volt, hogy a Crystal Palace labdabirtoklását a szélek felé, az oldalvonalak mellé szorítsák és a szélsővédőknél szerezzenek labdát. A két csatár feladata az volt, hogy a visszapasszokat akadályozzák meg a belsővédők és a kapus irányába. Ez többször vezetett sikerre – vagy a Palace vesztett labdát ezeken a területeken, vagy a labda elrúgása volt az egyetlen megoldás, illetve emiatt egyre szűkebbé és rendezetlenebbé vált az egész csapat.

 


 

Kontroll

Rangnick az első sajtótájékoztatóján a kontrollról beszélt a legtöbbet, és ez pontosan az a terület, amelyben hatalmas előrelépést láthattunk a korábbiakhoz képest. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttünk néhány statisztikai mutatót, amely segítségével láthatjuk, hogy mit is jelent ez. A sikeres passzok számában a német edző direkt játékából fakadóan láthatunk némi visszaesést, azonban minden más mutató egyértelműen alátámasztja, hogy a korábbiakhoz képest mennyivel nagyobb hajlandóságot mutatott a kontrollra a Manchester United.

 

 

Konklúzió

Hetekig tartó találgatások és izgalom után Ralf Rangnick érkezett megbízott vezetőedzőként a Manchester Unitedhez. A 63 éves német szakember a nulláról épített már fel klubokat, de az első angliai munkája merőben más, mivel fő feladata a United elveszett dicsőségének visszaállítása lesz. Az egyik legnagyobb kétség a kinevezésével kapcsolatban az volt, hogy Rangnick ilyen rövid időn belül be tudja-e ültetni a filozófiáját a csapatba egy borzasztóan zsúfolt versenynaptár mellett.

A hét közepén lejátszott Arsenal elleni mérkőzéshez képest nem történt változás a kezdőben, de a sokak által megjósolt 4-2-2-2-re változott a felállás, illetve két nappal azután, hogy hivatalosan átvette az irányítást, már láttunk néhány nagyon biztató jelet.

 

Ki nyeri a Premier League 2021/22-es kiírását?

1,65 – Manchester City

3,75 – Liverpool

5,50 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol labdarúgás piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást