A Paris Saint-Germain visszavágott a Manchester Citynek – elemzés

A Bajnokok Ligája második fordulójának slágermérkőzésének mindenképpen a Paris Saint-Germain és a Manchester City találkozója ígérkezett. Egyrészt szokásához híven mindkét csapat a nyári átigazolási időszak főszereplője volt, másrészt a tavaszi BL-elődöntőben már összecsaptak egymással. Akkor a manchesteriek kétséget sem hagytak afelől, hogy melyik a jobb csapat, ezek után pedig joggal fűthette a párizsiakat a visszavágás vágya.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az idei BL-szezont kétségtelenül az angolok kezdték jobban, miután egy gólzáporos találkozón 6-3-ra verték a gyengén rajtoló RB Leipziget. Ugyan a németek többször is közel kerültek az egyenlítéshez – elsősorban Christopher Nkunku remeklésének köszönhetően – összességében Josep Guardiola csapata végig kézben tartotta a mérkőzést, játékosai a legélesebb szituációkban megrázták magukat. A City Angliában sem áll rosszul, hiszen éppen a Chelsea ellen megnyert rangadó után voltunk, amivel egyrészt visszavágtak az elvesztett BL-döntőért, másrészt csatlakoztak a közvetlen élmezőnyhöz.

A PSG elleni mérkőzésre a győztes csapaton két helyen módosított Guardiola. A három pontot érő gólt szerző Gabriel Jesus helyett ezúttal Raheem Sterling lett a hamis kilences, mellette pedig Phil Foden szorult még ki a kezdőből, Riyad Mahrez kezdett.

Az algériai most is a jobb szélről indulhatott, míg a másik oldalon a nyári slágerigazolás, Jack Grealish nézhetett szembe a párizsi védőkkel. A csatár nélküli felállásból kifolyólag természetesen most is elengedhetetlennek ígérkeztek Kevin de Bruyne és Bernardo Silva mélységi befutásai. Előbbi lassan lendül formába a szezon elején, de most kétség sem férhetett a pozíciójához, hiszen Ilkay Gündogan nem volt bevethető.

A PSG-nek a manchesteriekkel ellentétben eddig nem igazán kellett megerőltetnie magát hazája bajnokságában, hiszen nyolc meccs után hibátlanul vezeti a tabellát, viszont a BL-rajt rosszul sikerült az FC Bruges otthonában: csalódást keltő teljesítménnyel csupán egy döntetlent sikerült kiharcolni. Kívánni valót hagyott maga után Lionel Messi párizsi beilleszkedése is, aki viszont volt mestere, Guardiola csapatával szemben újra kezdőként kapott szerepet kisebb térdsérülése után. Ezzel összeállt a félelmetes Kylian Mbappé–Neymar–Messi trió. A kapuban is váltás történt, miután a Messihez hasonlóan szintén nehezen beilleszkedő Gianluigi Donnarumma váltotta Keylor Navast. Az olasz hálóőrnek tehát alkalma nyílt bizonyítani, miután páran már elkezdték egyértelműen rossz lépésnek elkönyvelni párizsi átigazolását. Donnarumma kezdőbe kerülése mellett Marco Verratti szereplése jelenthetett még kisebb meglepetést, hiszen eddig alig játszhatott a szezonban hónapok óta húzódó térdproblémái miatt. Rizikós húzásnak tűnt Mauricio Pochettino részéről a szerepeltetése, viszont végül a mérkőzés egyik hősévé vált.

 

Hatékony párizsi kezdés

A PSG kezdte aktívabban a mérkőzést, a hazaiak támadójátéka nyilvánvalóan a félelmetes trióra volt kihegyezve. Neymar és Messi eleinte a lehető legjobban próbálták széthúzni a City védelmét, míg középen Mbappé próbálta kamatoztatni villámgyors ritmusváltásait. Ők hárman teljesen lekötötték az angolok négy védőjét, így szabad volt az út a szintén jól kezdő párizsi szélsőhátvédek előtt. A bal oldalon a fiatal portugál Nuno Mendes jól élt ebben a szerepkörben, de nyilvánvalóan elsősorban a jobb oldal volt a fókuszban Achraf Hakimi által. Az első gólnál is az ő felfutása volt az egyik fő mozgatórugó. A vendégek balhátvédjére, Joao Cancelóra nagy nyomás hárult, hiszen elsősorban Messit kellett őriznie, így Hakimire csak későn tudott kiváltani. A fürge marokkói így aztán nyomás nélkül indíthatta a szétnyíló védők közé bemozgó Mbappét, akinek a centerezését végül Idrissa Gueye vágta a kapu bal felső sarkába, miután Neymar elvétette a középre adott labdát.

A mérkőzés elején a párizsi labdakihozatalok is egészen jól funkcionáltak, nagyrészt annak is köszönhetően, hogy a vendégek letámadása eleinte nem volt elég határozott. Ez pedig kiváló lehetőség volt Verratti számára, hogy kibontakoztassa játékmesteri képességeit: 46 passzából 32 előre irányult, ráadásul mindez egy 93%-os passzpontossággal párosult a mérkőzésen, ami aláhúzza, hogy mennyire presszingrezisztens játékos (nem jön zavarba a labdával nagy nyomás alatt sem). Rajta keresztül tudta hatékonyan kijátszani a párizsi együttes a manchesteriek egy oldalra tolódó letámadását, mivel Guardiola csapata látványosan arra játszott, hogy az oldalvonalnál csapdázza be az ellenfelet.

 

Ezen a képen is jól kirajzolódik, hogy a Manchester City az oldalvonal felé próbálta terelni a PSG építkezését. Ez a legjobban Mahrez (26) helyezkedéséből olvasható le. A jobboldali támadó egészen a centrumba húzódott be. A mérkőzés elején viszont a letámadást nem kellő intenzitással folytatták az angolok. Kevin de Bruyne (17) feladata volt, hogy fogja Verrattit (6), viszont a mérkőzés elején sokszor túl messze helyezkedett tőle. A fenti szituációban is ez volt a probléma. Rodri (16) már későn váltott ki az olasz középpályásra, aki így gond nélkül forgathatott át Presnel Kimpembéhez (3), aki aztán tette ki a labdát a felfutó Nuno Mendesnek (25).


 

A Manchester City átveszi az irányítást

Körülbelül 20 percig tartott mire a Manchester City teljesen felvette a mérkőzés ritmusát. A kezdeti párizsi rohamok után az angolok átvették a mérkőzés irányítását, a hazaiak pedig többnyire mély visszahúzódásra kényszerültek.

Ez köszönhető volt a City hatékonyabbá váló letámadásának is.

A hazaiak már nem tudták olyan könnyedén kihozni a labdákat és a gyors kontrák vezetése is nehézkessé vált, mivel a csapat nagy része mélyen visszaszorult.

 

Ezen az ábrán is ez látható: Verratti (6) próbált meglódulni, de ezúttal az ellenfél már hatékonyabban támadott vissza. Az olasz környezetében hat fehérmezes játékos is helyezkedett. Messi (30) rendszeresen próbált visszahúzódva passzopciót biztosítani, de általában valakinek a fedezőárnyékában találta magát, ennél a szituációnál éppen Rodri (16) mögött. A spanyol le is fülelte az argentin felé irányuló passzt. Verrattinak csak ez az egy opciója volt, hiszen a jobb szélen Hakimi (2) túl mélyen helyezkedett egy indításhoz.


 

Természetesen jellemző kép volt most is, hogy a Neymar–Mbappé–Messi trió alig-alig futott vissza aktívan védekezni, így egy hétfős blokk várta a manchesteri rohamokat. Ez a blokk a pálya közepét igyekezett lezárni, így a vendégek elsősorban a széleken próbáltak áttörni, legtöbbször Grealish oldalán. A hazaiak védelme nagyon jól zárt, így az Aston Villától igazolt klasszis sem tudott kibontakozni. Legtöbbször dupla őrizetet kapott, miután Hakiminek a középpályáról Ander Herrera is segített. Ez viszont azt a kockázatot vonta maga után, hogy a félterületben De Bruyne üresen marad, hiszen azon az oldalon Messi nyilván nem zárt vissza olyan mélyen. Legtöbbször Verratti feladata volt, hogy ilyen esetekben kiváltson a második hullámban érkezőkre. Az olasz amellett, hogy labdabirtoklásban is kulcsszerepet játszott, védekezésben is rengeteget melózott. Hatalmas területet kellett levédekeznie, hiszen mellette Gueye és Ander Herrera jellemzően visszalépve igyekeztek betölteni a megnyíló réseket védekezésben és lekövetni De Bruyne és Bernardo Silva beindulásait.

 

A 20. és a 35. perc közötti időszak volt talán a legkritikusabb periódus a párizsiak számára. A City teljesen a kapujuk elé szegezte őket, és a hősies védekezés ellenére kialakultak veszélyes helyzetek. Az ábra azt mutatja, amikor De Bruyne (17) maradt szabadon, hiszen Herrera (21) Hakiminek (2) segített ki Grealish (10) ellen, Verratti (6) pedig túl messze helyezkedett, hogy időben közbeavatkozhasson. De Bruyne miután megkapta a labdát így szabadon ívelhetett középre, ahol a védők között az üres területet megtaláló Sterling fejére (7) tette be a labdát. Az angol a felső kapufára fejelt, a kipattanó után Bernardo Silva (21) pedig szinte kihagyhatatlan helyzetben hibázott. Itt bizony nem a PSG-n múlott, hogy nem kapott gólt.


 

A City fegyverei közé tartoztak még az átforgatások, amivel igyekeztek széthúzni a hazaiak arcvonalát. Ilyen esetekben kerülhettek előtérbe a félterületbe történő mélységi befutások, elsősorban Bernardo Silva részéről, kihasználva az átforgatáskor az oldalvonal felé kiválta szélsővédő helyén keletkező területet. Ezeket a befutásokat kellett levédekezni Gueye-nek és Herrerának, akik szintén jó teljesítményt nyújtottak. Ez segítette elő, hogy az ilyen helyzetekből csak ritkán alakultak ki lövőhelyzetek. Ezen a mérkőzésen a párizsiak védelme rendkívül szervezetten mozgott. A védők hatékonyan osztották le egymás között a támadók őrzését, miközben hatalmas nyomás nehezedett rájuk.

Jól szemlélteti ezt a szinte már heroikus küzdelmet, hogy a PSG-nek 37 tisztázása volt a mérkőzésen szemben a manchesteriek három ilyen akciójával.

Az első félidő végére már egy kissé enyhült a nyomás és a PSG is tudott ellencsapásokat vezetni. Messiék a félpálya környékén kötötték le a City védőit, így többször is kissé szétszakadt a vendégcsapat letámadás közben. Ezt tudták párszor kihasználni a párizsiak.

 

Donnarumma (1) is remek meccset játszott. Nem csak védésekkel bizonyított, hanem az összjátékból is kivette a részét igazi modern kapusként. Itt Sterling (7) nyomása ellenére pontosan ívelt ki Nuno Mendes (25) felé. A City itt is magasan próbált labdát szerezni, de eközben hátrébb kettészakadt az együttes. A védők a félpálya környékére kényszerültek vissza, így nem tudták szűkíteni a területet.


 

A manchesteriek a második félidőt is dominálták, viszont az áttörés nem következett be. A hazaiak állták a sarat, több kivételes egyéni teljesítmény is segítette őket. Önmagukhoz képest Neymarék is egészen gyakran futottak vissza, de azért továbbra is az volt a jellemző kép, hogy heten várták hátul a vendégrohamokat. Az utolsó 20 percre már túlságosan kinyílt Guardiola csapata, amit a villámgyors párizsi támadók kisvártatva meg is büntettek. A 74. percben Messi tudott lendületet venni a középpályán és egy mintaszerűen helyezett távoli lövéssel első gólját érte el a PSG színeiben.

 

Összegzés

A két csapat mintha szerepet cserélt volna a tavaszi BL-elődöntőhöz képest. Akkor elsősorban PSG kezdeményezett és a City használta ki a hibáit, míg most az angolok domináltak, de a párizsiak lőtték a gólokat. Viszont amíg tavasszal Guardiola csapata kevesebb labdabirtoklással is többnyire kontrolálta a mérkőzést, ez most nem volt elmondható a PSG-ről. Többször is mélyen a kapujuk elé szorultak és ugyan jól zárták a területeket elkerülhetetlenül többször is helyzetbe kerültek az angolok. A párizsiak kontrafocija ezúttal viszont eredményre vezetett és végül felülkerekedtek a nagy támadótriójuk egyéni képességei.

A manchesterieknek sem kell nagyon pánikba esniük, hiszen többnyire rá tudták erőltetni az akaratukat az ellenfélre. Viszont ezúttal hiányzott egy igazi center a csapatból, akivel talán gólra is lehetett volna váltani a nagy nyomást. Harry Kane nyári érkezése ezért is nagy segítség lehetett volna az égszínkékeknek, de mint tudjuk az angol csatár egyelőre maradt a Tottenhamnél.

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: Sport Illustrated

Írj hozzászólást