Liverpool FC – RB Leipzig: ezúttal nem hozott eredményt Nagelsmann kreativitása

Ugyanúgy a Puskás Arénában zajlott és ugyanúgy 2-0-s angol sikerrel ért véget a Liverpool FC-RB Leipzig Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágója is. Bár Julian Nagelsmann csapata – ahogy azt várni lehetett – mindent megpróbált, ezúttal nem koronázta siker az erőfeszítéseiket. A Liverpool minden rutinját bevetve végül magabiztosan büntette meg a kinyíló lipcseieket, és ezzel Jürgen Klopp csapata végre megérezhette a diadal ízét a pocsék bajnoki eredmények után. Elemzésünkben megnézzük, hogy mit tervelt ki Nagelsmann és ez ellen hogyan tudtak funkcionálni Klopp fiai.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ELŐZMÉNYEK, KEZDŐK

Két egészen ellentétes formában lévő együttes csapott össze másodszor is Budapesten. Bár a Liverpool az első meccset egészen magabiztosan 2-0-ra megnyerte, a bajnokságban egyáltalán nem a sikerek domináltak. A sorozatos vereségek következtében már csak a nyolcadik helyen tanyáznak a Premier League-ben és már az első négy is egyre távolabb van – 7 pont a hátrány a negyedik Chelsea mögött. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az utolsó esélyét próbálta megragadni Jürgen  Klopp csapata, hogy valahogy még megmentsék ezt az idényt.

Ebben lehetett segítségére a német trénernek Diogo Jota visszatérése, aki három hónapos kihagyás után a Fulham ellen már kezdőként kapott lehetőséget. A védelemben komoly kockázatott vállalt Klopp azzal, hogy Özan Kabakkal és Nathaniel Phillips-szel egy eléggé összeszokatlan és instabilnak tűnő belsővédő párost kezdetett azért, hogy Fabinhót a középpályán szerepeltethesse. A Leipzig ugyan kétgólos hátrányból várta a visszavágót, de a bajnoki forma bizakodásra adhatott okot számukra, ugyanis egy hatmeccses győzelmi szériával igyekeznek nyomást helyezni a listavezető Bayern Münchenre. A kezdőn is meglátszott, hogy Nagelsmann a hátrány tudatában mindent egy lapra tett fel. Egy abszolút támadószellemű középpályát állított össze, ahol egyedül Kevin Kampl felelt a biztosításért. A német trénernek azonban több komolyabb hiányzóval is számolnia kellett. Angelino továbbra sem volt bevethető, így helyette kényszerből ezúttal Christopher Nkunku kezdett a bal szélen, akinek egyáltalán nem ez a posztja. A spanyol szélső mellett Willi Orban is csak a padról szurkolhatott társainak kézközépcsonttörése miatt és sajnos Szoboszlai Dominik lipcsei bemutatkozása is tovább várat magára a tervezettnél.

 


(X) Fogadj a Bajnokok Ligája győztesére, a gólkirályára vagy általános csapatpiacokra az Unibeten! Akár arra is fogadást köthetsz, hogy melyik együttes meddig jut a BL kieséses szakaszában!


 

JÓ IRAMÚ ELSŐ FÉLIDŐ GÓL NÉLKÜL

Ahogy várható volt, Nagelsmann megint megkeverte a lapokat és nem azt a felállást láttuk, amit a mérkőzés előtt felrajzoltak nekünk. Nkunku – ahogy az valószínűsíthető volt – nem klasszikus szárnyvédőként játszott, csupán támadásban biztosította a szélességet a bal oldalon, védekezésnél Klostermann igyekezett átvenni a balhátvéd feladatkörét. Labda nélkül – legalábbis a mérkőzés elején – három védőről négyre váltott a Leipzig, miután a jobb oldalt szinte egyedül befutó Tyler Adams visszazárt Nordi Mukiele mellé. Egyébként is feltűnő volt, hogy szinte percenként váltottak a németek a két felállási forma között. Védekezésben összességében egy 4-1-3-2-es felállás volt megfigyelhető, amelynek az első sorában Emil Forsberg és Yussuf Poulsen próbáltak nyomást gyakorolni a Liverpool építkező védőire, illetve Allisonra. Mögöttük Nkunku, Dani Olmo és Marcel Sabitzer igyekeztek kivonni a játékból az angolok középpályásait, míg egy sorral hátrébb Kampl egyedül volt felelős a biztosításért és a helyüket sokat változtató és visszamozgó liverpooli támadók felvételéért, esetenként a védősorba is visszazárt. Mint látható volt, ezt a nagy területet a szlovén egyedül nem tudta hatékonyan bemozogni, főleg Jota visszamozgásaival nem nagyon tudott mit kezdeni.

 

Ebben a szituációban tökéletesen kirajzolódik a Lipcse felállása. Látható, hogy amíg Adams (14) visszazár, a másik oldalon Nkunku (18) elől marad. Kampl (44) itt is nehéz helyzetben van, hiszen egyszerre kéne felvennie az előszeretettel feljebb lépő Thiagot (6) és a visszamozgó Jotát (20).


Labdabirtokláskor sem volt egyszerű dolga a lipcseieknek, hiszen a hátul maradó három védőt a Liverpool három támadója sokszor egy az egyben letámadta, ezzel pedig többször sikerült őket hosszú labdákra kényszeríteni Poulsen irányába. Gulácsi Péter és az előtte helyezkedő három védő az első félidőben összesen 22-szer választották a hosszú indításokat, ami az idei szezonban szokatlanul magas szám a Leipzignél. Az előző szezonokban még rendszeresen élt ezzel az eszközzel a csapat, kihasználva Poulsen fejjátékát, illetve Timo Werner gyorsaságát. Viszont miután utóbbi tavaly nyáron távozott rendszerint a hosszú, sok passzos építkezésekre állt át a csapat.

Összességében a liverpooliak remekül kontrolálták a lipcseiek labdabirtoklását. A letámadás intenzitását folyamatosan változtatták, hol magasabban, hol pedig mélyebben vették fel az embereket. Párszor azért – elsősorban a bizonytalan hátsó sor miatt – voltak lehetőségei a németeknek is, hiszen Trent Alexander-Arnold rendszeresen fennragadt, illetve Phillips sokszor teljesen fölöslegesen hagyta el a védelmi vonalat, ami által hatalmas területeket hagyott maga mögött. Ezeket viszont a Leipzig támadói nem tudták hatékonyan kihasználni, mivel nem volt meg a csapatban a kellő sebesség. 

 

A Liverpool magas letámadása itt is nehéz helyzetbe hozta a lipcseieket. Mint látható a védők mellett a középpályások is szoros őrizet alatt vannak, így Sabitzer (7) sem tudott jeleskedni remek ütemű indításaival. Ilyenkor jött jól Gulácsi (1) összjátékba való beszállása, illetve Dayot Upamecano (5) labdaügyessége. A magyar kapus ebben a szituációban Mukielének (22) tette ki a labdát, akit Sadio Mané (10) rögtön nyomás alá helyezett. A franciának ezért előre kellett ívelnie a labdát Forsberg (10) és Poulsen (9) irányába. A dánhoz ugyan célba ért az átadás, de pár másodperc után elvesztette a játékszert, mivel Olmo (25) túl mélyen helyezkedett ahhoz, hogy beindulhasson a Phillips (47) és Alexander-Arnold (66) között tátongó területbe, így Poulsen sem tudott szabadulni a labdától.


 

Azon ritka pillantok egyike, amikor Sabitzer indítani tudott. A Liverpool hátsó sora itt is bajban van, mivel Phillips (47) borzasztó ütemben mozdult ki, de Olmót (25), miután megkapta a labdát Alexander-Arnold (66), simán beérte, így lelassult a támadás. A spanyol végül Nkunkunak (18) tette ki a labdát, aki teljesen üresen helyezkedett. Végül azonban rá is ki tudtak zárni, és ugyan végül egy veszélyes Forsberg (10) lövéssel ért véget a támadás, ebben mindenképp több volt.


 

Sok problémát okoztak a Liverpool három támadójának folyamatos helyváltoztatásai is. Jota rendszerint teljesen szabadon mozoghatott a középpályára visszalépve, míg Mané és Mohamed Salah tempója sokszor tarthatatlan volt a magasan helyezkedő lipcsei védelemnek. A jobb oldalon Alexander-Arnold felfutásai is veszélyesek voltak, mivel Nkunku egyáltalán nem zárt vissza vele, de Thiago is nagyon jól funkcionált mélységből indulva.

 

Ennél a támadásnál miután át lett játszva a Leipzig letámadása, hatalmas területek nyíltak meg. Andrew Robertson (26) játszotta be a labdát a félterületbe, amire Jota (20) mozgott ki. Mukiele (22) komoly bajba került. Mivel Mané (10) lekötötte, csak késve tudott kizárni a portugálra. Ez pont elég volt, hogy Mané megkaphassa a labdát, miután akadály nélkül futhatott be az üres centrumba. Közben Alexander-Arnold is beindult mélységből.


 

Mané végül indította is a felfutó védőt. Aki Nkunku (18) visszazárása nélkül totálisan üresen érkezhetett a tizenhatosra. Végül viszont túl önzetlen volt, így a németek szögletre mentettek.


 

A szünetre 0-0-val mentek a csapatok, de a németek a tűzzel játszottak. Sokszor csak Gulácsi, illetve a rossz liverpooli helyzetkihasználás mentette meg őket.

 

NAGELSMANN LAPOT HÚZ 19-RE

Miután nem volt veszíteni valója, Nagelsmann Kampl személyében lehozta utolsó védekezéssel megbízott emberét is a középpályáról, helyette pedig behozta Alexander Sörloth-ot, tovább erősítve fizikálisan a támadószekciót. Kampl helyére Sabitzer húzódott vissza, aki innen már hatékonyabban tudott szervezni. A 60. percre Justin Kluivert és Hwang Hee-chan behozatalával még egy kis sebességet próbált csempészni csapatába a fiatal tréner. Ennek következtében volt is pár veszélyes támadás, de a Liverpool védelme Sörloth kapufáját leszámítva stabilan állt a lábán. Miután pedig az angolok kihúzták az elkeseredett rohamokat, kíméletlenül csaptak le az egyre inkább széteső lipcsei védelemre. Nyilvánvaló volt, hogy Sabitzer nem védekező középpályás, ez pedig az első gólnál is meglátszott.

 

Alex-Arnold (66) Hwang (11) szorításában tette ki a labdát Thiagónak (6). Sabitzer (7) teljesen rossz helyen van, így a totálisan üres centrumban a visszalépő Mané (10) kaphatta a labdát. A szenegáli indította a mélységbe beinduló Jotát (20), aki Salah-val (11) végül lenullázta a németek védekezését, mielőtt az egyiptomi betalált Gulácsi kapujába.


 

A gól nyilvánvalóan megtörte Nagelsmann fiatal együttesét, ennek következtében pedig kisvártatva jött a második kapott gól is – Mané talált a kapuba a becserélt Origi remek centerezése után.

 

REMÉNYTKELTŐ SIKER

Kétségtelenül jobban nézett ki a Liverpool, mint az utóbbi időszak nagy részében. Klopp kockázatos védelmi felállása végül is jól sült el, mivel így Fabinho végre igazi posztján, a középpályán szerepelhetett. Ez maga után vonta Thiago jó játékát is, aki eddig nem tudta hozni a tőle várt teljesítményt Angliában. A spanyol szabadabb szerepekörben mozoghatott Fabinhót maga mögött tudva, és így a remek indításai is előtérbe kerültek – az első félidő derekán például egy „karatés” mozdulattal indította pontosan Salah-t.

A támadóhármas is bizonyította, hogy ha az ellenfél megadja a területet, továbbra is életveszélyesek tudnak lenni. Jota is remek formában tért vissza és remek helyezkedésével és visszamozgásaival nem igazán tudott mit kezdeni az ellenfél. Jól helyettesítette a sérült Firminót. Az viszont már más kérdés, hogy akkor mihez kezdnek, ha az ellenfél teljesen átadja a kezdeményezést.

Idén eddig több csapatnak is sikerült a támadótriót hatékonyan kivenni a játékból. Ha Fabinho és Thiago tartósan is egyszerre játszhatnak mögöttük a középpályán, akkor már biztatóbb lehet az összkép, de ez egyelőre a sérültek tudatában még együtt jár egy eléggé instabil védelemmel. Nathaniel Phillips többször is hajmeresztő helyezkedési hibákat vétett, ami egy gyorsabb támadókkal felálló ellenféllel szemben már végzetes lehet. 

Mindenesetre a továbbjutással még életben tudta tartani a reményt Klopp csapata, hogy egy lehetséges tavaszi meneteléssel még megmentsék a félresiklott szezonjukat.

 

HIÁNYZÓ TEMPÓ

A Leipzig valószínűleg egy kicsit szorosabb párharcra számított, de a Liverpool mintaszerűen hozta le mind a két mérkőzést. Nagelsmann megint sok mindennel megpróbálkozott, de a hiányzók miatt meg volt kötve a keze. Arra is fény derült, hogy nem ártana egy tempósabb támadó még a csapatba. Ugyan eddig Werner távozását egész jól kiküszöbölték, köszönhetően Nagelsmann széles taktikai repertoárjának, de most el kellett volna egy gyors ember elől, aki adott esetben kihasználja a megnyíló területeket. A mérkőzés után nem sokkal hivatalossá vált, hogy Brian Brobbey nyáron Lipcsébe teszi át székhelyét, miután nem kapott túl sok lehetőséget az Ajaxnál. A holland-ghánai csatár egyik erőssége pont a robbanékonysága, így érdekes lesz miként fogja beépíteni őt Nagelsmann.

A BL-ből való kiesés után minden erejükkel a hazai porondra fókuszálhatnak a szászok, ahol a Bayern ugyan továbbra is toronymagas esélyes, de jelen állás szerint április elején egy bajnoki döntőre lehet majd kilátás a Bundesligában. Ezzel egyhuzamban a kupában is áll még az együttes, ahol a Werder Bremen vár rájuk az elődöntőben, így összességében még minden esélyük megvan egy trófeára.


Kiemelt fotó: Skysports

Írj hozzászólást