Nyílzápor Angliából – Premier League Darts 5. feat Luke Humphries

Csütörtök este az ötödik fordulóval az angliai Exeterbe érkezik a 2020-as Darts Premier League sorozat. Az eheti versengés meghívott versenyzője az angol Luke Humphries lesz.

Természetesen csordultig telt, hangulatos lelátók előtt szerepelnek majd Exeterben a világ legjobb darts játékosai. A Westpoint Arena 7500 szurkolója a legjobbak mellett, ahogyan 2019-ben, úgy idén is Luke Humphriesnak drukkolhat meghívott tizedik versenyzőként. Az első kilenc forduló mindegyikén szereplő vendégjátékosokat idén a beugrók helyett már kihívóknak nevezik. Az ő eredményeik ugyan nem számítanak be az eredménysorba, csak ellenfelük szerezhet vele értékes pontokat, de jelentős pénzdíjért és kiemelt figyelem mellett dobálhatnak a legnagyobbak színpadán.

Luke Humphries, a fiatal angol, aki ifjúsági világbajnoki címe mellett már egymás utáni két esztendőben is negyeddöntőbe jutott a felnőtt vb-n (2019-ben Michael Smith, 2020-ban a későbbi győztes, Peter Wright búcsúztatta) tavaly sem okozott csalódást az exeteri közönségnek. Egyrészről rendkívül izgalmas 6-6-os döntetlent vívott a walesi Gerwyn Price-szal, másrészről az est legmagasabb kiszállója is a nevéhez fűződött. A 161-es checkout az állandó résztvevőktől is szép eredmény, a tavalyi Premier League évad folyamán például csak négyszer sikerült ennél magasabb pontról befejezni egy leget a játékosoknak. Pedig Humphries nem épp a televíziós mérkőzésekhez tartozó nyomáshoz van szokva: a két vb-n és a tavalyi Premier League fellépésen kívül csupán két másik közvetített tornán szerepelt: 2018-ban és 2019-ben a UK Openen, valamint a tavalyi Players Championship Final sorozatában.

„Mindenki tudja, mennyire szeretek televíziós mérkőzéseken játszani, fellépni a legnagyobb színpadok egyikén.” – nyilatkozta a 25 éves angol a PDC hivatalos oldalának.

„Imádtam minden egyes percet a tavalyi mérkőzésemből Gerwyn Price ellen, úgyhogy óriási örömmel térek vissza 2020-ban is, ezt a napot vártam, mióta csak meghívtak erre az estére. Nagyon szeretnék én lenni az első kihívó, aki mérkőzést tud nyerni a Premier League-ben. Úgy érzem, képes vagyok rá.”

Pedig ellenfele nem kisebb név lesz a „szakmában”, mint a kétszeres világbajnok skót, Gary Anderson, aki a 2019-es év sérülését hátrahagyva idén újra részt vesz a Premier League küzdelmeiben. Eredményei azonban egyelőre felemásnak mondhatóak: a regnáló világbajnokkal, Peter Wrighttal szembeni 6-6-os döntetlenje mellett megverte ugyan Daryl Gurney-t és múlt héten, Dublinban a szintén vb-győztes Rob Crosst is, az újonc Glen Durrant elleni veresége nem mutat jól a tabellán. Egyelőre azonban nem szeretne ezzel foglalkozni.

„Jelenleg a játékom újra felépítésén dolgozom, szeretnék úgy játszani, ahogyan a sérülésem előtt. Nem nézek a táblázatra, csak élvezem, hogy minden héten versenyezhetek. A darts egyre szorosabb mérkőzéseket tartogat a közönség számára, néha kijön a lépés, néha nem, de dolgozom tovább. Luke egy klasszis játékos már most is, akiben bármikor benne van a nagy kiugrás lehetősége. Az biztos, hogy nem lenne szégyen kikapni tőle.” – osztotta meg gondolatait az idei szezonjáról és az exeteri éjszakáról Gary Anderson.

Az este első összecsapása angol alsóházi rangadó lesz. A négy forduló után a győzelem nélkül, mindössze egyetlen ponttal a tabella legalján álló Daryl Gurney a szintén formáját kereső Rob Cross ellen mérkőzik meg. Mint ismert, nyolc forduló után egy dupla estén zajló küzdelem során az utolsó helyezett búcsúzik a további küzdelmektől. Ha Gurney nem nyer ma este sem a számára még lőtávolon belül álló Cross ellen, és esetleg még Peter Wright is győzelemmel zárja a csütörtöki mérkőzését, óriási hátrányba kerül a kiesésig hátralévő három fordulóra.

Az amatőr BDO háromszoros világbajnoka, Glen Durrant 2019-ben robbant be a PDC-versenyzői közé, amely rögtön az első adandó alkalommal Premier League meghívást ért számára. Egy nagyrészt angol földön rendezett versengés esetében nem hagyhatták figyelmen kívül a brit szervezetben elért kiemelkedő eredményeit, de természetesen az első világbajnokságán elért negyeddöntő is jó beugrónak számít. A Duzza becenévre hallgató játékos pedig a PL-ben sem szeretne lassítani: már említettük Gary Anderson legyőzését, de a minden évben szép győzelmeket arató Michael Smith is kapitulált ellene. A közönségkedvenc kihívó hölgy, Fallon Sherockkal szemben döntetlent sikerült elérnie, egyedül a Nathan Aspinall elleni pontszerzés nem jött össze neki eddig. Mai ellenfele a walesi erőember, Gerwyn Price lesz, aki még nem vesztett mérkőzést az idei Premier League-ben. Igaz, nyerni is csak egyszer sikerült három döntetlen mellett, de az rendkívül impozánsra sikeredett. A múlt héten a világbajnokság címvédője, Peter Wright ellen elért 7-1-es magabiztos sikere tiszteletet parancsoló eredmény, emellett pedig a hétvégén az első idei European Tour versenyen is önbizalmat gyűjthetett a tornagyőzelmével.

Nem indult diadalmenettel az előbb már megénekelt Peter Wright idei Premier League szezonja. Az extravagáns skót egyelőre a kiesés elől menekül, ehhez csütörtök este az idei év eddigi meglepetésemberét, az újonc Nathan Aspinallt kell legyőznie. Az angol azonban már Michael van Gerwen skalpját is begyűjtve egészen biztosan nem ijed meg a világbajnoktól sem.

A múlt heti dublini éjszaka kétségkívül legnagyobb teljesítménye Michael Smith-hez köthető. 2017 után neki köszönhetően láthattunk újra kilencnyilas, azaz tökéletes leget. Ez ráadásul győzelemmel is párosult Daryl Gurney ellen. Ellenfele az este legutolsó mérkőzésén a legutóbbi négy Premier League-kiírást egyaránt megnyerő holland Michael van Gerwen lesz, aki most is a tabella tetejéről tekint le ellenfeleire. Igaz, négy kör után rendkívül szoros az élboly, így akár a csütörtök esti exeteri mérkőzések is alaposan felforgathatják a tabellát.

Darts Premier League, 5. forduló
Westpoint Arena, Exeter

Rob Cross – Daryl Gurney

Gerwyn Price – Glen Durrant

Nathan Aspinall – Peter Wright

Gary Anderson – Luke Humphries

Michael Smith – Michael van Gerwen

 

Írj hozzászólást