Porosz csúcsrangadó avagy az üldözők viadala lesz a Gladbach – Dortmund!

Vitán felül a Mönchengladbach-Dortmund mérkőzés igérkezik a legizgalmasabb összecsapásnak a Bundesliga 25. fordulójában. A hazaiak a negyedik, míg a vendég sárga-feketék a harmadik pozíciót foglalják el a tabellán, de egy győzelem esetén bármelyikük a második helyen álló Lipcse nyomába érhet, különösen, ha a Nagelsmann-csapat Wolfsburgban pontot veszít.

A kettős terhelés gondjában már csak a BVB érintett: Lucien Favre csapata 2-1-es előnyből várja a PSG elleni, idegenbeli visszavágót, amely ráadásul épp jövő héten szerdán esedékes. A Marco Rose (és az egykori taktikai blogger, René Maric) által irányított Borussia Mönchengladbach gárdájának viszont már csak a hazai pontvadászatra kell koncentrálnia: a kitűnő bajnoki szerepléssel ellentétben az Európa Liga csoportköre a vártnál jóval gyengébben alakult a Csikók számára, s csoportharmadikként még a tavaszt sem érték meg a nemzetközi porondon.

A bajnokságban egyébként- a helyezésükhöz méltóan- mindkét csapat jó formában van: a Mönchengladbach az utolsó öt mérkőzéséből hármat is megnyert, és egyet sem veszített el. A Dortmund a legutóbbi öt találkozójából négy győzelem mellett mindössze a Leverkusen elleni idegenbeli csatát veszítette el 4-3 arányban, ráadásul ezeken a mérkőzéseken a csapat 15 gólt is szerzett.

Rose és Favre stábja között igencsak érdekfeszítő taktikai csata várható, így érdemes kicsit bővebben kitérni a várható összeállításokra és a mágnestábla történéseire is. A hazaiaknál kérdéses Marcus Thuram játéka, mert a francia térdsérülése még nem jött teljesen rendbe, míg a sárga-feketéknél a csapatkapitány Marco Reus biztosan nem állhat rendelkezésre izomsérülés miatt.

Marco Rose és stábja a szezon során már próbálkozott 4-4-2-es rombuszalakzattal és 3-4-1-2-vel is, ám a tavaszi szezon kezdete óta a korábbi Salzburg-tréner egyre többször a 4-2-3-1-es felállást részesíti előnyben. Sommer előtt a Lainer-Ginter-Elvedi-Wendt védelem kezdhet, A középpályán Zakaria mellett Thuram hiányzása esetén Tobias Strobl kaphat szerpet. Ekkor az erendendően szűrő Neuhausra- a legutóbbi mérkőzéshez hasonlóan-az ellenfél két védvonala között, tízesként lehet szükség a középcsatár Alassane Pléa mögött. Ekkor Lars Stindl kerülhet ki a baloldalra, Hoffman pedig várhatóan a jobbszélen fog játszani. Ha a Csikók mégis a háromvédős rendszernél maradnak-ami a Dortmund sebessége ellen kockázatos lehet- akkor Ginter és Elvedi között a Lipcse és Düsseldorf elleni találkozóhoz hasonlóan Strobl kerülhet vissza Ginter és Elvedi közé. Ekkor Neuhaus valószínűleg Zakaria pérja lesz „hatosban”, elől pedig Thuram hiányában a Hofmann-Stindl-Péa hármas szerpeltethető.

A Dortmund összeállításában jóval kevesebb a kérdés: Lucien Favre hónapokkal ezelőtt megállapodott a 3-4-3-nál, amely mostanában igen jól szuperál. Bürki előtt valószínűleg marad a Piszczek-Zagadou-Hummels hármas, a középpályán a kitűnő Witsel-Can duó szűr és támogat, a két szélen Hakimi és Raphael Guerreiro futkos föl-alá, elől pedig az egyetlen komoly hiányzó Reust várhatóan Julian Brandt vagy Thorgen Hazard pótolja majd a trükkös Jadon Sancho és a norvég csodagyerek, Erling Haaland mellett.

Ahogy említettük, mindenképpen érdemes figyelni a két edző taktikai csatáját, hiszen a Gladbach és a Dortmund is a liga legszervezettebb csapatai között tudhatja magát, amit a tabellán elfoglalt helyezésük is jól mutat. A legnagyobb kérdés, ki tudja majd dominálni a mérkőzést, illetve tudja-e valamelyikük egyáltalán, hiszen mindkét csapat, de főleg a Mönchengladbach szívesen támadja meg az ellenfél labdakihozatalát már a kezdet kezdetén.

A dortmundiakank amúgy sem ízlik a magas presszing, a Leverkusen ezzel a módszerrel a megszokottnál sokkal kevesebb paszt(9,48) és jóval kevesebb helyzetet(1,06 várható gólt) engedett a sárga-feketéknek. Mivel a Dortmund előszeretettel építkezik a pálya bal oldalán, kifizetődőbb lehet őket a pálya jobb oldala felé szorítani. Ha Thuram valóban hiányzik a balszélen, akkor ezen az oldalon Rose csapata valószínűleg beljebb fog védekezni, ami jól levédheti a centrumban erős 3-4-2-1-et. Innen kell levédekezni Can, Hakimi és a visszalépő Brandt mozgásait, kérdés, mennyire sikerül hiszen az alakzat keskenysége miatt a Csikóknak gyakran kényszerülnek emberfogásra a széleken. Ha azonban sikerrel járnak, akkor valószínűleg elérik, hogy el se jusson a labda a szélvészgyors támadóharmashoz.

Favre csapatai sosem annyira a magas letámadásról, mintsem a félpálya környékén történő agresszív labdaszerzésekről, és a gyors ritmusváltásokról voltak híresek. Ez alól a jelenlegi Dortmund sem kivétel: az ellenfélnek engedett passzok terén 11,52-vel csak a középmezőnyben vannak, ráadásul az idei naptári évben ebben a mutatóban a korábbiakhoz képest is visszaestek, s az utóbbi hét meccs alapján 13,52-es értékkel csak az Augsburgot előzik meg! 5-2-3-as középső blokkjuk lehetséges, hogy átengedi a labdabirtoklás többségét a Gladbachnak, ebben az esetben mindkét szélen nagy szerep hárulhat a szélsőhátvéd és a szélső összjátékára, ezzel létszámfölényt kialakítva Hakimi, illetve Guerreiro ellen, különösen, hogy Tobias Strobl szűrőként elég kockázatkerülően játszik, gyakran visszalép a védők közé egyedül hagyva Zakariát, amivel támadásban némileg gyengülhet a csapat közepe.

Összességében tehát nagy presztízscsatának nézünk elébe, amely mindkét csapatnak komoly lépést jelenthet a dobogós pozíció felé, ráadásul a taktika iránt fogékonyaknak külön csemege juthat szombat este!

Írta: Bakos Kristóf

Írj hozzászólást