„Ahogy idősödsz, egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül ugyanolyan fókuszáltnak maradni” – exkluzív interjú Magnus Carlsennel

Vezércsel helyett egyéni szponzora, az Unibet segítsége kellett ahhoz, hogy honlapunk feltehessen néhány kérdést a sakk legnagyobb szupersztárjának, az uralkodó világbajnoknak, a sportág legnépszerűbb hírnökének, Magnus Carlsennek. A csodagyerekből lett sakk Oscar-díjas norvég szót ejt a topjátékosokra nehezedő nyomásról, Netflix-sorozatról, Lékó Péterről és Polgár Juditról is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és 100%-os befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


MAGNUS CARLSEN

Született: 1990. november 30.

Nemzetisége: norvég

Legnagyobb sikerei:

      • 1x világbajnok klasszikus sakkban (2013)
      • 5x világbajnok rapidsakkban (2014, 2015, 2016, 2019)
      • 6x világbajnok villámsakkban (2009, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019)
      • 7x Tata Steel torna-győztes (2008, 2010, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019)

 

– A sakkot remekül népszerűsítette a Netflix tavaly ősszel bemutatott, nagysikerű sorozata, a The Queen’s Gambit, azaz a Vezércsel. Megnézte?

– Igen, méghozzá nagy érdeklődéssel. Nagyon alaposan kidolgozott alkotás, meg kell hagyni, a sakkjelenetek nagyon is élethűek.

 

– A főhős Beth Harmon önhöz hasonló csodagyerek. Felfedezett önök között bárminemű hasonlóságot?

– Igen is, meg nem is. Szerintem a legtöbb topjátékos készséggel elismeri, Elisabeth Harmon sok szempontból úgy viselkedik, mint ők, elég sok ugyanakkor a meseszerű elem, ami persze a nagyközönség számára is kellőképp vonzóvá teszi a sorozatot.

 

– Minden idők egyik legkiválóbb női sakkozója a valóságban történetesen magyar, Polgár Judit. Hogyan emlékszik vissza az egymás elleni mérkőzéseikre?

– Először is, „a világ egyik legjobb női sakkozója” leírás egy meglehetősen szerény megközelítés, Judit vitathatatlanul minden idők legkiválóbb női sakkjátékosa, aki több, mint két évtizeden át a férfi mezőny elitjének is elismert tagja volt. Játszottunk néhány klasszikus partit, és elég sok rapid-, illetve villámsakk-meccset. Nagyon agresszív stílusban játszott, amit minden sakkozó értékel. Sokszor keltett félelmet ezzel a játékmóddal, ami ellen nehéz volt sakkozni, az én pozíciós játékstílusom azonban elég hatékonynak bizonyult ellene. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Judit a Play Magnus nagykövete.

 

– A magyar férfiak legjobbika, Lékó Péter ellen is megmérkőzött néhányszor.

– Jó néhányszor, és eleinte nagyon szenvedtem ellene. Félig-meddig mintha visszavonult volna, a játék értelmezését tekintve azonban a legnagyobbak egyike, és mint kiváló szakértő, illetve remek edző továbbra is a sakkot szolgálja.

 

– Vannak egyéb „magyaros” élményei is?

– Amikor 2003-ban a családom kíséretében a világ jó néhány versenyén elindultam, decemberben Budapesten nagyon jó és izgalmas napokat töltöttem el. Részt vettem a First Saturday GM-tornán, és ha nem is értem el a nagymesteri normát, fontos állomás volt a karrieremben, ahogyan az egész ősz. Az év végén Norvégiában emésztgettem a megszerzett tudást, majd az azt követő négy külföldi tornámon megszereztem a harmadik nagymesteri normámat is. Néhány év múltán, amikor Lékó Péter ellen játszottam rapidmeccset, ugyancsak nagyon jól éreztem magam Magyarországon.

 

2020-ban is összecsapott Magnus Carlsen és Lékó Péter – akkor négy partiból három döntetlen született, egyszer pedig a norvég győzött (Fotó: AFP/KARIM JAAFAR

Lékó Péter lapunknak így emlékezett vissza játszmájukra

„A 2000-es évek második felében rengeteg emlékezetes csatám volt a még nagyon fiatal, de már akkor is a szűk világelitbe tartozó Magnus ellen. Nagyon örülök, hogy a hazai sakkszerető közönség 2008-ban Miskolcon részese lehetett a roppant drámai rapid párosmérkőzésünknek. Már akkor érezni lehetett, csak idő kérdése, mikor válik a világ legjobb játékosává, ami aztán rövid időn belül be is következett.”

 

– Tíz évvel az első magyarországi fellépése után a világbajnokjelöltek versenyén indulhatott, meg is nyerte, édesapja azonban megjegyezte, nehezen birkózik meg a nyomással. Azóta nyilván megtanulta kezelni, de hogyan lehet?

– Szerintem bárki, aki életében először vesz részt a világbajnokjelöltek tornáján, ráadásul vezet, nehezen viseli az azzal járó hatalmas nyomást, én pedig addig sohasem tapasztaltam meg azt az óriási feszültséget, ami egy ilyen helyzetet övez. Annak persze nagyon örültem, és elégedetten konstatáltam, hogy nyertem, döntő hatással bírt az egész sakkpályafutásomra. Hogy miként lehet a nyomást kezelni? Mindenkinek megvan a maga módszere, egy biztos, ha sikeres vagy és egyre tapasztaltabb, könnyebb elviselni.

 

– Arról is lehetett olvasni, hogy néhány évvel ezelőtt változtatott a felkészülésén, és nagyon odafigyel azóta a táplálkozásra, valamint a fizikai állapotára. Ez kell ahhoz, hogy egy négy-öt órás meccs végén is ugyanolyan magas maradjon a koncentrációs szint? Ezért is mozgatja mérkőzések közben folyamatosan a lábait?

– Az, ahogy megközelítem a meccseimet, a felkészülés nem nagyon változott az évek alatt. Tizenévesként és a húszas éveimben is teljesen természetes volt, hogy játszom, hogy végig figyelnem kell. Elég volt hozzá az a versenyszellem és ambíció, ami bennem dúlt. Ahogy idősödsz, egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül ugyanolyan fókuszáltnak maradni, ugyanolyan motiváltnak lenni, de azért még mindig elég fiatalnak vallom magam.

 

– Amikor ilyen erős egy sportágban a rivalizálás, köttethetnek barátságok? Vannak egyáltalán barátai a sakk világából? 

– A topjátékosok közti kapcsolatra inkább az egymás iránti tisztelet a jellemző, semmint a barátság. Elvégre kőkemény riválisai vagyunk egymásnak. A norvég sakkozók közt viszont nagyon sok barátom van, általánosságban elmondható a sakkozókról, hogy nagyon kedves és érdekes emberek.

 

– Mi volt a leghosszabb idő, amit sakk nélkül töltött? Bár gyanítjuk, fejben folyamatosan sakkozik.

– Előfordult már néhányszor, hogy eltelt néhány hónap anélkül, hogy meccset vívtam volna, s jótékony hatással bírt, éhesebben folytattam a szünetek után. 

 

– El tudja képzelni az életét sakk nélkül? Mihez kezdene nélküle?

– Azt hiszem, a sakk mindig is nagyon fontos része lesz az életemnek, de sosem lehet tudni, mit hoz a holnap. Egyelőre nincs más tervem, mint sakkozni, és hogy továbbra is megfeleljek a szponzoraimnak, és a Play Magnus csoportnak.

 

– Gyerekkorában azért futballozott is. Mennyire volt jó? 

– Nagyon szenvedélyesen futballoztam, alkalmanként még mindig játszom. Néhány évet játszottam a barátaimmal alacsonyabb osztályban. Ugyanakkor továbbra is nagyon szeretem nézni a futballt, nézem is sokat. 

 

– Van kedvenc játékosa?

– Real Madrid-drukkerként természetesen jött Ronaldo, ma már azonban egyszerűen csak élvezem az igazán magas színvonalú futballt. 

 

– Egy másik híres norvég, Martin Ödegaard hasonlóan önhöz szintén csodagyereknek indult. Ez egy könnyen vagy nehezen viselhető jelző?

– Találkoztunk néhányszor, de sosem volt ez köztünk téma. Én sem gondoltam erre igazán soha. Sakkozóként felnőve megadatott, hogy azzal töltsem az időm java részét, amit olyan szenvedélyesen szeretek, ez örömteli kiváltság. Szerintem ugyanígy vannak ezzel más sportolók is, akik hasonlóképp imádják a sportágukat.

 

13 évesen lett nagymester

A még mindig csak 30 éves Magnus Carlsen vegyészmérnök anyuka és számítógépes szakember apuka gyermekeként született a norvégiai Tonsbergben. Amatőr sakkozó édesapja már ötéves korában megismertette a sakkal, és ha Magnus eleinte nem is mutatott iránta nagy érdeklődést, hamarosan motivációra lelt abban, hogy legyőzze nővérét. A három lánytestvér mellett felnövő Magnus hosszú órákat sakkozott magában, és miközben csak úgy, mind a 356 norvég község nevét, lélekszámát, címerét megtanulta, nyolcévesen és hét hónaposan részt vett élete első sakkversenyén. Onnantól fogva pedig nem volt megállás: 13 évesen nagymester lett, 15 évesen norvég bajnok, kevéssel a 23. születésnapja előtt Visuvanátan Ananddal szemben elhódította a sakkvilágbajnoki címet, amelyet azóta is őriz. Rapid- és villámsakkban ugyancsak világbajnok. 

 

Ki nyeri a 2021-es sakkvilágbajnokságot?

1,30 – Magnus Carlsen

3,00 – Ian Nepomniachtchi

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Sakk/Világbajnokság/Bajnokság fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj sakkra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Unibet

Írj hozzászólást