„Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon az én fiam az egyik legjobb e-sportoló!” – interjú Domoszlayné Babják Orsolyával, az E-sport Anyu blog írójával

Milyen átélnie egy szülőnek, ahogy a sportoló fiából hirtelen profi e-sportoló lesz? Domoszlayné Babják Orsolya, az E-sport Anyu blog írója, és Domoszlay „kolor” Ádám édesanyja, mindvégig támogatta fiát, még abban is, hogy pályafutása miatt magántanulóvá váljon. Az eleinte szkeptikus anyuka végül az e-sport rajongóvá vált, aki élményeit blogjában osztja meg szülőkkel, gamerekkel. Vele beszélgettünk arról, hogy miként alakult át a kétkedése érdeklődéssé, majd rajongássá, illetve arról is beszéltünk, hogy mit tanácsol azoknak a szülőknek, akik rossz szemmel nézik gyermekük ébredező e-sport karrierjét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen volt a hozzáállásod fiad tevékenységéhez, amikor még kevesebbet tudtál erről a világról?

– Olyan voltam, mint minden átlagos szülő. Nem tetszett, hogy egyre több időt szeretne a gép előtt tölteni. Eleinte nagyon távol állt tőlem ez a világ, szóval hosszú folyamat volt, amíg közelebb tudtam magamhoz engedni. Alapvetően nem voltam számítógépellenes, hiszen jól tudom, hogy a legtöbb munkafolyamathoz szükséges eszköz. Azt éreztem, hogy a számítógép előtt töltött időn kívül annyi minden van még, amiből kimaradnak a gyermekeim.

 

– Manapság már minden gyerek úgy nő fel, hogy körbeveszik az okostelefonok, számítógépek. Mennyire fogtad szigorúan a fiaidat, ha a képernyő előtt töltött időről volt szó?

– Általános iskolában még szabályozva volt, hogy mennyi időt játszhattak a számítógépen a fiúk. Egy idő után észrevettük, hogy a meghatározott időkeretet jócskán túllépik. Ha le volt kódolva a gép, azt is könnyedén feltörték, de volt olyan is, hogy egymást fedezték. Egyikük figyelte, mikor jövünk haza, addig a másik játszott, majd fordítva. A középiskolából már korábban hazaértek, mint mi szülők a munkából, így az ellenőrzés is lehetetlenné vált. Akkoriban már nem akartuk gyerekként kezelni őket, ezért hagytuk, hogy maguk osszák be a számítógép előtt töltött időt. Abban azért megállapodtunk, hogy ez a szabadság addig tart, amíg eljárnak sportolni, és nem romlanak a jegyeik az iskolában. Természetesen voltak dolgok, amik nem tetszettek, ahogy egy anyának sem. Eleinte nem nagyon tudtam megérteni, amikor azt mondták, hogy nem tudnak időben jönni ebédelni. Elmagyarázták, hogy ha játszanak, akkor több másik személy is számít az online jelenlétükre, illetve egyes esetekben a videójáték is megbünteti őket.

 

– Tiltásból tűrés, tűrésből megengedés lett?

– Volt is erről egy írásom a blogomban, hogy pontosan miként is zajlott le ez a folyamat bennem. A lényeg, hogy hosszú távon úgysem tudok mit tenni ellene, bíznom kellett abban, hogy ennyi idő alatt is sikerült a nevelésünk által annyi mindent átadni, hogy megfelelő időben, megfelelő döntéseket hozzanak a fiaink. Az biztos, hogy óriási fordulópont volt, amikor Ádám kiutazott Jönköpingbe, Svédországba, és nemzetközi csapatával megnyerte a DreamHack BYOC versenyét. Akkoriban még nem követtük élőben a meccseket, de már láttuk a különböző híroldalakon, hogy lehozták a győzelmüket.

 

– Egyedül elutazott egy 1600 kilométerre lévő idegen ország városába? Nem érezted azt, hogy ez még túl korai?

– Nem töltötte még be a 18. életévét, amikor egyedül nekivágott. Nagyon féltettük, de tudni kell Ádámról, hogy már gyerekként is jóval önállóbb volt a kortársainál. Ezen felül pedig, amit a fejébe vesz, azt véghez is viszi. Természetesen csak akkor nyugodtunk meg, amikor jött az üzenet, hogy biztonságban megérkezett Jönköpingbe.

 


 

– A következő nagy ugrás, amikor minden héten Londonba kellett utaznia, hogy részt vehessen az angol bajnokságban.

– Az említett győztes verseny után két héttel megkapta az első profi szerződését egy angol szervezettől, a Prophecy-től. Először nem féltünk, mert a bajnokság első szezonja nyáron volt, ezért úgy gondoltuk, hogy mindenféle probléma nélkül játszhat. Ugyanakkor felmerült, hogy a szerződése két szezont is érinteni fog. Minél gyorsabban lépnünk kellett, hiszen szeptembertől vissza kellett volna mennie az iskolába. Elmondtam, hogy én azt szeretném, ha befejezné az iskolát, leérettségizne. Természetesen a fiam hajthatatlan volt, bármi áron, de bele akart vágni a profi karrierbe. A férjem, az édesapjuk jött elő azzal az ötlettel, hogy adjunk neki egy esélyt, és intézzük el, hogy magántanuló lehessen.

 

– Mit szóltak az iskolában ahhoz, hogy Ádám az e-sport miatt lesz magántanuló?

– Salgótarjánban elit iskolának számít a Bolyai János Gimnázium, ezért nagyon féltünk, hogy mit fognak szólni. Akkoriban túlzottan is arra figyeltem, hogy mit gondolnak mások. Elmondtuk, hogy Ádám profi szerződést kapott és folyamatosan utaznia kell. Nagy meglepetésünkre az iskola vezetése nagyon támogató volt, az igazgató különösképp, aki korábban Ádám testnevelőtanára volt, és ami ezután történt, sose felejtem el. Az igazgató megkérdezte a fiamat, hogy a kosárlabda után hogy jött a képbe a Counter-Strike? Mire a fiam azt válaszolta: nem jöttek úgy a sikerek a kosárlabdában, ahogy szerettem volna.

 

– Ha ez másképp alakul, akkor most kosaras lenne?

– Szerintem jól ment neki és ő is szerette, de nem tudott benne kiteljesedni. Mindig versengő személyiség volt, akinek a lételeme a siker, és így vagy úgy, de megtalálta az utat hozzá.

 

– Voltak rossz érzéseid azzal kapcsolatban, hogy Ádám jobban vonzódik az e-sporthoz, mint a hagyományos sportvilághoz?

– Általános iskolában még igen, de aztán már elfogadtam, hogy nem fog feltétlenül a szülei, nagyszülei nyomdokaiba lépni. Édesapám a Nógrád Megyei Kézilabda Szövetség elnöke volt 25 évig, édesanyám tornászlány volt. Én kosaraztam, a férjem focizott, Ádám pedig Counter-Strike játékos lett.

 

– Néztétek közösen a családdal a Counter-Strike tétmérkőzéseit?

– Összeültünk a nappaliban és a nagyképernyős tévénken keresztül izgultuk végig a meccseket. Biztos vagyok benne, hogy ha Ádám nem avat be minket ebbe a világba, akkor nem néztük volna, de egy idő után elkezdtük érteni, mi zajlik a képernyőn. Minden percét élvezni lehetett a meccseknek! A férjem sokszor nem is bírta, fel kellett állnia, és kiment a szobából, annyira izgult Ádámért. Olyan élmény volt, mintha hullámvasúton ülnénk. Sokszor előbb megtudtuk, hogy mi lett az eredmény, ha örömittasan, vagy éppen szomorúan jött ki a szobájából.

 

– Milyen hasonlóságokat láttál a fiadon keresztül a sportok és az e-sport között?

– Rengetegen lenézik az e-sportolókat, hogy csak ülnek és görnyednek a gép előtt. Sajnos ez félig meddig igaz, de mindenkinek, aki ülőmunkát végez, szüksége van rekreációs célból végzett testmozgásra. Egyébként teljes mértékben sportnak tartom az e-sportot, a szónak annak a nemes értelmében, hogy a közös célért küzdenek magas képességekkel bíró játékosok. Bármilyen sport és e-sport nagyon sokat formál az ember személyiségén. A Counter-Strike is egy csapatsport, a játékosoknak alkalmazkodniuk kell egymáshoz, elfogadást kell tanulniuk, valamint szervezettséget, hogy miként érhetik el a közös céljaikat. Fegyelemre nevel, rengeteg mindenre megtanít az e-sport.

 

– Mik voltak a karrierjében azok a legnagyobb mélységek és magasságok, amiket együtt éltetek meg?

– Nagy büszkeség volt számomra, hogy ezüstérmet szerzett az angol ligában. Kevesen mondhatják el magukról, hogy így indult a karrierjük. Ezt követően többedmagával képviselte Magyarországot a World Electronic Sports Games-en, ami tulajdonképpen megfelel egy világbajnokságnak. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora dolog volt akkoriban. Ám, amit sose felejtek el, az a 2018-as V4 Future Sports Festival. A nagyszínpadon mérték össze a tudásukat a világ akkori legjobb csapata, a FaZe ellen, és derekasan helyt is álltak. Egyébként Ádámot először ott láttam élőben játszani. Felejthetetlen élmény volt, ahogy a magyar szurkolók skandálták a nevüket. Ezekre nagyon büszke vagyok és bármi történjék, az emlékeket már senki nem veheti el tőlünk. Az ezt követő évben sajnos már nem sikerült kijutni a V4 Future Sports Festivalra, mert a selejtezőben kikaptak egy másik magyar csapattól. Ekkor döbbent rá ő is, hogy nem lehet a karosszékben hátradőlni, mert addig ők voltak a legjobbak a csapatával. Ez a kudarc rengeteget fejlesztett a személyiségén, jót is tett neki, hiszen ezt követően a profik másodosztályú ligájában (MDL) bekerült a tíz legjobb játékos közé. Később pedig a világ 41. csapataként tartották őket számon, amit magyar csapatnak először nekik sikerült elérniük. Továbbá nagy érdem a hazai bajnokság, vagyis az MNEB alapszakaszát első helyen zárták, majd meg is nyerték a szezont. A második szezon második helyét már keserűen éltük meg. Összefoglalva, nagyon büszke vagyok arra, hogy van Magyarországon egy olyan dolog, amiben pár éven keresztül az én fiam volt a legjobb.

 


 

– Voltak változások, fontos döntések, amit megbeszélt veled, kikérte a véleményed?

– Eleinte nem, de manapság már nagyon is! Ha jön egy ajánlat, akkor összeül a családi kupaktanács és együtt beszéljük meg, hogy mi legyen. Szerintem azért von be minket ennyire, mert látja, hogy az évek során megértettük, mit miért csinál, és bízik abban, hogy jó tanácsot adunk neki.

 

– Mikor és miért döntöttél úgy, hogy belekezdesz az E-sport anyu blogba?

– Volt bennem egy késztetés, hogy Ádám pályafutását dokumentáljam. Később egyre több személyes dolgot írtam, például, hogy miként érintett engem, illetve a családomat az idősebbik fiam e-sport karrierje. Természetesen az írás számomra is egy tanulási folyamat volt, rengeteget fejlődtem és változtam az évek alatt. Másrészt mialatt írtam, én is feldolgoztam sok elsőre nehezen emészthető dolgot, legyen az siker vagy kudarc egyaránt. Rájöttem, hogy ha őszintén leírom, hogy mi történt, hogy történt, akkor a blogomon olyan edukatív tartalom lesz elérhető, ami segíthet anyáknak, apáknak, akár e-sportolóknak és gamereknek is. Tudom, hogy mennyire jó érzés, ha rátalálunk valakire, aki már átment ezeken a dolgokon és adott esetben tanáccsal is szolgálhat számunkra. Volt olyan, hogy egy fiatal fiú kiírta egy fórumra, hogy nem tud otthon koncentrálni az e-sport karrierjére, mert nincs elég tér és el akar költözni. Elkezdtünk társalogni és végül meggyőztem, ha nyitottan és türelemmel áll a szüleihez, akkor higgye el, hogy nem fog süket fülekre találni. Végül így is lett, közösen találtak megoldást.

 

– Mit tanácsolnál azoknak a szülőknek, akik most kétkedve nézik gyermekük ébredező, vagy alig észrevehető e-sport karrierjét?

– Azt tanácsolom minden szülőnek, hogy bízzanak meg a gyermekükben, illetve saját magukban is. Ha sikerült egy erős erkölcsi nevelési alapot adni 10-14 év alatt, akkor sok gond nem lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem hibázhat a gyerek és hogy nem lesznek rossz döntések. Azt sem jelenti, hogy nem kell korlátokat felállítani. Legyenek nyitottak a szülők, hiszen sokkal többet érnek el hosszú távon, ha partnerként kezelik a gyereküket, mert szívesebben fog beszámolni az élményeiről, ha azt érzi, hogy meghallgatják és meg is értik. Bizalom és elengedés, ez a két kulcsszó. Nem volt könnyű nekem sem, manapság sem az, ezen dolgozom, hogy jobb legyen mindenkinek.

 

Ki nyeri a LEC 2021 nyári rájátszását?

3,00 – Rogue

3,20 – G2 Esports

5,00 – G2 Esports

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Esports/League Of Legends/LEC útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Olvasd el Domoszlay Ádámmal készült interjúnkat is:

„Volt, hogy a jelenlegi magyar átlagfizetések kétszeresét is megkerestem” – Interjú Domoszlay Ádámmal

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “„Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon az én fiam az egyik legjobb e-sportoló!” – interjú Domoszlayné Babják Orsolyával, az E-sport Anyu blog írójával

  1. Azért vagyok itt, hogy értékeljem Dr. Igbinovia munkáját az életemben, nem csak a gyógynövényes gyógymódokban jó egyedül, hanem abban is jó, hogy szerelmi varázslatokat varázsoljon megromlott házasságokra, boldogságot, megromlott kapcsolatokat és így tovább. Küzdöttem a férjemmel. aki elhagyott, miután elkezdett látni egy hölgyet az irodájában, és szembesültem vele, hogy miért csal meg, kiabált velem, és elhagyta a házat, bocsánatért könyörögtem, ő pedig nem hajlandó megbocsátani, és későn kezdett hazajönni. Komoly érzelmi fájdalmaim voltak, így tovább kerestem a segítséget, így annyi tanúvallomást olvastam Dr. Igbinoviáról, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom, és tényleg elvarázsolt egy olyan varázslatot, amely tulajdonképpen három nap alatt visszahozta gyönyörű férjemet, és ez csodálatos volt. egy meglepetés autóajándékot nyilatkozott annak jeléül, amit tett, és én megbocsátok neki, és ma újra boldog család vagyunk. Kérem, bárkinek, akinek nehézségei vannak a házassággal vagy a válással kapcsolatban, forduljon ehhez a nagyszerű gyógynövény-szakértőhöz, mert biztos vagyok benne, hogy minden olyan helyzetre létezik gyógymód, amelyre a doctorigbinovia93@gmail.com vagy a whatsapp +12162022709 és a viber +12066713285 a legjobb módja a házasság megmentésének.

Írj hozzászólást