„Fiatalon kerültem Dániába, nem értettem még tökéletesen a futballt” – Interjú Ryan Mmaee-val

Ha a legutóbbi meccsei nem is úgy sikerültek, ahogy eltervezte – elrontott tizenegyes a ZTE ellen, elhibázott ziccer Glasgow-ban – Ryan Mmaee a Ferencváros egyik legértékesebb kincse. Megtanulta már, a nehezebb pillanatokban is muszáj mentálisan erősnek maradni, de hogy mit gondol a Fradi El-szerepléséről, a büntetőrúgásokról, góllövésről, azt ugyancsak elárulja.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Feltételezzük, csalódásként élted meg a glasgow-i szereplést. 

– Egyértelműen, de nem feltétlenül csak az eredmény miatt, hanem mert nem játszottuk jól. Ennél sokkal jobb futballra vagyunk képesek, már csak a csapatban rejlő kvalitások is ezt mondatják velem.

 

– Mit gondolsz, miért nem sikerült jobban teljesíteni?

– Nem tudom, ezt majd miután elemezte a meccset, a szakmai stáb megfejti, azt tudom, hogy több van bennünk.

 

– Azt azért hozzátehetjük, a Celtic mellett a Betisszel és a Leverkusennel a csoportban ez egy elég nehéz négyes, persze a létszámcsökkentéssel az Európa-liga színvonala alapvetően emelkedett.

– Valóban nem könnyű csoport, ezt érzékeljük, ettől még nekünk, játékosoknak minden egyes fellépésen meg kell mutatnunk, mit tudunk, és bizony ennél többre vagyunk képesek. 

 

– A csoportkör felénél járunk. Mi az eddigi legfőbb tanulság?

– Hogy nem lehet hibázni, sem elöl, sem hátul. Ha hibázol, megfizetsz, ez a legfontosabb lecke. Hiába vezetünk Leverkusenben egy nullra, elég egy kis kihagyás, és fordít az ellenfél. Ez a szint kilencven percnyi folyamatos koncentrációt igényel. Az én személyes leckém mondhatni ugyanez, hogy nem hibázhatsz. Egy ilyen szintű meccsen kevés lehetőség adódik, amikor igen, meg kell mutatni, mit tudsz, be kell fejezni az akciót, Glasgow-ban sajnos nem sikerült. Ugyanakkor mindvégig türelmesnek kell maradnom, kivárni a pillanatot, amikor lecsaphatok.

 

Mert az ilyen szintű mérkőzéseken nyilvánvaló, hogy kevesebbet találkozom a labdával, amikor igen, készen kell állnom arra, hogy eredményes legyek. Ebben feltétlenül javulnom kell.

 

– Az eddigi ferencvárosi teljesítményedet mérlegelve azonban kijelenthetjük, igen jól teljesítesz. Korábban azt nyilatkoztad, addig mész előre, míg nem repülsz. Már szárnyalsz?

– Nem, még bőven fejlődhetek. Vannak jó meccseim, jól is érzem magam a bőrömben, de lehetnék sokkal jobb, erre törekszem. Ha van egy jó meccsem, a következő fellépéskor az már a múlt, el kell felejteni, csak az adott mérkőzés a fontos. Egyre jobbnak kell lenni.

 


(X) Fogadj 20-as oddson a Ferencváros – MTK mérkőzés három kimenetelére (FTC nyer, döntetlen, MTK nyer)! Kattints ide a részletekért!


 

– Hét bajnokin szereztél hat gólt, ami szép kis termés, jóllehet a hat gólból öt büntetőből született. A csatár szemében az ugyanolyan értékes, mint egy mezőnygól? 

– Igen. Annál is inkább, mert a tizenegyest sokszor olyan szabálytalanság előzi meg, amivel a gólszerzést akadályozza meg az ellenfél, sőt olyan is előfordul, hogy épp a büntetőt elvégzővel szemben. De legutóbb ugye kihagytam a tizenegyest, szóval azt sem olyan pofonegyszerű gólra váltani. Fontos viszont, hogy a csapat megpróbáljon minél több helyzetet kialakítani, mert abból születhetnek a tizenegyesek.

 

– Akkor tehát nem teszel különbséget a találataid közt.

– Nem. A gól az gól, mindegy, hogy egy méterről, vagy húszról szerzem.

 

– Ha történetesen kimarad a tizenegyes, vagy egy ordító ziccer, nagyon magad alatt vagy? Nehezedre esik abból hamar talpra állni, vagy gyorsan továbblépsz? 

– Nyilvánvalóan frusztrál, mert egy csatár mindig gólt akar szerezni, de hamar tudatosítani kell magadban, nincs vége a mérkőzésnek, lehet újabb esélyed. Nem könnyű egy kihagyott büntető után felemelt fejjel folytatni, mégis muszáj elfelejteni.

 

– Mentális értelemben akkor elég erősnek találod magad?

– Azt hiszem, az vagyok, az eddigi tapasztalatok is segítettek ebben. Ma már tudom, hogy ha épp nem sikerül egy megoldásom, a következő még bejöhet, tudok váltani, és ha történetesen gyengén is kezdek egy meccset, be tudom fejezni jól. Ma már érettebb, felkészültebb vagyok.

 

– Cipruson is igen jó százalékban váltottad gólra a büntetőket. A legutóbbi hiba ellenére is kijelenthetjük, jól rúgod a tizenegyeseket. De mi kell ahhoz, hogy valaki kiváló ítéletvégrehajtó legyen? Nyugalom, hatvanas pulzus? Vagy remek rúgótechnika?

– Attól függ, hogyan végzed el. Valaki előre eldönti, hova lövi a tizenegyest, ahhoz elsősorban jó technika szükségeltetik. Én inkább kivárok, megvárom, merre mozdul a kapus, ehhez valóban kell egyfajta nyugalom. De nincs rossz út, egyik végrehajtási forma sem rosszabb a másiknál. Én maradok a jól bevált módszernél. Sokat gyakorlom, eddig többnyire működött is. Felnőttként egyet hagytam ki a legutóbbi mellett, az elmúlt szezonban. Igyekszem tökéletesíteni. 

 

– Az európai porondon is gólokkal segítetted a Fradit, a selejtezőket is beleszámítva ötször sikerült betalálnod, és egyszer sem büntetőből. Nagyon kellettek ezek a gólok a továbbjutáshoz, és dicséretes mód az El-szereplés meg is lett, hanem azért titkon a BL-ben bíztál? Ezért szerződtél a Ferencvárosba?

– A célom természetesen az volt, hogy BL-szerepléshez segítsem a Fradit. Próbálok minél magasabbra törni, egyre nagyobb célokat kitűzni magam elé. Nem sikerült kivívni a BL-szereplést, de az Európa-liga is igen magas szint, nincs miért panaszkodnom.

 

Ryan Mmaee 19 mérkőzésen 11 gólt és hat gólpasszt jegyzett a Ferencvárosban (Fotó: Fradi.hu)

 

– De a BL a nagy álom?

– Igen. Ha a személyes céljaimat vesszük, szeretnék a legrangosabb színpadra felállni, és arról sem mondtam le, hogy egy nap a topligák egyikében szerepelek. Amúgy nincsenek olyan hatalmas álmaim, már ha az említett nem lenne elég nagy persze. Csak próbálom élvezni az életet, szeretnék boldog lenni a családommal, a barátaimmal. Lépésről lépésre haladok.

 

Hatévesen kezdtem futballozni, akkor is csak az fogalmazódott meg bennem, hogy szeretném nagyon jól érezni magam a pályán, csak szeretném élvezni a futballt. Korábban sosem gondoltam arra, mit lehetne elérni, egyszerűen csak a foci volt az, amit a legjobban szerettem csinálni, és szeretem is a mai napig.

 

Nem kerestem példaképeket, bár a legnagyobb klasszisok játékát nagyon szerettem nézni. 

 

– Három fiútestvér társaságában nőttél fel. Sammy ugye csapattársad a Fradiban, a tizenhét éves Camil már profi szerződést kapott a Standardban, a huszonhat éves Jack nemrégiben még Luxemburgban játszott. No de ki közületek a legtehetségesebb?

– Mindannyian azok vagyunk… Egyikünk sem ugyanazon a poszton játszik, nehéz is minket ezért összevetni. Camil ballábas, és bár Jack is szélső, ellentétes oldali. De mindannyiunkba szorult tehetség.

 

– Négy fiú… Nem lennénk meglepve, ha rendre állt volna a bál otthon. 

– Amíg kicsik voltunk, természetesen több volt a veszekedés, ahogy az alighanem minden családban előfordul. De ahogy egyre nagyobbak lettünk, egyre inkább elmaradtak a civakodások. Nagyon szoros testvéri viszony a miénk.

 

– Mennyire jelentett nehézséget a szülőknek eltartani a négy csemetét?

– Anyagilag sosem álltunk túl jól, de anya, apával egyetemben persze, mindig mindent megtett azért, hogy ne kelljen nélkülöznünk, hogy a lehető legszebb gyerekkorunk legyen, és ha nem is volt túl sok pénzünk, amire szükségünk volt, előteremtették. 

 

– És mindig csak a foci volt? 

– Nem, először judóztam. Hatéves koromtól viszont csak fociztam. Mind a négyen az FC Brusselsben játszottunk, elég jól. A nagy belga klubok mindegyike hallott rólunk, én mindig sok gólt rúgtam, nagyon érdekelte őket a családunk. Egy nap felkerestek bennünket a Genttől, és mind a négyünket odavittek. Tizenkét éves voltam. 

 

– Az megfogalmazódott benned, hogy milyen jó lenne, ha egy nap a négy Mmaee egy csapatban játszana?

– A kisebbik testvérünk még csak most tizenhét, szóval nem teljesen volt ennek eddig valóságalapja, de ki tudja, még akár ez is előfordulhat. Például a marokkói válogatottban. Örülnék neki.

 

– Arra nem gondoltál, hogy legalább Camilt beajánlod Peter Stögernek?

– Szerintem jó neki most a Standardban. 

 

Ryan és Sammy Mmaee már a belga utánpótlásválogatottban is együtt futballozhattak (Fotó: In-24)

 

– A tanulást mennyire erőltették a szüleid?

– Nagyon is. Főleg édesanyámnak volt nagyon fontos. Nem akarta, hogy mindent a futballra tegyünk fel, azt szerette volna, hogy legyen diplománk. A tanulást mindig is előtérbe helyezte, mi pedig tanultunk, de a profi labdarúgással nem nagyon lehet az egyetemet vagy főiskolát összeegyeztetni. Tervben van ugyanakkor, hogy hosszú évek múlva, a futballkarrierem után visszaülök az iskolapadba.  

 

– Egyelőre azonban a gólok szállításával vagy elfoglalva. Csatárként mi a legfontosabb a számodra? A góllövés, a másik kiszolgálása, vagy pusztán csak a győzelem?

– Természetesen a győzelem. Ha nyer a csapat, mindenki boldog, játékos, edző, szurkoló, a sok győzelem meg címeket érhet, és az volna ugye a cél, hogy minél több trófeát szerezzünk. A legjobb érzés persze az, ha jó játékkal nyerünk, az még inkább dob a hangulaton.

 

– Csatárként nem is lehetsz úgy boldog, hogy szereztél két gólt, de vesztett a csapatod? 

– Nem. Semmit sem ér úgy a dupla, sőt, még inkább frusztráló, hogy hiába találtam be kétszer. De egy mesterhármassal sem lennék boldog, ha nem érne három pontot. Akkor is azt érezném, három gól a semmiért.

 

– Minden csatár életében előfordul ugyanakkor olyan időszak, amikor nem képes betalálni. Olyankor nyilván maga alatt van, ki jobban, ki csak egy csöppet. Neked mi a recepted arra, hogy mielőbb magad mögött tudd a gólínséges időket?

– Annál, hogy kikapsz, és még gólt sem szerzel, nincs rosszabb. Dolgozni kell tovább, és mentálisan erősnek maradni. Utóbbi a legfontosabb, mert minden azon múlik, fejben mennyire vagy rendben. El kell fogadni, hogy egy támadó életében léteznek gólcsendes periódusok, de akkor is ragaszkodnod kell mindahhoz, amik az addigi karrieredet segítették. Ezért is kell a kilencven perc minden egyes pillanatában élesnek lenned, hogy ha jön az újabb esély, azzal megpróbálj élni. Akkor is, ha előtte egyszer sem sikerült. 

 

– Ilyenkor jöhet jól az edzői segítség.

– Az edző bizalma mindig lényeges, nem csak a csatárok esetében. Az is fontos, hogy megértse, mit érez egy csatár. Eközben persze nekem is muszáj mutatnom, hogy lesz ez jobb is, hogy ezen dolgozom. Ha érzed a bizalmat, az önbizalmad kevésbé csorbul. Az az ideális, ha azt érzed, az edző mellett a csapattársak és a teljes stáb hisz benned.

 

– Harmadszor vendégszerepelsz egy idegen országban. Mit szerettél a legjobban Dániában és Cipruson?

– Először is, mindenhol sokat tanultam, és a megszerzett tapasztalatokat nagy becsben tartom. Nagyon fiatalon kerültem Dániába, nem értettem még tökéletesen a futballt, hogy mi miért történik, hogy egyes helyzetekben mi a legjobb megoldás. De nagyon jó emberekkel találkoztam, akik bíztak bennem, akik sok mindenre rávilágítottak, felnyitották a szemem, nem csak szakmai szempontból, a nagybetűs életben is sokat segítettek. Mindez még erősebbé tett. Ciprus is jó élmény volt, felfedezni egy másik ligát. Nem mindig könnyű megszokni egy másik bajnokságot, az új környezetet, az idegen helyen honos napi rutint, de ezek a tapasztalatok erősebbé tettek.

 

Budapesten, a Fradiban játszva ugyancsak számos pozitívumot fel tudok sorolni: hogy a testvéremmel futballozhatok egy csapatban, az Európa-ligában, a bajnoki címért küzdve. Szeretem továbbá a magyar fővárost, a meccseink hangulatát. 

 

– A derbin már túl vagy, ráadásul góllal járultál hozzá a Fradi győzelméhez. De lehettél volna a túloldalon is? Elvégre az újpesti tulajdonos Roderick Duchatelet édesapja sokáig birtokolta egykori klubodat, a Standardot, a lila-fehérek pedig előszeretettel halászgattak Belgiumból játékosokat. Téged sosem kerestek?

– Nem. Pedig valóban vittek el játékosokat, tőlünk is, én nem kerültem képbe, lehet, túl fiatal voltam még. De nagyon élveztem az Újpest elleni derbit, az egyik legjobb hangulatú meccs volt, amelyen valaha játszottam. A szurkolóink elképesztőek voltak, mindannyiunk számára kiderült, mennyire sokat jelent nekik ez a meccs. Úgyhogy mindent bele is adtunk.

 

Hány gólt szerez Ryan Mmaee az MTK ellen?

1,76 – 0,5-nél több gólt szerez

5,20 – 1,5-nél több gólt szerez

18,00 – 2,5-nél több gólt szerez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NB I/Ferencváros – MTK útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj magyar bajnokikra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Fradi.hu

Írj hozzászólást