„Hülyeség belenevelni a gyerekbe olyat, amit később nem tud a győzelem érdekében hasznosítani” – Interjú Fehér Péterrel, aki több mint 20 éve dolgozik a dán labdarúgásban

A magyar szülők gyerekeként, de már Dániában született Fehér Péter több mint 20 éve dolgozik az északi ország utánpótlásában. Azt vallja, hogy teljes értékű embert kell nevelni. Hiszen, ha valaki jobb ember lesz, azáltal jobb labdarúgóvá is válik. Interjú futballról, életről és mély vízről.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– „Ha meg akarjuk találni azt a versenyelőnyt, amire ilyen kis országként támaszkodhatunk, akkor tudnunk kell, kik vagyunk” – ezt a dán válogatott szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand nyilatkozta korábban a Berlingske napilapnak. Adódik a kérdés: milyen jellemzőkkel írható le a dán futballidentitás?

– Az első és legfontosabb a csapatszellem, pályán belül és azon kívül egyaránt. Ezért fontos a dán utánpótlásban, hogy teljes értékű embert neveljenek. Hiszen azzal, hogy jobb ember lesz valaki, jobb labdarúgóvá is válik. A holisztikus szemléletű nevelés alapvetés, az embert a maga teljességében: testi, lelki, szellemi, szociális egységében szemléli. Második alapvetésünk természetesen a kemény munka. Kis országként ez fontos. Továbbá az egyéni képességeken alapuló, támadó felfogású futball. Ha van egy rendszer, struktúra, akkor abban könnyebb szabadnak lenni. A szabadság tehát bizonyos szabályok, keretek között, illetve azok következtében jön létre. Fontos persze a pozitív hozzáállás: egy rúgott gól után a cél a következő találat megszerzése. Folytatni, menni, támadni, amíg csak lehet.

 

– Ez felfogás közel áll a dán emberekhez?

– Igen, teljes mértékben. Ezért is volt változtatás a szövetségi kapitányi poszton. Ugyan a korábbi szakvezetőnek, Age Hareidének 30 mérkőzéses veretlenségi sorozata volt, de az előző világbajnokságon nagyon unalmas futballt játszott a válogatott. Most pedig az 1980-as évek hangulata uralkodik: támadófoci, egyéniségek. Ez egyfajta újjászületés, a pozitív, támadójellegű futball újjászületése.

 

– Két évtizede dolgozol a dán labdarúgásban. Ez idő alatt miként változott az utánpótlás?

– Amikor Morten Olsen lett a szövetségi kapitány (2000-től 2015-ig irányította a dán válogatottat – a szerk.), akkor hozta magával az Ajaxból a támadó szellemiségű futballfelfogást, felválta ezzel a korábbi évek védekezésen és direkt focin alapuló játékát. Ezzel együtt megjelentek a főállású edzők, és egy központibb jellegű gondolkodás a szövetség részéről. Szóval szervezettebb lett a közeg. A csapatok pedig ehhez hozzátették a saját identitásukat: hogyan kell dolgozni, egy játékstílust felépíteni. Amit most látunk, az az elmúlt öt-tíz év kemény munkájának köszönhető. Az akadémiák sok jó játékost nevelnek, erősebb lett a dán elsőosztályú bajnokság, a Superligaen.

 


(X) ANGLIA–DÁNIA INGYENES TIPPJÁTÉK: Kattints ide és tippeld meg az első góllövőt plusz a gól idejét és nyerj 8 millió forintot!


 

– Miben kellett a legtöbbet változnia a dán focinak, hogy a jelenlegi szintre elérjen?

– Egyszerűen amatőr volt az egész. Dániában sokáig benzinpénz alapján működött a futballélet. Munka után mentünk edzést tartani, és kaptunk érte egy kis pénzt. Azok dolgoztak, akik elhivatottak voltak a labdarúgás iránt. Régebben kevés, manapság azonban már sokkal több korábbi labdarúgó vesz részt a gyerekek nevelésében. Általában a klubok úgy próbálják kialakítani a stábokat a csapatoknál, hogy legyen egyensúly: egy teoretikus és egy praktikus személy kerül össze. Persze fontos, hogy a klubok megtalálják a megfelelő embereket. Azokat, akik elhivatottak, tanulnak, szeretnek és akarnak fejlődni. Tartják a lépést a modern futballal, fejlesztik önmagukat.

 

– Embert nevelni. Hangsúlyos része ez egy labdarúgó képzésének.

– Egy gyerekkel nemcsak a fociról kell beszélni, hanem az életéről is, arról, hogyan viselkedik a csapattársaival. Egyszerűen az egész emberrel kell foglalkozni.

 

Mert az, hogy jól cselez, az csak egy tényező, de ha nem passzol, vagy nem tud beszélgetni a csapattársaival, akkor annak utána kell menni. Nemcsak a játékos a fontos, hanem annak viselkedése is.

 

– A magyar utánpótlásban a siker, az eredmény, a győzelem kifejezések vitatémát képeznek. Ezekhez a fogalmakhoz hogyan viszonyulnak Dániában?

– Ez nagy vita volt sok éven keresztül Dániában. De, ha ketten leülünk kártyázni, akkor nem beszélünk arról, hogy a győzelemért játszunk, mert ez egyértelmű. A lényeg, hogy mindkettőnknek van egy taktikája. És ez a lényeg. Az, hogyan jutsz el a győzelemig. Ebben kell jónak lenni, kompromisszumok nélkül. Ez igazolja végül vissza az eredményedet. Hülyeség belenevelni a gyerekbe olyat, amit később nem tud arra használni, hogy nyerjen.

 

– Akkor mit érdemes belenevelni?

– Helyes szellemiséget, értékeket kell adni. És hinni abban, hogy ha megalkuvás nélkül követjük ezeket, akkor jönnek az eredmények. Azt gondolom, hogy a játékosokat be kell dobni a mély vízbe azért, hogy kiderüljön, tudnak-e úszni. Persze van, hogy segítségképp mentőövet kell dobni nekik, de csak így tudod meg, milyen karakterrel van dolgod, tud-e fejlődni. Az igazi eredmény szerintem az, ha egy gyerek eltölt nyolc-tíz évet egy klubnál, majd a végén a szemébe tudsz nézni, és azt tudod őszintén mondani, hogy mindent megtettél érte. Őszinte kommunikáció – ebben van a siker. Még akkor is, ha ez néha fájdalmas. A legnagyobb kihívás és nehézség ebben az egészben az edző saját sikere, aki nem mindig tudja a nevelést a saját érdekeinek alávetni. Ez Dániában is meglévő probléma.

 


 

– Milyen az országban a labdarúgás társadalmi megítélése?

– Alapjában véve jó. A legtöbb klubnak van profi és amatőr szekciója. A foci szerves része a társadalomnak, a nevelés és alapvetően a mozgás miatt. Az amatőr sport Dániában fontos terület, mert abból még kijöhet valaki, aki ügyes. Minél nagyobb a merítési lehetőség, annál jobb. És azt se feledjük, hogy a foci lényegében az örömről szól.

 

– A szülők hogyan jelennek meg ebben a történetben?

– Magasabb szinten a szülők, az ügynökök szeretnek beleszólni a munkába. De az őszinte kommunikáció a legfontosabb, mert csak akkor lehetnek gondok, ha nem tiszta a kommunikáció. Nyíltan kell kezelni, hogy a játékosok – akár már az ifiben – mennyit keresnek, ahogy azt is, hogy egy klub mit vár el a szülőktől. Tiszta, egyértelmű szabályokat kell lefektetni.

 

– „Fontos, hogy ebben a türelmetlen világban mi türelmesek legyünk velük” – fogalmaztál a Dániasportnak adott interjúdban az utánpótlás nevelés kapcsán. Miért tartod ezt annyira fontosnak?

– Amikor a labdarúgásban dolgozol, mindig keresed az újabb sztárt. Egy 16-17 éves gyereknél előfordulhat, hogy a szülő kicsit türelmetlen, az ügynök meg pénzt szeretne keresni. És úgy döntenek, hogy eladják a játékost. Ilyenkor dönthetsz úgy, hogy magasabb szinten játszatod, mint ahol valójában tart, és sietteted a fejlődése folyamatát. Ám könnyen kiderülhet, hogy mégsem olyan ügyes, ez pedig akár véget is vethet a pályafutásának. Nevelni kell, tisztelni az időt, türelmesnek kenni. A gyereket kihívás elé állítani, bizalmat adni neki, és dolgozni vele. Megnézni, hogy különböző helyzetekben hogyan dönt, cselekszik.

 

Volt, hogy a jelenleg az angol Brentfordban szereplő középpályást, Mathias Jensent támadónak tettem fel, hogy tanuljon meg rendesen letámadni, és lássa, milyen munka támadóként játszani, hogyan kell presszingelni.

 

Sok edző magát magasztalja fel azzal, hogy felfedezett egy-egy játékost. Én úgy gondolom, a legjobb, ha egy gyerek maga mondja azt, hogy megtette a kellő lépéseket és megfelelt a kihívásoknak, mert ezáltal a foci iránti szeretete erősebb lesz.

 

– Dolgoztál scoutként is. Mire figyeltél?

– Vannak olyan alapvető tényezők, mint a fizikai adottságok, a gyorsaság. Amire azonban nagyon figyeltem, hogy egy játékos milyen labda nélküli mozgásokat végez, hogyan olvassa a játékot. És persze a mentalitását. Vannak-e benne például vezetői képességek. Vezéregyéniségeket ugyanis nehéz kinevelni. Ha valakiben nincsenek meg ezek a jellemvonások, irányít, beszél, segíti a társait, akkor azokat nehéz belenevelni. Ha valakiben 10-14 éves korában ott szunnyad a vezéregyéniség szerep vagy megvan benne a futballintelligencia, akkor az később is ott lesz.

 

– Futballintelligencia. Ennél a fogalomnál álljunk meg egy kicsit. Mit jelent ez számodra?

– A labda nélküli mozgásokat, mit csinál a játékos passz után, tud-e azért futni, hogy a társainak helyet teremtsen. Előrefelé játszik-e, a mozgása előrefele történik-e, és amikor védekezik, akkor előre vagy hátra lép.

 

– És ha már futballintelligencia… A jelenlegi dán válogatottról elmondható, hogy intelligens, az ellenfélhez alkalmazkodó futballt játszik. És a szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand maga is nagyon intelligens ember.

– Igen, nagyon jó ember. Remek abban, hogyan rakjon össze egy csapatot. Tudja, hogyan hozza ki a legtöbbet a játékosokból. A tehetségben hisz, és nem a korban. Megtalálta az egyensúlyt a fiatal és az idősebb játékosok között. A csapatszellemet nagyon fontosnak tartja, emellett pedig felkészült taktikailag is. A dán focit alapvetően jellemzi az intelligencia. Úgy szoktuk mondani: nem várjuk meg, hogy elromoljon a ház. Próbálunk apró módosításokat tenni, figyelni a játékot, változtatni. Ez néha sikerül, néha nem. Amit most Hjulmand csinál, hogy hol 4-3-3-at, hol 3-4-3-at játszat – ebben az az érdekes, hogy egy játékos „átmozgatásával” nagy különbséget tudsz létrehozni. (Lásd a Wales elleni mérkőzést, s Andreas Christensen szerepkörváltozását – a szerk.) Ő egyébként egy nagyon kíváncsi ember, aki keresi az új dolgokat, de az is látszik, hogy a saját stílusa egyre erősebb. Régebben romantikusabb futballt vallott, ebben azért kicsit változott.

 

– Kötelező kérdés a végére: mit gondolsz az Anglia elleni elődöntő előtt?

– Fontos, hogy a dán csapat tudja, nem lehetetlen nyerni Anglia ellen, ahogy azt láttuk is a Nemzetek Ligája-meccsen. De az igazság az, hogy a Csehország elleni mérkőzés utolsó 30 percében nagyon mélyen volt a csapat védekezése. Ez a játékfelfogás nem vezethet sikerre Anglia ellen…

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Dánia: olyan higgadtan fociznak, mintha egy tengerparti kiránduláson lennének


Kiemelt fotó: nordjyske.dk

Írj hozzászólást