Michael Cox: „Nem próbálok annál többet lefedni, mint ami a pályán valójában történik”

Még 2019 áprilisában ült le egymással beszélgetni, vitatkozni futballról, bloggerek és korábbi labdarúgók szakértői mivoltáról Kele János (blogger, a 24.hu híroldalon futó Ziccer című podcast egyik házigazdája) és Sallói István (a ZTE szakmai igazgatója). Az eszmecsere a foci iránt érdeklődők széles rétegét megmozgatta. Akkor – tehát két éve – a bloggerből lett sportújságíróhoz, több ismert könyv (Stílusok csatája, Daráló) szerzőjéhez, Michael Coxhoz fordult egyik új szerzőnk néhány rövid kérdéssel a témában. A válaszok a minap érkeztek meg hozzá.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

– Rendszeresen futballoztál nyolc és 18 éves korod között, majd elkezdtél járni a Bristoli Egyetemre, és ahelyett, hogy tovább játszottál volna, inkább írni kezdtél a futballról. Honnan jött az ötlet, hogy a játékhoz taktikai szempontból közelíts? Mindig is elemző szemüvegen keresztül tekintettél a focira?

– Valójában ebből a szempontból, a futball iránti érdeklődésem arra az időszakra vezethető vissza, amikor még nagyon sokat foglalkoztam a krikettel, amely Anglia második legnépszerűbb sportága, és amelyre főként analitikai szempontból tekintenek. Azt hiszem, bizonyos mértékig mindig is ilyen módon néztem a futballt. Néhány nagy torna, mint a 2004-es Európa-bajnokság alkalmával lejegyeztem a különböző felállásokat, statisztikákat és ábrákat készítettem, mintákat kerestem. Újságíró szerettem volna lenni, de nem értettem, miért nincs több meccselemzés – így kerültem bele. Egyszerűen csak valami mást akartam csinálni.

 

– Az oldaladat, a Zonal Markingot 2010-ben indítottad. Mik voltak az első tapasztalatok, visszajelzések ezzel kapcsolatban?

– A kezdeti visszajelzések pozitívak voltak, sokkal pozitívabbak, mint vártam. A szurkolók sokkal nagyobb része érdeklődött ez iránt, mint amennyire számítottam. Emellett szerencsés voltam, hogy az oldal indulásakor akadt néhány igazán izgalmas mérkőzés, főleg, amikor Mourinho az Internazionale edzőjeként a mélyen meghúzott védekezésével „nyert” a Barcelona ellen a Camp Nouban (a mérkőzést 1-0-ra elveszítette, de a párharcot megnyerte – a szerk.). Ez a mérkőzés nagy eszmecseréket indított el futballstílusról, stratégiáról és hasonlókról.

 

– Később írtál a Guardiannek, az ESPN-nek, az Independentnek és szerepeltél a The Totally Football Show podcastban is. Hogyan reagált a közönség rád, mint bloggerre?

– Nos, úgy gondolom, a közönség tudta, hogy én egy bizonyos terület szakértője vagyok, és az elemzéseimben nem próbálok annál többet lefedni, mint ami a pályán valójában történik. És azt gondolom, hogy az emberek ezt értékelik. Természetesen a stílusomon egy leheletnyit igazítanom kellett, amikor a lapoknak írtam, hogy még szélesebb körben hozzáférhető és érthető legyen. Viszont az alapvető fókusz még mindig a taktikán van.

 

– Mit látsz, hogyan változott személyed és tartalmad megítélése az elmúlt években?

– Nem tudom! Az elmúlt öt évben a könyveimre koncentráltam, ami természetesen egy teljesen más műfaj, és úgy gondolom, hogy valójában erre termettem. A könyvekben még mélyebbre ástam a karaktereket és személyiségeket tekintve, ami – azt gondolom, hogy – szükséges az ilyen hosszabb formátumú műveknél ahhoz, hogy az emberek érdeklődését fenntartsd. Lehet, hogy az emberek meglepődtek ezen, nem tudom.

 

– Mi tesz valakit futballszakértővé? Szükséges-e hozzá például labdarúgóedzői képesítés?

– Nekem nincs semmilyen edzői képesítésem. Biztos vagyok abban, hogy ez bizonyos tekintetben hozzáadhat, de én nem akarok edző lenni, és valószínűleg nem is lesz edzői képesítésem csak azért, hogy segítsen az írásban.

 

– A véleményed szerint, mik a különbségek és a hasonlóságok egy bloggerből, illetve egy profi focistából lett szakértő között?

– Nos, úgy vélem, hogy különböző nézőpontból vizsgálunk meg dolgokat, a bloggerek nem tudják elmagyarázni, milyen is egy csapat tagjának lenni, talán néhány technikai dologban túltesznek rajtunk. Azonban azt gondolom, hogy a legtájékozottabb szakértők sokkal inkább az újságírók, mintsem az egykori labdarúgók – néhány említhető kivétellel.

 

– Hogy látod, miként viszonyul az angol futballközeg a bloggerből lett szakértőkhöz?

– Igazán nem tudom. Azt hiszem, valószínűleg a futballmédia egy szűk területén létezünk és vagyunk népszerűek. Hallhatsz minket a podcastokban, de a televízióban, a mainstream csatornákon nem igazán tűnünk fel. Azt gondolom, számunkra ez a megfelelő hely!


Kiemelt fotó: newstatesman.com

Írj hozzászólást