„Minden szereplő azon dolgozik, hogy minél több nézőt visszaszerezzen” – Interjú Moncz Attilával, a Sport TV főszerkesztő-helyettesével

Ha hétvégente nem is, hétköznap, a legrangosabb európai klubszínpadról továbbra is a Sport TV tálalja Szoboszlai Dominikot és Gulácsi Pétert, no meg a BL valamennyi szereplőjét, de legalább akkora fogás, hogy az olasz bajnokság is visszatér a sporttelevízióra. A csatorna főszerkesztő-helyettesével a pandémia hatásairól, az Európa-bajnokságról és hősies dán játékosokról is beszélgettünk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

– Amikor kiderült, hogy a Bundesligát is elveszíti a Sport TV, már-már azt lehetett gondolni, minden csúcsjog oda, erre bejelentettétek, hogy tiétek a Serie A és részben a Bajnokok Ligája. Újra régi fényében csillog majd a csatorna?

– Igen! 

 

– Létfontosságú, hogy az öt topligából az egyik legalább nálatok legyen? Illetve lehetőleg a két nemzetközi klubsorozatból is az egyik?

– Inkább úgy fogalmaznék, a változatos, átgondolt kínálat létfontosságú, mert ez tesz sikeressé egy sporttévét. Lassan huszonegy évesek leszünk, szeretném azt gondolni, tudjuk, hogyan kell jó tévét csinálni. Ezzel együtt, az egyik topligát közvetíteni létfontosságú. Egyetlen topligával ugyanis megoldasz egy évben harminc hétvégét.

 

Esetünkben az a szerencsés helyzet állt elő, hogy kézilabdában a nemzetközi klubmérkőzések menetrendje megváltozott, a BL és az EHL jó része átkerült hétköznapra, így kedvünkre adhatunk hétvégén olasz bajnokikat, keddre, szerdára és csütörtökre pedig jó eséllyel jut egy-egy magyar kézilabdacsapat.

 

Ha azt vesszük, ma már mennyire erős brand a Veszprém és a Szeged, ezzel elégedettek lehetünk. Tavasszal ez a program kiegészül ugye a darts Premier League-gel, így nonstop szórakozást nyújthatunk egy elég széles spektrumnak.

 

Szaniszló Csaba így üdvözölte a Serie A-t a Facebook-oldalán:


 

– De bele fog így férni a futball Bajnokok Ligája?

– Naná! Kiemelten kezeljük, hiszen a BL a klubfutball első számú brandje. Nyolc mérkőzést közvetítünk egy héten, és lesznek olyan időpontok, amikor csak a mi csatornáink adnak élő BL-mérkőzést. Azt azonban garantálhatom, olyan nem lesz, hogy lemarad valaki a Bayern München vagy a Real Madrid, illetve a Veszprém vagy a Szeged meccséről. De az edzőktől vett hasonlattal élve, ez a bőség zavara, sokkal szerencsésebb helyzet, ha minőségi jogok közül választhatsz, mint amikor ismételgetsz.

 

– Egy minőségi jog már korábban elszállt. Az NFL-t megsirattátok, amikor kiderült, hosszú-hosszú évek után más csatornára kerül?

– Szurkolóként válaszoljak vagy a Sport TV főszerkesztő-helyetteseként?

 

– Is-is.

– Szurkolóként borzasztóan sajnálom, mert minőségi tartalom volt, amit egész egyszerűen jó volt nézni. A csatorna alkalmazottjaként viszont azt kell mondjam, miután gazdasági társaság vagyunk, piaci alapon működünk, észszerű döntéseket kell meghoznunk, ami egyet jelent a megfizethető, kitermelhető jogdíjak megvásárlásával vagy megtartásával. Ez üzlet, amiben a cél a nézettség növelése. Azért „engedtünk el” több jogot is, mert üzleti szempontból átlépte a racionalitás határát, illetve nem hozta azt az eredményt, nézettséget, amit vártunk tőle – ilyen volt a Bundesliga.

 

– Ez egyszersmind azt jelenti, nem is akartatok versenyezni a konkurensekkel?

– Versenyeztünk, csak épp egy racionális határig.

 

– Attól nem tartottatok, hogy emiatt az NFL hazai hangját, Faragó Richárdot is elveszíthetitek?

– Ő és az NFL nyilván sokak fejében összetartozik, csakhogy Ricsi és a sporttelevízió kapcsolata is kikezdhetetlen. Nem hiszem, hogy gondolkodott volna azon, hogy elmenjen.

 

– Ezeknek a nagy brandeknek a megszerzése egyedül a pénzen múlik?

– Korántsem. Azon is például, hogyan bánsz a joggal. Bevállalsz-e olyat, amit más nem, minden lehetséges időpontban közvetíted-e például a tartalmat. Ha extra műsorokat gyártasz, pluszmeccseket tűzöl képernyőre, előnyt jelenthet az elbírálásnál. Mert neki is az az érdeke, hogy minél többször jelenjen meg a termék. Amiatt persze, hogy jelentős mennyiségű szereplő van immár a közvetítési piacon, időről időre egyre nehezebb megszerezni, illetve megtartani a jogot.

 

Egy gyakorlati példa: az előző kézilabda szezont a pandémia ugyancsak sújtotta, de az EHF összes partnere közül mi közvetítettük a legtöbb meccset, az idehaza játszottak mindegyike képernyőre került.

 

Vannak meccsek, amelyeket adnod kell, és vannak, amelyeket opcionálisan lehet, mi az utóbbi kategória utolsó darabjáig elmentünk.

 

– Ahhoz, hogy nézőid is legyenek, a racionalitás határát úgy kell azért meghúzni, hogy az európai futball egy topbajnoksága feltétlenül beleférjen?

– Komplett kínálatot kell tudni összeállítani, a legszélesebb nézői igényeket kielégíteni a legmagasabb szinten. Ha a kézi BL mellett az izlandi futballbajnokság joga még a miénk, és véletlenül sem szeretném az izlandi futballt bántani, azzal nem sokra megyünk, a partnereink sem lehetnek boldogok. A jogok értékét ma leginkább az exkluzivitása adja. Amikor a kilencvenes években a Közgázra jártam, még nem volt ez ennyire fontos, de egy csatorna ezzel tudja magát erősíteni.

 

– Az ősztől a futball BL-t mégis megosztva közvetítitek.

– Mert az UEFA eleve úgy írja ki a tendert, hogy több csomag létezik, és nem érdemes mindegyiket megvenni, mert nem tudod kihasználni. A Sport TV a második választással is heti nyolc BL-mérkőzést közvetíthet élőben. 

 

– A járvány hogyan hatott a sportfogyasztásra? Mert egyfelől azt gondolhatnánk, elvett nézőt azzal, hogy nincs helyszíni közönség, így kevésbé élvezetesek, hangulatosak a meccsek, a közvetítés nem nyújtja a jól megszokott élményt, másfelől viszont, miután a karantén, a szigorítások miatt maga a fogyasztó sem válogathat kedvére szabadidős tevékenységei közt, többet ül talán a tv előtt.

– Egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: a járványnak volt egy időszaka, amikor sport sem volt. 2020 márciusát követően az első sportesemény a Bundesliga visszatérése volt májusban, két hónap után.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

– Éppen a ti jogotok.

– Igen, két hónapig azonban nem volt semmi, a nézők egy része pedig leszokott a tévés sportfogyasztásról. Sajnos ennyi idő már elég erre. Azóta minden szereplő azon dolgozik, hogy minél több nézőt visszaszerezzen, ami egy lassú folyamat, mi sem vagyunk még azon a szinten, mint voltunk a járvány előtt.

 

– Elvette a sporttévézési kedvet az üres lelátó?

– Befolyásolta legalábbis. Egy Inter–Milan élő szurkolással, az érzelmek megmutatásával sokkal vonzóbb, mint művi hanggal, jóllehet utóbbi emel azért a közvetítés színvonalán.

 

– Pedig azt gondolhatnánk, a tavalyi karantén alatt kiéheztek az emberek a futballra, és a Bundesliga első hétvégéjét többen nézték, mint az utolsó márciusit, ezek szerint azonban nem.

– Nem. Két hónap nagy idő, addigra a streaming szolgáltatók olyan előnyt szereztek, aminek a ledolgozására idő kell.

 

– A Netflix és az HBO elvitte a nézőket?

– Vagy a filmcsatornák, mint az AMC. Széles kínálatával nem tudtak a sportcsatornák versenyezni, ismétlésekkel amúgy is nehéz lett volna. A sportban az élő futballnak nincs alternatívája, ha a filmeket vesszük, a Rockynak Muhammad Ali önéletrajzi alkotása lehet az.

 

– A korábban említett dartsra visszatérve, a sportág karácsonyi világbajnokságán talán jól le lehetett mérni, mennyit nyom a latban a hangulat a konkrét sportszakmai élmény mellett. Szóval azzal, hogy a londoni Alexandra Palace-ból hiányzott a frenetikus hangulatot teremtő közönség, a vb nézettsége is csökkent?

– A darts esetében óriási mázli, hogy olyan időszakban rendezik, amikor amúgy sincs nagyon más sport, ezért aztán szignifikánsan nem érződött a nézettségen a tomboló publikum hiánya. Ráadásul a jogtulajdonos Matchroom az egyik olyan társaság, amelyik rengeteget tett azért, hogy a pandémia közepette is kiszolgálja közönségét. Többek közt LED-falakkal, szurkolói énekekkel igyekeztek az őrületes hangulatot szimulálni.

 

– A Sport TV-t meghatározza a kézilabda és a darts, de a főszerkesztő-helyettesnek egyértelműen a futball a kedvenc sportága?

– Ha hat évvel ezelőtt kapom ezt a kérdést, azt válaszolom, a futball az abszolút kedvenc. Most már nincs így. Legfeljebb holtversenyben első a kézilabdával. Nagyon megkedveltem a kézit azzal, hogy annyit dolgozom vele, nyilván amiatt is, hogy lehet végre csapatsportban magyar sikereket mutatni. Mindeközben pedig megismersz olyan partnereket, akikkel építő jelleggel lehet korrekt módon dolgozni, és nem csak a négy nagyra, a Veszprémre, Szegedre, Győrre, Fradira gondolok. A második számú európai kupasorozatban érintettek szintén remek partnerek.

 

Tatabányától Csurgóig, Debrecentől Siófokig mindenkinek az az érdeke, hogy eladja magát, sokat segítettek nekünk, amiért csak hálásak lehetünk, bár mi is tettünk hozzá a projekt sikeréhez azzal, hogy irdatlan mennyiségben közvetítettünk.

 

A Sport TV összeállítása az elmúlt húsz évről:


 

– De akkor azért továbbra is elöl van a futball.

– Elöl.

 

– Aki hallott már podcastben vagy a Sport TV-ben megszólalni, tudja, a németek a nagy kedvenceid. Honnan a rajongás?

– A nyugat-magyarországi Ácson nőttem fel, Győrtől huszonöt kilométerre, az ORF kettőt szobaantennával lehetett fogni, és az elég sok sportot adott, benne némi Bundesliga-összefoglalóval. Aztán jött a parabola antennás időszak, elsősorban német csatornákkal, én a kötelező orosz mellett magánúton amúgy is tanultam németül. Ugyancsak a német vonalat erősítette, hogy még gyerekként kaptam egy Bayern-csapatképet, a Commodore-mezes időkből, ez azért determinálja az embert. De érdekes, mert ugyancsak gyerekként az egyik osztálytársamtól Olaszországból kaptam egy plakátot, ami Van Basten, Gullit és Rijkaard karikatúráját ábrázolta, és az egész falat beborította, ami szintén meghatározó élmény, bár nem ezért lett Marco van Basten a kedvenc játékosom, hanem mert láttam győztes gólt rúgni a nyolcvanhetes Ajax–Lokomotive Leipzig KEK-döntőben. Bár az is előfordulhat, azért szerettem meg annyira a hollandot, mert hozzásegített egy pólóhoz. Létezett akkoriban ugyanis a betelefonálós tippjáték, miután eltaláltam a meccs végeredményét, az lett a jutalmam. Borzasztóan sajnáltam, amikor bokasérülés miatt idő előtt kellett abbahagynia a játékot. Nyilván nem hétköznapi, hogy én egyszerre tudok a németeknek és a hollandoknak is drukkolni, elvégre ők ki nem állhatják egymást. 

 

– Németország mindig tornacsapat volt, függetlenül attól, épp mennyire erős a keret, esélyesként indult. De érzed még benne ezt a tornacsapat jelleget?

– Oroszországban már nem volt meg ez az ismertetőjegye, de van ugye olyan válogatott, amelyik az Eb-n csoportharmadikként jutott tovább a legjobb tizenhat közé, mégis megnyerte. Lehet, csak a szívem mondatja velem, hogy a legjobb négyig jut Németország, de lesz talán egy vezér, aki kiáll a többiek elé, és elrebegi, hogy itt van nekünk ez a Joachim Löw, aki tizenöt éve kapitány, ez a búcsútornája, nyert velünk egy rakat érmet, annyival tartozunk neki, hogy még utoljára meghúzzuk együtt azt a szekeret. És azért ebből a német válogatottból össze lehet állítani egy olyan csapatot, amelyik bárki ellen jó eséllyel száll harcba.

 

Kilenc olyan játékost vonultat fel például, aki az elmúlt kevesebb mint egy évben BL-t nyert; hat münchenit, három londonit.

 

Az sem ártana persze, ha sikerülne megtalálni azt a formációt, amelyikben mindenki azon a poszton játszik, ahol a legjobb. Ide kellene eljutniuk, szerintem el is fognak. Lehet, nem szakmai, hanem szívbéli a megközelítés, de hadd drukkoljak neki.

 


(X) NÉMET–MAGYAR: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson német győzelemre, döntetlenre, vagy magyar sikerre!


 

– Mi lenne amúgy a tipped az első négyre?

– Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, A végső sorrend is ez lesz, az olaszok törlesztenek kétezerért.

 

– A csoportkör első fordulója után beszélgetünk. Ha az Eb eddigi legmeghatározóbb élményét kell kiemelned, Christian Eriksen kis híján tragédiába forduló szívmegállását említed?

– Az egész világot megrázó volta miatt persze, nekem személyesen mégis az a sztori, hogy ki tudtam vinni a két keresztlányomat az életüket remélhetőleg meghatározó magyar–portugál meccsre.

 

Amikor egy tíz és egy tizennégy éves gyereknek ilyen útravalót tudsz adni ahhoz, hogy megszeressék a sportot, a küldetésed teljesítetted. Amikor látod, ahogy önfeledten képesek örülni egy gólnak látszó találatnak, és nem csak te üvöltesz artikulálatlanul, az mindent visz. Ezt szülőként átélni nyilván ugyancsak nagyszerű lenne, de keresztapaként is az volt.

 

Ha a közvéleményre gyakorolt hatását nézzük, Eriksen sajnálatos esete a legmeghatározóbb, az is tanulságos persze, ki hogyan reagált. Ahogy a dán válogatott tagjai fél perc alatt körbeállták és összezártak, hogy Simon Kjaer valószínűleg megmentette az életét, majd képes volt Eriksen párját vigasztalni, mind olyan emberi tett, ami ér annyit, mint egy aranyérem. Ezek mind olyan, már-már emberfeletti gesztusok, amelyek sokaknak visszaadják az emberiségbe vetett hitét. Dániában ezek a futballisták elképesztő magasságokba emelkednek majd, teljesen megérdemelten.


Kiemelt fotó: YouTube/Sport TV

Írj hozzászólást