Mindig nagyon átláthatóan és világosan szervezem az ügyeinket

A Leeds United sportigazgatója, Victor Orta egyórás videointerjút adott a spanyol nyelvű, angol focival foglalkozó oldalnak, a La Media Inglesának. Joe Brennan lefordította az interjút angolra, Militár Iván pedig magyarra, és ezt négy részben tesszük közzé a Büntető.com-on. A negyedik, záró részben Orta beszél arról, hogyan végződnek az átigazolások, hogyan változtatta meg a Brexit a piacot, illetve bemutatja Archie Gray-t, mint a jövő sztárját.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A negyvenes éveiben járó Victor Orta 2017 nyarán lett a Leeds United sportigazgatója, miután – változatos pozíciókban – dolgozott korábban a Valladolid, a Sevilla, a Zenit, az Elche és a Middlesbrough csapatainál is. Akik ismerik, elsősorban nagy szakmai tudását és kapcsolatrendszerét emelik ki, erőssége a játékosok igazolása. Jó szemmel szúr ki fiatal játékosokat, és nagyágyúkat is tud a csapataihoz csábítani. Ilyen például – számtalan futballista mellett – az argentin edzőlegenda, Marcelo Bielsa, aki 2018-ban érkezett a klubhoz. A spanyol szakember újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott játékosügynökként, és edzői képesítése is van. Ő maga rendre a futball iránti szenvedélyes rajongását emeli ki a vele készült interjúkban.

 

Az átigazolási folyamatról szeretnélek kérdezni. Beszéltünk róla korábban, rengeteg tényezője van, a transzferdíj, a közreműködő ügynökök, statisztikai adatok. Hogy néz ki ez a folyamat pontosan? Ki indítja el? Melyik ponton kapcsolódnak be mások is?

– Egy átigazolás ötlete a sportigazgatói csapat informatív nézőpontjából érkezik. Ez az a hely, ahonnan származik az ötlet maga. Aztán ott van a végrehajtói oldal. Amit én próbálok tenni, az a klub belsős munkatársainak elsődleges bevonása. Később beszélünk majd a külsősökről is, mindenkinek van szerepe a klubban.

 

Megpróbálom elérni, hogy az általános vezetőségnek, Angus Kinnear ügyvezetőnknek az igazgatótanács és a tulajdonos képviseletében, nyilvánvalóan a játékost képviselő ügynöknek, illetve a másik klub vezetőségének és sportigazgatójának is lehetősége legyen arra, hogy nemet mondjon az átigazolásra. Ha ezek közül valamelyik szereplő nemet mond, akkor a játékos nem jön. Miért? Mivel így, amikor a játékosok már belépnek az ajtón, mindannyian egyetértettünk a döntésben; hiszen mindannyian megkapták a lehetőséget, hogy nemet mondjanak, ami az én szempontomból nagyon fontos.

 

Ez a belső oldal, mert az egyik dolog, amit a modern futballban látok, ami nem működik – ugyanúgy, ahogy mondtam, hogy sokféleképpen lehet sikert elérni, de sokféleképpen lehet elemezni azt is, hogy hogyan nem működnek a dolgok –, az az, amikor egy ügynök olyan játékost hoz, akit ismer, aki a barátja. Aztán a tulajdonos féltékeny lesz, és felhívja az ügynök barátját, hogy hozza be az egyik játékosát; a sportigazgató aztán ugyanezt teszi az egyik játékosával, és akkor van egy Frankenstein-csapat. Ez nem működik, ezt már elemeztem korábban. Ahogy csináljuk, akár működik, akár nem, tudjuk, kit kell hibáztatni. Ez belsőleg van így.

Most, külsőleg, amit ma már sokkal könnyebb megtenni, az az, hogy eljutunk a játékos valódi ügynökéhez; korábban ez sokkal bonyolultabb volt. Nem voltak közösségi oldalak, nem voltak adatbázisok, mint például a Transfermarkt, amely bár sok mindent elront, de azért az oldalon még mindig körülbelül 90%-os a megbízhatósági arány, és ez nekem, mint szakembernek éppen elég. Ez a 10%-os hibaarány létezik, és az emberek ebből élnek. De ez lényegtelen.

Megváltozott az átigazolási piac a Transfermarktnak köszönhetően, abban az értelemben, hogy az információ egy pillanat alatt eljut az emberekhez. És most már sajnos ezek a dolgok a folyamat részei. Ezért, én 17 éve vagyok a szakmában és bizony vannak ősz hajszálaim [mutat az állára]. Ha ma felhívsz egy embert, hogy megtudd, hogy a játékossal van-e, és ő azt mondja, hogy igen, akkor ott van a közösségi média és az ilyesfajta dolgok, amik megmutatják, hogy ténylegesen vele van-e vagy sem.

 

A „Transfermarkt-jelenség” focira gyakorolt káros hatása – vélemény

 

Amikor az ügynökök világáról beszélünk, én nem vagyok az a sportvezető, aki mindig kritikus velük szemben. Vannak nagyon jók, jók, rosszak, és nagyon rosszak, mint a youtuberek, mint a fotósok, mint az újságok, mint az ügyvédek, mint minden! Én nem tartozom azok közé, akik azt mondják, hogy ez a fickó egy pióca, aki mindenkiből kiszívja a pénzt. Nem, nem, ők teszik a dolgukat és fejlődnek.

Az élet bármely területén vannak közvetítők a nyilvánosságban, az ügynökségek világában, a közművelődésben, ez egy globális pozíció. Nem vagyok túlságosan kritikus az ügynökökkel szemben, persze van, akivel jobban szeretek együtt dolgozni, és van, akivel kevésbé. Néha látom, hogy egy játékost képvisel valaki, és azt mondom, hogy ó, nézd csak, mi van itt, hát tessék, legyen bennem annyi alázat, hogy felvegyem a telefont, felhívjam őket, és csináljam a munkámat.

Ha ezt megteszem, akkor lesz egy olyan folyamat, amelyben mind a négy oldal részt vesz, a folyamat átláthatóvá válik, mindenki beszélhet a játékossal, hogy meggyőzze őt, és utána megpróbálhatja meggyőzni az összes résztvevőt, hogy megállapodásra jussanak a gazdasági részével és minden mással kapcsolatosan.

 

Mind a négy félnek meg kell egyeznie: az eladó klubnak, a vásárló klubnak, a játékosnak (a körülötte lévő emberekkel együtt) és az ügynöknek. Ha mind a négy fél egyetért, akkor kötheted csak meg az üzletet. Néha sikerül, néha nem.

 

Mindig nagyon átláthatóan és világosan szervezem az ügyeinket, és ez a tisztánlátás segít abban, hogy időt nyerjek. Ha nem látod ezt az átláthatóságot és tisztánlátást az üzlet másik oldalán [összecsapja a kezét], lépj tovább a következőre. Ez tényleg segít nekem időt nyerni.

Az egyik dolog, amire nagyon büszke vagyok a Leedsnél, hogy ez egy olyan klub, amely nem keveredik belső vitákba. Összetartó klub vagyunk, Angus és én jól dolgozunk Marcelóval, aztán az igazgatótanács és a tulajdonos is együtt tud működni, minden szépen és gyorsan lezajlik. Nem kell elnyújtani a folyamatot, de persze, azért leülök valakivel a 49ersből vagy Andreával, és elmagyarázom a dolgokat, miért választottuk ezt a játékost, hogyan jutottunk el ehhez a névhez, milyen poszton fog ez az átigazolás javítani, átbeszéljük a költségvetést, mit tudunk tenni. Természetesen ezt megtesszük, de a Leeds egy olyan klub, amely megadja a szabadságot, mind a kudarcra, mind a sikerre. Ez gyors és hatékony döntési folyamatot hoz.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Beszéltél az ügynökök szerepéről a játékos-mozgások folyamatában, de volt-e már olyan eset, amikor az ügynök annyira kibírhatatlanná vált az üzlet sikerességének szempontjából, hogy úgy döntöttél, nem folytatod az együttműködést?

– Haha. Vannak ügynökök, akik nem is beszélnek veled! Mert úgy gondolják, hogy nem vagy jó a játékosuknak. És vannak ügynökök, akik nagyon jó ügyvezetők, és a közbenjárásuknak köszönhetően előnyös üzleteket tudnak kötni. Számomra a legfontosabb dolog, ami megváltozott, hogy az ügynökök korábban szakmai szempontból is bele akartak szólni a dolgok alakulásába. A mai napig emlékszem, hogy egy ügynök 60 darab videóval, egyéni megmozdulások kivágott klipjeivel érkezett az irodába. Emlékszem ilyen esetre Mago [Rubén] Capriától, teljesen rendkívüli volt. Az információ, amivel az emberek akkor rendelkeztek, sokkal értékesebb volt, mint most, meg lehetett bennük bízni.

A spanyol labdarúgás egyik nagy újítója Ramón Martínez volt és maradt is, aki a mai napig a Real Madridnál dolgozik. A 80-as években a Valladolidnál volt, Dél-Amerikát nézte, és ő volt az első, aki megpróbálta megújítani a sportigazgatói szerepkört Spanyolországban. És akkor az emberektől kapott információ abszolút meghatározó volt, most már nem annyira. Most az emberek közötti információcsere a vezetői szinten jelentkezik, mint kiemelten fontos tényező: ki a jó vezető és ki nem.

Egy jó ügynök ilyen: azt mondod neki, hogy „le szeretném igazolni ezt a játékost” – ez történik részemről. Most azonban vannak nagy cégek – akik azt mondják: „Nem mehet a Leedsbe, a fizetése olyan magas, hogy nem engedhetitek meg magatoknak” – rendkívüli! Nem vesztegetik az idődet! Hé, én akarom ezt a játékost! Oké, mehetne ide, mehetne oda, stb. Hadd indítsam el a folyamatot – ez a jó döntéshozó; azok, akiknek szándékukban áll, hogy az üzletet véghezvigyék. Ez nem arról szól, hogy szakmai befolyásuk legyen. A kluboknak manapság már nem küldenek egy 4 perces összefoglaló videót, és mondják, hogy őt akarjuk. Nem. Ez már nem az 1980-as, 90-es évek. Szakmailag egy klub akkor tud beavatkozni, ha az ügynök szeretne és képes játékosokat adni. „Akarjátok őt? Őt megengedhetitek magatoknak. Szerintem meg lehet csinálni.”

 

 

Beszéljünk egy kicsit a Brexitről. Sokat változott a munkád, a játékosok, akiket most szerződtethetsz, és az egész munkakör dinamikája. Tudnál erről beszélni?

– Tudom, hogy most új szabályokat kell alkotnunk, minket is bevontak ebbe a folyamatba, a szakmai embereknek új szabályokat kellett alkotniuk, és új vonalat kellett húzni. És a vonalat a legerősebb bajnokságokra való hivatkozással húzták meg. Ahol igazán fájdalmat okoztak nekünk, az a középmezőnyhöz tartozó klubok [a Premier League-ben], ahol rejtett tehetségeket fedezhetnénk fel.

Szerencsések vagyunk, hogy mi voltunk az első klub, amely még éppen átcsusszant abba a kategóriába, amelyben a 20 év alatti játékosok közül mindenkit le lehetett igazolni, és mi ezzel nagyot nyertünk: ekképpen került hozzánk Kristoffer Klaesson, a Leeds második számú kapusa, mert neki nem lett volna elég pontja. Amit a 20 éven felülieknél tettek, az szerintem nagyon igazságtalan, az az, hogy a liga érdekét a fiatal játékosok érdeke fölé helyezték.

 

Ezt tedd ki a címlapra: Erling Haaland a jelenlegi szabályok mellett nem tudott volna a Moldétól a Premier League-be igazolni. Ez azt jelenti, hogy a liga erőssége mindent felülír. Ha egy erős bajnokságban egy meccsen keretben voltál és végigülted a meccset a kispadon, az többet jelent, mintha a norvég bajnokságban 1500 percet játszottál volna kezdőként. Vagy a dán bajnokságban, ami még alacsonyabb szintű. És ha egyszer leülsz a kispadra a Bajnokok Ligájában, akkor azonnal megvan a pont. Csak egyszer kell a kispadon lenni… És annak a srácnak, aki 2000 percet játszott Dániában, nem járnak a pontok. Igen, elmehetsz a ligához, hogy megvédd az ügyedet, de akkor ott van az a feszültség, hogy három emberre kell hagyatkoznod, akik így vagy úgy ébredtek fel aznap reggel, és mégis ők döntenek a sorsodról.

 

Egyébként a Premier League koordinátorom tegnap azt mondta nekem, hogy a négy esetből, amely a testület elé került, három esetben engedélyezték az átigazolást. Érdekes lesz megtudni, hogy ki volt a negyedik játékos, mert így nagyjából kiderülne, hogy hol van a határ. Szeretném látni, hogy ki az, hogy tájékozódhassak és alkalmazhassam a tudást. Mi a cél? Az, hogy csak ismert neveket szerződtethetünk, csak válogatott vagy a top 7 ligában szereplő játékosokat szerződtethetünk, azokat, akik már ott vannak a csúcson.

Ez bonyolult. Már a spanyol másodosztályból sem tudunk játékosokat szerződtetni. Lehet, hogy egy srác, akinek remek szezonja van, aki 24 éves, és nekünk, akik ismerjük a ligát, van bátorságunk azt mondani, hogy „küzdjünk meg érte, és hozzuk el a Premier League-be” – nos, most nem adnak nekünk pontokat ehhez. És mivel ő 24 éves, nem fogják megengedni, hogy liga megtárgyalhassa.

Ez igazságtalan. A nagy forrásokkal rendelkező csapatok piacán semmi sem változott, de mi, akik talán egy kicsit innovatívabbak akarunk lenni, és a német vagy a spanyol másodosztályból, hogy két példát említsek, játékosokat keresünk, ezt már nem tehetjük meg a pontok miatt. Így a mi piacunk leszűkült az ismert játékosokra, akiknél nagyobb eséllyel veszítünk, hiszen a játékos egy európai csapatot fog választani stb.

Ez nem igazságos, de meg kell próbálnunk újra feltalálni magunkat, és kreatívnak kell lennünk, ahogy mindig is próbáltunk azok lenni a sportmodellünkkel, nem szabad frusztrálnak lennünk, és egy másik modell után kell néznünk, ahol újra feltalálhatjuk magunkat.

 

Mivel jár a Brexit a Premier League jövőjére nézve?

 

Melyik játékost tartod alulértékeltnek a Premier League-ben?

Nézd, válaszolok neked, de más választ fogok adni, mint amit vártál. Én akarok az első lenni a La Media Inglesa-n, aki ezt a nevet kimondja, mivel öt év múlva megállás nélkül erről a fickóról fogtok beszélni, és én akarok az első lenni, és már tegnap kitaláltam erre a kérdésre a választ.

Az ifjúsági csapatunk játékosa, Archie Gray nevét szeretném említeni. Ő 16 éves, Eddie Gray unokája, Andy Gray fia, és igen, szeretném kimondani Archie Gray nevét a La Media Inglesa műsorában. A Wyscouton találhattok egy szép jelenetet a legutóbbi Papa John’s Trophy meccsből, ahol egy gyönyörű passzt adott Amari Millernek a Tranmere Rovers elleni 4-1-es vereségünk alkalmával.

Remélhetőleg senki nem veszi el tőlünk, az Isten szerelmére. Senki sem fogja tudni meggyőzni, a vérében van a Leeds. Szóval ezért akarom itt kimondani Archie Gray nevét, mert minden alkalommal, amikor egy lépést tesz előre, látni fogjátok a tehetségét. Ő az egyik olyan játékos, akivel kapcsolatosan különleges érzések fognak el, nem is tudom… Emlékszem Kun Agüeróra, és azt mondtam: „Ki ez?”. Ez egy olyan érzés, ami nagyon ritkán kerít hatalmába, ezért is akartam megemlíteni Gray-t.

 

Most, hogy említetted, még egy kérdés: hányszor kell megnézned egy játékost, ahhoz, hogy egy érintést vagy egy részletet látva azt mondd, hogy ez a srác kivételes tehetség?

– Ez egy kicsit olyan, mint egy 80-as évekbeli játékos-megfigyelő. Megnézek 20 percet, és már megyek is. Van egy barátom, a híres ex-Real Madrid vezető scout, Paco de Gracia, aki 20 perc után azt szokta mondani, hogy

 

„most már mehetünk, menjünk innen, nincs itt semmi látnivaló”.

 

Valójában csak néhányszor fordult elő ilyesmi, de azon a dél-amerikai 20 év alatti tornán többször is: Kun [Agüero] 10 vagy 12 gólt lőtt, vagy valami ilyesmi, rajta látszott, hogy ő más. Láttam Ángel Correát a 15 év alattiaknál San Lorenzóban, és ez hatással volt rám. Láttam Douglas Costát 15 évesen a Copinha Sao Paolóban, és azt mondtam: „Ki ez a srác?”. Ez csak néhányszor fordult elő velem. De igen, Archie ugyanezt az érzést kelti bennem. A minap a Tranmere Rovers ellen is ezt az érzést keltette bennem.

 

 

Az Ortával készített interjú első részének angol nyelvű leirata elérhető ide kattintva, az All Stats Aren’t We Leeds United-blog oldalán.

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Liverpool

4,25 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást