Mire számíthat a Fradi a Celtic Parkban? – Interjú Owen Brownnal

A svédek “feltérképezése” után, ezúttal interjú formájában igyekeztünk olyan belső információkhoz jutni, ami megmutathatja, hogy mire is számíthat a Ferencváros, a skót Celtic otthonában. Interjúalanyunk a Skóciában méltán híres Purefitbaw szerkesztője Owen Brown, aki hétről hétre követi a Scottish Premiership eseményit, kiemelt figyelmet fordítva a ‘The Bhoys’ mérkőzéseire.

 

Fogadjunk, hogy van esélye a Fradinak továbbjutni!


 

 

Büntető.com: Hogyan érintette a COVID19 a Celticet és milyen a klub jelenlegi helyzete? Lehet olvasni viszonylag nagy tervekről és skót rekord összeget jelentő Adidas szponzori szerződésről….

Owen Brown, Purefitbaw szerkesztő: Véleményem szerint két komoly hatása volt a vírushelyzetnek. Először is a szurkolók hiánya, hiszen a Celtic ötvenöt-hatvanezer fanatikus előtt játszik a bajnokságban, míg az európai kupameccseken is negyvenezer feletti a nézőszám. Egy ilyen szurkolótábor hiánya természetesen nagy hátrány a Fradi elleni egymeccses párharcban. Másodszor pedig a két elmaradt meccs augusztusban, a balhátvéd Boli Bolingoli felelőtlen viselkedése miatt. Bolingoli a szabályokat megszegve Spanyolországba ment nyaralni, majd pályára lépett a Kilmarnock elleni bajnokin. Így a Celtic az öt fordulóból csak hármat abszolvált és talán nincs csúcsformában.
Összességében azonban a klub remekül áll: a tavalyi idény nagyon sikeres volt és nincs igazán lyukas poszt a keretben. Komoly, ha tetszik jubileumi céljuk van az idei szezonra, hiszen ez lehet sorozatban a tizedik bajnoki cím, kilenc egyrészt a kilencvenes évek Rangersének, illetve még a legendás lisszaboni oroszlánoknak elnevezett 1967-es BEK győztes (a második fordulóban a Vasast, a döntőbe a Sandro Mazzola-féle Intert legyőző) Celticnek sikerült utoljára:

 

 

Mivel idén ez a legnagyobb cél, van egy olyan verzió, miszerint az európai kupaszereplés nem a legfőbb prioritás. Ugyanakkor persze az is lehetséges, hogy a klubvezetés nagyobb ambíciókkal vág neki az idénynek, amit Neil Lennon vélhetőleg egy konzervatívabb, a veteránokra építő csapattal valósíthat meg. Egyelőre még nem nyilvánvaló a válasz, a Ferencváros elleni meccs után okosabbak leszünk.

 

 

 

Büntető.com: Mit várhatunk a Celtictől? Milyen rendszerben és stílusban futballoznak, mik az erősségeik és gyengéik?

Owen Brown:Jelenleg két rendszert alkalmaz a Celtic: a tavalyi 4-2-3-1-t idénre is átmentették. Itt a szélsőhátvédek Taylor és Frimpong magasan feltolva teszik vissza és adják be a labdákat, néha annyira erőteljesen, hogy szinte egymásnak adogatnak be…
Mivel a bajnokságban a Celtic hihetetlen domináns labdabirtoklást képes felmutatni, a két belső védőnek is be kell lépnie a támadás szervezésbe. Különösen a Liverpool által is figyelt Kristoffer Ajer jeleskedik ebben, a norvég remekül cipeli előre a labdát és képes nyomást kiváltani, majd a megfelelő passzt választani a presszing ellen a szabad embernek. A középpályán Callum McGregor irányít, főleg a balhátvéd (Taylor magasan játszik) által megüresedett területből, és rengeteget játszik össze a társaival. Scott Brown feladata az ellentámadások megszűrése, míg előttük baloldalon a norvég válogatott Mo Elyounoussi rendszeresen befelé cselez. A jobbszélen James Forrest vagy Ryan Christie tűnnek fel, utóbbi bal lába és lövőereje kiemelkedő. A középcsatár Odsonne Edouard is picit inkább a bal oldal felé mozog ki többet, de egyértelműen ő a fő veszélyforrás: remekül talál meg üres területeket a vonalak között, jól cselez és fordul. Amellett, hogy nagyszerűen készít elő, a befejezésekre is odakoncentrál. Összességében tehát a csapat erőssége a dinamikus széljáték és a kiváló egyéni képességek.

A gyengék az építkezési fázis lassúságában keresendők, igazából a két belső védő és a védekező középpályás nem egy bizonyos rendszer szerint építkezik. Mivel nekik nem mindig sikerül átpasszolniuk az ellenfél első vonalát, a labdakihozatalok néha ad hoc jellegűek és sokszor a szélsőhátvédeknek kell párharcokat nyernie. Szintén gondot jelent, hogy néha Edouard egyedül marad, nincsenek megfelelő támogató-mozgások csapatszinten, passzjátékban. Emellett a presszingüket és a visszatámadásaikat is letekerték, így nem kényszerítenek ki annyi labdavesztést. Előfordul, hogy egy-egy erősebb ellenfél a középpályájukon átrohan, és a belső védők az extra fizikai állapotban lévő csatárokkal nem mindig bírnak.

Mindezek miatt Lennon edző 3-5-2-re váltott a múlt szezon közepén és idén is volt már olyan, hogy meccs közben állt át. Ebben a játékrendszerben Edouardnak is van egy társa, aki leköti a védelmet, így ő szabadabban mozoghat, és akár a büntetőterületre is gyakrabban érkezhet. Ugyanakkor megvannak a kétségeim afelől, hogy ez gyorsítja-e az építkezésüket. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a Ferencváros ellen melyik rendszerben játszik majd a Celtic. A hétvégén az új svácji csatárigazolás Ajeti góljával sikerült a Dundee Unitedet megverni a hajrában (83. perc), de nem feltétlenül a 3-5-2 nyerte meg a meccset.

 

 

 

Büntető.com: Tierney vagy Moussa Dembélé eladásával ötvenmillió fontot zsebelt be a Celtic, és ezekből Edouard vagy Ajeti megvétele mellett egy komplett új védelmet (Lustig – Tierney – Boyata helyett Frimpong, Jullien, és Bolingoli) szereztek be Kristoffer Ajer mellé. Tavaly például a szuper idényt produkáló Laziót sikerült kétszer is legyőzni. Mennyire erős ez a csapatrész, illetve van-e gyenge pontja?

Owen Brown: Attól függ, hogy 3 vagy 4 védős rendszerben kezdenek. De előtte még említsük meg a kapusposztot, itt Fraser Forster személyében egy igazi európai kupahős és vezér távozott – a Southamptontól kölcsönkapott kapust nem sikerült megtartani – nagy kérdés, hogy görög utódja Vasilis Barkas képes lesz-e pótolni őt. Egyelőre nyugalmat sugároz a kapuból, és lábbal is jobbnak tűnik elődjénél, de még komolyabb ellenféllel nem nagyon találkozott a Celtic. Jobbhátvéd poszton Frimpongot azért több csapat is megtalálhatja célpontként, ő gyorsasága miatt előszeretettel fut fel és hagy területeket maga mögött. A 19 éves holland ugyanakkor csak 175 centi, így bár nem rossz a levegőben, esetleg egy magasabb szélső megverheti a beadásoknál. A balhátvéd Greg Taylor egy átlagos, de sokat dolgozó játékos, egy kicsit talán a kelleténél többet adja el a labdát nyomás alatt, ha lezárják előtte a passzsávokat. Szereti visszahúzni a labdát, ha megtámadja az ellenfele, de egy-egy agresszívabb csatár ezekből akár labdát is szerezhet.
A jobboldali belső védő Chris Jullien fizikailag nagyon komoly játékos, a levegőben szuper és a labdával is ügyes. Ha azonban egy hasonló felépítésű középcsatárral áll szemben és kikerül a pálya szélére, vagy sokat kell fordulnia, akkor gondban lehet. Partnere Ajer hasonlóan domináns a levegőben, de talán egy picit túl agresszív a párharcokban, ugyanakkor sokkal jobban passzol, mint Jullien, így én utóbbi ellen kezdeném meg a nyomásgyakorlást, vagy rá építeném fel a presszing-stratégiámat. Bár érte őket némi kritika mostanában, de a skót bajnokság szintjén ők jól végzik dolgukat, bár az utóbbi két meccsen Ajer helyén Nir Bitton (egy inkább védekező középpályás) játszott. Ő egy higgadt, passzaival a vonalakat jól megbontó játékos, de fizikailag nem különösebben kiemelkedő: alacsonyabb és kisebb területet játszik be, és nincsenek meg azok az igazi belső védő ösztönei a tizenhatoson belül.

Ezen felül talán még a Celtic bedobásait lehetne kihasználni, elég lassan végzik el őket, és kevés a mozgás, itt bizony lenne keresnivalója az ellenfélnek.

 

 

Büntető.com: Scott Brown és Callum McGregor viszonylag ismert játékosok és az erősségeikről már volt szó. Hol lehet őket megfogni?

Owen Brown: Mivel Brown már 35 éves, akár labdával, vagy anélkül is hibázik. Rendkívül domináns személyiség és mivel ő a dupla-hatos egyike, talán sokszor indokolatlanul is beleavatkozik a labdakihozatalokba és lelassítja az építkezést. Helyezkedése sem mindig ideális, sokszor megakadályozza ezzel a belső védőinek a felpasszait, míg saját maga csak ritkán tud vonalakat átpasszolni. Kontráknál is vannak gondjai, könnyen ki lehet őt mozgatni, pl. ha Frimpong fennragad, vagy néha azért, mert túl agresszíven akar labdát szerezni. Így a megüresedett helyén terület nyílhat, de már nincs annyira atletikus, hogy ezt betöltse.

 

 

McGregor ezzel szemben egy kiválóan mozgó és remekül passzoló irányító, akinek nem nagyon vannak gyenge pontjai. Ha mégis ki kell valamit emelnem, akkor annyi, hogy nem eléggé domináns, a labdabirtoklásoknál néha Brownnal szemben többet kérhetné el a labdát, és így a 35 éves társa inkább amolyan biztosító szerepben maradhatna. Emellett, mivel a Celtic rendkívül függ a szélsőhátvédektől – ők biztosítják a szélességet a mélyen védekező csapatok ellen, amiből elég sok van Skóciában – McGregor kicsit többet kombinálhatna velük: főleg az ő oldalán lévő szélsőhátvéddel játszhatna össze gyakrabban a támadóharmadban, majd egy gyors forgatással a szabadon lévő túloldali szélsőhátvédet játszhatná meg. Persze lehet, hogy Brown védekezésbeli gyengeségei miatt vállal kevesebb rizikót.

 

 

 

Büntető.com: Lépjünk feljebb és vizsgáljuk meg a Christie, Forrest, Elyounoussi támadóharmas kreativitást. Mi az az egy dolog, amiben ők kiemelkedőt nyújtanak?

Owen Brown: Ha a büntetőterület jobboldalán sikerül egy az egyben maradni, Forrest rendkívül veszélyes, hiszen leviheti a labdát az alapvonalig és visszatett beadásaira figyelni kell.
Christie távoli lövései is komoly fejtörést okozhatnak a Fradinak, mostanában afféle tükörszélsőként játszik a jobbszélen és befelé törve lő ballal. Ugyanakkor ezt ritkán teszi hatékonyan, a Dundee United ellen kilenc lövéssel próbálkozott, igaz ezek egyikéből született Ajeti győztes gólja.
Elyounoussi balról befelé szeret cselezni, amivel bár a társai sokszor elzárják a területet Edouard elől, a felfutó Taylor beadásainak nyitja meg a szélt. Talán ez a fajta sokoldalúság a három kreatív támadó legfőbb erénye, nem az egyéni képességék, hanem, hogy mindannyian másban kiválóak.

 

 

Büntető.com: Végül beszéljünk a csapat sztárjáról Odsonne Edouardról, akiért a hírek szerint az Aston Villa harmincmillió fontot se sajnálna. Kihez hasonlítanád és mire viheti ő a karrierje során?

Owen Brown: Edouard egy rendkívül komplett csatár, aki 7 évig PSG akadémián nevelkedett. Nagyszerűen lép vissza a bal félterületbe, így játszva tisztára magát. Kiválóan cselez, ha meg tud fordulni a kapu felé, akkor remekül látja meg a társait és technikailag is van olyan képzett, hogy meg tudja őket játszani. A befejezéseknél is képes kellően higgadt maradni, sokszor lövi sarokra a labdát. Meglepően jól tűri a nyomást és kiváló fizikai adottságai miatt képes akár a magas labdákat is megtartani. Ezeken kívül szabadrúgásokból is veszélyes. Általában óvatos vagyok a jóslatokkal, de esetében szinte biztos vagyok, hogy egy komolyabb top 5 ligás csapatban lesz meghatározó játékos.

 

 

 

Büntető.com: A fent említett elhalasztott meccsek miatt és a Kilmarnok elleni döntetlen fényében milyen formában érkezik a Celtic a Fradi elleni meccsre? Mennyire ismerik a Ferencvárost, van-e a párharcnak valami visszhangja?

Owen Brown: Való igaz, a Kilmarnock meccs nem volt jó, kevés helyzetet alakított ki a Celtic, míg a védekezésben is voltak hibák. A Dundee United elleni találkozó viszont összességében még rendben lett volna – egy idegenben az utolsó tíz percben szerzett nem túl fényes győzelem – de így egymás után már aggasztónak is nevezhető. Véleményem szerint Lennonnak le kellene tennie a voksát egy fix játékrendszer mellett, és azon belül megoldania problémákat, csak így javulhat a Celtic formája. Ugyanakkor, a formával kapcsolatos kételyeket könnyen eloszlathatja egy esetleges bajnoki győzelem, és mondjuk egy Fradi-verés, lévén, hogy az előző körben hat góllal jutottak tovább. Nem hinném, hogy különösebb visszhangja lenne a meccsnek, nem nagyon izgulnak a Fradi miatt, de ez nem a tiszteletlenség jele, hanem sokkal inkább a körülményeké (egy meccses párharc, nézők nélkül, a liga prioritása, zsinórban tizedik bajnoki cím reményé, stb). Ugyanakkor elég sok blog és média hozott le anyagokat és elemzéseket a Ferencvárosról, ahogy ezt a korábbi ellenfeleknél is megszokhattuk. Bár könnyű kifogás lenne a tizedik bajnoki címre való fókuszálása, szerintem a Celtic komolyan veszi ezt a meccset, már csak a kiesés, az ezzel járó pénzveszteség miatt, ami kihathat pl. Edouard esetleges távozására is.

Írj hozzászólást