Mrena Tamás: Egy blog nélküli blogger gondolatai – évzáró körkérdések 2021

Márciusban, egy meggondolatlan ötlettől vezérelve írtam egy cikket, és elküldtem a bunteto.com szerkesztőségébe. A célom a téma felvetése volt, de végül a cikkírók között találtam magam. Egy pár soros bemutatkozást is írnom kellett, de vajon hogyan határozzam meg magam? Újságíró? Az biztosan nem vagyok. Szakíró? Ekkora önbizalmam azért nincs. Elemző? Ahhoz adatok is kellenének. Talán a blog nélküli blogger lenne a legpontosabb megfogalmazás, de végül inkább a válogatott szurkolójaként definiáltam magam. Most 25 cikkel a hátam mögött csak abban reménykedem, hogy amit csinálok, az mások számára érdekes, és hogy egyszer majd a bemutatkozásomkor már egyértelműbben határozhassam meg magam.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Általános iskolás korom óta követem a labdarúgás eseményeit. Az életemben meghatározó élmény az 1996-os Európa-bajnokság. Ez volt az a torna, ami elmélyítette bennem ezt a rajongást. Azóta nem telt el úgy válogatott rendezvény, hogy ne néztem volna meg azon a mérkőzések többségét. Erre az időszakra tehető, hogy az iskolában sporttagozatos osztályba kerültem, ahol megismerkedtem a kosárlabda és kézilabda alapjaival. Később, középiskolás éveim alatt megszerettem a rögbit – bár ezt inkább csak a világbajnokságon követem – és a kerékpársportot. Először a Tour de France-t kezdtem nézni a versenyek közül, mostanában viszont inkább a Giro d’Italia a kedvencem. Ezekhez a sportokhoz csatlakozott idővel a darts, a túrázás, a kettlebell és a futás. Az utóbbiban a 2018-as év volt a csúcs számomra.

 

Belekezdtem egy kihívásba, hogy 2018-ban fussak 2018 km-t. A célt végül október 13-án értem el.

 

A felsoroltak közül a labdarúgás volt az, amit hosszabb távon is űztem. Voltam egy évig igazolt utánpótlás játékos, játszottam városi, egyetemi és munkahelyi bajnokságban, két alkalommal pedig szülővárosom NB III-as felnőtt csapatának edzésén is részt vehettem.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

– A negatív egyértelműen Eriksen esete a nyáron. Miközben néztem, ahogy küzdenek az életéért, felidéződött bennem Fehér  Miklós tragédiája is. Szerencsére Eriksent végül sikerült megmenteni, de az azt követő események jól rámutatnak, hogyan működik mostanság a világ. Nem volt egyetlen egy olyan kompetens vezető sem az UEFA vagy a szervezők részéről, aki a történtek után a mérkőzés elhalasztását vagy akár a torna menetrendjének módosítását rendelhette volna el.

 

Fontosabb volt a korábban meghatározottak szerint haladni, az előre leszervezett rendezvényeket megtartani, mint az érintett csapatok játékosainak lelki egyensúlyára odafigyelni. Ilyenkor valahogy nem érzem a mezeken lévő Respect kampány érvényesülését.

 

A pozitívum Robert Lewandowski volt, aki Gerd Müller 40 gólos szezoncsúcsát adta át a múltnak. 29 bajnokin 41 találatot szerezni még a megyei bajnokságban is nagy teljesítmény, hát még a Bundesligában. Az utóbbi két és fél idényben egyébként kifejezetten eredményes Lewa, Németországban 73 összecsapáson 89, míg a Bajnokok Ligájában 21 találkozón 29 gólnál tart. Mintha a régi idők focijában járnánk. Kár, hogy ez az Aranylabda szavazáson nem sokat ér.

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Nálam Vas Kata Blanka az év sportolója.

A 20 éves kerékpáros az olimpián negyedik lett a hegyikerékpáros versenyben, néhány hete pedig a cyclocross Eb-n lett ezüstérmes. Ez egy utánpótlás korú versenyzőtől hatalmas teljesítmény. De ha már kerékpár, akkor említsük meg Valter Attila nevét is, aki a Girón viselte három napon át az összetett elsőt illető rózsaszín trikót.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

– Kifejezetten katartikus élményem nem volt ebben az évben. Örültem Valter Attila Giro- szereplésének, a válogatott sikeres Európa-bajnokságának, a Ferencváros újabb csoportkörének. Tavalyról viszont két eseményt is fel tudok idézni. Mindkettő Szoboszlai Dominikhez köthető. A törökök elleni szabadrúgásgólja és legfőképp az Izland elleni, Eb-kvalifikációt jelentő találata volt az, ami igazán hatással tudott lenni rám.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Nálam Joakim Maehle az év felfedezettje. A Genkben nem láttam játszani korábban, viszont most az Atalanta és a dán válogatott mezében lenyűgözött. Azt szeretem benne, hogy mindkét oldalon kiválóan tud teljesíteni mind védekezésben, mind támadásban, végigrobotolja a mérkőzéseit és a kapu előtt is elég hatékony. Azt hiszem, karácsonyra a magyar válogatottba is kérek két ilyen szélsőhátvédet.

 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

– Kiemelt figyelemmel az NB I küzdelmeit követem. Gyakorlatilag az összes találkozót megnézem, ami azért néha elég megterhelő. Emellett az NB II és az NB III, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye bajnokságait figyelem részletesebben. Természetesen a nemzetközi foci sem szorul háttérbe. A topligák mellett a holland, a portugál, az orosz, a skót, a török és az ukrán bajnokság küzdelmeit követem, valamint azokat a klubokat, ahol magyar játékosok szerepelnek.

Milyen lesz a tavasz? Az NB I-ben a Ferencváros behúzza az újabb bajnoki címet, míg másodiknak jó eséllyel a Puskás Akadémia fut be. A dobogóra még a MOL Fehérvárnak és a Kisvárdának van nagyobb esélye, esetleg a Paksnak, ha képesek lesznek kiegyensúlyozottan szerepelni. A másodosztályból végre feljut a Vasas, a másik kiadó hely sorsa viszont kérdőjeles. Most arra látok nagyobb esélyt, hogy Kondás Elemér DVTK-ja fog örülni a végén.

 

A Kisvárdára külön is érdemes lesz figyelni. Az elmúlt évek építkezése egyre javuló eredményeket hozott még annak ellenére is, hogy elég gyakran változott az edző személye.

 

Úgy gondolom, hogy Joao Janeiro távozása nem fogja megtörni a lendületüket, a kockázatot sokkal inkább a keret szűkössége adja. Ha elkerülik a csapatot a sérülések és eltiltások – ez utóbbi a játékukat nézve nem valószínű –, akkor akár a dobogó is elérhető számukra. Fontos lesz az is, hogy egy olyan vezetőedzőt találjanak, aki a megkezdett munkához hozzá tud tenni a jelenlegi erények megtartása mellett.

 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

– Azt gondolom, hogy pozitív irányban változtak a sportmédia szereplői. Az utóbbi években egyre több olyan tartalmat lehet találni magyar nyelven is, ami szakmaibb hangvételű. Már nem csak leíró jellegű vagy véleménycikkek jelennek meg, hanem olyan elemzések is, amik a szakemberek vagy a hozzáértőbb szurkolók számára is érdekesek lehetnek. Az olvasók visszajelzései alapján ez abszolút jó irány.

 

– Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

– Alapvetően csendes és zárkózott személyiség vagyok, ritkán érzem úgy, hogy szerepelnem kellene.

 

Egykori kollégáim úgy jellemezték a humoromat, hogy olyan vagyok, mint egy bérgyilkos, csendes, de a megfelelő pillanatban halálos.

 

A munkámban és a magánéletben is alaposan átgondolom, hogy mit mondok, szeretem, ha minden információ a rendelkezésemre áll, viszont döntést már gyorsan hozok. Szeretek olvasni, így a labdarúgás témakörében is elég sok könyvvel – talán túl sokkal is – rendelkezem. Ha vonaton találkozunk, akkor jó eséllyel olvasni látsz. És hogy rám ismernétek-e? Zárkózott emberként csak azt mondhatom, hogy nagyon remélem, nem.

 

– Ha csak egy cikket ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

– Én Galambos Dániel Sisa Tiborral készített interjúját ajánlanám. Sisa Tibor a magyar futball azon szereplői közé tartozik, aki közérthetően és szakmailag hiteles módon tudja bemutatni a magyar futball működését, gondjait, megoldási lehetőségeit. Amikor őt hallgatom, akkor úgy érzem, hogy lehet jövője Magyarországon a labdarúgásnak. Az elmúlt évben több alkalommal is volt szerencsém meghallgatni és elolvasni a gondolatait. Érdemes odafigyelni arra, amit mond.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Azt üzenem nekik, hogy ne csak olvassák a cikkeinket, hanem gondolkozzanak is el rajta. Egyetértenek velünk? Van, amiről máshogy vélekednek?

 

Érveljenek, vitatkozzanak egymással, próbálják feltárni és megérteni a szerző vagy más olvasók gondolatait az adott témában.

 

Nem azért, hogy végül egy egységes álláspont jöjjön létre – a különböző nézőpontok és tapasztalatok miatt ez jó eséllyel sosem valósulna meg –, hanem azért, hogy megismerjük mások véleményét, gondolkodását, és így gazdagítsuk a sajátunkat.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást