Ficsura Ádám: „Nálam idén nyáron jött el a karácsony” – évzáró körkérdések 2021

Az argentin és az olasz labdarúgás elkötelezett rajongójának idén mindkét válogatottja megkoronáztatott. Hét éve foglalkozik sportújságírással, tavaly november óta a Büntető állandó szerzője. Hitvallásának és egyfajta küldetésének tekinti a dél-amerikai labdarúgás bemutatását a magyar szurkolóknak. Szenvedélyes futballrajongó, akit a kiváló sportolókon kívül a szenvedélyes szurkolók legalább annyira képesek lenyűgözni. A Futballtangó blog társszerkesztője, a Serie B magyar oldal alapítója.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

Gyermekkorom óta a labdarúgás lelkes követője vagyok, gyakorlatilag a számokat, a betűket és a zászlókat is a közvetítésekből kezdtem el megtanulni. Serdülőkoromig magam is játszottam alacsonyabb szinten, azóta „leragadtam” szurkoló, elkötelezett tudósító státuszában. Mivel a fociba elég mélyen beleástam magam, így a többi sportágra nincs ennyi energiám, de általános tájékozottsági szinten számos egyéb sportot is követek, legalább az eredmények szintjén. A kezdetektől fogva az argentin (Futballtangó blog) és az olasz foci (Serie B magyar oldal) állt hozzám a legközelebb, az 1990-es évek végi legendás Serie A-mezőny, vagy éppen a Boca–River rangadó hamar magával ragadott, és azóta sem enged.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Talán a legfontosabb a 2020-as évhez képest, hogy idén újra szélesebb körben is visszatérhettek a nézők a lelátókra, ezáltal visszakaphattuk a valódi sportélményt: a szurkolókat, az atmoszférát. Hónapokon át zárt kapus meccseket nézni olyan volt, mintha egy soha véget nem érő edzőmeccs-áradatot látnánk. Aki rendszeresen jár mérkőzésekre, és az elmúlt időszakban távol kellett maradnia, az pontosan tudja, hogy mire gondolok, de nyilván otthonról nézve is teljesen más az élménye egy zaj nélküli (vagy ne adj’ isten mesterséges atmoszférával ellátott) mérkőzésnek, mint egy valódi telt házas sporteseménynek. A szívemhez mindig közel álló dél-amerikai szurkolók a kontinens egyes országaiban akár több mint másfél éven át egyáltalán nem látogathatták a mérkőzéseket.

Október elején az első nyitott kapus argentin bajnoki fordulóban számtalan csapatnál a stadionba visszatérő drukkerek elsírták magukat, nem győzték megköszönni az égieknek, hogy újra ott lehetnek kedvelt szentélyükben.

Úgy gondolom, ez mindent elmond a fanatizmusról, és arról, hogy arrafelé a sport szerepe messze túlmutat azon, hogy csak időtöltés és kikapcsolódás lenne.

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Marcelo Gallardo megannyi kupasiker után 2014-es regnálása óta idén először argentin bajnoki címhez vezette a River Plate-et. Az eredmény egyfajta visszacsatolása az elvégzett munkának. A „milliomosok” elképesztő dominanciával nyerték meg a bajnokságot, ám ezen is túlmutat a mester több éves munkássága, mely során hasonló „mikrokozmoszt” hozott létre, mint például Diego Simeone az Atléticónál. A legtehetségesebb játékosokat ráadásul évről évre elviszik az európai klubok, azonban mindig jönnek újabb és újabb fiatalok, helyi hősök, akikkel versenyképesek tudnak lenni. Ezt az elképesztő kontinuitást még Josep Guardiola is elismerte, és a világ legjobb edzői közé sorolja őt. Szerencsére továbbra is folytatja megkezdett munkáját.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Amikor a július 10–11-i hétvégén egy nap különbséggel Argentína a Copa Américát, Olaszország pedig az Európa-bajnokságot nyerte meg, az számomra felért egy nyári karácsonnyal.

Utólag fogtam fel, hogy ez olyan élmény volt, amely egy szurkoló életében lehet csak egyszer, vagy éppen egyszer sem adatik meg (ha nem váltogatja évről évre a kedvenceit).

Az argentinok végső győzelme különleges jelentőségű volt számomra, hiszen bár több mint húsz éve értük szorítok, egyetlen felnőtt nagytornán sem láttam még nyerni őket, maximum ugyebár a két olimpián. Megannyi elvesztett döntő után ezúttal is rettegtem az újabb csalódástól, így hatalmas megkönnyebbülés volt a diadal, mintha csak évtizedes súlyok hullottak volna le a vállaimról, és bizakodva várom jövőre az újabb KATAR-zist.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Maradva az argentin vonalon, kíváncsian várom, hogy Julián Álvarez, jövőbeli karrierje miként alakul, mert azt vallom, hogy megfelelő átigazolás(ok) esetén a következő évtized világszinten meghatározó játékosa válhat belőle.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

Az egyes dél-amerikai országok bajnokságain kívül, ahol általában nem őszi–tavaszi rendszerű lebonyolítás zajlik, Európából leginkább az olasz pontvadászatokat követem valamennyi osztályban. A Serie A-ban izgalmas évzárás lehet kialakulóban a bajnoki címért vetélkedő három-négy csapat között, de a feljutásért is legalább akkora harc dúlhat a mindig kiegyenlített olasz másodosztály élmezőnyében.

 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

Meglátásom szerint az elmúlt években elindult némi fejlődés, egyre több szerző meri felvállalni a saját véleményét, meglátását, és a sportról való írás nem merül ki feltétlenül csak a száraz tények közlésében vagy éppen egyesek saját igazának bizonygatásában.

Úgy gondolom, hogy ebben a Büntető is meghatározó szereplőnek, egyfajta zászlóvivőnek számít.

 

–Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

A járvány megjelenése előtt szívesen utazgattam külföldre vagy vidékre, és előszeretettel látogattam fővárosi vagy környékbeli vendéglátó egységeket. Azóta a változásoknak köszönhetően mindkettő egyéb „hobbim” jelentősen korlátozódott, így a foci mellett azt tudnám megemlíteni, hogy nyár óta rendszeres fogyasztom a matéteát, amelyet kedvező fizikai és szellemi hatásai miatt bárkinek szívesen ajánlok. Illetve ha időm engedi, szívesen olvasok, elsősorban dél-amerikai témában ismereteim bővítése céljából.

 

– Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért?

Mindig nagy kedvvel mutatom be régi kedvenceimet, gyerekkori bálványaimat, akik talán az évek során már némileg a feledés homályába merültek. 2021-ben Gabriel Batistutától José Luis Chilaverten át Arnaldo Ariel Ortegáig számtalan közelmúltbeli dél-amerikai nagy egyéniségről készítettem portrét, amelyek remélhetőleg kellemes emlékeket ébresztettek fel azokban, akik anno látták őket játszani, és újdonságot tartalmaztak azok számára, akik lemaradtak róluk. Mindemellett leginkább a Copa América elé készített cikksorozatomat emelném ki, amelynek epizódjaiban a tíz dél-amerikai ország labdarúgását mutattam be a kezdetektől napjainkig. Továbbá publikáltam két tőlem távoli műfajnak számító könyvajánlót Jonathan Wilson Az argentin foci  című, illetve Soltész Béla Hátizsákkal Brazíliában könyvéről, melyek kapcsán sok pozitív visszajelzést kaptam.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Olvassanak bennünket továbbra is, legyenek nyitottak a tőlük távolálló bajnokságok, sportágak megismerésére, úgy gondolom, hogy az írásaink segítséget nyújtanak ebben is.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

5,50 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Argentína

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást