Gendur Ákos: ,,Megszállottság kell a futball szeretete mellett” – Körkérdés 2020

Igazi futball- és sportbolond, aki, ha tehetné csak sportcsatornára fizetne elő a TV-ben. Négy éve, egy unalmas munkanapon indította el saját Facebook oldalát, ahol az ausztrál labdarúgás történéseivel foglalkozik. Kicsit mazochista, stressz- és adrenalinfüggő, ezért kilenc évvel ezelőtt elment és levizsgázott labdarúgó-játékvezetőnek, ami az egyik legjobb döntése volt az életében. Az óceániai térség szerelmese, megszállottja az ausztrál labdarúgásnak és az A-League-nek, de ezen felül az ázsiai bajnokságok is erősen érdeklik. Legnagyobb álma kijutni egy pár ausztrál bajnokira és a kínai rendezésű Ázsia Kupára 2023-ban. Célja, hogy egyszer az ázsiai kontinens futballjának szakértőjének nevezzék. Ferencváros- és AS Monaco-szurkoló, emellett pedig imád groundhopperkedni.

Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

14 éves koromig fociztam, 9 éve pedig játékvezetőként tevékenykedem majdnem minden hétvégén, ehhez pedig már inkább megszállottság kell a futball szeretete mellett.

Emellett főleg a jégkorong, a baseball és az NFL eredményeit és meccseit követem.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért?

Az Óceániai 11-et. Apró, kevésbé ismert térség, ahonnan hendikeppel indulnak a játékosok, ha profik szeretnének lenni és mégis vannak páran, akiknek ez sikerült.

 

Mi volt számodra 2020 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Számomra a negatívból következik a pozitív. A vírus miatt az idei szezon menetrendje felborult, ezzel pedig az erőviszonyok is, főleg a TOP-bajnokságokban figyelhető ez meg. Nekem személy szerint kifejezetten tetszik, hogy a nagy csapatok közé odaférnek azok az együttesek, akiknek egyébként nem biztos, hogy az első háromban lenne a helyük, például a Tottenham, Sassuolo, Real Sociedad vagy éppen a Villarreal.

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Marcus Rashford. Tiszteletet érdemel, amit a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséért tesz tavasz óta.

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

A World Series és a Fradi-Dinamo Kijev. A WS hihetetlen izgalmakat hozott és egy elhibázott edzői döntésnek köszönhetően lett bajnok a Dodgers,

rég izgultam ennyire végeredmény miatt egy olyan meccsen, ahol egyébként egyik félnek sem szorítottam.

A Fradinak minden találkozója ajándék a BL-ben, ezen pont volt szerencsém kint lenni, 0-2-ről így visszajönni egy gyenge első félidő után, hihetetlen volt. Azt pedig még mindig nem akarom elhinni, hogy Zubkov fölé lőtte a legvégén…

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Joel King, a Sydney saját nevelésű játékosa. 20 éves kora ellenére idén szinte berobbant a Sydney kezdőjébe és ha a balbekk a támadásokban is hasznosabb lesz, hamar Európában találhatja magát.

 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszi szezonjában? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

Lehet egyszerűbb lenne arra válaszolni melyiket nem követem. Az A-League-et és az NB1-et a nap 24 órájában, emellett az olasz és a francia bajnokság Európából, és az MLS.

Ázsiából még a japán, kínai pontvadászatra szoktam jobban ránézni a szaúdi és az emírségekbeli ligákon kívül.

Ami pedig nem foci, az a már korábban említett MLB, NFL, NHL szentháromság az európai hoki mellett.

Amit a legjobban várok, hogy végre visszaengedjék a szurkolókat a stadionokba, mert elég halott hangulata van egy-egy meccsnek, legyen az bármelyik sportág.

 

Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

Egyre több előfizetős, minőségi tartalom születik, amire előbb-utóbb egyre nagyobb igény lesz, nekem ez kifejezetten tetszik. Ez még nálunk nem elterjedt és kevésbé ismert, de Ázsiában és Ausztráliában is már vannak a Netflixhez hasonló sport start-upok, a jövő pedig szerintem ez lesz.

Akár a nagyobb ligáknál lehet előfizetni (pl. NFL Game Pass) vagy akár csak egy oldalra, ahol több sportágat és bajnokságot is élőben lehet követni vagy bármikor visszanézni, nekem abszolút szimpatikus, főleg, ha nem kell vírusoktól hemzsegő, pixeles streamet vadásznia a szurkolónak, hogy a kedvenc csapatát láthassa.

 

Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

Rock-koncerten vagy valamelyik körúti sport pubban lehet megtalálni, emellett minden olyan kiállításon és rendezvényen, aminek köze van Ázsiához vagy a Közel-Kelethez.

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Nézzetek minél több A-League-et reggelente és délelőttönként, szerencsére ingyen és legálisan lehet követni a bajnokságot a YouTube-on! 


Ajánló a szerző cikkei közül:

Beitar Jerusalem: új tulajdonos, régi gyűlölet – de hogyan tovább?

Írj hozzászólást