Hubai Gábor: „A futball olyan, hogy aki gólt lő, az végül mindig megbocsátást nyer” – évzáró körkérdések 2021

Nehéz úgy tenni, mintha 2021 egy szokványos év lett volna. Egy kicsit be kellett pótolnia 2020-at (foci Eb, tokiói olimpia), de önmagának is kellett lennie az egyetemes emlékezet számára és már előre is kellett mutatnia 2022-re. Ahhoz képest, hogy a társadalom milyen problémákkal nézett szembe, mi, sportrajongók el voltunk kényeztetve.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Egyszerűbb lenne felsorolni, mely sportágakhoz nem kötődöm. A technikai- és az amerikai sportokon kívül szerencsére elég nehéz lenne megvezetni. Azt nem mondom, hogy mindenhez magas szinten értek, de meg tudom különböztetni a vízilabdát a súlyemeléstől.

Komolyra fordítva: edzői végzettségem a futballban van még a Mezey-féle iskolából, az első emlékem a 98-as világbajnokságról a francia–horvát elődöntő, de 2000-ben már együtt sírtam Radulovicsékkal az elveszített olimpiai női kézidöntő után és azóta is naprakész vagyok a sportágból. A dartsot nagyjából tíz éve követem és játszom is, de képes vagyok reggelig nézni az Australian Open közvetítéseit, és ha épp nincs más, az Erős emberek versenyeit is figyelem, mindössze kíváncsiságból és azért, mert akár abból is lehet tanulni valamit.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

– Egy-egy dolgot nehéz lenne kiemelni, de ha muszáj, talán az a csúcs, hogy sikerült megrendezni az olimpiát. Ebben az évben ez különös jelentőségű volt és azt hiszem, nagyon fontos üzeneteket adott át a társadalomnak ezúttal is.

 

A mélypont – számomra – mindig az, amikor valami sportidegen dologról van szó, például a Sidi kontra Péni botrány a sportlövőknél.

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Ez egy nagyon nehéz kérdés, eleve nehéz összevetni a különböző sportágakat és sportolókat. Mást követel egy csapatsportág és mást egy egyéni. Hogyan vessem össze Leo Messit Egan Bernallal?

Inkább ezen a ponton azokat említeném, akik elkezdték felgöngyölíteni a Turi György-féle uszodai borzalmakat. Kiss Noémitől kezdve Cseh Lászlón át mindenki másig, aki mélyre ásott a fájdalmaiban és megszólalt az ügyben. Azt hiszem ezzel nem csak önmaguknak, de a sportáguknak és a jövő úszóinak is tartoztak.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

– Talán erre a kérdésre a legkönnyebb válaszolnom: a kardozó Márton Anna menetelése Tokióban, igaz, hogy „csak” negyedik lett, de egy sérülés miatt gyakorlatilag „térd nélkül” hozta ezt a bravúrt. Én egy könyvet sem tudnék elolvasni térd nélkül, ez a lány pedig sorra verte az ellenfeleit egy olimpiai versenyen. Ritkán ragadnak el az érzelmek egy-egy sportesemény alatt, de az ő vívásai alatt úgy tudtam szurkolni, ahogyan már régen nem.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Számomra Vas Kata Blanka az év felfedezettje, mert miatta kezdtem el követni a legextrémebb bringás versenyeket is. Az idei teljesítménye reményeim szerint valaminek a kezdete és nem a csúcsa. Nyilván Valter Attila is szenzációs volt a Girón, és szuper volt néhány napig rózsaszínben látni a világot, de Blanka még erre is rátett az eredményeivel.

A futballban pedig nagyon jó volt látni Karim Benzemát, aki a botrányos magánügyei után visszakerült a francia válogatottba is és egyáltalán nem rajta múlt, hogy az Eb-ről dicstelenül távoztak. Ez persze nem az én felfedezésem, hanem Deschamps-é, Franciaország szövetségi kapitányaként felfoghatatlan kockázatot vállalt a visszahívásával, de szerintem bejött neki, ma már aligha kérdőjelezi meg bárki is a döntését. A válogatott mellett a Real Madridban is varázslatos, így ha nem sérül meg, vagy nem történik vele valami rendkívüli formahanyatlás, jövőre a katari világbajnokságon lehet egy nagy dobása. Persze tudom, hogy a Valbuenás, zsarolós ügyét soha nem lehet majd leválasztani a neve mellől, de ez aligha áll bárkinek is szándékában. A futball olyan, hogy aki gólt lő, az végül mindig megbocsátást nyer.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

– Szinte minden európai labdarúgó-bajnokságot követek, még a kisebb országokét is, így – legalábbis bízom benne, hogy – nagyon kevés esemény kerüli el a figyelmemet. Sajnos Európán túlra kevésbé terjed ki a figyelmem és ezt próbálom orvosolni. Írni azonban legtöbbször a magyar futball eseményeiről szoktam, egyrészt mert ezzel vagyok megbízva, másrészt mert talán erről vannak a legjobb ismereteim.

Mindemellett kíváncsi leszek, ki nyeri az idén kiváltképp izgalmas olasz bajnokságot, hogy Xavi mire megy a legatyásodott Barcelonával, hogy Ralf Rangnick eléri-e hogy még két évig menedzser legyen az Old Traffordon. Szóval inkább kíváncsiság van, mintsem konkrét várakozás.

 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

– Lesújtónak. A mainstream média túlzottan elkötelezett, hogy megfeleljen bizonyos elvárásoknak, ráadásul sokszor etikai és szakmai határokat is súlyosan megsértve. A háttérben pedig kevés az igazán jó vállalkozás (gondolok itt podcastekre, elemzésekre, cikkekre), főleg annak fényében állunk rosszul, hogy mennyi ilyen kísérlet van.

 

A hideg kiráz, amikor jólfésült, jól öltözött emberek maguktól elalélva, véget nem érő körmondatokban írnak/beszélnek xG-mutatókról, meg gegenpressingről, miközben egy 3 a 2 elleni edzésgyakorlatot nem tudnának levezényelni.

 

– Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

– Még a barátaimnak sem küldöm át a cikkeimet. Inkább en bloc a Büntető.com oldalát ajánlom, mert nagyon sok a hasznos, értelmes cikk.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Vigyázzanak a maguk és környezetük egészségére. Azt hiszem, ennél többet nem is kérhetnék pillanatnyilag.

 

Ki nyeri a Bajnokok Ligája 2021/22-es kiírását?

4,25 – Manchester City

5,25 – Bayern München

7,00 – Liverpool

7,50 – PSG

8,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást