Loksa Bence: ,,Egyre elfogadottabbá válik az esport Magyarországon” – Körkérdés 2020

Loksa Bence, 23 éves joghallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán, valamint gyermekkora óta – hogy is van néhány furcsább fordításban? – szenvedélyes játékos, az utóbbi években hatalmas esport-rajongó. Mindig is szerette a videójátékokat édesapja miatt, aki informatikusként dolgozik, felcseperedése során mindig számítógépek vették körül, és mindig újabb és újabb játékokkal találta szembe magát. A League of Legends-el 2011-ben kezdett játszani, azóta kicsit több mint 3000 órát ,,ölt” a játékba, ez kb. 125 napot tesz ki, de a Counter-Strike: Global Offensive-el is ,,elvesztegetett” 633 órát. A Büntetőre a korai időktől kezdve ír, első cikke 2019. június 19-én jelent meg, tehát a lapon veteránnak számít.


(X) Fogadj a Ferencváros BL-meccseire, és nyerj 3500 forintos ingyenes fogadást!


 

Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

Esport minden mennyiségben. Ahogy fentebb írtam, mindig is szerettem a videójátékokat, gyerekkorom legszebb emlékeit a régi Empire Earth és egy Warlords 3: Battlecry nevű játékok adták, amiket már hétévesen éjszakába nyúlóan játszottam LAN-on apukámmal. Nem értettem sok mindent, de nagyon jól szórakoztam. 2011-ben találkoztam azzal a játékkal, amibe a legtöbb energiát fektettem, és jelenleg is a kedvenc esportágam és témám, ez pedig a League of Legends. A játék először nem indult a gépemen, tehát a lelkesedésem kissé alábbhagyott, viszont egy osztálytársam ösztönzésére letöröltem, majd ismét letöltöttem, a többi pedig már történelem számomra.

Persze több esportágban kipróbáltam magam játékosként (bár csak hobbiként), például a CS:GO-val is egész sokat játszottam, de a Smite nevű, Amerikában népszerű esport és MOBA áll a szívemhez a legközelebb, ennek 2012-ben bejutottam a bétatesztjére, és azóta is töretlenül játszom.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért?  

A legújabb cikkemet ajánlanám, amely Kiss „Vizicsacsi” Tamásról szól. Egyrészt Csacsinak köszönhetem azt, hogy elkezdtem nézni az EU LCS közvetítéseit, amikor a Unicorns of Love bejutott a bajnokságra. Ahogy azt a cikkről szóló poszt alatt is kifejtettem, a legemlékezetesebb esport-pillanatot is Csacsi produkálta számomra, amikor Sion-nal megölt két Gambit játékost egy ultival úgy, hogy a Blue Buff-tól indult, és átkanyargott az egész kékoldali erdőn, majd belecsapódott Baron-pit falába.

Tamás emellett a magyar esport zászlóshajója és legmeghatározóbb alakja, olyannyira, hogy ő lett kis hazánk első magyar esportolója.

Remélem a neve örökre fennmarad az esport-rajongók körében, de legalább ebben a cikkemben mindig olvasható lesz, honnan hová jutott.

 

Mi volt számodra 2020 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Igazából több élmény is eszembe jut, például a kedvenc csapatom, a MAD Lions nyári LEC-beli előkelő helyezése, vagy az, amikor a G2 ismét kiesett a Worlds-ről, ráadásul most nem is jutottak el a döntőig, mint tavaly, pedig csak az európai világbajnokot szeretném felavatni, szerintem igazán nem nagy kérés! Viccet félretéve a legmeghatározóbb 2020-as esemény számomra az offseason-alatti visszavonulássorozat az LCS-ben. Se Bjergsen, se Doublelift nem játszik tovább, kezdik szögre akasztani a mezt az észak-amerikai régió legmeghatározóbb játékosai. Ha elvesztjük WildTurtle-t és GoldenGlue-t, akkor szinte egy, számomra fontos név sem marad.

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Bár már 2019 végén visszavonult, ide is Kiss „Vizicsacsi” Tamást mondanám, aki ugye idén 2020 magyar esportolója lett.

Ha pedig olyan személyt kell mondjak, aki idén is aktívan játszott, akkor Soren „Bjergsen” Bjerget nevezném meg, a TSM ősszel visszavonult midesét. Hihetetlen életpálya van mögötte, nehéz gyerekkorral, viszont a League of Legends-el felépítette az életét, mostanra pedig a TSM társtulajdonosa és edzője, és a leghíresebb dán, de a leghíresebb észak-amerikai midlaner is egyszemélyben. Szépen búcsúzott, hiszen 2017 óta először nyerték meg a nyári LCS rájátszását a TSM-mel. Nagyon hiányozni fog a 2021-es szezonból.

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Az egyik személyes kedvenc pillanatom az LEC-ben történt, még a szezon elején. Az Excel Esports akkori középső ösvényese, Son „Mickey” Young-min a kedvenc bajnokomat, Pantheont vitte a középső ösvényre, és egy gyönyörű kettős gyilkossággal nyitotta a meccset a harmadik perc környékén, megmutatva a karakter erejét.

A másik olyan pillanat, amikor felkiáltottam, az LEC nyári alapszakaszának ötödik hetén történt. A kedvenc csapatom, a MAD Lions játszott az európai topcsapat, vagyis a G2 ellen, a mérkőzés pedig győzelemmel zárult. Azonban a játék vége felé volt egy csapatharc, ahol a Lions végig kergette a G2-t a feléjük eső középső ösvényen, és bárhogy próbáltak menekülni, nem tudtak életben maradni, majd a MAD ebből a teamfight-ból meg is nyerte a meccset.

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Az év felfedezettjének az észak-amerikai Team Liquid tavasszal igazolt lövészét, Edward „Tactical” Ra-t tartom.  Egy olyan TL-hez került, ami küszködött, nem ért fel az elvárásokhoz, ráadásul Doublelift sem volt olyan formában, mint amilyenre szüksége volt a csapatnak. De felhozták a húszéves srácot az Academy csapatból, és olyan meglepetést okozott, amire senki sem számított. Bár tavasszal 9. helyen végzett a TL, nyáron már ő volt a kezdőlövész, így az alapszakaszt az első helyen zárták, és a Worlds-re is kijutottak. Már a tavaszi három meccsén is remekül működött együtt támogatójával, és az egész csapatba beleillett. Bár a remek tavaszi meccsei után kétségek övezték, tekintve, hogy a TL Academybe néha középszerűen játszott, de a nyár folyamán számomra bizonyított.

 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszi szezonjában? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

A CS:GO-n belül a Flashpoint-ot és a DreamHack-et szoktam követni, LoL-nál pedig az LEC és az LCS a kedvenceim, de néha egy-egy LCK és LPL meccset is megnézek.

Legszívesebben az LEC-ről és az LCS-ről írok, a nyugati League áll hozzám a legközelebb, a kedvenc csapataim ezen ligák résztvevői. A tavaszi szezonban az LCS-t lesz érdemes figyelni, hiszen rengeteg visszavonulás és átigazolás történt a ligában, sok nagy név nem folytatja, és teljesen átrendeződhetnek az erőviszonyok – persze még mindig a Cloud9 lesz a legjobb véleményem szerint.

 

Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

Egyre elfogadottabbá válik az esport Magyarországon, egyre többen figyelnek fel rá, és egyre több magyar kezdeményezés van, mint a Megyék Csatája, vagy a most futó Magyar Esport Bajnokság, ráadásul hatalmas dolog számomra (ezért említem ennyiszer), hogy idén az Év Sportolója gálán esportolót is avattak Kiss Tamás személyében. Kezd elfogadottá válni az, amiért odavagyok, és amit immár több, mint másfél éve munkámnak tekintek, ez pedig kivételesen boldoggá tesz.

A jövőre nézve a fejembe vettem, hogy egyszemélyben felvirágoztatom a magyar Smite-közösséget, mivel az egyik kedvenc játékom, kedvenc esportom, hihetetlenül szórakoztató mind nézni, mind játszani, ráadásul világszerte reneszánszát éli. Nagy vállalás, de szép lassan szerintem képes leszek népszerűsíteni hazánkban a Smite-ot.

 

Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

Ahogy fentebb említettem, jogot hallgatok az ELTE-n, szóval az időm nagy részét lefedi a törvények és tankönyvek bújása, de a büntetőjogot és a munkajogot, valamint az adatvédelmi jogot egészen megkedveltem az évek alatt.

Az egyetemen kívül a Collegium Gladiatorium Kulturális Hagyományőrző Egyesületnél koptatom a fémpajzsokat és kardokat, ami remek testedzésként szolgál, és kiélhetem a Római Birodalom iránti szeretetemet, már ha nincs vírushelyzet és van edzés. Persze, elég sokat játszom videójátékokkal, nem csak a szakmámból adódóan, (szerencsére) a hobbim is ez, a párommal is közös érdeklődésünk, szóval amikor csak tudok, új játékok után kutatok, jelenleg 2019 egyik legjobb játékát, a Red Dead Redemption 2-t pörgetem.

A múlt hónapban, a születésnapom környékén indult el a saját Facebook-oldalam, a Gamesense, amin az írásaimat és egyéb esporttal kapcsolatos híreket, érdekessékeget és észrevételeket teszek közzé. Egyre jobban megy az oldal, aminek nagyon örülök, plusz egy új löketet adott a kreatív munkához!

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Maradjanak továbbra is ilyen jó közönség, de olvassanak több esportot!

Komolyabbra fordítva, a Büntető olvasói az egyik legbefogadóbb közösséggé vált az utóbbi időben,

olyanok is olvassák a cikkeim, akik a hagyományos sportok miatt kezdtek minket követni, és remélem kezdenek rájönni, hogy az esport szórakoztató, érdekes, és ha maguk nem is játsszák, nézősportnak is tökéletes. Egyre több vita alakul ki minden szerzőtársam cikke alatt, de a sajátjaimhoz is jönnek a kommentek, bár az esportról való beszélgetésből sose lehet elég. Szóval csak így tovább, tisztelt olvasóközönség!


Ajánló a szerző cikkei közül:

A modern esport és a legnagyobb esportágak

Írj hozzászólást