Militár Iván: „Ideje bátornak lenni” – évzáró körkérdések 2021

Fran Lebowitz, amerikai szerző, előadó egyszer azt mondta, hogy a nagy emberek komoly víziókról beszélgetnek, az átlagemberek csupán dolgokról társalognak, a kisemberek pedig borról. Ugyanígy tőle, a New York-i művésztől származik az a híres mondás, hogy „gondolkozz, mielőtt beszélnél, olvass, mielőtt gondolkodnál”. Ezeknek a szellemében próbálom élni mindennapjaimat, több-kevesebb sikerrel.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Természetesen a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplése volt a legfontosabb pozitív mozzanata az évnek, már csak azért is, mert a hazai rendezés egy egészen elképesztő hangulatot varázsolt a már alapvetően ünnepi eseményhez.

Külföldön élő magyarként nagyon mélyen megérintett országunk sikere.

Azt sajnálom csupán, hogy személyesen nem lehettem jelen a Puskás Arénában.

Bár mondhatnám az FC Barcelona gyengélkedését is, de mégis a magyar foci gyengébb őszét emelném ki: a Fradi európai szereplése jól indult, de a csoportkör nem sikerült jól, míg a magyar válogatott világbajnoki selejtezős meccsei a vártnál sokkal gyengébbek lettek. A kiváló nyár lesújtó őszt hozott, de én azt gondolom, ez csak pillanatnyi botlás, reménykedve várom a következő sikerkorszakot.

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Minden túlzás nélkül azokat az embereket emelném itt ki, akik anno a pályára rohanva megmentették Christian Eriksen életét. Lehet itt beszélni taktikáról, pressingről, meg Ole Gunnar Solskjaer vergődéséről is, de azok a pillanatok valódi, tétre menő pillanatok voltak. Micsoda borzalom, de micsoda hőstett is egyben. Nagy megnyugvás, hogy nem lett abból az esetből tragédia.

Én abba a korosztályba tartozom, aki Fehér Mikós tragédiáját, mint kiskamasz éltem át, komoly nyomokat hagyott bennem. Örülök, hogy a mostani generációnak nem kellett végignéznie egy sportoló halálát, ráadásul élő adásban. 

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Ez év nyaráig annál a Barca Residency Academy-nél dolgoztam, amely mostanra már amerikai U20-as (Diego Luna és Caden Clark) és felnőtt válogatottat (Caden Clark), illetve Julian Araujo személyében már mexikói felnőtt válogatottat is adott a világ futballjának. Mint az akadémia U19-es korosztályának edzője, igazán különleges évet tudhattunk magunk mögött:

Több játékosunk is profi szerződést írt alá, csapatunk egyik legtehetségesebb játékosa, Diego Luna pedig az amerikai másodosztályban kiváló bemutatkozó szezont produkált, úgy, hogy a profi világra való felkészítésében a mi kezünk nyoma volt látható.

Amellett, hogy a játékosaink nagyszerű sikereket értek el, csapatszinten is kiemelhető egy fontos pillanata a szezonnak: az MLS-ben szereplő Toronto FC második csapatát láttuk vendégül, az ő USL One szezonjukat megelőző utolsó felkészülési meccsük apropóján. Korábbi és jelenlegi MLS-játékosok, kanadai és amerikai utánpótlás-válogatottak, illetve egy teljesen professzionális stáb és szervezet állt szemben a mi U19-es játékosainkkal.

A fénypontja a találkozónak nekem és a stábnak nem az volt, hogy sikerült őket 2-0-ra, végülis simának mondható módon legyőzni, inkább az, hogy a saját játékelképzelésünket sikerült ráerőltetni egy olyan együttesre, amelyre a papírforma szerint nem lett volna esély. Ez a mérkőzés új hitet adott nekem a saját edzői filozófiámat és a játékról alkotott gondolatvilágomat illetően. A megerősítés ilyen formája, egy építkező és tapasztalatokat gyűjtő fázisban lévő edzőnek, mint amilyen én vagyok, katartikus élményt jelent.

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Az FC Barcelona és Spanyolország középpályása, Pedro González López, azaz Pedri. Az ő személye nálam egy már létező, sőt tradicionálisnak is mondható értékrend újbóli megerősítését jelenti. Azét az értékrendét, amely a futballtudásról, ráadásul a futballtudás klasszikus értelemben vett jelentéséről szól.

Ahol a játékosok megítélése nem fizikális paramétereikben, hanem a labdával való kapcsolatban, a pályán elérhető szabad területek kezelésében, illetve a játékban felvetődő problémák tudatos megoldásaiban ölt testet.

Azaz: nem baj, hogy Pedri kisebb, könnyebb, és alacsonyabb mindenki másnál, futballozni mégiscsak ő tud a legjobban. Albert Capellas ezt a kérdéskört így fogalmazta meg az általam lefordított interjúban: „A labdarúgásban mindig van egy döntés: a labda vagy a játékos fusson. Itt kezdődik minden. A taktikai, technikai futballt vagy a fizikálisabb futballt választod? Én mindig az előbbit részesítem előnyben, azaz, hogy a labda fusson. Ehhez olyan játékosokat keresek, akiknek technikailag magas szinten vannak, akik gyorsan gondolkodnak, akik tudják, hogyan kell döntéseket hozni, akik tudják, hogyan kell csapatként játszani… Ezt a játékos típust jobban szeretem. De a modern futballban nagy hangsúlyt kapnak a fizikalitást jelző mutatók is, és most a már említett big data miatt ez a vonal még inkább előtérbe került. Én ezeket az adatokat, mármint a fizikális mérőszámokat inkább a játékosok meggyőzésére használom fel, mintsem arra, hogy komoly konklúziókat vonjak le belőlük a teljesítményüket illetően. Soha nem fogom azt mondani, hogy azért kaptunk ki, mert fél kilométerrel kevesebbet futottunk, mint amikor nyertünk; máshol keresem a válaszokat. A futball összetett, szubjektív és nem lineáris. Ez mind szép és jó, de vajon jól helyezkedtünk-e el a pálya vonalai között elérhető területeket figyelembe véve? Hány egyszerű megoldást rontottunk el? Amikor meg kellett tartanunk a labdát, megtettük, vagy túl gyorsan próbáltunk előre menni? Eléggé éberek voltunk?”

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy figyelemmel követhetjük Pedri fejlődését.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

A magyar NB I-et, az amerikai MLS-t, illetve természetesen a topligák mindegyikét figyelemmel követem, szakértői szemmel. Szurkolóként viszont élek-halok az NBA és az NFL jelentette örvényélményekért, de azokhoz a sportágakhoz azért szakértőként nem tudok viszonyulni.

Remélem, hogy a magyar NB I marad 12 csapatos. Az MLS fejlődése elképesztő mértékű, Sallói Dani és Gazdag Dániel szereplése külön öröm. Én azt várom, hogy az elkövetkező években a mostaninál is jobban megnövekszik az MLS-t követők és becsülők száma, de a magyar bajnokság színvonalának emelkedését sem zárnám ki. Jól fest a jövő mindkét irányból, nagy izgalommal várom a történéseket.

 

Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

Én azt gondolom, hogy önmagunk ismerete a legfontosabb. Ahhoz, hogy az az üzenet hatásos legyen, amely üzenetet fontosnak tartunk a közvélemény felé, tevekénységünkön keresztül, bármilyen műfajban közvetíteni, ahhoz az önmagunkkal szemben való elszámolás folyamata vezet.

Ez az üzenetátadás egy nagyon szenzitív folyamat, pontosan azért, mert a befogadó részéről az, aki mondja, legalább annyira fontos, mint az, amit mond. Ezért én úgy gondolom, hogy elsősorban nekem önmagammal van dolgom és nem a sportmédia jelenlegi trendjeivel.

Persze 2021 a posztmodern világ tökéletes éve volt, ahol a médiafelületek nagyrésze is részt kíván venni abban a törzsi széthúzásban, amely az élet minden területén, így a sportmédiában is jelentkezik. Az én látószögemben a saját utam megtartásának erőfeszítései vannak, remélem, sikerül elkerülnöm a törzsi harcokat, a „dolgokról” való diskurzust és a víziók mentén keletkező együttműködésekben tudok minél inkább részt venni.

 

Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

Nem hittem volna, hogy ezt 29 évesen fogom először leírni, de az élet már csak ilyen: apa lettem áprilisban, annak minden gyönyörével és nehézségével együtt.

Úgyhogy én egy megszállott futballkutató, Amerikában élő magyar, erdélyi és szerb gyökerekkel rendelkező szegedi ember, de most már leginkább apa vagyok.

Egy olyan futballedző, aki nagy rajongója az HBO-n elérhető Succession című sorozatnak, az amerikai feleségem által meglepően „hazaias” ízűre főzött pörköltnek, illetve a Bagossy Brothers Company zenéjének.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

Amikor a magyar válogatott képes volt szenzációs meccsen döntetlent játszani Németország ellen, majdnem továbbjutva az előzetesen halálcsoportként elkönyvelt párosításokból, bevallottan érzelemdúsan írtam arról a mérkőzésről, előrevetítve a magyar futball jövőbeli sikerességét. Akkor arra biztattam minden magyar futballszeretőt, hogy ideje bátornak lenni. Nos, valóban: ideje bátornak lenni!

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Áldott karácsonyi ünnepeket és minél több családban eltöltött időt kívánok, minél kevesebb stresszt, és természetesen sikeres új évet!

 

Ki nyeri a LaLiga 2021/22-es kiírását?

1,10 – Real Madrid

15,00 – Atletico Madrid

15,00 – Sevilla

51,00 – Barcelona

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a LaLiga piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást