Molnár Zsolt: „Van olyan út is, amikor a sport és a média egymást segíti, a közös cél pedig a kiemelkedő emberi teljesítmények világgá kürtölése” – évzáró körkérdések 2021

Első találkozásaimat a sport világával a családomnak köszönhetem: Máig emlékszem, ahogy kilenc évesen egy mallorcai étterembe betérve ámulatba esve csodáltam a menő Roby Baggiót, miközben próbáltak „meggyőzni” arról, hogy Senna „miatt” drukkoljak én is a braziloknak. Együtt néztük otthon a Ferencváros BL-menetelését 1995 őszén, és persze szívből drukkoltam a magyar csapatnak (és teszem ezt a mai napig minden nemzetközi mérkőzésen), de már akkor fél szemmel jobban figyeltem a fiatal holland együttes világsztárjait. Pár évre rá eldőlt: élsportoló aligha leszek, de azt eldöntöttem, hogy én bizony ezekkel a hihetetlen emberekkel szeretnék dolgozni, és azt is tudtam már akkor, hogy nekem erre a sportmédia lesz a megfelelő lehetőség.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Az egyik ok, ami miatt a fent részletezett életcélt tűztem ki magamnak, az az volt, hogy biztos voltam benne, bármely sportágban szívesen elmélyülök, ha úgy hozza az élet.

 

Ezt egyelőre be is tartom: soha nem gondoltam volna, hogy valaha követni fogom a UFC küzdelmeit vagy a WTCR futamait, mára mindkettő magyar közvetítéseinek szerkesztője lehetek a Sport Televízióban.

 

Ugyanígy a baseball is távol állt tőlem, ma már azonban óriási örömmel és lelkesedéssel foglalkozom vele – nem csak a televízióban, hanem a Büntető podcastjének házigazdájaként is. És persze ott vannak az „alapsportágak” kisgyerekkoromból: első és örök szerelmem, a foci, amelyből most a Bajnokok Ligájából, az olasz bajnokságból, illetve az Európa-liga és a Konferencia-liga mérkőzéseiből kapom a legnagyobb dózist; a kézilabda, amelyben közelről követhetem a magyar csapatok nemzetközi kupamérkőzéseit; és persze az amerikai sportligák, az NBA és az NFL, amelyekkel a Trash Talkon keresztül foglalkozhatok.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

– Az egész olimpiát szeretném említeni, amelyet igyekeztem minden eddiginél részletesebben követni! Bár alig várom, hogy egyszer élőben is dolgozhassak rajta, de rendkívüli élmény volt az is, hogy ezúttal „csak” szurkolóként tudtam leülni a televízió és az internet elé, és élvezhettem a látottakat. Ugyanezt elmondhatom a labdarúgó Európa-bajnokságra is, amely mindig óriási emlék, de úgy különösen, hogy végre élőben is részese lehettem a budapesti rendezésnek köszönhetően. Negatívat azért nem szívesen írok, mert az egész élethez való hozzáállásomat jellemzi, hogy igyekszem csak a szépre koncentrálni, azokat az élményeket elraktározni magamban, amelyek jó érzéssel töltenek el. De hogy ne legyek rossz interjúalany, aki nem ad teljes választ a kérdésre, megjegyezném, hogy az Aranylabda szerintem nem ahhoz a labdarúgóhoz került, aki már két éve megszakad érte, hogy elismerjék ezzel a sportolói berkekben még kellő presztízsértékkel bíró díjjal.

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Kötve az előző válaszomhoz, szinte muszáj Robert Lewandowski nevét írnom. Nem voltam mindig nagy rajongója a lengyelnek, a 2018-as, Real Madrid elleni kieséssel zárult Bayern-kudarc után úgy véltem, mindkét félnek jót tenne a váltás, ám a támadó végül Münchenben maradt, összeszedte magát, és azóta elképesztően sokat dolgozik azért, hogy a világ legjobbjai közé vezesse és ott is tartsa kedvenc labdarúgóklubomat.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

– Bár szabálytalan mivolta végett nem tartott sokáig az öröm, az első, ami eszembe jut, az Schön Szabolcs gólja, amelyet azon kapuba lőtt, mely mögötti szektorban a feleségemmel „kettesben” éltük át a feledhetetlen budapesti futballélményt. Később, Fiola Attila megadott találatát is fantasztikus érzés volt a helyszínen átélni, miután a 2016-os Európa-bajnokság franciaországi szurkolásáról sajnos lemaradtam, és korom végett olyan óriási magyar labdarúgó-válogatotthoz köthető nagy eseményeket is csak keveset élhettem meg eddig.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Nekem az olasz foci az idei felfedezettem. Hosszú évek óta nem dolgozhattam vele, idén viszont úgy alakult, hogy „visszakaptam” gyerekkorom egyik kedvenc versengését. Televíziós sportszerkesztőként, ha egy bajnokság, sportág nem tartozik az aktuális munkáim közé, rendkívül nehéz, már-már erőn felüli teljesítmény azt naprakészen követni. Így bevallom, a nemzetközi eredményeik miatt az utóbbi években kicsit lesajnálóan gondolkodtam a Serie A-ról, az olasz csapatokról, de ez idén megváltozott: tény, hogy továbbra sem ez a legerősebb focibajnokság – szerintem Premier League, LaLiga, Bundesliga, Serie A a sorrend –, de a mérkőzések élvezetesek, a Juve visszaesésével pedig kiegyenlített és rendkívül izgalmas is a küzdelem.

 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

– A már említetteken kívül a Bundesligát igyekszem követni, elsősorban a Bayern München miatt, de a Dortmund és a magyarokkal felálló, mindig tetszetős játékot játszó Leipzig is roppant érdekes csapat számomra. Ezt a sorrendet is várom a szezon végére, sajnos különösebb izgalmak nélkül. Olaszországban különösen érdeklődve figyelem, hogy a Milan most ki tud-e tartani a szezon végéig és a legvégsőkig harcban lesz-e a scudettóért? Nagyon szeretem ugyanis a tradicionális nagy klubok pokoljárás utáni útját követni – minden bizonnyal a Juventust, a Barcelonát és a Manchester Unitedet is kiemelt figyelemben kell majd részesítenem az elkövetkezendő időszakban.

 

A Bajnokok Ligájában bízom a Bayern végső sikerében, érdekes lesz figyelni, hogy Julian Nagelsmann összeszedi-e annyira a fiatal és szerintem egyelőre vezér nélküli védelmet, hogy a rendkívül bő kerettel rendelkező szupercsapatok ellen is elég legyen az ifjonti lendület!

 

Ami pedig az amerikai és a többi sportágat illeti, kíváncsian várom, Lamar Jackson vezérré válik-e a rájátszásban, Russel Wilson és/vagy Pete Carroll nélkül próbál-e visszatérni a legjobbak közé majd a Seahawks; mi lesz a Sixersszel és Ben Simmonsszal, szintet lép-e a Memphis fiatal duója, Ja Morant és Jarren Jackson Jr., nyerhet-e bajnokságot a 80-as évek stílusára hajazó Miami Heat vagy a kissé retró csapatnak tűnő Lakers, esetleg a zseniális Steph Curry, Klay Thompson páros reneszánsza következik; hosszabb távon lépett-e jó útra a Boston Red Sox, illetve bejön-e az edzőváltás a kedvenc baseball-játékosom, Fernando Tatís Jr. csapatánál, a San Diego Padresnél; vissza- és jó útra tér-e valaha Jon Jones és Conor McGregor; hogyan alakulnak az idei őrült szezonzárás és a jövő évi szabályváltoztatás után az F1 küzdelmei, illetve végül, de nem utolsósorban hogyan alakul a Zengő Motorsport és a magyar pilóták 2022-es idénye a WTCR sorozatban? Ahogy átgondolom, amiket írtam, nem fogok, sőt nem fogunk unatkozni jövőre sem.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

– A már említett Aranylabda-szavazás miatt is eléggé negatív érzések kavarognak bennem a sportmédia trendjeit illetően. Már hosszú ideje uralkodik a média a sport felett, felemel, érdekek mentén fenntart, letaszít, miközben a hírverseny és kattintás-vadászat miatt őrültebbnél őrültebb pletykáknak és kitalációknak enged utat… Pedig szerintem van olyan út is, és szerencsére van is rá példa, amikor a sport és a média egymást segíti, a közös cél pedig a kiemelkedő emberi teljesítmények világgá kürtölése.

 

– Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

– Olyannyira szerves része az életemnek a sport és média, hogy ezek nélkül szinte el se tudom már képzelni se magamat, se az életemet. Ezt sajnos a feleségem tudja a legjobban, hogy velem együtt jár ez a mánia és a szakbarbárság.

 

– Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

– Sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt már szinte csak szerkeszteni van időm a Büntető oldalán, írni szinte alig, így csalni fogok: a Sportatlasz sorozatot ajánlom mindenkinek, mert összeköti a sportot a másik szenvedélyemmel, az utazással. Ezen felül pedig örülnék, ha aki teheti, aktív hallgatója lenne a baseballról szóló At Bat podcastnek, mert bár egyáltalán nem vagyunk hibátlanok, és van, hogy tévedünk az adások során, a végső célunk mégiscsak az, hogy hozzánk hasonlóan megszeressetek egy Magyarországon még kevésbé elismert, fantasztikus sportágat és ligát.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Olvassátok és ajánljátok az oldalunkat, mert az szinte biztos, hogy itt nem megélhetési szerzők kattintás-vadász írásait és produktumait találhatjátok, hanem valóban a sportot népszerűsítő, azt a végletekig szeretni és (meg)ismerni vágyó kollégák kapnak lehetőséget az együttműködésre.

 

Ki lesz a Ferencváros következő edzője? 

1,25 – Stanislav Cherchesov

3,50 – Stanislav Skrypnyk

5,00 – Dárdai Pál

6,50 – Eusebio Di Francesco

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális/Vezetőedzők útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást