Sz. Nagy Tamás: „Hogyan lehet valakiből vagy valamiből a legtöbbet kihozni úgy, hogy az neki is jó legyen” – évzáró körkérdések 2021

Néhány gondolat arról, hogy mindig jobban szerettem a csapatsportokat az egyéni sportoknál, hogy kisgyermekes apukaként mennyi időm van sportot nézni, és arról, hogy egy futballista akár negyvenévesen is fejleszthető.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Foci és kosárlabda. A foci örök szerelem, de soha nem voltam igazolt játékos, csak játszottam – iskolában, egyetemen, a haverokkal, az újságíró kollégákkal. Egy időben a kapuba szorultam, úgy éreztem, ott még segíteni is tudok a csapatnak, aztán most, hogy haladok egyre csak előre a korban, egyre jobban megy a mezőnyben is. Köszönhető ez nagy mértékben annak, hogy a Neofutball egyéni képzőműhely tagjaként dolgoztam három évig, illetve annak, hogy valamennyire megtanultam, hogyan kezeljem a pályán előforduló helyzeteket (csapattársak dürrögése stb.). Azt a hiedelmet tehát, hogy egy játékos egy bizonyos kor fölött nem fejleszthető, saját tapasztalatból tudom megcáfolni.

 

A kosárlabdát általános iskola harmadik osztályában kezdtem, és vajkezű irányítónak mondtak. Aztán egy növekedésből eredő térdsérülés és egy iskolaváltás miatt ez a karrier nem teljesedhetett ki. Nézni pedig gyerekkorom óta szinte mindent nézek, bár néhány éve, mióta kisgyermekes apuka lettem, igen megcsappant a meccsnézésre fordítható szabadidő. Az idei olimpiából például alig láttam valamit, régen ki sem lehetett robbantani a tévé elől az ötkarikás bő két hétben. Amit a focin kívül nagyon szeretek nézni, az a kézilabda, az olimpián a legtöbbet a lányok szerepléséből láttam.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

– Olvasószerkesztő vagyok a Büntetőnél, és amikor Havasi Zsolt kollégám körkérdését olvastam, nagyon tetszett, amikor ezt írta: „képtelen vagyok egy naptári év történéseit annyira részletesen fejben tartani, hogy abból válogatni tudjak.” Így vagyok ezzel én is. Ha csak a focit nézzük, a pozitív mozzanatok között ott van Fiola Attila gólja a franciák ellen, egyáltalán a remek Eb-helytállás, Christian Eriksen „megmentése”, egy második félidő az augusztusi Puskás Akadémia–Paks (1–6) NB I-es bajnokiról, ahol tudtam élvezni a magyar focit, Lőw Zsolt TF-en tartott előadása, meg persze a saját focizásaim közül egy-két alkalom, amikor, ahogy mondják, minden összejött. A negatívok között a legfrissebb az Aranylabda-szavazás végeredménye, amit összességében igazságtalannak tartok.

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Vas Kata Blanka és Hárspataki Gábor olimpiai szereplése. Kis, nem agyondotált sportág képviselőjeként durrantottak nagyot Tokióban, óriási meglepetést okoztak, le a kalappal előttük.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

– Szilágyi Áron kard-döntője nagy élmény volt, a feleségemmel izgultuk végig otthon a kanapén. Néztük Siklósi Gergely fináléját is, neki most nem sikerült, de az ezüst is szépen csillog. Az alapján, ahogy nyilatkozott, nem csak nekünk, hanem ő magának is.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Ellenbruch Zsolt és Szabados Csaba kollégáim, akik olyan történeteket tártak elém idén a foci világából, hogy élvezet volt olvasni. Nem csak a topligákból és topcsapatokról értekeztek (sőt!), hanem a profi foci hátországáról hoztak jó történeteket – folyamatokról, csapatokról, edzőkről, futballistákról. Militár Iván elemzései szenzációsak, Zukály Zoli írásainak köszönhetően pedig újra elkezdtem érdeklődni egy gyerekkori kedvenc liga, az NBA iránt.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

– Főleg az NB I-et, valamennyire a Bajnokok Ligáját is, a topligákra és más sportágakra szinte semmi időm nincs jelenleg. A válogatott futball továbbra is jobban izgat, mint a klubfoci, az Eb-t például kiemelt figyelemmel követtem.

 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

– Szokták mondani, hogy a futball, a sport leképezi a társadalmi viszonyokat. Szerintem a sportmédia is ilyen, és ezt egyre inkább el tudom fogadni. Vannak nagy és kis szereplők, ismert és kevésbé ismert médiumok, vannak, akik tisztábban és vannak, akik kevésbé tisztán dolgoznak. Ilyen az élet, mint ahogy az is valahol természetes, hogy itt – ahogy az élet minden területén – is vannak erőteljes berögződések, illetve vannak fiatal, újszerű szemléletmódban fogant hajtások, kezdeményezések.

 

Örülök, hogy olyan helyen dolgozom, ami magazinosabb, és nincs időnyomás rajtunk. Korábban hosszú évekig volt részem a 0-24 órás, „mindenkor lapzártás” online újságírásban a Nemzeti Sport Online vezetőjeként, ezt ma már nem tudnám csinálni. Megsüvegelem a srácokat, a volt kollégákat, akik ezt csinálják. Talán elsőre nem tűnik fel senkinek, de ez igazán kemény, embert próbáló meló.

 

– Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

– Hogyan lehet valakiből vagy valamiből a legtöbbet kihozni úgy, hogy az neki is jó legyen. Manapság már nem görcsösen keresem ezt, inkább csak szemlélődve. Illetve érdekes, a csapatsportok mindig jobban érdekeltek, mint az egyéniek – űzni és nézni is.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Boldog új évet kívánok. Ha jó nekik a Büntetőt olvasni, tegyenek el minket a kedvencek közé.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,00 – MTK Budapest

2,10 – Újpest FC

3,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást