Szabados Csaba: „Ami 2021-ben számomra az abszolút csúcs volt, az az idei brazil bajnokság” – évzáró körkérdések 2021

A születésem évében, 1983-ban megjelent Sportolók, sporterkölcsök című nagyszerű könyvében írja Zsolt Róbert: „A felszínről nézve egyszerű személycserékkel megoldható minden baj. Rosszul szerepel a válogatott? Mondjon le a kapitány! Gyenge a bajnokság? Kerüljön új vezetőség az MLSZ élére! Kikap a csapat? Állítsanak be új játékosokat a régiek helyére! Bár ennyire könnyű lenne a megoldás. Az utóbbi másfél évtizedben történtek személycserék a magyar futball irányításában, egymást váltották a szövetségi kapitányok, próbálkoztak száz és száz játékossal a válogatottban, és mégis egyre kuszábbá vált az összkép. Az OTSH elnökének egyetlen aláírása elég lenne ahhoz, hogy távozzék a posztjáról a magyar labdarúgás egész vezérkara. Ám az nagyon nagy baj, hogy ez az égvilágon semmit nem használna. Súlyosabbak a gondok, mint hogy azokat egy haragos döntéssel meg lehetne szüntetni.”


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Továbbra is a labdarúgás a fő szenvedély, ugyanakkor megemlítem, hogy Athos barátomnak köszönhetően idén nyáron „megtalált” a backgammon – ajánlom szeretettel azoknak, akik kedvelik az olyan körökre osztott stratégiai táblajátékokat, mint például a sakk.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Fenntartásokkal és különvéleményekkel kiegészítve, de mindenképpen pozitívumként érdemes elkönyvelni, hogy a profi csúcsfutball a világjárvány és a már előtte is fenyegető, azóta még súlyosabb gazdasági nehézségek, válságok ellenére működőképes maradt, helyenként csúszásokkal és átrendeződésekkel ugyan, de zajlik, folytatódik. Érzékeljük persze közben, hogy recseg-ropog a felépítménye, a jelenlegi struktúra számos sebből vérzik, ezt jelzik az olyan kiugrási kísérletek és újraelosztási reformtervek, mint az Európai Szuperliga, vagy a kétévenként világbajnokság ideái.

 

A futballpiramis közepe, alja viszont, hogy áttérjünk a negatívumokra, egyértelműen roskadozik, amit hajlamosak vagyunk nem észrevenni, vagy szándékosan elfordítani a tekintetünket, legalábbis amíg a csúcsfutball, még ha néha kisebb döccenőkkel is, működik.

 

Indonéziában például másfél évig szünetelt a profi labdarúgás, Afganisztánban rettenetesen nagy a baj, Óceániában a mai napig el sem tudták kezdeni a világbajnoki selejtezőket, talán majd tavasszal… És ne gondoljuk, hogy a ma ismert futballvilág agyonsztárolt, sokszorosan eladott, értékesített teteje fennmaradhat önmagában, az égben lebegve, a nevezetes piramis alsóbb szintjei nélkül!

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Egyetlen személy helyett egy csapatot mondanék, méghozzá egyértelműen a dán labdarúgó-válogatottat. Christian Eriksen kis híján életét vesztette a pályán, miközben a csapatkapitány Simon Kjaer végig megőrizte lélekjelenlétét, és Kasper Hjulmand szövetségi kapitányként a lehető legbölcsebben, emberien és higgadtan kezelt egy olyan helyzetet, melyre sem ő, sem focistái nem lehettek felkészülve. Minden tiszteletem az övék.

 

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

U21-es és felnőtt Európa-bajnokság, Copa América, olimpiai futballtorna, bőven el voltunk látva emlékezetes eseményekkel, nagy tornákkal 2021-ben, és bár katarzisnak nem feltétlenül nevezném, azért megyei focit nézni is klassz élmény volt! No meg pár hónapig játszani a Sorare-rel az ősz folyamán, bár ennek a vonatkozó cikkemben inkább a hátborzongató vetületeit emeltem ki.

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Élvezettel olvastam a The Conversation-ön a Simon Chadwick, Paul Widdop szerzőpáros labdarúgással kapcsolatos cikkeit, ezeket igyekeztem több körben olvasóinknak is bemutatni, felhívni a figyelmet kutatásaikra, eredményeikre. Vezetőedzőként az Racing Strasbourgnál dolgozó Julien Stéphant tartom a legígéretesebb fiatal szakembernek, de egy focirajongó ilyenkor elsősorban az újonnan feltűnt tehetségekre, felragyogó csillagokra gondol, akikből 2021-ben sem volt hiány! A topligákat tekintve idén Arnaut Danjuma Groeneveld (Villarreal CF) és Romain Faivre (Brest) játéka tetszett meg különösen, örültem az uruguayi balbekk Matías Vina és a japán balszélső Mitoma Kaoru Európába érkezésének, lenyűgöztek futballjukkal a moszkvai Dinamo fiataljai is, vagy például az elképesztően ügyes Facundo Torres (Penarol) látványos berobbanása az uruguayi és a nemzetközi fociba klub- és válogatott szinten egyaránt.

 

Akik azonban igazán jól ismernek, tudják, mennyire tudok lelkesedni a veterán futballistákért, így a legnagyobb személyes felfedezettem idén Luis „Pulga” Rodríguez, azaz a Bolha, aki focistának már nem éppen fiatal (január elsején tölti be a 37-et), az argentin élvonalban viszont egész évben tanári módon oktatta góljaival, védelmeket megbontó zseniális megmozdulásaival az ellenfelek jobb sorsra érdemes hátvédjeit.

 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

Tavaly ilyenkor már kifejtettem, hogy meglehetősen széles az érdeklődési köröm a futballon belül, Miskolczi kollégával beszélgettünk arról a második idei Büntető-találkozón, hogy az afrikai és a közép-amerikai ligák kevésbé ismert, de nagyon izgalmasnak tetsző világáról lehetne többet tudni még. Ami 2021-ben számomra az abszolút csúcs volt, az az idei brazil bajnokság, melyet már a beharangozó cikkemben, előre az évszázad bajnokságának tituláltam és bizony rá is szolgáltak a csapatok, illetve a futballisták a megelőlegezett bizalomra! Az argentin bajnokság, klubfoci látványos visszaesésével, hanyatlásával a brazil együttesek kihívó nélkül maradtak a kontinensen, brazil házi döntőknek lehettünk tanúi a Libertadores-kupában és a Copa Sudamericanában egyaránt, a liga színvonala, a játék minősége pedig egészen lenyűgöző szintre emelkedett! Különösen élveztem figyelni a hosszú vándorlás után hazatért Hulk játékát, akit dupla portréban mutattam be olvasóinknak (első rész; második rész). Bízom abban, hogy a 2022-es szezonban sem adják alább annál, amit idén láttunk a brazil focipályákon.

 

 

– Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

– Amikor cikket írunk, az akár tudatosan, akár tudat alatt mindig saját magunkról is szól. Mivel a kevert szorongásos-depressziós szindróma engem is érint, különösen nehéz volt számomra megírni Williams Martínez öngyilkossága kapcsán a Depresszió és szorongás a profi futballban című cikket, ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy elkészült, megjelent. Talán értik és értékelik azok az olvasók, akik saját maguk, vagy szeretteik révén kapcsolatba kerültek már a mentális zavarokkal, betegségekkel.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Nagyszerű szerző- és szerkesztőgárda formálódott itt az oldalon az elmúlt egy évben, és persze épül, csiszolódik, fejlődik ma is – remélem, olvasóként lelnek benne legalább annyi örömöt, mint mi a kollégákkal a közös munkában. Bízom benne, hogy 2021-es teljesítményünkkel ki tudtuk érdemelni azt, hogy jövőre is velünk tartsanak, és együtt fedezhessünk fel új szépségeket, nézőpontokat, látószögeket, érdekességeket kedvenc sportjainkban.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Fotók: Kovács Anita/Büntető.com

Írj hozzászólást