Szemenkei Balázs, Sammy: „Két zoknihúzás között elpattant vagy húsz oldal a Winnetouból” – Körkérdés 2020

Szemenkei Balázs, az NBA-témájú Dodo Podcast egyik kiötlője és műsorvezetője, a 2020-ban megjelent Kobe Bryant-életrajz társfordítója, az NBA Pénzügyek cikksorozat szerzője. Valaha szinte minden sportot világszínvonalon nézett a TV-ben, hozzá tudott szólni a curlingtől a focin át a snookerig szinte mindenhez. Ezzel kompenzálta általános antitalentumát ugyanezen sportok fizikai megvalósításában. És mindehhez egyetlen emberrel kellett találkoznia, aki elültette benne a sportimádatot. Ma már sokkal tisztább a portfolió: elsősorban az NBA, másodsorban az NFL, és harmadsorban minden más érdekli. Sammy a bball.hu, a Basket Magazin, a slamonline.hu, az nso.hu és más platformok után a Büntetőhöz 2020. októberében jelentkezett be egy komplett projekt ötletével, és lőn, megszületett a Lélekvándorlás-sorozat Baranyai Bálint társszerzésében. Unortodox megközelítését és gondolkodásmódját sokan elmebeteg szintűnek tartják, és Sammy ezzel messzemenőkig egyetért.


(X) Hívd meg barátaidat az Unibethez és mindannyian ajándékot kaptok!


 

Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

Ez egy rendkívül bonyolult kérdés, legalábbis nálam, legalábbis a felszín alatt. A szüleim korán elváltak, sokáig a tőlünk 120 kilométerre élő nagybátyám volt az egyetlen apafigura az életemben, de tízéves koromban betoppant a család életébe a gimnáziumi tesitanár és kosárlabdaedző, Péter, aki egyrészt meghozta az áhított stabilitást, másrészt elültette, vagy legalábbis szárba szökkentette bennem a sportok mindent elsöprő imádatát. Amikor nem a haverokkal fociztam vagy bicajoztam, akkor vagy a könyveket bújtam (imádok olvasni, anno két zoknihúzás között elpattant vagy húsz oldal a Winnetouból, és persze emiatt minden reggel fejvesztett rohanássá fokozódott), vagy az Eurosport előtt ültem, és tényleg mindent megnéztem a bicikliversenyektől a rögbiig. Plusz vallásos áhítattal olvastam el minden nap a Kisalföld utolsó két oldalát. A gimiben volt némi kosarazgatás a tesiórákon, és adta magát, hogy az NBA-t elkezdjem követni. Igazán a Fantasy NBA szippantott be végül, a csapatépítés, az egymás elleni versengés, a játékoscserék… és persze a társaság.

Életre szóló barátságokat köszönhetek a játéknak, no meg persze olyan ismeretségeket, amelyek nélkül az eddigi sport(újság)írói fejezetek az életemben meg sem történtek volna.

Ma is szeretem a sportot, az NBA-t, a vele járó izgalmakat, de még többre értékelem az embereket, akiket általa ismerhettem meg.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért?

Az NBA Pénzügyek egyszerűen címűt. A csapatépítés gazdasági oldala mindig is érdekelt, és az NBA kapcsán sikerült elég mélyre belemásznom a Kollektív Szerződés szabályrendszerébe, amikor anno egy-egy játékoscserénél nem értettem, hogy a jó játékost miért adta el a csapata egy kutyaütőért. Mindig a pénz volt az ok. Ebbe az aspektusba pillanthat bele egy picit az említett cikkem olvasója.

 

Mi volt számodra 2020 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

2020 minden szempontból különleges, szokatlan, formabontó, vagy akár katasztrofális év, a fogalmazás igazából mindegy. A COVID fenekestül felforgatta a sportolók és a szurkolók életét is, nem kell különösebben ecsetelnem azt, hogy hogyan és mennyire. Rengeteg bajnokság úgy zárult le, hogy elmaradt a vége, nem került megrendezésre a rájátszás, és vagy hirdettek bajnokot, vagy nem. Az NBA-szurkolók azon szerencsések közé tartoznak, akiknek a liga brutális erőfeszítéssel, nagyon komoly szervezéssel, elképesztő fegyelemmel összehozta, hogy megrendezhesse a bajnokság végét és a rájátszást, így sikerült teljes értékű bajnokot hirdetni. Nálam ez abszolút csúcsteljesítménynek számít, még akkor is, ha voltak zökkenők a dologban, és a közönség nélküli meccsek sokszor szó szerint lelketlen hangulata rányomta a bélyegét a TV-nézés élményére is.

A negatív mozzanat egyértelműen Kobe esete. Mindannyian szegényebbek lettünk egy ikonnal.

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Számomra mindenki tapsot érdemel, aki egyetlen fűszálat is megmozgatott, hogy az orlandói buborékban összekalapálhassák az illetékesek a 2019-20-as NBA szezon korrekt lezárását. A játékosok és a liga vezetői is, de főleg

azokra a kisemberekre gondolok, akik tulajdonképpen az egész gépezetet mozgatják a munkájuk révén, a szakácsoktól a rakodókon keresztül a takarító személyzetig.

Köszönet és tisztelet nekik!

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Itt muszáj lesz elszakadnom picit az NBA-től, mert egyértelműen a Super Bowl az, ami számomra minden évben meghatározó élmény, és leggyakrabban nem is feltétlenül a sportértéke vagy a körítés, a show miatt. Néhány éve belecsöppentem egy olyan szurkolói közösségbe, ahol gyakorlatilag minden NFL-csapat szimpatizánsai képviseltetik magukat, elmebeteg módon megy a zrika, de közben imádjuk egymást, és szintén életre szóló barátságok köttettek. Mára már bejegyzett szurkolói klub vagyunk (lásd: Elmebeteg Hadosztály-csoport a Facebookon), központilag szervezett eseményekkel, amelyek mindegyike ünnepnek számít a tagok körében. És mint ilyen, a Super Bowl megtekintése 40 másik elmebeteggel tényleg a non plus ultra, amit egy „normális” férfiember kívánhat magának!

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Vissza az NBA-hez! A már említett Dodo Podcast kapcsán mindig egy csomó témaötletünk van, amiről egyszer jó lenne egy adást összehozni, és az egyik ilyen az NBA-ben szereplő csapatok építészeinek, azaz a general managerek, GM-ek rangsorolása. Az év felfedezettje tulajdonképpen nem is egy friss hús, és régóta tudjuk, hogy érti a dolgát. Így aztán nem is igazán hívhatnám felfedezettnek, de muszáj elismerni, hogy érti a csíziót, és a 2020-as holtszezonban mindent elsöprő módon állította a kijelölt pályára az általa vezetett gárdát a játékoscserékkel, a drafttal, a minden részletre kiterjedő tervezéssel. Amikor egy minden szempontból különleges és különlegesen bonyolult offseason során

ilyen lézer-pontossággal képes vagy kivitelezni a bonyolultabbnál bonyolultabb húzásokat, fillérre kiszámolni, egy-egy cseréd szabályos-e, és pontosan mennyit kell keresnie egy játékosnak, akit még meg kell szerezned egy másik csapatból, hogy szabályos legyen, közben a saját csapatod érdekei mellett átlátni a többi csapat érdekeit, és játszi könnyedséggel leérvelni, hogy amit kitaláltál, nekik is megéri… na ehhez kell egy Sam Presti.

És az Oklahoma City Thunder összeteheti a két kezét, hogy Sam náluk dolgozik.

 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszi szezonjában? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

Az NBA mellett a már említett NFL-t figyelem leginkább, és természetesen a Green Bay Packers győzelmét várom a Super Bowlon. (Ha már Packers-fan vagyok.) Viszontagságos, a COVID-veszély miatt ki-kieső játékosok sora mellett lebonyolított szezonvéget várok, remélve, hogy nem kell idő előtt véget vetni neki, vagy hosszabb időre elhalasztani a Super Bowlt.

 

Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

A csávó, aki niche témáról, de általában is túl sokat és túl lelkesen bír beszélni, ezer dolog érdekli (például a BBQ-módszerrel elkészített húsok), de soha nem ér rá semmire, mert vagy egy új fantasy bajnokság ötletén, vagy egy podcast adás témáján agyal, vagy szimplán próbál a családjával lenni és kikapcsolódni.

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

Ismerkedjetek meg emberekkel, akár meccseken a stadionokban, akár a kibertérben, és mindenkinek adjátok meg a lehetőséget, hogy megmutassák, csapatpreferenciától függetlenül lehetnek ők is normálisak – vagy éppen olyan elmebetegek, mint ti magatok!


Ajánló a szerző cikkei közül:

Fel! Támadunk! – Avagy a lélekvándorlás gyakorlati megvalósításáról

Írj hozzászólást