Sport és együttélés komplex (hegy)láncai – Colorado

A Sziklás-hegység hófödte hegycsúcsai nem csak szép tájra, de gazdag élővilágra és kultúrára is tekintenek. Colorado az egyik legismertebb és egyben legkülönlegesebb amerikai állam, sőt sportcsapatai is egytől egyig érdekesek, ahogy az a mód is, ahogy a coloradói emberek szubkultúrája a hétköznapokban a szimbiózisra törekszik. Talán a helyi sportot is az lebegteti igazán élettel teli térben.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az elmúlt időszakban előbb az itáliai elemzői munkám lépéseit elmesélő kétrészes cikksorozattal jelentkeztem, majd annak folytatásaként a spanyolországi sportvezetői munkámmal járó kalandjaimba, kint tartózkodásom mindennapjaiba avattam be a velem tartó olvasót. Ezúttal az egyesült államokbeli életvitel, kultúra, társadalmi és természeti környezet hatásaira és a coloradói mindennapok világába kalauzolom el a sportszerető közönséget.


 

2019-ben zsinórban második alkalommal nyerte el Colorado Springs a legélhetőbb amerikai város címet a U.S. News & World Report jelentése alapján.

A magas foglalkoztatottságnak, erős oktatásnak és az életszínvonalnak köszönhetően Honolulu, Portland és San Francisco előtt Colorado Springst választották meg a felmérésben résztvevő amerikai állampolgárok annak a desztinációnak, ahol a legszívesebben telepednének le és élnének a 125 felsorolt legnagyobb amerikai város közül. A tudatos hosszú távú építkezésnek köszönhetően, továbbá a western stílust idéző vendéglátás, a nyugalom, a természeti adottságok miatt és az államban nyújtott szabadidős, egészségügyi és wellness szolgáltatások következményeként a város egyre vonzóbb lett az évek során.  Colorado Springs lakossága 2019-es adatok szerint 700 000 fő, az éves átlagos fizetés pedig meghaladja az ötvenezer amerikai dollárt. 

 

A sport jelentősége az államban

Colorado állam az Amerikai Egyesült Államok középső részén helyezkedik el, területe 269596 négyzetkilométer. Fővárosa a közel 3 000 000 lakost számláló Denver. A hegyvidéki állam éghajlata kontinentális, ahol gazdag érckészletek, földgáz- és kőolajmezők, valamint értékes olajpala készletek vannak. A napfényes órák száma magas, kevés csapadék jellemző, különösen a nyári kánikulában, amikor gyakoriak az erdőtüzek. Colorado Springs közkedvelt hely az aktív sportok szerelmesei számára. Télen síparadicsomként ismert, az év többi évszakában rendszeresek a híres golfversenyek, köztük azok, amelyeket egykori munkaadóm, a helyi 5 gyémántos hotel is szervez. Ez az egyedülálló coloradói szálloda fennállása óta mindvégig a világ egyik legmagasabb szintű szolgáltatásait kínáló hotele a nyitás éve, 1918 óta. Ennek köszönhetően a leghosszabb ideje 5 gyémánt – 5 csillag fokozattal elismert munkaadó kiemelkedő tudást és vállalati kultúrát oszt meg és ad át az ott dolgozó munkavállalóknak.  A helyi Golf Club nemcsak az USA, de a világ legjobb golf klubjai között is előkelő helyen szerepel. Ennek is köszönhető az, hogy a nemzeti tornákon számos sztársportoló fordult meg az elmúlt évtizedek során, és a szálloda golf klubja adott otthont például az U.S. Open és a PGA Cup Matches versenyeknek.  2025-ben pedig az U.S. Senior Opent rendezik meg e természeti paradicsomban. A mai napig számos politikus, és híresség, korábban több amerikai elnök hódolt itt a szenvedélyének. A hotelben többek között Barack Obama, Harry herceg és még Chuck Norris is megszállt.


Colorado több csapatsport miatt is hírnevet szerzett már magának. A denveri bázissal működő, kétszeres Stanley Cup győztes (1995/96, 2000/2001) világhírű Colorado Avalanche az NHL Nyugati diviziójának tagja, amely közös otthonát, a denveri Ball Arénát a helyi NBA-s kosárlabdacsapattal, a Denver Nuggets-cel osztja meg.

Peter Forsberg emeli magasba a Stanley Kupát, miután együttese a denveri Pepsi Centerben 3-1-re legyőzte a New Jersey Devil együttesét az NHL döntőjének hetedik mérkőzésén. Összesítésben 4-3-ra nyert az Avalanche a kiélezett párharcban.

A Nuggets NBA-t még nem, de saját Nyugati divízióját már hét alkalommal is megnyerte, legutóbb éppen az elmúlt két évben (2019, 2020).


 

A helyi baseball csapat szintén rendszerint teltház előtt játszik. Amíg én a hoki mérkőzésekre próbáltam bejutni, kollégáim rendszeresen jegyet váltottak a Rockies hazai találkozóira, amelyek a denveri Lower Downtown városrészben található Coors Field stadionjában kerülnek megrendezésre. 2007-ben a National League pennant győztesévé avanzsált a helyileg népszerű csapat.

Az amerikai futball sem hiányozhat az állam sportpalettájáról. A Denver Broncos története során három alkalommal nyerte NFL-t: 1998 és 1999 után 2016-ban utoljára. A csapat a Dove Valley-ban található Empower Field at Mile High Stadionban játssza hazai mérkőzéseit, mondanom sem kell, hogy a többi állami együtteshez hasonlóan teltház előtt. Komoly értékkel bír az a helyi családokban, ha valakinek éves bérlete van valamelyik coloradói csapat mérkőzéseire.


Kevesen tudják ugyanakkor, hogy Colorado Springs egy stratégiailag kiemelt, rendkívüli fontossággal bíró katonai központ, nem véletlenül volt a legtöbb szomszédom katona. A Légierők Tiszti Akadémiája és az Észak-Amerikai Légvédelmi és Űrvédelmi Főparancsnokság is itt székel. A város a légi bázis és interkontinentális rakéta-silók és – kilövők irányító központja. 

Az egykor spanyol, francia, majd mexikói fennhatóság alá tartozó állam ritkán lakott terület, az 1859-ben meginduló nagy aranyláz idején népesült be. A gazdasági fejlődését az 1890-es évektől a Cripple Creek közelében talált aranymezők indították el. Ismert nemzeti parkjainak és a Sziklás-hegység páratlan adottságaiknak köszönhetően felkapott turistacélpont.

 

Izgalmas élet Coloradóban

Amióta a Forbes létrehozta az 5 csillagos osztályozást a vendéglátóegységek számára, coloradói munkaadóm, a The Broadmoor szálloda az egyetlen, amely a kezdetektől, 2021-ben immáron hatvanegyedik éve folyamatosan kiérdemelte ezt a címet. Amióta a híres AAA megalapította az öt gyémántos értékelését a turizmus szereplői között, ez a hotel az egyetlen, amely a kezdetektől fogva, 2021-ban már 45. éve folyamatosan megkapja e jeles értékelést. (Hol az éttermek, hol a spa vagy egyéb egységei.) Az Egyesült Államokban további desztinációk is bírnak 5 gyémántos minősítésű szállodákkal Kalifornia, Florida, Nevada, Georgia, New York államokban.

Colorado államban azért is különleges az élet, mert az ember akarva-akaratlanul megtanul együtt élni a szabadon élő állatvilággal.

A városokban számtalan helyen spanyolul és angolul is ki van írva, mit tehet és mit nem az egyén az állatokkal való váratlan találkozások esetén, illetve tanácsokat adnak arra vonatkozólag, hogy senki ne háborgassa a rókákat, őzeket, medvéket, farkasokat, vagy pumákat.

 

SZUBJEKTÍV LENCSÉVEL A HEGYTETŐRŐL

Alkohol, és ami mögötte van

Aki Coloradóba költözik és szereti az alkoholt, feltétlenül szerezzen be egy speciális engedélyt. Rendes alkoholtartalmú italokat ugyanis az arra kijelölt Liquor Store-okban tud az ember vásárolni. A szupermarketekben található alkoholok ugyanis alacsonyabb alkoholtartalommal kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ennek elsődleges oka az, hogy miután Colorado Springs a tengerszint felett 1839 méterrel helyezkedik el, ezért hamarabb az emberek fejébe szállhat az alkohol. A helyi cégek egyes dolgozóinak kedvezményeket is adtak, így a munkavállalók jó része rendszeres vásárló lett a lakóhelyünkhöz legközelebb eső store-ban. A magasságban való életvitelhez hozzátartozik az is, hogy kevesebb az oxigén és ezért nagyobb megterhelést jelent a fizikai munka. Sokaknak vérzett az orra, de nekem szerencsére csupán egyetlen egyszer, a kiköltözésem utáni héten. Utána sikerült akklimatizálódnom.

 

Made in America – Ami a miénk, az a Tiéd is!

Kint tartózkodásom során érdekes tapasztalatokat gyűjtöttem a mindennapi életről. Az első héten az első teendőim közt szerepelt bankszámlát nyitni és telefont vásárolni. Minden zökkenőmentesen ment. Érdekes volt számomra, hogy a bankban semmiféle biztonsági rendszer nem óvja az ügyfeleket, vagy az alkalmazottakat. Márpedig hallani éppen elég tragikus, bankrablással kapcsolatos sztorit az USA-ban. Az első alkalom, amikor láttam, hogy a húsos pult mellett a fegyverpultnál is szabadon lehet vásárolgatni, elég rémületes érzés volt európai fejjel, lelkülettel.

Máskor egy idős nő állt meg mellettem a parkolóban, kiszállt és a kopasz fejétől a bokájáig tele volt tetoválva az egész teste. Direkt figyeltem, senki nem lepődött meg rajta, vagy nézte őt hosszasan. Ez a hamisítatlan vidéki Amerika, ahol úgy fogad el a többség, előítélet nélkül, amilyen vagy. Olyan lehetsz, amilyen szeretnél. Szabadon.

Sok kedves embert ismertem meg itt az idők során. Két rövid példát emelnék ki ott tartózkodásomból, amelyek komoly hatást gyakoroltak rám. Egyszer a hidegben és hóban gyalogoltam a hotelből haza az országút mentén, több kilométeren keresztül, mert aznap nem volt taxi. A túloldalon egy kamionos vezetett az ellenkező irányba és észrevette, hogy gyalogolok. Megállt a kamionnal, megfordult, átjött az én oldalamra, felvett és hazavitt engem. Lenyűgöző érzés volt. Nem győztem neki hálálkodni azért, mert munka közben képes volt időt és energiát szánni arra, hogy engem, egy ismeretlen külföldi fiatalt hazáig fuvarozzon. Coloradóban az amerikai emberek egy jó részét ilyennek ismertem meg. Azt üzenik: ami az enyém, a tiéd is. Gyere, segítünk rajtad, ha rászorulsz.

Egy másik alkalommal egy étkezdében ettem két műszak között. Rendszeresen ott volt egy hajléktalan idős úr is. A személyzet rendre ingyen adott neki bőséges ételt, és engedte, hogy ott ülhessen az étteremben a kinti hideg idején. Akármelyik héten léptem be az étterembe, ez az úr mindig bent, az egyik saroknál található asztalnál helyezte kényelembe magát és beszélgetett a kiszolgáló személyzet tagjaival. Egyetlenegy vendég sem háborodott fel azon, hogy nekik fizetniük kellett az ételekért, italokért, míg ennek az úrnak nem. Jó volt mindezt megtapasztalni.

Autó nélkül, hosszú távon, nem igen lehet megmaradni ezen a helyen, mert a legközelebbi szupermarket sincs közel. Amerikában minden nagy, így az utakon is szélesebbek a sávok, és előnyös az automata váltó is, amivel a legtöbb autó fel van szerelve. Ez a praktikumról szól, mivel Coloradóban a nagy távolságok miatt jóval kevesebbet kell használni a sebváltót, mint mondjuk egy hazai városban. Emellett, kényelmesebb is automata autót vezetni.  Ami az adminisztrációs ügyeket illeti (autóbiztosítás megkötése, munkával kapcsolatos ügyek) az tetszett Colorado Springsben, hogy

minden sokkal egyszerűbben és gördülékenyebben ment, mint bármelyik másik országban, ahol éltem.


Fotók: Kéri András Dániel (a szerző), gazzette.com, Getty Images, Usa Today, allongeorgia.com

Írj hozzászólást