A fríz örökség találkozása a sporttal Leeuwardenben – Sportatlasz

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, sportéletük világszinten szerényebbnek tűnik. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Sorozatunk 14. állomása a hollandiai Leeuwarden.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Hollandia jó néhány sportágban a világ élvonalába tartozik, gondoljunk például a férfi labdarúgó-válogatottra vagy a női kézilabda- és vízilabdacsapatra. A csúcs, a csillogás mellett azonban a hátország is érdekes, sok kisváros és falu is pezsgő sportélettel rendelkezik, mi most egy ilyen helyre kalauzoljuk el az olvasókat.

 

A város sportélete

Leeuwarden területén először a második században találtak lakóépületeket, azonban nagyobb számú lakosság csak a tizedik század környékén települt le itt, városi rangot viszont csak jóval később, 1435-ben kapott. A vízi kereskedelem már kezdetben is komoly gazdagságot biztosított a kereskedőknek, a fejlődést azonban nehezítették a fríz belharcok. Leeuwardené Hollandia egyik legjelentősebb zsidóközössége, jól mutatja ezt, hogy a 17. században már saját temetőt is alapítottak. A 18. században – többek között a zsidó közösség vezetésével – komoly fejlődésnek indult a város, 1901-re a korábban alig több mint ezer lakost számláló települést már 32 ezren lakták. A második világháború alatt, 1940-től egészen 1945-ig német megszállás alatt állt, ez alól a kanadai hadsereg szabadította fel a lakosokat. A felszabadulás napját máig ünneplik a városban. Leeuwarden 20. századi történelme azonban még tartogatott érdekes eseményeket. 1951 novemberében például egy békésnek induló tüntetés vett drámai fordulatot, amikor is fríz nyelvű tüntetőkkel szemben alkalmaztak erőszakot a rendőrök. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy hivatalos ügyekben ne csak a holland nyelvet használhassák. 2013-ban egy fiatal férfi gyújtott tüzet a városban, amely jelentős károkat okozott, több bolt is leégett. A város címerében egyébként a központi alak az oroszlán, ez logikus is, hiszen a település neve is erre az állatra utal. Korábban egyébként a víz volt az uralkodó motívum az emblémában.

 

Leeuwarden nevezetességei

Térjünk is rá a város nevezetességeire, hiszen akad belőlük bőven. A Fríz Múzeum (Fries Museum) jelenlegi épületét nem is olyan rég, 2013-ban tervezte Hubert-Jan Henket, az építmény pedig meg is kapta a Global Fine Art Award díjat, melyet gyakran múzeumi Oscarként szoktak emlegetni. Itt kulturális tárlatok mellett történelmi emlékeket is találunk, amik főként a második világháborút dokumentálják. Ebből a szempontból fontos egyébként a Tresoar is, a nagyrészt fríz emlékekkel foglalkozó tárlat.

 

A Fries Museum egy modern építészeti remekmű lett. (Forrás: whichmuseum.com

 

A város építészeti öröksége egyébként is kiemelkedő, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy nagyjából 800 hivatalos nemzeti kincs található itt. Példaként említhetjük az Oldehovét, a befejezetlenül álló templomtornyot, mely tulajdonképpen a város szimbólumának is tekinthető. A híres épületek közé tartozik még a Kanselarij, a Stadhouderlijk Hof, a Szent Bonifác templomot és a régi, központi gyógyszertár.

Leeuwarden kulturális életéről sem szabad megfeledkeznünk, 2013-ban választották meg a várost Európa kulturális fővárosává, ezt a pozíciót végül 2018-ban tölthette be. A közelmúlt legnagyobb művészeti projektje egyébként a 11Fountains volt, ami látványos emlékműveket állított a 11 fríz városban, Leeuwardenben a Love Fountain áll, melyet Jaume Piensa tervezett. Emellett több zenei fesztivált is itt rendeznek minden évben; Cityrock, Dancetour, Welcome To The Village, Into the Grave, Explore the North, hogy csak néhányat említsünk. Az oktatásról is szóljunk: a városnak nincs saját egyeteme, néhány környező felsőoktatási intézménynek azonban van itt kihelyezett kampusza. Egy olyan híres embert még mindenképpen ki kell emelnünk, akinek a nevével minden bizonnyal mindenki találkozott már: a városban született Mata Hari híres táncosnő volt a 20. század elején, akit az első világháború alatt vádoltak meg kémkedéssel, majd a francia hadbíróság halálra is ítélte őt.

 

A város sportélete

Ejtettünk már szót háborúról, kémkedésről, érdekes épületekről, de természetesen a sportéletről is írnunk kell, Leeuwarden ugyanis többek között elsőosztályú futballcsapattal rendelkezik. Az SC Cambuurt 1964-ben alapították, jelenlegi élvonalbeli tagságát pedig annak köszönheti, hogy tavaly megnyerte a másodosztályú bajnokságot. A klub egy több mint 10 ezer néző befogadására alkalmas arénában, a Cambuur Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. A klub legvérmesebb szurkolói az M.I.-Side névre hallgató ultracsoport, amely országszerte ismert. A csapatnak az 1980-as évek végén magyar edzője is volt Popovics Sándor személyében, jelenleg pedig a Puskás Akadémiától kölcsönbe érkezett Kiss Tamás is erősíti.

 

„Ha sportról van szó, nem ismerek lehetetlent és sosem adom fel!” – Interjú Sándor Gergővel

 

 

A többi csapatsport nem tart igazán komoly érdeklődésre számot, de ha szétnézünk, nem nagyon találunk olyan sportágat, amelyet ne lehetne űzni a városban. Leeuwardenben a jegessportok igencsak népszerűek, ezeknek az Elfstedenhal a központja. Rövidpályás- és hosszúpályás gyorskorcsolya, műkorcsolya, jégkorong és curling adja az itteni programot. A gyorskorcsolya-pályát Atje Keulen-Deelstráról nevezték el, aki 1970 és 1974 között négyszer nyerte meg az összetett világbajnoki címet.

Az egyik legismertebb tömegsportrendezvény is a korcsolyához kötődik. Az Elfstedentocht egy majdnem 200 kilométer hosszú gyorskorcsolya verseny, amelyet a fríz városok jéggé fagyott vizein rendeznek, ez Leeuwardenben rajtol és itt is ér véget.

A Loop Leeuwarden is jelentős eseménye a városnak. A futóversenyt minden év májusában rendezik, és az öt- és tízkilométeres versenyek mellett félmaratonon is indulhatnak a versenyzők, azonban fontos kiemelni, hogy ezeken a megmérettetéseken csak amatőrök vehetnek részt. Amiről még nem ejtettünk szót, az a vitorlásélet, a városnak van két saját vitorláshajója, illetve versenyt is rendeznek. 2018-ban bejelentették, hogy a frizbi világbajnokságot 2020-ban Leeuwardenben tartják majd meg, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt.

Leeuwarden izgalmas és érdekes város, mely történelme, kulturális öröksége nyomán rengeteg látogató érdeklődésére tarthat számot. Ha pedig ott járunk, érdemes a sportéletben is elmerülni.

 

A bajnoki címet ünneplő együttes. (Forrás: ruetir.com)

 

A sorozat korábbi részei:

XIII. rész: Charleston
XII. rész: Krakkó

XI. rész: Tijuana
X. rész: Aachen
IX. rész: Ljubljana
VIII. rész: Le Havre 
VII. rész: Toledo
VI. rész: Oxford
V. rész: Karlovy Vary
IV. rész: Split
III. rész: Kairó
II. rész: Koppenhága
I. rész: Velence

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

4,75 – Manchester City

6,25 – Paris SG

5,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást