A reflektorfény és ami mögötte van – Baseball-barátok (filmajánló)

A New York Yankeesről, a Major League Baseball történetének legsikeresebb klubjáról több film is született. Közülük az egyik legismertebb az HBO megbízásából készített, Billy Crystal által rendezett 2001-es, Baseball-barátok (61*). A sportdráma központi témája a Yankees két sztárjának 1961-es rivalizálása, akik egy sporttörténelmi rekord megdöntését tűzték ki célul. A sportdráma a nagy médiaérdeklődéssel kísért különverseny több szempontból is érdekes hátterét boncolgatja.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A film első pár perce 1998-ban játszódik, amikor a 13 évvel korábban elhunyt baseball-legenda, Roger Maris családja elmegy arra a meccsre, ahol egy általa felállított rekordot készül megdönteni Mark McGwire – a St. Louis Cardinals játékosa a 62. hazafutására készül. (A baseballban hazafutásról  akkor beszélünk, amikor az ütő játékos kiüti a labdát a pályáról, majd fut egy tiszteletkört, a hazai bázist is érintve).

McGwire mindvégig alázattal és tisztelettel beszél Marisről, akinek az özvegye a csúcsdöntés megkísérlésére szolgáló mérkőzés előtt szívritmuszavar miatt kórházba kerül. Szerencsére hamar jobban lesz, így televízióról nyomon tudja követni az összecsapást.

Miközben folyik a meccs, a film visszaugrik szűk három évtizedet az időben. 1961-ben járunk, amikor Maris megkapja az előző szezon legjobb játékosának járó díjat, de a szurkolók kedvence ennek ellenére mégsem ő, hanem az egyik csapattársa, Mickey Mantle. Ennek oka Mantle remek formája mellett az is, hogy az előítéletes drukkerek szerint Maris egy betolakodó – csak egy évvel korábban csatlakozott a Jenkikhez, és korábban a Kansas City Athleticsnél és a Cleveland Indiansnál játszott. Mantle viszont már egy évtizede, 1951 óta tartozik a klub kötelékébe.

A médiával való viszonya sem segített abban Marisnek, hogy belopja magát a drukkerek szívébe. A korábbi csapatait nem övezte akkora reflektorfény, mint a New York Yankeest, így láthatóan frusztrálta az újságírók hada, akik ráadásul nem mindig tüntették fel jó színben.

Különösen a rá fókuszáló közeli képeken látszik a feszültség az arcán, amikor megrohamozzák a tudósítók a mérkőzések után, de a kistotáloknál is észrevehető, hogy egyáltalán nem érzi magát komfortosan a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Megítélésén az is ront, hogy a játék sem megy neki úgy, ahogy azt képességei és a korábbi években mutatott formája alapján elvárják tőle a szurkolók és a tulajdonosok. Emiatt az is megfordul a fejében, hogy a New York-iak meg akarnak tőle válni, de az új edző, Ralph Houk végrehajt néhány módosítást a csapaton belül, aminek következtében hamarosan beindul a szekere. Eleget tesz a klubvezetés első számú elvárásának, hazafutások sokaságával járul hozzá csapata győzelmeihez.

 


 

Ő és a már említett Mickey Mantle arra törekednek, hogy megdöntsék a csapat korábbi szupersztárja, Babe Ruth által 1927-ben felállított, 60 hazafutásból álló rekordot. Az is segíti őket a sikeres szereplésben, hogy a csapaton belül remek légkör uralkodik. A játékosok az edzéseken és mérkőzéseken kívül tréfálkozásokra, bohémságokra is kaphatóak: Playboy magazint lapoznak, zrikálják egymást, időnként iszogatnak is. Mantle azonban nem tudja tartani a mértékletességet a szórakozásban. Egyszer például részegen vezetve galibát okoz, ekkor a csapattársai rendezik el a kínos ügyet, amikor pedig másnaposan jelenik meg egy mérkőzés előtt, szintén ők próbálnak valamennyi erőt lehelni bele.

Mindezt látva Maris egyre jobban aggódik csapattársáért, segíteni szeretne rajta. Felajánlja neki, hogy költözzön össze vele és egy másik játékossal, Bob Cervvel egy, az általa megszokott szállodaluxusnál jóval szerényebb körülményeket biztosító lakásba. Féken szeretné tartani Mantle-t, ezért a beköltözés előtt a tudtára adja, hogy sportemberhez méltó életmódot vár el tőle: „Bobbal szeretjük, ha nyugi van. Esetleg olykor megiszunk egy-két sört.”

Maris más módon is hozzájárul ahhoz, hogy csapattársa, egyben riválisa a lehető legjobb formába lendüljön: olyan rántottát készít reggelire, amely elősegíti azt, hogy kiváló legyen az erőállapota. A jelenet, amikor Mantle először kóstolja meg barátja főztjét, igencsak megmosolyogtató. A következőképpen véleményezi a kétségkívül egészséges, de finoman fogalmazva sem ízletes ételt: „Szar. De gödörben vagyok, bármit megpróbálok.”

Jó hatással van Mantle teljesítményére az életmódváltás, szoros versenyben van Marisszel a hazafutásrekord megdöntéséért. A két jóbarát különpárbajának romantikáját azonban némiképp megtöri egy, a Major League Baseball egyik elöljárója, Ford Frick által bejelentetett döntés.

A sportvezető úgy határozott, hogy ha az új csúcs több, mint 154 meccs alatt születik meg, külön jelöléssel kell majd ellátni. Azzal indokolta a nem mindenkinek tetsző határozatot, hogy Ruth még 1927-ben, 154 meccs alatt állította be az akkori rekordot, de azóta egy idényen belül a csapatok számának növelése miatt már 162 találkozót játszanak. Egy befolyásos sportújságíró azt javasolta, hogy az új hazafutási rekordokat csillaggal jelöljék meg, Frick végül ezt a felvetést támogatta és ültette át a gyakorlatba – mindez a film címében (61*) is megfigyelhető.

Maris hiába játszik remekül már huzamosabb ideje, a szurkolók és a média szimpátiáját továbbra sem nyeri el. Amikor a saját, Missouri államban található otthona előtt is zaklatják az újságírók, indulatos felkiáltással zavarja el őket: „Hagyjanak békén, ez az otthonom.”

Az ellene irányuló ellenszenv odáig fokozódik, hogy halálos fenyegetést kap. Egyre nehezebben viseli a stresszt, de továbbra is mindent megtesz csapata sikeres szerepléséért és azért, hogy ő legyen az, aki megdönti Ruth rekordját.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Remek korrajz

Billy Crystal alkotásának egyik legnagyobb erénye a minden tekintetben hiteles korrajz – tegyük hozzá, ez egy ilyen produkció esetében mindenképpen el is várható. A frizurák, a kosztümök, a használati tárgyak egyaránt megfelelnek a hatvanas évek eleji trendeknek. A filmzene egyes tételei pedig a korabeli, az Egyesült Államokban különösen népszerű slágerek közül kerülnek ki, elég csak Ricky Nelson Hello Mary Lou című örökzöldjét említeni.

A nagyfokú hitelességet erősíti még az is, hogy a főszereplő Barry Pepper kísértetiesen hasonlít az általa remekül megformált Marisre. A film kordokumentum jellegét az is erősíti, hogy felbukkan a New York Yankees korábbi játékosa, a legendává emelkedett Joe DiMaggio is – aki egyébként nemcsak a sportkarrierje miatt foglalkoztatta a közvéleményt, hanem azért is, mert minden idők egyik legnagyobb hollywoodi szexszimbóluma, Marilyn Monroe második házastársa volt.

 


 

M&M Boys – együttműködés a pályán kívül is

Amikor Maris és Mantle alkotta páros hátán vitte csapatát, a sikerszériájukat és a háziversenyüket meglovagolva kialakult egy frappáns nevű brand, az M&M Boys. A szurkolók nyilvánvalóan főleg a pályán mutatott teljesítmény miatt foglalkoztak kiemelten sokat a duóval, de a márka létrejöttének később művészi és üzleti hozadéka is lett.

A két baseballjátékos szerepelt például Walter Doniger 1962-es, Safe at Home! című filmjében  is, amelyben önmagukat alakították. Doniger alkotása arról szól, hogy egy fiatal floridai fiú azzal dicsekszik a barátainak, hogy az apja ismeri a két baseballcsillagot, és elhozza őket csapatuk bankettjére. Mindent elkövet annak érdekében, hogy ígéretét valóra váltsa, még a stadionba és a Yankees szállodájába is beoson, de kísérletei kudarcba fulladnak. Miután nem sikerül valóra váltani az álmát, a tavaszi edzőtáborban fontos leckéket kap az őszinteségről, aminek hatására elmondja társainak az igazságot.

Ami az üzleti hozadékokat illeti, például egy ruházati termékcsalád, a Mantle–Maris wear is viselte a duó nevét.

 

Barátság a színfalak mögött is

Crystal sportdrámájának megtekintése közben világosan érezhető, hogy a két sztárjátékos között őszinte barátság alakult ki. Sokatmondó az a jelenet, amikor egy tévében hallható állítást, miszerint feszült a köztük levő viszony, mindketten megmosolyognak. A jó kapcsolatot nem kezdi ki sem a szurkolók és a média különbségtétele, sem a kettejük rivalizálása a csúcsdöntésért.

A film ezt a sokak szerint ritkaságszámba menő barátságot is részletesen mutatja be, de nemcsak ezért érdemes megnézni, hanem azért is, hogy megtudjuk, miképpen végződött az M&M Boys már többször említett, sporttörténelmi rekorddöntés felé vezető útja.

 

Melyik csapat nyeri a jövő évi World Seriest?

7,00 – Los Angeles Dodgers

10,00 – Houston Astros

11,00 – Chicago White Sox

11,00 – New York Yankees

11,00 – Tampa Bay Rays

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Baseball/MLB/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj amerikai sportokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást