A sokszínűség jegyében: Eb-startos, gyors lapszemle – négy javallott sajtóanyag

Avagy, amit okvetlenül érdemes olvasni, hallgatni más lapoktól is (nem csak sporttól és nem csak tőlünk) az Eb kezdete óta – gyors lapszemle, ajánló; mert a sajtó, sportsajtó akkor erős igazán, ha a kezek összeérnek. A kvartettben találtok a szurkolói lélektanról szóló anyagot, taktikai szöveget, társadalmi témájú publicisztikát kellő kritikai horizontokkal, valamint egy igazán okos hangon megszólaló podcast-adást is, ami időben oltott tüzet itthon.  


(X) MAGYAR-FRANCIA: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy francia sikerre!


 

Az Eb-mánia lélektanának anatómiája – az önmegértés jogán

Molnár Dorottya cikke – Az „E[b]-őrület” pszichológiája – már ötéves, mégis még mindig aktuális számunkra. Jóllehet, az Európa-bajnokság lebonyolítása változott már azóta, ami alapvetően is teljesen más hangulatba öltözteti az eseményt, más érzületet adhat a szurkolóknak és épp arra kószáló nézőknek is; mindenesetre, a napokban osztotta épp újra ezt a publikációt a Mindset Pszichológia nevű oldal. A cikk gyorsan és könnyen olvasható. Ide kattintva érhető el.

 

„Azzal, hogy egy társas csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat, megváltozik az én minősége: az »én«-ből »mi« lesz, az egyéni és a csoportérdek közötti különbség eltűnik, a csoporttársakat hasonlónak látjuk.”


Rejtett jelentőség

Muraközy Balázs a legtehetségesebb fiatal futballelemzők közé tartozik, látószögei mindig letisztultak, józan és elfogulatlan kifejezésmódja pedig kellően elegánssá teszi elemzéseit. Ami még mindezt is megspékeli, hogy konceptuálisan nagyon jók a cikkei. Erről tanúskodik a most ajánlott anyag is tőle – Egy nem várt fegyver: a bedobások, amely a 444-en jelent meg. A szerző ahelyett, hogy egy sematikus elemzést tárna elénk tele általánosággal és unásig hajszolt, elhasznált fogalmakkal, inkább egy apróbb játékelemet emel ki, melynek kapcsán invenciózus észrevételei vannak, ennek révén pedig képes újat mondani egy olyan válogatottról, amelyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már mindent tudunk. Ide kattintva érhető el.

 

„Az innovatív ötleteket akkor egyrészről – az azóta [a] stábból személyi konfliktusok miatt kikerülő – egyéni támadóedző Allen Russell szállította, másrészről Gareth Southgate maga is lesett el ötleteket NBA- és NFL-csapatoktól, ahol az előre begyakorolt figuráknak kiemelt szerepe van, és ami visszaköszönt az akkor szögleteknél látott különböző elzárások, és tiszta lövőhelyzetek kialakításakor.”


 

„Az építkezésekkel azonban monumentális halálozás is járt” – egy diskurzus álszentségéről

Kiss Soma Ábrahámnak jelent meg nemrég a Mércén egy cikke a térdelés mizériájáról. A publicisztika tisztán mutat rá arra, hogy a térdelésjelenség és ahhoz kapcsolt üzenet is csak egyfajta szalmabáb módszer a hatalom és a piac kezében, amely csontként van odavetve elénk, hogy játsszunk vele, míg szép lassan megtanulhatjuk elfelejteni a mögötte rejlő logikákat és a valós problémákat. Mindemellett többek között arról is szó esik, amelyre épp a futballrajongók reflektálnak legkevésbé, hogy profi futballjátékosnak lenni manapság a kulturális és történelmi kódok felől olvasva milyen szimbólumok válnak relevánssá – melyek semmi jót nem ígérnek. Ide kattintva érhető el.

 

„Ez az egész pedig tökéletesen megfelel mind a multikulti, művelt nyugatnak, mind az illiberalizmus kelet-közép-európai fenegyerekének. Miközben a kétoldali felháborodás, üzengetés és nyilatkozgatás kitűnően alkalmas arra, hogy ne kelljen szót ejteni a professzionális futball számos égető problémájáról, amik messze nem állnak meg ott, hogy a csapatok kiállnak-e a rasszizmus ellen, vagy sem.”


 

Méltatlanból méltót formálni – erre való a beszélgetés, a kommunikáció

Kár is különösebben túlszaporítani a szót. Christian Eriksen aggasztó és sajnálatos esete olyan hatásokat váltott ki világszerte több médiumnál, és kishazánkban is, amely egészen egyszerűen méltatlan, és akarva-akaratlanul is a humanista eszményektől való elfordulás logikáját vetítették elénk. Kele János és Kálnoki Kis Attila beszélgetése a történés utáni másnap reggelen került nyilvánosság elé, a két szakértő pedig érzékenységgel, empátiával szólaltak meg az eseményekről és az azt övező problémákról is a Sport24 Ajtó-ablak Ziccer nevű adásában. Ide kattintva érhető el.


 

A cikk borítóképe a szerző illusztrációja: az elemek forrása a Mindset Pszichológia, a 444, a Mérce és a Sport24 hivatalos Facebook-oldala

 

Írj hozzászólást