A “fekete villám” berlini csapása – Race – A legendák ideje (filmajánló)

Ahogy a legutóbb bemutatott Emlékezz a Titánokra! című film fekete amerikai áldozatai, úgy Jesse Owens amerikai atléta is a rassziszmus áldozata: rendszeresen mocskolódó, lekezelő megjegyzéseket kap. Szerencséjére felkarolja egy edző, akivel az egyik legmerészebb, legmagasztosabb sportcélt tűzik ki: az olimpiai bajnoki címet, méghozzá a náci Németország által rendezett játékokon. Nehéz egy ilyen érzékeny és sokrétű témát ízlésesen és minden tekintetben hitelesen megfilmesíteni, de Stephen Hopkinsnak és stábjának sikerült – és ezt nem csak én állítom, hanem Owens leszármazottai is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Hogyan tudja egy színesbőrű sportoló függetleníteni magát az ő közvetlen közelében is jelen levő rasszista hangoktól? Helyénvaló-e, hogy egy hatalmas társadalmi szerepvállalás nyomását, felelősségét helyezik rá? Hogyan fogadja a hírnevet, a sikereket és nem utolsó sorban a női rajongók közeledését, amikor otthon várja gyermeke anyja, akinek házasságot ígért?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a film főhőse, Jesse Owens, a tehetséges színesbőrű amerikai futó, az Ohio State Egyetem tanulója. Larry Snyder edző, egykori kiváló atléta úgy látja, hogy Owensben nagy potenciál rejlik, és az 1936-os berlini olimpián esélye lenne egy jó szereplésre. Elvállalja a felkészítését, viszont már az együttműködésük elején tudtára adja, hogy mindent a sportnak kell alárendelnie, és rengeteg munka szükséges ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célokat. Több területen kell még fejlődnie Owensnek, különösen a rajtolás technikáját szükséges csiszolnia. Snyder egyáltalán nem finomkodik, amikor a felkészülési időszak alappilléreiről beszél Owensnek:

 

„Az elkövetkező 28 hónapban vagy tanulsz, vagy a futópályán leszel a nap minden órájában. Nem érdekelnek a jegyeid… Tényleg. Az se érdekel, ha a haverok sörözni akarnak, az meg pláne nem, ha egy lány csábos tekintettel legyűri előtted a csipkés harisnyáját. Te az enyém vagy. Megértettük egymást?”

 

Nem csak a tanulás, a bulik vagy a lányok jelenthetik az akadályokat Owensnek a grandiózus álmai megvalósítása felé vezető úton: a fehér sport- és hallgatótársaitól sértő, bántó faji alapú megjegyzések sokaságát kapja. Attól is tarthat, hogy az olimpia helyszínén, a hitleri Németországban is ellenséges légkör veszi majd körül a feketék megítélésére is hatással levő náci propaganda miatt. A felkészülés során a nemzetiszocialista eszmék sajnálatos térnyerése sportdiplomáciai üggyé is eszkalálódik. Az Amerikai Olimpiai Bizottság a németországi játékok bojkottját fontolgatja, majd a sportolói védelmében feltételeket szab a náci államvezetésnek: csak akkor utazik el az amerikai olimpiai csapat Berlinbe, ha Joseph Goebbels propagandaminiszter garanciát vállal arra, hogy visszaszorítja a fasiszta agitációt, és bármilyen rasszba tartozó sportolónak engedélyezi az indulást.

Közben Owens – edzője kéréseit maradéktalanul betartva – folyamatosan fejlődik, és a közös munkának be is érik a gyümölcse: jönnek az egyre jobb eredmények, és egyre-másra dőlnek meg a korábbi rekordok. Tökéletesre fejlesztett „sportgép” lesz, de legbelül megmarad annak az érzékeny embernek, akit megviselnek a lelátókról továbbra is záporozó „niggerezések” és az egyéb, gyalázkodó beszólások. Hogy függetlenítse magát ezektől, a rajtok előtti másodpercekben Snyder szavaira gondol:

 

„Szeretnek vagy utálnak? Nem számít. Akárhogy is: a pályán csak magadra számíthatsz.”

 

Owens nemcsak a társadalom sportért rajongó tagjainál lesz egyre népszerűbb. Az előnyös, kisportolt külsejű, és immár számottevő hírnévvel rendelkező fiatal férfire a nők is felfigyelnek. Egy flört után kapcsolatba is kerül az egyik rajongójával, és erről a sajtó leközöl egy fotóval megerősített cikket. Ez magánéleti válságot eredményez, hiszen Owensnek barátnője (akinek házasságot és jólétet ígért), illetve egy kislánya is van. A pályán sem tudja magát függetleníteni a benne zajló vívódásoktól, bekövetkezik az, amire nagyon kevesen számítanak: elveszít egy futóversenyt.

Szeretné rendezni a viszonyát korábbi választottjával, Ruth-szal. Meglátogatja a munkahelyén, egy fodrászszalonban, ott bocsánatáért esedezik, és – mivel Ruth az első lánykéréskor még időt kért – ismét megkérdezi, hozzá menne-e feleségül. A szalonban meglepődött és megvető tekintetek kereszttüzében dühös elutasítást kap:

 

„Amikor az a fiú feleségül kért, igent kellett volna mondanom, te már nem az a fiú vagy, úgyhogy tűnj el innen.”

 

Később azonban kibékülnek és összeházasodnak. Egy korábbi, már régóta jelen levő lelki örlődés azonban az olimpia közeledtével egyre jobban kínozza: a NAACP (Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) arra kéri, hogy ne vegyen részt a játékokon, távollétével tiltakozzon a náci ideológia terjeszkedése ellen. A szervezet képviselői úgy gondolják, hogy – több versenyszámban aranyesélyesnek számító színesbőrű atlétaként – nagy felelőssége van ebben a világszerte fontos ügyben. Owens megérti ezeket az érveket, ugyanakkor szeretné, ha azzal is tisztában lenne mindenki, hogy ő milyen szemszögből értelmezi a helyzetet, mint az éppen az álmai kapuja elé lépő sportoló:

 

„Ott a pályán ez az egész mind nem számít. Eldördül a pisztoly, és nincs megállás. Se szín, se pénz, se félelem vagy gyűlölet. Nincs fehér vagy fekete, csak lassú és gyors. Tíz másodpercig tökéletesen szabad lehetsz” – mondja a szervezet képviselőinek

 

Az olimpián való induláshoz végül az egyik ellenfelével, az éppen sérült Eulace Peacockkal való beszélgetés adja meg a végső lökést, aki a már említett magánéleti válsága idején egy versenyen legyőzte. A szintén színesbőrű, az olimpiáról sérülése miatt lemaradó Peacock úgy véli, Owens leginkább a sikeres szereplésével tudna tiltakozni a faji megkülönböztetés ellen:

 

„Irány Berlin, és dugd fel Hitler seggébe az aranyérmet – Eulace Peacock tiszteletére.” – motiválja sporttársát ezzel a provokatív mondattal.

 

 

Dicséretes hitelesség, lelkiismeretesség minden tekintetben

A Stephen Hopkins rendezte alkotás a többi „hollywoodizált” sporttémájú filmhez képest meglepően hűen mutatja be a valódi eseményeket. Az olyan kliséízű vagy a filmélményt erősítő fokozott látványosságnak, érzelmességnek alapot adó cselekményrészek is megtörténtek, mint például a megcsalás vagy a NAACP nyomásgyakorlása. Vagy éppen az, hogy az amerikai olimpiai csapat hajóval, az S.S. Manhattannal utazott Berlinbe, amin a fekete sportolók kivételével mindenki első osztályú kabint kapott.

Nemcsak az eseményeket, hanem Owens karakterét is hitelesen ábrázolja a film, amit nagy mértékben elősegített az, hogy a családja részt vett a forgatókönyv kialakításában, módosításaiban. Az egyik lánya, Beverly a következő szavakkal méltányolta a készítők minden részletre kiterjedő pontosságát:

 

 „Szerintem fenomenális munkát végeztek az apám karakterének megformálásával. Nagyon együttműködőek voltak a forgatókönyv átalakításában, és még a forgatás után is nyitottak voltak a változtatásokra, ha valamit még módosítani akartunk.”

 

Az, aki kíváncsi egy olyan alkotásra, amely dicséretes valósághűséggel mutatja be mind a kor történelmi hátterét, mind a sportdiplomácia színfalak mögötti világát, mind a faji egyenlőség hiányát és a több fronton vívódó sportoló lélektanát is, mindenképp nézze meg a filmet. Az is érdekelheti a nézőket, pontosan hogyan szerepelt Jesse Owens a berlini olimpián, és hogy hogyan fogadta szereplését a fajgyűlölő eszmék által erősen vezérelt hitleri Németország.


 

Korábbi filmismertetőink:

Öt sportág öt nagy motivációs filmje

Eddie, a sas

Jég veled!

Roberto Baggio, az isteni copfocska

Két félidő a pokolban

Tűzszekerek

Menekülés a győzelembe

Én, Tonya

Filmek az olimpiáról

Pénzcsináló (Moneyball)

Emlékezz a Titánokra!

 

Ki nyeri a 2022-es világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es labdarúgó Világbajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást