„A hit emberei” és a mesterük – Csapatjáték (filmajánló)

Mi lehet nehezebb? Győztesen megvívni sorozatban 151 mérkőzést, vagy a párját ritkító szériát megszakító vereség után az amúgy is jelen levő nehezítő körülmények ellenére talpra állni? Kevés együttes áll szemben ehhez hasonló kérdésekkel – ilyen hosszú győzelmi sorozat, ha nem is példátlan, de ritkaságszámba megy. Az Emlékezz a Titánokra! után egy újabb amerikai futball témájú filmet vettünk górcső alá, méghozzá Thomas Carter 2014-es Csapatjáték című alkotását a Kalifornia állambeli De La Salle High School csapata, a Spartans hihetetlen teljesítményéről.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Feltehetően Bob Ladouceur, aki edzőként gyakorlatilag a semmiből emelte fel sporttörténelmi magasságokig a Spartanst, sokszor kereste a választ arra, hogy lehet csapata hosszú távon sikeres – milyen eszközökkel lehet hosszú éveken keresztül tűzben tartani, és mérkőzésről mérkőzésre győzelemre vezetni az együttesét, közben pedig megőrizni a hitelességét a játékosok, a szakmai stáb többi tagja és a szurkolók előtt egyaránt. Thomas Carter filmjében hamar megfigyelhető, hogy a magas szintű sportszakmai felkészültség mellett Ladouceur esetében az emberi tényezőknek is kulcsszerepük van – mind az edző és a játékosok, mind a játékosok egymás közötti kapcsolatát tekintve. Az egyik beszédében például így fogalmazta meg, milyen morális alapra építi a közösséget:

 

„Ez nemcsak egy futballcsapat, vagy győztes gépezet, hanem egy család. Egy közösség, amely szereteten alapul. A szeretet azt jelenti, hogy számíthatsz a másikra jóban és rosszban.”

 

Az edző sikerességére egy egyetemi csapat is felfigyel, és ajánlatot is tesz neki. Felesége, Beverly nem támogatja ezt a váltást, úgy véli, férje még sok mindent tudna adni a középiskolásokból álló csapatának, illetve azt is szeretné, ha a saját gyermekeivel több időt töltene. A Spartant illetően amúgy is van munka bőven, hiszen jönnek az újabb kihívások: a csapat nemsokára a jóhírű Long Beach Polytechnic High School csapatával fog játszani, ami egy jelentős erőpróbának számít. Ladouceur úgy gondolja, hogy középiskolás korú játékosait nem csak edzeni szükséges, hanem lelki útravalókkal is el kell látni, ezért a mérkőzést megelőző összetartásokon rendszeres „elmélkedéseket” tart – az egyik ilyenen a csapatmorált is tovább erősítendő a Szentírásból idéz, Lukács evangéliumából ad iránymutatást:

 

„Adjatok, és néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak az öletekbe. Azzal a mértékkel mérnek, amellyel ti mértek.”

 

 

Utána megkérdezi a játékosokat, hogyan értelmezik a felolvasott bibliai igét. Az egyikük szintén bibliai eredetű magyarázatot ad („ki mint vet, úgy arat”), azonban vannak, akik vitába szállnak ezzel, és idealistának tartják ezt a mottót, ami szerintük nem minden esetben tükrözi a valóságot. Az egyik hátrányos helyzetű diák elmeséli, hogy ahol ő lakik, ott a „drogdílerek egy valag pénzt keresnek”, továbbá az egyik rokona ápolónőként dolgozik, aki „egész életében másokat segített”, de fél évvel a nyugdíjazása előtt elbocsátották a munkahelyéről. Ladouceur ekkor okkal gondolhatja úgy, hogy tanításait nem mindig igazolja a valóság, az említett csapattag pedig a tapasztalataiból kiindulva azt a következtetést vonja le, hogy az életben uralkodó viszonyokat nem az edző által elmondottak jellemzik – hanem a farkastörvények:

 

„Kegyetlen a világ, vedd el, ami kell. Nem számítanak a jótetteid. Ha arra vársz, hogy visszakapj valamit, éhes maradsz.”

 

A fenti eset és egyéb események miatt is komoly belső viharokkal küzd az edző, ami az egészségére is káros hatással van: az egyik éjszaka szívrohamot kap. Az orvosok arra kérik, hogy egy időre hagyjon fel az edzősködéssel, mert sok pihenésre és stresszmentes környezetre van szüksége. A kórházi ágyon fekve átértékeli az addigi életét, és a feleségének elismeri, hogy „csapnivaló férj és pocsék apa”, aki nem hiteles a család iránti elhivatottságról „prédikáló” példakép szerepében – a munkába való temetkezés miatt elhanyagolja gyerekeit. Felesége rávilágít, hogy az új élethelyzete egy lehetőség arra, hogy áthelyezze a hangsúlyokat, és pótolja korábbi mulasztásait. Egy kedves mosoly kíséretében az alábbi mondattal jelöli ki az új irányt:

 

„Tölts annyi időt a családoddal, mint a csapattal.”

 

A csapat életét egy tragikus esemény is megnehezíti: egy korábbi játékosukat, Terrance G. Kelly-t lelövik, a teljes Spartans részt vesz a temetésén. Ilyen előzmények után érthető, miért ér véget a 151 meccses győzelmi sorozat a washingtoni Bellevue elleni mérkőzésen.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Önmagát látni a mozivásznon

A film főszereplője Jim Caviezel, aki a párját ritkító sikerszéria letéteményesét, Bob Ladouceurt alakítja. Mivel még élő személyről van szó (Ladouceur jelenleg 67 éves, már visszavonult az edzősködéstől), érdekes élmény lehetett az őt alakító Caviezel alakításában önmagát látnia a mozivásznon. A következőképpen nyilatkozott arról, hogy érezte magát a film megtekintése közben:

 

 „Egy kicsit kényelmetlenül. Nem, inkább azt mondanám, hogy nagyon is kényelmetlenül”. Hozzátette, ennek ellenére örül annak, hogy az alkotás megszületett, hiszen büszke arra, amit elért a csapatával, és reméli, hogy mindenkihez eljut a film üzenete, ami reményei szerint rámutat arra, hogy: „mi minden lehetséges a középiskolás gyerekekkel, vagy bárkikkel, akiket összefognak, és nem azon van a hangsúly, hogy ki hozza a dicsőséget, hanem azon, hogy valami értékes dolog szülessen”.

 

Ami Ladouceur életével kapcsolatos meghatározó eseményeket illeti, ahogy a filmben is szerepel, valóban szívinfarktust kapott annak ellenére, hogy egészségesen táplálkozott, rendszeresen edzett és nem fogyasztott alkoholt – igaz, a játékosok tudta nélkül, titokban viszont dohányzott. A hitének kiemelten fontos mivoltát is ábrázolja az alkotás: a Spartan játékosai valóban „imádkoztak és elmélkedtek” minden mérkőzést megelőző napon.  Ladouceur egy interjúban el is mondta, hogy a lelki élet a csapat együtt töltött idejének minden mozzanatát áthatotta: „(a segédedzőm) Terry és én mindig is úgy gondoltuk, hogy bárhová megyünk, vagy bármit teszünk, magunkkal visszük a hitünket, és megpróbálunk a lehető legjobban abból kiindulva cselekedni”. Az iskola mottója is kötelezte őket erre a szemléletre, az intézmény címerében a következő mondat szerepel:

 

„A hit emberei”

 

 

A mérkőzéseket megelőző „elmélkedések” alkalmával, ahogy az Thomas Carter alkotásában is látszik, a játékosok is megoszthatták érzéseiket, gondolataikat a társaikkal és a szakmai stábbal. Ez lehetett a hosszú évekig tartó sikeres szereplés egyik záloga. Ladouceur a következőképpen mesélte el, hogyan hozta létre azt a bizalmi burkot, amelyen belül feszélyezettség nélkül lehetett beszélni akár a kétségekről, félelmekről is:

 

„Azt akartuk, hogy ezek a gyerekek tudják, hogy vannak emberek, akik támogatják őket, és ez egy biztonságos környezet: nyugodtan megnyílhatsz és elmondhatod, mit érzel, megoszthatod másokkal a félelmeidet vagy a sikereidet. Mindenki ott áll, hogy segítsen”.

 

„A hit emberei”

A már többször emlegetett, csapaton belüli lelki életet, bensőséges légkört nemcsak a szavak szintjén ismerhetjük meg: a megbeszélések alkalmával a film gyakran operál kistotálokkal és közeli képekkel, amelyeknek köszönhetően az arckifejezések és a gesztusok is látszódnak. Az egyes hangulati elemeket a filmzene is erősíti – olyan hangzás- és dallamvilággal, amelyeket már megszokhattuk a sportos témájú szuperprodukciók esetében. Nemcsak ezért illeszkedik be a film a hasonló hollywoodi alkotások sorába (további ajánlóink itt olvashatók el), hanem azért is, mert a sportfilmekkel kapcsolatos általános klisék (pl. kitartás, együvé tartozás érzése stb.) szintén meghatározók benne. Ami azonban különlegessé, és némiképp egyedivé is teszi, azok a sikeredző sorsfordulatai és jellemfejlődése, valamint a keresztény hit kiemelten hangsúlyos mivolta. Érdemes megtekinteni tehát a filmet, már csak azért is, hogy megtudjuk, sikerül-e talpra állnia az ezer sebből vérző csapatnak a nagy presztízzsel bíró, Long Beach Polytechnic High School csapata elleni mérkőzés előtt.

 

Melyik lesz a 2021-2022-es NFL szezon MVP-je?

4,00 –Kyler Murray

5,50 –Tom Brady

6,00 – Dak Prescott

6,00 – Josh Allen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást