„Normális életet akart élni”

…és nem értette, miért nincs rá lehetősége – mondja a Netflix Schumacher című, szerdán megjelent produkciójában Jean Todt, a hétszeres világbajnok barátja, ferraris sikereinek egyik letéteményese. Michael Schumacher valóban nem élhetett átlagos életet, pályafutása önmagában is izgalmas, drámai ívet rajzolna fel. Ám egy sajnálatos baleset mindent felülírt.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Schumacher élete sportpályafutása miatt is bőven alkalmas filmtémának, hiszen a Forma–1 történetének egyik legsikeresebb versenyzője, akit épp emiatt a szurkolók egy része keblére ölelt, mások viszont haraggal szemlélték a hegemóniáját.

Schumacher ráadásul nem volt egy klasszikus jófiú, sokszor bizonyult arrogánsnak, megszállottan hajszolta a tökéletességet.

A sors azonban máshogy akarta, a Michael Schumacher név hallatán ma már nemcsak a páratlan eredmények jutnak eszünkbe, hanem az a tragikus síbaleset is, amely 2013-ban az egész sportvilágot megrázta.

Vannak olyan események, melyek örökre beleégnek az ember emlékezetébe. Amikor először hallott a csernobili katasztrófáról, a szeptember 11-i terrortámadásról, és bizony az autósportrajongók számára Schumacher balesete is ilyen. Jelen sorok írója is pontosan emlékszik, hogy hol volt, mit csinált akkor, amikor szinte minden médium megszakította adását, és hírt adott Schumacher balesetéről.

Több szempontból is izgalmas volt tehát a Netflix, és azon belül is a három rendező Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker, és Michael Wech vállalása. Alapvetően két kérdés fogalmazódhatott meg bennünk a film előtt.

Egyrészt kíváncsiak lehettünk arra, hogy mennyire merik és akarják majd Schumachert esendő, akár bizonyos helyezetekben amtipatikus embernek mutatni, illetve hogy vajon szóba kerül-e majd a német világbajnok jelenlegi állapota.

Merthogy a szurkolóknak gyakorlatilag semmilyen információjuk nincsen azzal kapcsolatban, hogy hogy van jelenleg Schumacher.

 


Már majdnem nyolc éve történt az eset, ám továbbra sem tudunk konkrétumokat, évente nagyjából egy nyilatkozat érkezik vagy a család vagy valamely közeli, autósporthoz kötődő barát részéről. Az első kérdésre halovány igen a válasz, a másodikra viszont nagyon egyértelmű nem. Épp ezért is, a Schumacher egy jó szándékú, igényes, de felszínes, óvatos, és végső soron dramaturgiailag is széteső dokumentumfilm. Ám nézzük mindezt részletekben.

A film egy hangulatos jelenettel indul (mely minden bizonnyal főhajtás, Asif Kapadia, a témában valóban megkerülhetetlen Ayrton Senna-filmje előtt), mely során a monacói alagútból kihajtva mondja el ars poeticáját Schumacher.

„Nem szabad átlépni a határaidat, de közel kell menni hozzájuk”

– hangzik a tételmondat, és hamarosan meg is ismerünk egy ilyen figurát, aki sosem félt elmenni a falig. Sőt, bár magának sosem vallotta be, néha túl is lépett azokon a határokon.

Kezdetben egy klasszikus életutat látunk kibontakozni: a tehetség a körülmények ellenére is utat tör magának. A kis Michael szülei nem éltek jómódban, rengeteget dolgoztak azért, hogy a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Szponzorok segítéségével sikerült eljutni a legmagasabb szintig, ahol viszont már minden kapu nyitva állt, valóságos csodagyerekként kezelték Schumachert. Kezdeti sikerei sem várattak magukra sokat, a Ferrarival megszerzett első világbajnoki cím (mely a németnek egyébként már a harmadik volt) a filmben is kiemelt szerepet kap.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Utóbbi azért is érdekes, mert a címszereplőhöz is közelebb visz, a német pilótát ugyanis egész karrierje során nyomasztotta a hatalmas teher. Bár igyekezett magát dinamikusnak, magabiztosnak mutatni, valójában tele volt szorongással, túlságosan is igyekezett megfelelni a külvilágnak. Jean Todt a film egy pontján azt is kiemeli, hogy szerinte ez okozhatta azt, amit a környezet sokszor arroganciának, kivagyiságnak érzékelt. Todt szerint ugyanis ezzel Schumacher a saját bizonytalanságát próbálta palástolni. Izgalmas lett volna ezt egyébként tovább boncolgatni, mert így talán magát a személyt is jobban megértettük volna. Megszólalhatott volna például több külső szereplő, egy teljes portréhoz ugyanis az is hozzátartozik, hogy a külvilág mit gondol az emberről. Két korábbi csapattársa, Rubens Barichello és Felipe Massa például biztosan érdekes részleteket árulhatott volna el.

A személyes vonulathoz tartozik az is, hogy bizony bekövetkezett az, amire számítani lehetett, a filmből gyakorlatilag semmi újat nem tudunk meg Schumacher jelenlegi állapotáról. Felesége, Corinna ejt néhány szót a témáról, ám érezhetően nagyon figyeltek arra, hogy konkrét információk ne lássanak napvilágot. Egyrészről egyébként érthető a család részéről a magánélet ilyesfokú védelme, ám a rajongók hozzáállása sem elítélendő. Úgy gondolom, itt nem egyszerű szenzációhajhászatról van szó, hanem arról, hogy Schumacher emberek millió számára volt nagyon fontos személy az elmúlt évtizedekben. A rajongás tárgya, akihez számtalan emlékezetes pillanat kötődik. Érthető tehát, ha az emberek szeretnék tudni, hogy van kedvencük. A család egyébként végig aktívan részt vett a film elkészítésében, így ezen a téren minden bizonnyal nem volt nagy mozgásterük a készítőknek.

Vannak egyébként az alkotásnak erős pillanatai, amelyek tényleg közelebb visznek minket a címszereplőhöz. Ilyen például az, amikor Schumacher David Coultharddal ütközik egy alkalommal, a brit pedig szeretné ezt megbeszélni versenytársával, békítőként azt mondja: „Igen, hibáztam, de hát mindenki követ el hibákat, biztosan te is.” Schumacher elgondolkodik, majd azt válaszolja: „Nem, én nem.” És bizony az is megható, mikor Mick, Michael fia, aki immáron a Forma–1-ben is bemutatkozott, arról beszél, hogy milyen jó lett volna, ha több lehetősége van beszélgetni az édesapjával a versenyzésről.

Ha már a versenyzésnél tartunk, aki sportszakmai szempontból alapos munkát vár, az csalódni fog.

Míg Schumacher karrierjének korai éveivel jó hosszú időt töltünk, a későbbi szakaszok már alig-alig jelennek meg, így sok fontos momentum nem kap figyelmet. Mindez egyébként filmes szempontból is probléma, dramaturgiáját tekintve is zavarossá válik a három rendező munkája.

Egy versenyző, aki a nélkülözésből indulva lett a világ legjobbja. Aki sokáig megdönthetetlennek tűnő rekordokat állított fel. És aki egész életét a határokon száguldozva töltötte, mégis síelés közben érte súlyos baleset. Ez mind Michael Schumacher, meg persze még nagyon sok minden más. A Netflix hangulatos, sokszor érzelmes (máskor szentimentális) dokumentumfilmjében ízelítőt kapunk ugyan ebből a nagyon sokrétű személyiségből, a teljes képre azonban még várnunk kell.

 


Korábbi filmismertetőink:

A békés harcos

Eddie, a sas

Jég veled!

Roberto Baggio, az isteni copfocska

Két félidő a pokolban

Tűzszekerek

Menekülés a győzelembe

Én, Tonya

Filmek az olimpiáról

Pénzcsináló (Moneyball)

 

Ki lesz a Forma 1 egyéni világbajnoka?

1,67 – Max Verstappen

2,10 Lewis Hamilton

151,00 – Valtteri Bottas

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Morotsportok/Forma 1/Szezon fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást