Mert az élet igazságtalan – Millió dolláros bébi (filmajánló)

Ráadásul még Hollywoodban is az, legalábbis a filmgyártás egyik veteránjánál, Clint Eastwoodnál. A millió dolláros bébi az idő nagy részében hibátlanul követi a jól ismert sportfilmes narratívát, hogy aztán épp a legváratlanabb helyen számoljon le ezzel, így válva igazán izgalmassá.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

2005-ban két film versenyzett az Oscar-díjakért, Martin Scorsese az Aviátorral, Clint Eastwood pedig a Millió dolláros bébivel indult. A párharcot pedig egyértelműen utóbbi nyerte, hiszen a film hét jelöléséből négyet díjra is váltott, ráadásul mindegyik elismerését kiemelt kategóriában nyerte el, a legjobb film Oscarja mellett Hilary Swank (legjobb női főszereplő), Morgan Freeman (legjobb férfi mellékszereplő) és maga Eastwood (legjobb rendező) is örülhetett.

A Millió dolláros bébi Eastwood rendezői karrierjének egyik kiemelkedő darabja, ami azonban nem előzmények nélküli.

A korábbi westernhős (sőt antihős) az 1970-es években kezdett rendezni, első nagy áttöréséig azonban 1992-ig, a Nincs bocsánatig kellett várni, amely a Millió dolláros bébihez hasonlóan a legjobb film elismerése mellett rendezői Oscart is hozott számára. Aki ezt követően kezdett melodramatikusabb mozikat készíteni (Tökéletes világ, A szív hídjai), majd jött a 2005-ös év a Millió dolláros bébivel, ami egyfajta kései reneszánszt indított el a rendező karrierjében.

 

 

 

 


 

No de miről is szól ez a film? Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) nehéz körülmények között nő fel, harmincéves korára is épphogy csak ki tud építeni egy önálló egzisztenciát, sőt, még eközben is arra gondol, hogy miképp tudna segíteni a családjának, pedig nem biztos, hogy ők annyira megérdemlik mindezt. Maggie-nek egyedül a boksz jelent örömöt, szeretne profivá válni, ám úgy tűnik, erre nincs sok esélye, hiszen már harminc felett jár, és még sohasem dolgozott komoly edzővel. Frankie Dunn (Clint Eastwood) azonban barátja Eddie (vagy ahogyan mindenki hívja: Hepaj – Morgan Freeman alakítja) unszolására elválalja a lány felkészítését, kicsit talán azért is, hogy saját félrecsúszott életét helyes irányba terelje. Maggie sokáig megállíthatatlanul halad előre, idővel azonban egy váratlan esemény történik.

És ez az a pont, ahol abba is kell hagynunk a tartalom ismertetését, mert bár minden bizonnyal a legtöbb olvasó látta már a filmet, akik esetleg nem, azok számára kiemelt fontos, hogy a fő fordulatról ne tudjanak a megtekintés előtt.

A Millió dolláros bébi a játékidő nagy részében nem is haladhatna lineárisabban, az elvárásokat jobban kiszolgálva: adott a nehéz sorsú főhős, az edző, aki saját magát is meg akarja menteni, a bölcs segítő, a kezdeti sikerek, a konfliktus a játékidő kétharmadánál. A klasszikus, hollywoodi sportfilmek minden kelléke rendelkezésre állt tehát, egy váratlan pillanatban azonban – hogy stílszerűek legyünk – hatalmas gyomrost kap a néző. Innentől kezdve pedig Eastwood munkája sokkal inkább szolgál melodrámaként (némi társadalmi kontextussal fűszerezve), mintsem sportfilmként.

Persze a jó sportfilm sosem csak a sportról szól, a pályán, a ringben nyújtott teljesítmény mindig valamilyen metaforikus jelentést kap.

Ebben a filmben (mint nagyon sok hasonló alkotásban) a sport elsősorban a lehetőséget jelenti. Egy ajtó, amely ha egyesek számára messze is van, tulajdonképpen mindenki előtt nyitva áll. A Millió dolláros bébi esetében pedig talán a pszichológiai olvasat a legizgalmasabb.

Azt talán könnyű belátni, hogy Maggie számára mi a vonzó a bokszban. Egy olyan terep, ahol még ő is érvényesülhet, és ahol levezetheti azt a feszültséget, ami a diszfunkcionális családja miatt felgyülemlett benne. Frankie személye azonban jóval izgalmasabb, hiszen róla – az alkotók szándékainak megfelelően – nagyon keveset tudunk meg. Látjuk, hogy rendszeresen jár templomba, és hogy a lányával nem ápol szoros viszonyt, leveleket ír neki, de azok mindig bontatlanul térnek vissza a feladóhoz. Eastwood ismét megfesti a (republikánus) amerikai macsó karakterét, de nem fél megmutatni annak félelmeit, gyengeségeit sem. Majd később, a film végén ugyanígy illeti kritikával a műfaji kereteket is; hiszen van, hogy az esélyek nem véletlenül szólnak ellenünk.

Mindezt pedig a legmagasabb szintű szakértelem kíséri, gyakorlatilag minden oldalról. A főszereplő hármas tagjai magabiztos, karizmatikus alakítást nyújtanak (még ha ezeket kiemelkedőnek túlzás is volna nevezni), a bokszjelenetek lendületesek, képesek bevonni a nézőt, a zene pedig nem harsány hangulatkeltési eszközként, hanem halk, mélabús kísérőként van jelen.

 

„Néha úgy ütsz a legjobban, ha hátralépsz. De ha túl nagyot lépsz hátra, akkor már nem is harcolsz.”

 

Maggie Fiztgerald és Frankie Dunn harcolt, s nem hátráltak meg, akkor sem, mikor már minden ellenük szólt. Történetük épp ezért izgalmas és érvényes.

***

Néhány érdekesség a filmmel kapcsolatban. A Millió dolláros bébi egy novellásköteten alapul, melyet F.X. Toole publikált Rope Burns: Stories from the Corner címmel. Az írói álnév egyébként Jerry Boyd bokszedzőre utal, akinek a halála után (Boyd egy hónappal azt követően vesztette életét, hogy kiderült, Eastwood fogja rendezni a filmet) egy másik, Pound for Pound című könyve is megjelent. Maggie alakját minden bizonnyal Juli Crockett bokszolónő személye inspirálta.

 

 


 

A film elkészülte nem volt zökkenőmentes. Az egyik producer, Albert S. Ruddy hamar beleszeretett Boyd történeteibe, és mindenképpen filmet akart belőlük forgatni, ám sokáig nem talált olyan kollégákat, akik hasonlóan vélekedtek.

 

„Kit érdekelne egy film két vén medvéről és egy lányról, aki harcol?” – mondták Ruddynak sokan.

 

Eastwood ezt követően került a képbe. A férfi főszerepet egyébként eredetileg Morgan Freeman játszotta volna, de ő maga döntött úgy, hogy inkább Hepaj bőrébe bújik. A forgatás sem volt egyszerű, Hilary Swank például összeszedett egy súlyos bakteriális fertőzést, erről azonban inkább nem szólt a stábnak, hogy ne kelljen felfüggeszteni a munkát. A színésznő természetesen komoly edzésekkel készült a forgatásra, majdnem tíz kiló izom került rá ez idő alatt.

Korábbi filmismertetőink:

Öt sportág öt nagy motivációs filmje

Eddie, a sas

Jég veled!

Roberto Baggio, az isteni copfocska

Két félidő a pokolban

Tűzszekerek

Menekülés a győzelembe

Én, Tonya

Filmek az olimpiáról

Pénzcsináló (Moneyball)

Emlékezz a Titánokra!

A legendák ideje

Csapatjáték

 

 

 

Ki nyeri az Aranylabdát 2021-ben?

1,30 – Robert Lewandowski

2,50 – Lionel Messi

15,00 – Karim Benzema

15,00 – Jorginho

21,00 – Cristiano Ronaldo

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Speciális/Nemzetközi díjak útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást