Sportatlasz (V. rész): Karlovy Vary

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, jelentős sportéletük nemigen van. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Utazásunk következő állomása Karlovy Vary.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Karlovy Vary (németül Karlsbad) településéről valószínűleg mindannyian hallottunk már. A filmrajongók a fesztiváljáról, a többiek pedig a fürdőhelyeiről és az izgalmas történelméről ismerhetik a várost. A helyiek nagyon hamar ráébredtek a források jelentőségére, már a 12-13. századtól települtek ide kereskedők, a várost végül az 1370-es években IV. Károly alapította. Az ő nevéhez fűződik egyébként a német Aranybulla kiadása, valamint Prága nagyon intenzív fejlesztése.

1508-ban Karlovy Vary lett Európa első gyógyhelye.

A város infrastruktúrája igazán a harmincéves háború időszakában (1618-1648) épült ki, ez a gazdagság azonban hamar szertefoszlott, a település jelentős részét ugyanis tűzvész pusztította el. Először klasszicista stílusban, majd a Fellner és Helmer Vállalathoz köthető historizáló küllemű épületekkel épült újra Karlovy Vary. Több fontos politikai esemény is kötődik a városhoz. 1732-ben itt találkozott VI. Károly császár és I. Frigyes porosz király. De Metternich vagy Bismarck is tartott itt később találkozókat. 1926-ban jöttek létre a település híres porcelán- és üveggyárai. A második világháború után a német lakosság kitelepítésére került sor a kollektív bűnösség elve alapján.

Karlovy Vary festői környezetben fekszik az Érchegység, a Császárerdő és Duppaui-hegység gyűrűjében, ahol a Teplá folyó az Egerbe torkollik. A várost erdők veszik körbe, igen magas a zöld területek, a sétálóutcák száma.

Karlovy Varyról természetesen mindenkinek a fürdőhelyek jutnak először eszébe. A város fürdőkomplexuma valóban az egyik leghíresebb a világon, a településnek több mint 300 gyógyvízforrása van. A vizet elsősorban gyógykúrákhoz, különböző kezelésekhez alkalmazzák, de bizonyos forrásokból ivóvizet is nyerhetünk. A vizek hőmérséklete 34 és 73 fok között alakul. A fürdőépületeket és a forrásokat oszlopokkal fedett sétány (kolonnád) köti össze. A leghíresebbek az I. (Császárfürdő), a III. és az IV. számú fürdő.

A Zanderuv sál a Császárfürdőben található, nevét egy svéd orvos, Dr. Zander után kapta, svéd módszer szerinti terápiás tornát tartottak itt. A falakat egy bécsi festő, Eduard Lebiedzky képei díszítik, melyek a sport és az egészség fontosságát hangsúlyozzák. A Grandhotel Pupp sokak számára lehet ismerős, a város A-kategóriás filmfesztiválja alatt a szálloda a filmsztárok kedvelt szálláshelye, mi több itt forgatták például a Casino Royale című James Bond-filmet.

 

A Zanderuv sál festményein a sport és az egészség áll a középpontban (Fotó: Idnes.cz)


A filmes szemléről érdemes még néhány szót ejteni. Először 1946-ban rendeztek itt fesztivált, az esemény pedig 1948-ban vált nemzetközivé. A fesztivál díja a Kristály Glóbusz.

A Café Elefant Karlovy Vary bécsi stílusú kávézója, mely a fürdőhelyekhez közel található.

A Moser Múzeumban az üvegkészítés folyamatát ismerhetjük meg (a létesítmény a nevét Ludwig Moserről kapta, aki a város fontos üveggyárosa volt). A Jan Becher Múzeum szintén egy helyi különlegességre hívja fel a figyelmet. Josef Becher gyógyszerész volt a 19. században, szeretett gyógyfüvekkel kísérletezni. 1805-ben találkozott egy hasonló érdeklődésű angol orvossal, közös kísérleteiket végül Becher fejlesztette tovább, és hozta létre a gyógynövényekből álló alkoholos italt. A Becherovka receptjét ma is homály fedi, az italt előállító gyárban is csak ketten ismerik a gyógynövények pontos arányát. A keveréket először egy hétig alkoholban áztatják, majd a végeredményt tölgyfahordókba öntik, ahol többek között vízzel, borpárlattal és cukorral érlelik. A múzeum ennek az italnak állít emléket, Jan Becher egyébként Josef fia volt, az ő neve olvasható jelenleg is az üvegeken. A Mária Magdolna templom szintén a fürdők közelében található, és bizton állítható, az ország barokk építészetének egyik csúcsteljesítménye. Eszünkbe juthat még a nevezetességek közül a Diana kilátó, a Pasteur ház, a Károly-torony vagy a Dvorák park.

Karlovy Vary tehát gasztronómiájáról is híres (különleges ostyát is kóstolhatunk), ezen a téren megemlítendő még a Postovni Dvur nevű étterem, amely korábban a postalovak és az utazók pihenőhelye volt. Ma pedig már tradicionális cseh ételeket szolgálnak fel itt.

Mindezek mellet természetesen a sport is népszerű a gyönyörű városban.

Karlovy Vary Csehország golfközpontja, nem kevesebb, mint tíz golfklubot találunk, amelyek a városhoz kötődnek, sőt az ország első golfos létesítményét is itt alapították 1904-ben.

A versenyeket a városban minden alkalommal kitűnő hangulatban rendezik. Népszerűek emellett a különböző téli sportok. A síelés különösen, összesen tíz modern síterület áll a rendelkezésünkre. Az utóbbi időszakban pedig a nordic walking is egyre inkább terjed a köztudatban.


 

A golf-profil mellett nem elhanyagolható, hogy a tenisz már több mint száz éve játszik jelentős szerepet Karlovy Vary életében. 1905-ben a Hotel Geysert már hat pályával építették meg, jelenleg is számtalan lehetőségből választhatunk: tizenhat teniszpályát találhatunk, amelyből kettő fedett, így bármikor látogatható. Több profi verseny is megrendezésre került itt az elmúlt évtizedekben. A környező erdők és hegységek a biciklistákat is vonzzák, a környék az utakat tekintve tökéletesen kiépített, vagyis biztonságosan fedezhetjük fel a tájat. Karlovy Varyban ezek mellett úszhatunk, bowlingozhatunk, űzhetjük a fitnesz különböző változatait, de ha inkább adrenalinra vágyunk, painballozhatunk is egy jót.

A lóversenyek is nagy múltra tekintenek vissza a városban, ezek nemcsak sportrendezvények, hanem társasági események is, különleges, arisztokratikus hangulattal és életérzéssel.

Ha a város klubjait tekintjük át, a futballcsapat, az FC Slavia Karlovy Vary nem jelentős, a meccseiket egy kétezer néző befogadására alkalmas stadionban játsszák, és a cseh alsóbb osztályokban vitézkednek. A HC Energie Karlovy Vary viszont mindenképp szót érdemel. A jégkorongklub gyökerei egészen a ’30-as évekig nyúlnak vissza, az 1950-es évektől a legmagasabb szinten vetélkedtek. A 2007-2008-as szezonban ezüstérmesek lettek a cseh Extraligában, a következő idényben pedig már a bajnoki címet is megszerezték. A mérkőzéseiket jelenleg a KV Arénában játsszák, amely 7500 fő befogadására alkalmas, jégkorongmeccseken nagyjából 5900-an foglalhatnak helyet. Multifunkcionális létesítményről van szó, hiszen edzőtermet és úszómedencét is találunk itt. Az aréna volt 2010-ben a női kosárlabda vb, illetve a 2011-ben férfi röplabda Eb egyik helyszíne. Ezeken felül a városban rendszeresen rendeznek triatlon-világkupákat.

Ha az itt született személyeket vesszük sorra, akkor is találunk ínyencségeket. Karlovy Varyban látta meg a napvilágot Stanislav Birner, a teniszező, aki a negyvenharmadik helyig jutott a páros világranglistán. Itt született a Lukas Dosek-Tomas Dosek testvérpár, akik futballoztak, Katerina Doskova a Spartha Praha játékosa volt, de a városhoz köthető a korábban a cseh válogatottban szintén megforduló Karel Rada is. Jiri Douba, Tomas Kubicek és Michal Franc vívásban vettek részt az olimpián, Vendula Duskova neves paralimpiai úszó. Eva Háková három alkalommal indult biatlonban a téli olimpián, de ebben a sportágban Iveta Knizková neve is megemlíthető. Akárcsak Petr Nováké, aki sífutóként utazott Szocsiba a 2014-es játékokra. Küzdősportban sem marasztalható el a város, hiszen Jaroslav Konecky bokszolóként vett részt a nyári játékokon. A jégkorongozókat tekintve Rick Lanz az NHL-ben volt a Vancouver Canucks, a Toronto Maple Leafs és a Chicago Blackhawks játékosa, de Tomas Vokounra is emlékezhetünk, utóbbi is több csapatban játszott az amerikai ligában, Kamil Tvrdek pedig állt a Ferencváros alkalmazásában; míg Jan Bednárt 2020-ban szintén draftolták a legrangosabb bajnokságban. Jaroslav Smid a röplabda-válogatott tagjaként vett részt az 1980-as olimpián, Miroslava Sklenickova pedig az 1968-as játékokon volt kint tornászként. Karel Tresnák szlalom kajak-kenuban ért el kiemelkedő sikereket, Petr Kopfstein a műrepülés szerelmeseinek lehet ismerős, sikeres sportolókból tehát nincs hiány a város történetét áttekintve.

Mindent összevetve Karlovy Vary egy izgalmas és sokszínű város, ahol azért a sport is fontos szerepet kap, még ha nem is tartozik a település fő profiljába.

 

A sorozat korábbi részei:

Velence

Koppenhága

Kairó

Split

Karlovy Vary

 


Képek forrása: Mi Is Utazunk Blog

Írj hozzászólást