Sportatlasz (X. rész): Aachen

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, sportéletük világszinten szerényebbnek tűnik. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Utazásunk következő állomása a németországi Aachen.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Németországnak számtalan világszerte ismert városa van, de érdemes egy olyan települést is bemutatnunk, amely elsőre biztosan nem jut az eszünkbe az ország neve hallatán. Ez persze nem azt jelenti, hogy korábban, akár tanulmányaink során ne olvastunk volna Aachenről, épp ezért izgalmas áttekinteni, mit is érdemes tudni a városról, amelynek egyébként testvérvárosa egy korábbi Sportatlasz-szereplő, a spanyolországi Toledo is.

Aachen már a Kr.e. 3. században lakott volt, neve az ógermán Ahha szóból származik, mely vizet jelent, utalva a Maas folyó közelségére, a germánok később, az i. sz. 4. században érkeztek a területre. Nagy Károly először 768-ban járt a városban, majd a teleket rendszeresen itt töltötte, kihasználva a környék gyógyvízforrásait, az uralkodót aztán később 814-ben ebben a városban temették el. Ezt követően évszázadokig Aachenben koronázták meg a német királyokat. A város a 12. században kapott először kiváltságokat, 1336-ban jött létre az Aacheni Állam, amelynek keretében a környező települések is Aachennek voltak alárendelve. Az utolsó királyt 1531-ben koronázták meg itt (utána ezt a szerepet Frankfurt vette át), hovatovább a 16. században megjelentek a lutheranizmus és a kálvinizmus eszméi. Francia-, osztrák-, majd ismét francia kézre került a város, Napóleon uralma alatt Roer megye központja volt. Később a Porosz Királyság egyik fontos települése lett, ám tény, elmaradottsága ekkor már észrevehető volt. A város 20. századi történelme sem volt konfliktusoktól mentes: az első világháború során a települést francia és belga csapatok szállták meg, 1938-ban, a Kristályéjszaka alkalmával lerombolták a város zsinagógáját. A második világháború óriási pusztítást végzett Aachenben, főként az amerikai bombázások következtében rengeteg épület elpusztult. A város ezt követően az Német Szövetségi Köztársaság (NSZK), majd az egyesített Németország fontos települése lett.

 

Aachen látnivalói

Aachen számos nevezetességgel rendelkezik, mindenekelőtt meg kell említenünk, hogy a város ma is fontos zarándokhely, hiszen vallási emlékekben igen gazdag. A középkor folyamán egyébként a magyarok is előszeretettel zarándokoltak ide, 1367-ben Nagy Lajos kápolnát is alapított itt. Az Aacheni Székesegyház egészen különleges építmény, Európa egyik legrégebbi vallási épülete, az első, amelyet felvettek az UNESCO világörökségi listájára. A központi székesegyház a 8. század végén nyerte el formáját, a monumentális, gótikus stílusú kórust pedig 1414-ben fejezték be. Az épület impozáns látvány nyújt, emellett bronzszobrairól is ismert. A székesegyház kincstára is igen gazdag, a legfontosabb emlékek között találjuk Lothair keresztjét, Charlemagne mellszobrát vagy Persephone szarkofágját.

 


 

Megemlíthetjük még a piacteret, mely ma is tele van éttermekkel, kávézókkal. A térhez közel találjuk a városházát, mely a 13. század óta a város közigazgatási központja, mai formáját a 18. században nyerte el. Megtekinthetjük itt az Aachenben koronázott királyok szobrait. A fürdővizek jelentőségét természetesen már a rómaiak is felismerték, bár a fürdők ma már nem játszanak fontos szerepet a város életében. Az Elisenbrunnen a víz örökségére hívja fel a figyelmet, az épületen belül márványtáblákat találunk, melyek a korábban itt járó híres emberekre emlékeznek, mások mellett például Nagy Péter orosz cárra.

A múzeumok közül érdemes meglátogatnunk a Suermondt–Ludwig Múzeumot, ahol többek között Van Dyck és Rembrandt egyes műveit is megtekinthetjük. A Nemzetközi Újságmúzeum impozáns sajtótörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, a Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum pedig a modern művészetek gyűjtőhelye, az épületet Bauhaus stílusban álmodták meg 1928-ban.

A város néhány szülöttéről is meg kell emlékeznünk, itt látta meg a napvilágot a korábban sokszor emlegetett Nagy Károly; Aethelwulf, Wessex híres királya; Edith Frank, Anna Frank anyja, de maga Anna is lakott egyébként a városban. Aachenhez kötődik még Fredy Hirsch, aki a holokauszt idején számtalan gyermeket mentett meg. Gottfried Hinze pedig azért is érdekes számunkra, mert ő volt a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) harmadik elnöke (1905 és 1925 között), így személye át is vezet minket a város sportéletéhez.

 


(X) MAGYAR-PORTUGÁL: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy portugál sikerre!


 

Sport Aachenben

1900. december 16-án alapították az Alemannia Aachen futballklubot, mely sokáig a német másodosztály stabil csapata volt, néhány szezont az első ligában is töltött, ma már azonban csak az alsóbb divíziók küzdelmeiben érdekelt. Stadionja, a Neuer Tivoli nagyjából 33 ezer néző befogadására alkalmas. A Westwacht Aachen szintén a városhoz köthető, a futballcsapat jelenleg a hatodosztályban küzd, de maga a klub egyébként több szakosztályból áll, többek között úszó- és fitneszrészleg is az érdeklődők rendelkezésére áll. A focin kívül is találunk azonban sportágakat a városban, a rögbiegyesületet 1980-ban alapították, néhány szezont pedig az első osztályban is töltött. Az SV 1914 Eilendorf pedig a város amatőr kézilabdacsapata.

 

A Neuer Tivoli látképe (Forrás: Wikipedia)

 

Kötelező megemlíteni a városban tartott eseményeket is, 2010-ig rendszeresen rendeztek itt tenisztornát, a Chio Aachen pedig egy 1924 óta tartott lóverseny, sőt, nemrégiben lovas Eb-t és vb-t is tartottak itt. A Lousberglauf a városban tartott futóverseny, melyet 1985 óta rendeznek meg, és amelyen egészen pontosan 5555 métert kell teljesíteni, egy dombra felfutva.

Aachenhez több sportoló is igen erőteljesen kötődik. Itt látta meg a napvilágot Sebastian Bayer atléta, aki fedett pályán minden idők második legjobb eredményével rendelkezik távolugrásban. Egy másik bajnok, Janina Breuer is itt születetett, ő kétszer nyert aranyérmet a paralimpiákon. Maximilian Hartung vívásban ért el kiemelkedő sikereket, Claudia Hürtgen pedig Németország egyik legismertebb női autóversenyzője. Ha pedig a futballistákat vesszük sorra, Kevin Bukusu jelenleg a holland NEC Nijmegen labdarúgója, Wolfgang Rausch korábbi kitűnő játékos, 257 alkalommal lépett pályára a Bundesligában, két szezont a Bayern Münchenben is eltöltött. Kai Havertzet pedig egészen biztosan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen nemrég a Chelsea-vel nyerte meg a Bajnokok Ligáját, és természetes ott van a német válogatott Eb-keretében is.

Németország számtalan izgalmas várossal büszkélkedhet, Aachen kétségkívül egy ezek közül, egy történelmileg felbecsülhetetlen örökséggel rendelkező település, amely máig hirdeti, hogy egykor milyen nagy jelentőséggel is bírt. A sport nem vert igazán gyökeret itt, ettől függetlenül azonban érdemes keresnünk az érdekességeket.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást