Sportatlasz (XI. rész): Tijuana

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, sportéletük világszinten szerényebbnek tűnik. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Ezúttal ismét elhagyjuk Európát, és a mexikói Tijuanába utazunk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Mexikó a világ egyik legkülönlegesebb, legrejtélyesebb országa, ahová talán titkon mindannyian vágyunk. Tijuana pedig még ezen belül is egy különös sziget, a területet kezdetben a nomád életmódot folytató kumiai népcsoport lakta, az európaiak a 16. század közepén érkeztek meg. Először feltérképezték a területet, részletes adatgyűjtést végeztek, majd 1829-ben a kaliforniai kormányzó nagyjából 100 négyzetkilométeres területet adományozott a városnak, amelynek neve Rancho Tia Juana volt, innen pedig már ráismerünk Tijuana későbbi nevére.

A település életében kiemelten fontos dátum 1889. július 11., a város elöljárói ekkor állapodtak meg ugyanis jó néhány komoly fejlesztésről. Egy 1915-ös kiállítás rengeteg látogatót vonzott a közeli San Diego városába, a két település kapcsolata később igen szorossá vált, Tijuanában egyre fontosabb lett a turizmus. 1928-ban nyílt meg az Agua Caliente elnevezésű turisztikai központ, melyhez egy kaszinó is tartozott, ez óriási népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban uralkodó szesz- és szerencsejáték-tilalom idején. 1935-ben azonban az egész országban betiltották az ilyen jellegű tevékenységeket, így ezt az épületet is lebontották. A 20. században jelentős országon belüli vándorlás indult meg Mexikóban, Tijuana lakossága is növekedett, a népesség 1940 és 1950 között megháromszorozódott.

A város éghajlata és fekvése is igen különös, síkságokat és dombokat is találunk a környéken, a település legmagasabb pontja az 552 méter magas Cerro Colorado. Tijuana éghajlata mediterrán, a tél enyhe és csapadékos, nyáron viszont perzselő hőség uralkodik. A havazás igen ritka, legutóbb 2008-ban hullott hó, akkor is csak a hegységekben.

 

 

Látnivalók

Tijuana az utóbbi évtizedekben igyekezett lemosni magáról a bűnös metropolisz sztereotípiáját, tény, az elmúlt években rengeteg park, létesítmény, szórakozási lehetőség jött létre a családok számára, ettől függetlenül azonban a bűnözés továbbra is nagyon erősen jelen van, a város a mexikói drogkartellek háborújának egyik fő helyszíne.

Tijuana ismert hoteleiről, luxusszállodáiról, ezek nagy része nyilván még a szerencsejátékhoz kapcsolódik. Azonban a korábban ismertetett folyamatnak köszönhetően más jellegű szórakozási lehetőségek is az érdeklődők rendelkezésére állnak. A Tijuanai Kulturális Központ a város egyik legnevezetesebb épülete, sőt, az egész országban igen kevés hasonló jelentőségű intézmény van, a központ évente nagyjából másfél millió látogatót vonz. Az épület az országhatárhoz közel, Tijuana egyik legfejlettebb régiójában, a Zona Rióban fekszik. Az építkezés két év után 1982-ben fejeződött be, a tervezők Pedro Ramírez Vázquez és Manuel Rosen Morrison építészek voltak. A megnyitó alkalmából vetítették le az El pueblo del Sol című filmet, mely főként mexikói látképeivel nyűgözte le a közönséget. A központi épület neve La Bola (Labda), ebben található a mozi, 2008-ban avatták fel az El Cubo (Kocka) nevű melléképítményt. A központ emellett színházteremmel is rendelkezik, jelenleg két állandó kiállítása van, a Museo de las Californias Alsó-Kalifornia történetével foglalkozik, nagyjából 350 emléket bemutatva, a másik állandó tárlat pedig a spanyol hódítók megérkezése előtti kultúrával foglalkozik. Emellett találunk például Wax Múzeumot, de van kiállítás többek között a mexikói birkózásról, illetve a pankrációról is, mely szintén óriási népszerűségnek örvend a városban.

A városhoz több jelentős személy is kapcsolódik, a sportolókról később majd külön ejtünk szót, az előadók közül megemlíthetjük többek között Julieta Venegast, Carlos Santanát, Felicia Mercadót, aki 1977-ben mexikói szépségkirálynője is lett, vagy Héctor Jiménezt, aki Mexikóban főként színpadi szerepeiről ismert.

 

Sport Tijuanában

Ha rátérünk a város sportéletére, elsőként mindenképpen a Club Tijuanát kell megemlítenünk. Mexikóban elképesztően népszerű a labdarúgás, épp ezért érhet minket meglepetésként, hogy Tijuanában csak 2006 nyarán kezdődött a klub szervezése, a megalakulásra hivatalosan 2007-ben került sor. A csapat stadionja az Estadio Caliente, mely 2007-ben nyitotta meg a kapuit, jelenleg nagyjából 27 ezer néző foglalhat itt egyszerre helyet, az arénát egyébként jelenleg is újítják, bővítik, a cél a 33 ezer fős befogadóképesség elérése. Az Estadio Caliente a Tijuana mérkőzései mellett otthont adott már U17-es kontinenstornának, boxmeccseknek, koncerteknek, lépett itt fel többek között Shakira és a Guns N’ Roses is.

 

 

Visszatérve a csapatra, 2011-ben feljutottak a mexikói első osztályba, 2012-ben pedig bajnoki címet is szereztek. A legutóbbi kiírásban az együttes a 14. helyen végzett. A Tijuanának eddig egyébként kizárólag dél-amerikai szakvezetői voltak, igaz, túl sok időt eddig egyikük sem töltött a kispadon, nagyjából évente váltják a vezetőedzőket. A klubnak egyébként 2014 óta női csapata is van. Egy másik egyesület is működött a városban Chivas Tijuana néven, igaz, nagyon rövid ideig, 1997 és 1999 között.

A nagypályás futballtól némileg elszakadva, a város futsalban is képviselteti magát, az Atletico Baja a profiligában viaskodik, igaz, az együttest csupán 2015-ben hozták létre. A 2010-ben alapított Tijuana Zonkeys a város kosárlabdaklubja, jelenleg a CIBACOPA elnevezésű ligában szerepel, amelyet 2014-ben és 2015-ben is megnyert. A csapatot egyébként jelenleg egy jól ismert szakember vezeti, 2020 óta az a Henry Bibby az edző, aki játszott többek között a New York Knicks, a New Orleans Jazz, a Philadelphia 76ers csapataiban is, több NBA-együttesnél pedig később másodedzőként is dolgozott. A Tijuana Dragons pedig a város legrégebbi kosárcsapata, melyben pályafutása végén Dennis Rodman is megfordult.

A baseballt sem szabad kihagynunk a felsorolásból, hiszen fontos szerepet játszik a város életében, korábban is létezett két klub, jelenleg pedig a Toros de Tijuana játssza itt a mérkőzéseit, 2017-ben pedig a ligát is megnyerték. Arénájuk, az Estadio Chevron 1976-ban épült, legutóbb pedig 2006-ban bővítették, ma 17 ezer néző foglalhat itt helyet. A városban a némileg extrémebb sportok közül népszerű az előbb említett pankráció, illetve a bikaviadal is.

Ha már a bikaviadalnál tartunk, rá is térhetünk azokra a sportolókra, akik a városban születtek: itt látta meg a napvilágot Alejandro Amaya, igen híres matador, Fernando Arce futballista, a baseballjátékosok közül Benji Gil, Adrián González és Edgár González, illetve Alejandro Hernández, aki a teniszrajongók számára lehet ismerős.

Tijuana tehát egy érdekes és különleges város, mely mindenáron igyekszik kitörni a negatív sztereotípiákból, ebben pedig talán a sport is segítéségére lehet.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást