Sportatlasz (XIII. rész): Charleston

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, sportéletük világszinten szerényebbnek tűnik. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Ezúttal ismét elhagyjuk Európát, s az Egyesült Államokba, Charlestonba látogatunk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A város történelme

Charleston igazán különleges, hangulatos város, nagyjából 150 ezer lakosával szinte kis településnek mondható az Egyesült Államokban. Az Ashley és a Cooper folyók találkozásánál fekszik, éghajlata szubkontinentális, a nyár nagyon forró, ám egész évben jellemzőek a jelentős esőzések. A várost még a 17. század végén alapították, neve ekkor Charlestown – vagy Charles Towne – volt II. Károly angol király nyomán, jelenlegi földrajzi helyét 1680-ban foglalta el. Charlestont „szent város”-ként is emlegetik, ez egyrészt utal a számtalan gyönyörű templomtoronyra, amelyet itt találunk, illetve arra, hogy ez volt az egyik első település, amely vallási békét hirdetett a korszakban. Ez nem is meglepő, hiszen a lakosság mindig is sokszínű volt, hogy mást ne említsünk, Charleston volt például az első gyarmati város, ahol a zsidó hallgatók mindenféle korlátozás nélkül gyakorolhatták vallásukat. A kereskedelem a kezdetektől fogva igen fontos szerepet kap a városban, fő árucikkeik közé tartozott például a gyömbér és a dohány. Az amerikai polgárháború (1861-1865) igencsak érintette Charlestont, amely a korszakban fontos város volt, így a déli és északi csapatok is maguknak akarták az irányítást. 1886-ban nagy földrengés pusztított, a természeti katasztrófa nagyjából kétezer épületet tett tönkre. Charleston jelenleg az Egyesült Államok egyik legdinamikusabban fejlődő települése, az egyik legnevesebb amerikai etikettszakértő, Marjabelle Young Stewart szerint pedig ez az USA legjobb magaviseletű városa. A település történelmének egyébiránt magyar vonatkozásai is vannak, 1779-ben itt halt hősi halált Fabriczi Kováts Mihály huszárezredes, és Charlestonban hunyt el Pulitzer József, világszerte ismert magyar újságíró is, akinek a nevét a szakma egyik legfontosabb díja őrzi.

 

Nevezetességek

Bár, ahogy említettük, az ország monumentális méreteit tekintve kis településről van szó, számtalan nevezetességgel találkozunk itt. Kezdjük rögtön a város múzeumával, a Charleston Museummal, ahol egy igen teljes történeti áttekintést kapunk a településsel kapcsolatban. Múzeumok közül még a Gibbes látogatható, mely egy szépművészeti múzeum, ahol nagyjából tízezer kiállítási darabot tekinthetünk meg. A kultúra iránt érdeklődők semmiképp sem hagyhatják ki a város francia negyedét sem, mely szintén számtalan izgalmas kiállítással várja az idelátogatókat. A The Battery and White Point Gardens csodálatos sétánnyal rendelkezik, emellett ez a város egyik leggazdagabb része, számtalan gyönyörű kúriával. A The Market a híres vásárló negyed, a közhiedelemmel ellentétben azonban nem ez volt a rabszolgapiac.

Külön bekezdést érdemelnek a polgárháborúhoz köthető emlékek, például a Fort Sumter, ahol az egész háború kezdetét vette 1861. április 12-én. Az erőd egyébként egy szigeten található, nagyjából 30 perces kompút vezet oda. A The Citadel híres katonai kollégium, itt minden héten egyenruhába öltözött katonák tartanak bemutatót, mely ingyenesen megtekinthető. A közelben található Randolph Hall pedig jónéhány polgárháborús filmnek volt forgatási helyszíne. Részben Charlestonban játszódik egyébként Az 54. hadtest című mozi, melyért Denzel Washington első ízben kapott Oscar-díjat.

Meg kell említenünk még néhány fontos személyt a várossal kapcsolatban. Itt nőtt fel Stephen Colbert, a The Late Show komikusa, ebben a városban látta meg a napvilágot Robert F. Furchgott Nobel-díjas filozófus, valamint Lauren Hutton színésznő is. De Robert Jordan, Az Idő Kereke szerzője is Charlestonban született, a nagyszabású regényfolyamból Rosamund Pike főszereplésével készült sorozat, ami hamarosan debütál majd az Amazonon.

 

A Fort Sumner csodás látképe. (Forrás: worldatlas.com)

 

Charleston sportélete

Bár a város sportcsapatai világszinten nem túl ismertek, néhány egyesületet, eseményt meg kell említenünk. Az 1993-ban alapított Charleston Battery a város labdarúgó-csapata, jelenleg az USL Championship versenysorozatban vesznek részt, otthonuk egy nagyjából ötezer néző befogadására alkalmas stadion.  Szintén a ‘90-es években alakult South Carolina Stingrays néven jégkorongcsapat, mely időközben komoly rajongóbázisra tett szert, volt olyan szezon, amely során az átlag-nézőszámuk meghaladta a háromezer-ötszáz főt. Charleston Outlaws néven viszonylag régóta működik rögbicsapat a városban, és évente rendeznek nagyszabású tornákat is a tojáslabdás sportágban. Az egyetemi kosárlabdacsapat mérkőzéseire szintén igen sokan kíváncsiak.

A város talán leghíresebb sporteseménye a tenisztorna, mely az egész WTA-naptár egyik legkülönlegesebb eseménye, mégpedig a borítás miatt, hiszen a viadalt zöld salakon rendezik. A verseny rangját mutatja, hogy korábban olyan teniszezők emelhették itt a magasba a trófeát, mint Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf, Martina Hingis, Venus Willams vagy Serena Williams.

 

A Volvo Car Open névre keresztelt WTA torna egy pillanatképe. (Forrás: volvocaropen.com)

 

A szabadidős sportokról sem szabad megfeledkeznünk természetesen, a Cooper folyó hídján minden évben tartanak egy tíz kilométeres futóversenyt, amelyen általában nagyjából negyven-ezren vesznek részt. A víz minden évben külön hetet kap a városban, idén szeptember elején tartották a Water Weeket, mely során nyolc napon keresztül vehetnek részt az érdeklődők különböző, vízhez kötődő programokon, rendeznek például nyílt vízi úszóversenyt. Charleston különleges ékszerdoboza az Egyesült Államoknak, ahol a sport ugyan nem játszik igazán fontos szerepet, de szervesen épül be a történelmileg kiemelt jelentőségű város miliőjébe.


 

A sorozat korábbi részei:

XII. rész: Krakkó
XI. rész: Tijuana
X. rész: Aachen
IX. rész: Ljubljana
VIII. rész: Le Havre 
VII. rész: Toledo
VI. rész: Oxford
V. rész: Karlovy Vary
IV. rész: Split
III. rész: Kairó
II. rész: Koppenhága
I. rész: Velence

 

 

Melyik csapat nyeri a 2021-2022-es NFL Super Bowlt?

5,75 – Kansas City Chiefs

7,50 – Tampa Bay Buccaneers

12,00 – Buffalo Bills

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerika foci/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást