Szép hagyomány: karácsony alkalmából sokezer berlini szurkoló áll össze egy ünnepi kórussá

A futballpályán küzdő játékosoknak rengeteg erőt adnak a lelátóról zengő rigmusok és dalok, nemhiába nevezik tizenkettedik játékosnak a szurkolótáborokat. Az Union Berlin drukkerei december 23-án is dalra fakadnak, aznap karácsonyi énekeket visszhangoznak klubjuk stadionjának falai.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

2003 decemberében az Union Berlin szurkolóinak egyik internetes fórumán az ,,EisernTorsten” nevű felhasználó különös felhívást tett közzé.

Arra biztatta drukkertársait, hogy 23-án álljanak össze a klub stadionjában alkalmi kórussá, mely karácsonyi dalokat énekel.

A mozgósítás sikeresnek bizonyult: aznap este 89 fanatikus felosont a kedvenc csapatuk otthona, a Stadion An der Alten Försterei lelátójának a felezővonalhoz közel eső részére, hogy előadásukban felcsendüljenek a legismertebb ünnepi énekek. Az összejövetel célja lehetett az is, hogy a drukkerek az ünnepi pillanatokban egy kicsit elfeledkezzenek arról, hogy csapatuk akkoriban nem a legszebb időszakát élte: a berlini csapat a Bundesliga II-ben szerepelt, méghozzá meglehetősen hektikusan (az idény végén ki is esett).

 

,,Ez egy családi ünnep”

A kezdeményezésből azóta hagyomány lett. A csapat énekelni szerető szurkolói minden évben december 23-án 19:00-kor összegyűlnek az alkalmi karácsonyi éneklés erejéig.

Az esemény 2003 óta egyre nagyobb tömeget vonz, olyannyira, hogy más klubok drukkereit is várják a résztvevők.

Híres zenészek és énekesek is kedvet kaptak a csatlakozásra, de – ahogy Christian Arbeit, az Union sajtófőnöke mondta – a szándék az, hogy alapvetően a szurkolókról szóljanak ezek az alkalmak:

 

,,Rengeteg ajánlatot kaptunk már, de mi mindig azt mondtuk: »Nem, ez egy családi ünnep, itt a sarki gimnázium iskolai kórusa énekel. Van egy férfikórus, egy fúvósegyüttes – mind amatőrök, mind családtagok, ahogy otthon is együtt zenélnek karácsonykor«”.

 

Arbeit úgy véli, ez az oka annak, hogy a ,,rögtönzött koncertek” továbbra is megőrzik a varázsukat:

 

,,Bármilyen nagyszabásúvá vált is az esemény, ez az elv soha nem változott. Bizonyos szempontból ez a siker titka is.”

 

– nyilatkozta 2017-ben.

 

A klub himnusza az első dal

Az évek során az ünneplés bizonyos részei változatlanok maradtak. Az alkalmak mindig a klub himnusza, az ,,Eisern Union” eléneklésével kezdődnek, valamint a karácsonyi történet ismertetése és egy közös ima is állandó elemeknek számítanak. A Weihnachtssingen névre keresztelt rendezvény hagyományosan jó hangulatához egy ideje a sült kolbász és a forralt bor is hozzájárulnak.


Források: https://www.fc-union-berlin.de/en/union-live/latest-news/club/The-story-behind-Union-s-Traditional-Christmas-Carols-86D/ https://www.fifa.com/news/when-christmas-and-football-collide https://www.flashscore.com/football/germany/2-bundesliga-2003-2004/ https://www.fc-union-berlin.de/de/union-live/news/verein/Unioner-stimmen-sich-auf-das-Fest-ein-2229K/

A kép forrása: The Mirror

Írj hozzászólást