A befektetőket nem riasztja el a pandémia

Az európai labdarúgás az elmúlt évtizedekben egyre vonzóbb befektetési célponttá vált az elmúlt 30 éven átívelő átalakulásnak köszönhetően. A befektetők elsődleges motivációja és stratégiája a jól ismert helyi üzletemberektől a külföldi milliárdosokig, a magántőke-társaságoktól a támogatói csoportokig sokrétű lehet. A pénzügyi nyereség maximalizálása a jelenség számos kulcsfontosságú mozgatórugója, a piacok bővülésével a márka-, vagy PR profilépítéssel, a geopolitikai pozícionálással, vagy a helyi közösség fejlesztésével együtt.

Labdarúgás befektető

A labdarúgó klubok átalakulása a közösségi alapú nonprofit szervezetekből világszerte profitorientált márkákká az 1990-es évek elején kezdődött. Ekkor következett be a sportközvetítések előfizetésének fellendülése, ami új üzleti modellek építésére ösztönözte a klubokat és a ligákat. Egészen az elmúlt néhány évig, amikor a digitális átalakulás végső lendületet adott a profi futballnak – mivel igazi szórakoztató iparággá vált a labdarúgás –, az átfogó transzformáció pénzügyi szempontból egyre vonzóbbá tette az ágazatot a befektetők számára, akár potenciális üzleti partnerként, akár tulajdonosként.

Az UEFA szerint az európai futballpiac működési bevételei a 2010-es 13 milliárd euróról 2018-ra 21 milliárd euróra nőttek, ami 65% -os növekedésnek felel meg. Nem meglepő módon az öt nagy európai bajnokság a legvonzóbb piac a potenciális befektetők számára.

Bár a koronavírus-járvány általános hatása a futball ökoszisztémájára pusztító volt, a tranzakciós piac továbbra is aktív maradt, bár alacsonyabb szinten, de a futball iránti hosszú távú befektetői érdeklődését jelzi, hogy még ezekben az átlagember számára nagyon nehéz időkben is, a labdarúgás olyan biztos lábakon áll, hogy bátran merik beletenni a pénzüket a leggazdagabbak. Míg 2019-ben Európában 45 figyelemre méltó ügylet volt – beleértve mind a többségi, mind a kisebbségi befektetéseket –, addig idén kevesebb, mint 20 üzletet regisztráltak be hivatalosan, ami bár komoly csökkenés, de még mindig jól mutatja, hogy megéri a kockázatot labdarúgó egyesületet vásárolni.

Miután az elsődleges befektetési célként meghatározható topligák klubjai hihetetlenül szűkös erőforrásokká váltak, mert a jelenlegi tulajdonosok ambíció okán nem terveznek megválni ezektől a „márkáktól”, ezért az új befektetők figyelmüket másodlagos célokra kezdték fordítani. Kezdve a feljutási potenciállal rendelkező alacsonyabb osztályú kluboktól a kevésbé kiváltságos ligákban lévő, de európai kupaporondra való kvalifikáció lehetőségével rendelkező együttesekig.

Anglia két legfelsőbb osztályában öt ügyletet regisztráltak 2019-ben, míg idén eddig csak kettőt jelentettek be. Hasonló a helyzet Spanyolországban, ahol csak a másodosztályú Girona FC 35%-os részesedéseladása volt az egyetlen tranzakció ebben az évben, ezzel szemben a 2019-ben öt ügylet köttetett meg. Franciaország az egyik kivétel, mert itt öt tranzakciót rögzítettek ebben az esztendőben, amelyek többségében az alacsonyabb osztályú klubok kisebbségi részesedésének átvételéről szólt. Olaszországban az AS Roma, a Parma Calcio és a Venezia FC többségi tulajdonosa gondolta úgy, hogy nem éri meg a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság számára, így pedig eladták a tulajdonukban lévő klubot, vagy annak többségi tulajdonjogát.

2020 befektetők pandémia


A vírus miatt nincsenek meccsnapi bevételek, a költségek növekednek a tesztek és egyéb, a járványhoz köthető dolgok kapcsán, illetve mivel a médiapartnerek és szponzorok is a pandémia helyzetre hivatkozva rendszerint változást eszközöltek az anyagi kiadásaikon az együttesek felé, a klubok bevételei csökkentek, ami miatt a piaci értékükben is jelentős csökkenés állt be, ez pedig potenciális befektetési célponttá tette őket. A klub alacsonyabb áron történő megvásárlásának lehetősége mellett a befektetőket vonzhatja az az eshetőség is, hogy a következő átigazolási időszakban kedvezményesen vásárolhatnak játékosokat, mivel egyes csapatok kénytelenek lehetnek eladni futballistáikat a pénzügyeik fellendítése érdekében.

Az amerikai befektetők az elmúlt évek során ádáz harcot vívtak a kínai beruházókkal az európai piacon a tulajdonjogokért, viszont a pandémia ideje alatt komoly térhódításuk vette kezdetét. Már eddig is jól álltak, mert az angol, olasz és francia élvonalban szereplő 60 csapat egyötödében van valamilyen szintű résztulajdonuk, ám aktívak maradtak 2020-ban is, mert ezekben az országokban négy klubban szereztek valamilyen szintű részesedést.

A Serie A-ban lévő Parma Calcio és a másodosztályú Venezia FC, valamint a francia Ligue 2-s Toulouse FC-t is ebben az évben vették meg bizonyos amerikai befektetők, ám a legnevezetesebb tranzakció az volt, hogy a Friedkin Group megvásárolta az AS Roma 86,6% -át. Ez az ügylet egy hosszú folyamat lezárása volt, amely jól jelképezi a jelenlegi piaci körülményeket, mivel alacsonyabb árcédulával cseréltek gazdát, mint amiről a hírek szerint a járvány kitörése előtt eredetileg megállapodtak. A Giallorossi megvásárlása jó példát mutat a befektetők számára, hogy a járvány alatti időszakban olyan üzletet kössenek, amelyben sokkal jutányosabb áron szerezhetik meg a kívánt klubot, mint tehették volna azt a múltban, vagy tehetik a vírushelyzet után, mikor talpra áll a labdarúgás gazdasági helyzete.

Az amerikai franchise alapú rendszerekben a befektetőknek óhatatlanul meg kell vásárolniuk a liga részesedését, hogy klubtulajdonosokká váljanak.  Noha az előléptetés-visszalépés és a központi költségellenőrző mechanizmusok hiánya stabil befektetési környezetet teremt, a vevőknek prémium árat kell fizetniük az előnyökért. A tulajdonosi jogok nagyobb értéke vagy a befektetések magasabb megtérülése érdekében sok amerikai befektető úgy találja, hogy egy európai futballklub megszerzése jobban megfelel befektetési stratégiájuknak.

Bár a futballszurkolók számára nehezen elfogadható, de a befektetők számára nagyon vonzó, hogy az amerikai ligákkal ellentétben itt nyitott a kereskedelmi piac, így a játékosok nyereségre való kereskedésének lehetősége is vonzza a beruházókat, mivel ez a nagy amerikai sportágakban nem lehetséges az egyes szervezetek modellje vagy a belső szabályok miatt.

Összességében elmondható, hogy bár a koronavírus-járvány alapjaiban rengette meg a világot és kívülről úgy tűnhet, hogy ennek a futball is áldozatául esett, a tranzakciós piacon a labdarúgás még mindig vonzó célpont és hatalmas összegeket mozgósít, mert továbbra is szeretnék itt befektetni a vagyonukat a leggazdagabbak, s nekik csak kedvez ez a jelenlegi helyzet. A céljaik mivolta és annak szurkolói szemmel való elfogadása már egy olyan dolog, amivel ők legkevésbé sem foglalkoznak, mert számukra ez színtiszta üzlet, semmi más.


A képek és az írás forrása: KPMG Football Benchmark

Írj hozzászólást