A brazil bajnokság legnagyobb tehetségei

A közelmúltban fejeződött be a brazil országos liga (Campeonato Brasileiro) némileg megcsúszott 2020-as idénye, és kezdődtek el a legalább annyira – ha nem még inkább – nívós regionális bajnokságok küzdelmei. Ahogyan az mindig is volt, a világfutball legtöbb idegenlégiósát adó dél-amerikai ország klubcsapataiban hemzsegnek a tehetséges fiatal játékosok, akik európai pályafutásuk megkezdésére készülnek.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy kiből lehet a jövő Ronaldója, Ronaldinhója vagy Neymarja, de az biztos, hogy a következő átigazolási időszakokban is számíthatunk arra, hogy több tehetséges brazil labdarúgó át fogja tenni a székhelyét egy-egy európai (top)klubhoz. Az alábbi összeállításban megpróbáltam egy kicsit bemutatni azokat a fiatal játékosokat, akiknek a szakemberek a legfényesebb jövőt jósolják az előttünk álló év(tized)ekre.

 

Gabriel Veron (Palmeiras)

A brazil válogatott győzelmével záruló 2019-es U17-es világbajnokság legértékesebb játékosának választott támadó a 2020-as esztendőben robbant be igazán a köztudatba. Gabriel Veron annak idején édesanyja unszolására kezdett el focizni a Santa Cruz de Natal akadémiáján, majd 2017-ben szerződtette őt a Palmeiras, melynek első csapatában 2019 novemberében debütált. A 2002-es születésű tehetséges csatár a Libertadores-kupa-győztes csapatban fiatal kora ellenére állandó játéklehetőséghez jutott a kényszerszünet utáni időszakban. Az országos bajnokságban négy, a nemzetközi kupamenetelés során három, az évadban összesen kilenc találatot szerzett. Veron a gyorsasága miatt csapattársaitól a „Bolt” becenevet kapta, rendkívüli sebességéhez kiváló cselezőkészség párosul. Az első sorban jobbszélsőként, de bármely támadóposzton bevethető játékost a brazil média a stílusa miatt Cristiano Ronaldóhoz hasonlítja, akit nem titkoltan példaképének tart. A fiatal játékos tavaly elárulta, hogy nagy tisztelője Juan Sebastián Verónnak, és reméli, hogy a jelenleg klubigazgatóként dolgozó egykori argentin középpályás nem gondolja majd úgy, hogy szégyent hozna a vezetéknevére. A nemzetközi sajtó beszámolói szerint az ifjú szélsőt több európai sztárcsapat közt az FC Barcelona és a Manchester United is nagyon szeretné mielőbb soraiban tudni.

 


 

Talles Magno (Vasco da Gama)

A 18 éves balszélső ugyancsak az elmúlt másfél évben követelt több lehetőséget magának az országos első osztályú bajnokságból frissen kieső nagy múltú klub színeiben. Talles Magno a Vasco saját nevelésű játékosa, szintúgy tagja volt a világbajnok U17-es válogatottnak, miközben 2019-es debütálása óta alapembere klubcsapatának. A riói játékos az első idényében két, a másodikban három gólt szerzett, miközben a 38 fordulóból 34 mérkőzésen pályára lépett – aligha rajta múlott, hogy nem sikerült kiharcolni a bennmaradást. A teljesség igénye nélkül Vavá vagy Romário is a Vasco da Gama neveléseként lett pályafutása során világbajnok, a követendő példa tehát előtte is adott lehet. Magno a 186 centiméteres magassága és robosztus felépítése miatt középcsatárként kezdte, ám idővel kitolták őt a bal szélre, ami telitalálatnak bizonyult, ugyanis kifürkészhetetlen cseleivel és elfutásaival még a rutinosabb hátvédeket is nem egyszer megoldhatatlan feladat elé képes állítani. Jürgen Klopp többször nyíltan dicsérte őt a médiában, és a várakozások szerint a Liverpool lehet majd az európai klubja, ahol az elmúlt években honfitársai közül már Philippe Coutinho és Roberto Firmino is kitaposta az ösvényt előtte.

 


Kaio Jorge (Santos FC)

A Santos tehetséges támadója ugyanúgy 2002-es születésű, de fenti két kortársával szemben ő már januárban ünnepelte a születésnapját, 19 gyertyát fújhatott el a tortáján. Jorge tízéves korától kezdve az annak idején Pelét is foglalkoztató klub akadémiáján nevelkedett, edzői a kezdetektől fogva hatalmas jövőt jósoltak neki. A felnőttek között 2018 szeptemberében debütált 16 esztendősen, az országos bajnokság valaha volt kilencedik legfiatalabb játékosaként. A csatártehetség 2017-ben három meccsen négy gólt szerzett az U15-ös dél-amerikai bajnokságon, majd a már említett 2019-es U17-es világbajnokságon öt találatával a torna bronzcipőse lett. Ugyan az előző kettő bajnoki idényben is pályára lépett epizódszereplőként, az első igazi szezonja a 2020-as kiírás volt a felnőttek között, mely során 28 bajnokin négy gólt lőtt, míg a Libertadores-kupa döntőjéig való menetelés során 12 fellépés alatt ötször volt eredményes. Mindent egybevetve az idényben összesen játszott 48 mérkőzés sokat elárul tehetségéről, és hogy mennyire bíztak benne. Jorge a bal szélen és középen is képes játszani, kiváló technikai tudása révén egy vérbeli cselgép, már-már az ugyancsak a Santosból induló Neymart idéző módon képes megbolondítani az ellenfeleket. Ami miatt viszont igazán sokra tartják az edzői, az a labda nélküli helyezkedése, és ahogy a védekezésből is kiveszi a részét, ami azért a brazil csatároknál nem mindig jellemző. Mindezek alighanem igazán fényes pályafutást prognosztizálnak számára, az Internazionale már komolyan érdeklődik iránta.

 


Marcos Paulo (Fluminense)

A nagyszülei révén a portugál korosztályos válogatottat választó 20 éves csatár Brazíliában látta meg a napvilágot, 11 éves kora óta tagja a Fluminense kötelékének. Már két idényt húzott le a felnőtt mezőnyben a Flu színeiben, a két év alatt minden sorozatot figyelembe véve 73 mérkőzésen 14 gólt szerzett. A tehetséges támadó a 2020-as országos bajnoki kiírás során háromszor tudott eredményes lenni. A portugál U18-as válogatottban 2019-ben debütált, és ígéretes teljesítményre volt képes, csakúgy, mint az U19-es korosztályban, mellyel részt vett a nívós touloni tornán és gólt szerzett a címvédő angolok ellen. Az előkészítésekben és a befejezésekben egyaránt otthonosan mozgó szélső nyáron minden bizonnyal dobbantani fog Európába, a riói klub elnöke már októberben is megerősítette, hogy rendkívül komoly ajánlatokat kaptak érte. Egybehangzó spanyol sajtóértesülések szerint Marcos Paulo már elígérkezett, és a nyáron ötéves szerződést fog kötni az Atlético Madriddal, noha korábban több olasz csapattal is hírbe hozták.

 

brazil tehetségek - MP


Bruno Praxedes (Internacional)

A 19 esztendős irányító középpályás 2013-tól 2019-ig a szintén Fluminense akadémiáján nevelkedett, aztán viszont átigazolt az Internacionalhoz. Praxedes számára a 2020-as idény volt az első a felnőtt korosztályban, melyben a Porto Alegre-i csapat az egészen utolsó fordulóig versenyben volt a bajnoki címért, ám nem mindennapi csatában végül a rövidebbet húzta a Flamengo elleni kiélezett csatározásban. Az ígéretes karmester zsenge kora ellenére 22 bajnoki pályára lépése nagy részét az évad második felében már kezdőként vállalta, és egy bajnokesélyes csapat irányítója lehetett. Praxedes a 186 centijével viszonylag magas, nyurgább támadó középpályásnak számít, imád cselezni, nagyon jól lát a pályán, remek előkészítései vannak, és szívesen végzi el a pontrúgásokat is. Korábban az U17-es, tavaly óta pedig az U20-as brazil válogatott keretének gyakori szereplője volt, a szakemberek mindenképpen ígéretes pályaképet vizionálnak számára.

 


Igor Gomes (Sao Paulo FC)

A 21 éves középpályást előszeretett hasonlítgatják a szintén ebben a klubban nevelkedő Kakához, Gomes 14 esztendős kora óta az SPFC játékosa. A 2018-as szezonban mutatkozott be az első csapatban, a 2019-es kiírásban pedig már 27 élvonalbeli meccs jutott neki, éppúgy, mint a legutóbbi bajnokságban. Sokan már 2020-ban váltást jósoltak számára, bizonyára csak jót tett neki, hogy további tapasztalatokat szerzett hazájában, az elmúlt esztendő összes sorozatában együttesen 46 találkozón lépett pályára, amelyet egyelőre Európában bizonyára legfeljebb korosztályos csapatokban tudott volna megközelíteni. Ebből a szempontból biztosan nem volt haszontalan, hogy még egy évig a patinás SPFC-ben pallérozódott. Gomes a cselezés és az előkészítések mellett hatalmas lövőnek számít, a brazil bajnokságban előszeretettel vállalkozik távoli próbálkozásokra, és több remek átlövés gólt szerzett már a legjobbak között. 2017 és 2019 között 11 alkalommal szerepelt az U20-as brazil válogatottban, tavaly óta pedig már az U20-as korosztályos válogatott meghatározó játékosa. Gomes iránt hosszabb ideje érdeklődést mutat a Real Madrid és a Liverpool FC, egyelőre azonban lehetetlen lenne megjósolni, hogy napjaink egyik legnagyobb dél-amerikai tehetségének tartott játékos merre veszi majd az irányt.

 


Sandry (Santos FC)

A 18 esztendős védekező középpályás 2013 óta a Santosban bontogatja a szárnyait, a patinás egylet színeiben 2019-ben debütált a felnőttek soraiban. Sandry fiatal kora ellenére a 2020-as szezonban 29 tétmérkőzésen (közte 18 bajnokin) léphetett pályára, miközben az idény második felében már rendszeresen kezdőként számították rá a Libertadores-kupa döntőjéig eljutó egyesületben. Sandry amolyan mélységi irányítónak számít, a védelem előtt, de a középpályássor hátsó vonalából irányítja a játékot, a védekezésből és a támadásból egyaránt kiveszi a részét. Nagyszerű megelőző szerelésekkel bír, jól olvassa a játékot, és mélységből képes megjátszani a társait, nem egyszer rögtön ő maga ugratja ki a támadókat, vagy éppen viszi fel a labdát az akcióval. A tehetséges középpályás rendszeres szereplője a korosztályos válogatottaknak, a már említett világbajnok U17-es csapatnak természetesen ő is kihagyhatatlan tagja volt. Fizikai adottságai nem a legkedvezőbbek, hiszen a Santos hivatalos adatai szerint 170 centis magasságához mindössze 66 kilogrammos testsúly párosul, amelyre biztos, hogy pakolnia kéne még izmot a minél tartósabb európai karrier érdekében, addig is legfeljebb a Campenatóban kísérhetjük nyomon fejlődését.

 


Gabriel Menino (Palmeiras)

A Palmeiras 2000-es születésű tehetsége egy igazi sokoldalú brazil zsugásnak számít, kis túlzással egy csapatra való világsztár tulajdonságait fellelhetjük játékában. Menino a Guaraniban nevelkedett, 2019-ben igazolta le őt az aktuális Libertadores-kupa-győztes, melynek tavaly abszolút alapembere lett. A zöld-fehérek soraiban a magunk mögött hagyott esztendőben 27-szer lépett pályára az országos, 12-szer a regionális bajnokságban. Emellett hét összecsapáson szerepelt a nemzetközi porondon, és a Bolívar ellen gólt is szerzett. A belső középpályásnak számító játékos otthonosan mozog a szélsőhátvéd szerepében is, és egy igazi villámléptű futó a jobb szárnyon. 2019-ben az U20-as korosztályban debütált a brazil válogatottban, a csapat tagjaként részt vett a dél-amerikai bajnokságon. A fiatal játékosokat előszeretettel alkalmazó Palmeirasban a sokoldalú Menino nagyszerűen megtalálta a számításait, az elmúlt hónapokban rendszeres játéklehetőséget követelt magának, de vele kapcsolatban is erősen kérdéses, hogy vajon meddig tudják őt megtartani a fokozódó európai nyomás mellett. A beszámolók szerint ugyanis nem kisebb klub vetett rá szemet, mint a Real Madrid, ahol az új Casemirót látják benne.

 

brazil tehetségek - menino


Gabriel Sara (Sao Paulo FC)

A 21 éves támadó középpályás egy mérkőzést már a 2017-es szezonban játszott klubja felnőttcsapatában, majd sorozatos sérülései és hosszú kihagyásai miatt sokan már úgy gondolták, hogy semmi nem lesz belőle, mígnem a legutóbbi évad meghozta számára az áttörést. Sara csattanóst választ adott a kétkedőknek, s a 2020-as országos bajnoki kiírás során 33 mérkőzés alatt öt gólt és négy gólpasszt jegyzett, miközben fiatal kora ellenére állandó szereplője és vezéregyénisége lett az SPFC-nek. Az idény közben több edzőváltáson is átesett a csapat, de az ő szerepe valahogy soha nem lehetett kérdéses. A tehetséges labdarúgó irányítóként és szélsőként is bevethető, robbanékony, gyors és technikás játékával az elmúlt idényben számtalan nagyobb nevű ellenfél orra alá képes volt borsot törni. A klub reményei szerint Sara a közelmúltban kinevezett Hernán Crespo irányítása alatt is még sokáig alapember lehet. Ugyanakkor a listán szereplő többi tehetséggel ellentétben sosem volt korosztályos válogatott, és egyelőre jelentős nemzetközi érdeklődés sem mutatkozott az irányába a nemzetközi sajtóban.

 

brazil tehetségek - sara


Yuri Alberto (Internacional)

A 19 éves csatártehetség tavaly nyáron igazolt át a Santostól az Internacionalhoz, és bár már a fekete-fehéreknél is ígéretesen futballozott, az elmúlt szezonban kétségkívül napjaink legnagyobb brazil tehetségévé nőtte ki magát. Alberto a 2020-as országos bajnoki idényt 23 mérkőzéssel és tíz találattal zárta, miközben január 20-án például egy félidő alatt mesterhármast szerzett a Sao Paulo elleni bajnokin. Játékában a befejezésekből és az előkészítésekből egyaránt képes kivenni a részét, leginkább egyfajta árnyékékként szeret játszani közvetlenül a befejezőcsatár mögött. Hatalmas munkabírással és a brazilok körében átlagon felülinek mondható fegyelmezettséggel bír – képes visszafogni magát a cselezésben. 2017-ben mutatkozott be az U17-es válogatottban, melyben 12 mérkőzésen hat gólt szállított, manapság pedig már az U23-as nemzeti csapathoz kapja a meghívóját. Korábbi elmondása szerint élete álma, hogy a Serie A-ban szerepeljen, ám az elmúlt időszakban leginkább angol és olasz sztárcsapatok érdeklődtek iránta.

 

brazil tehetségek - yuriA szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtangó

Írj hozzászólást