A céltudatosság mintapéldája – Christian Ilzer portré II. rész

Teljesítsd be az álmaidat! Talán ez jellemzi leginkább Christian Ilzer pályafutását, akit annyira őszinte szeretet fűz a futballhoz, hogy még korai sérülései sem akadályozták meg abban, hogy a sportág közelében maradjon. Ha már játékosként lehetetlen volt, akkor edzőként álmodott nagyot és lám, mára már Ausztria egyik legnagyobb csapatának a felemelésén dolgozhat. Legújabb, két részes portrémban egy újabb, tanulságos életutat mutatok be egy stájer falutól az osztrák Bundesliga élmezőnyéig.

Az előző részben azzal fejeztem be, hogy Ilzer a Wolfsberg csapatát az Európa Ligába juttatta. Ezután viszont már nem maradt ott, hiszen eljött az idő az újabb szintlépésre és ezúttal már komolyabb elvárásokkal kellett megbirkóznia.

 

NEHÉZ ÉV BÉCSBEN

Nem más klub hívta, mint a jobb sorsra érdemes Austria Wien, amely már évek óta komoly válságban tengődött. Az igazi problémák 2017-ben kezdődtek, mikor is felújították a klub otthonát a Generali Arénát. Átmeneti megoldásként egy évet az Ernst Happel nemzeti stadionban voltak kénytelenek játszani, amit nagyon nem sikerült belakni.

A stadionfelújítás olyan anyagi terheket okozott a klubnál, hogy a keret megerősítésére nem igazán jutott pénz, így a szezonban a sérülésektől tizedelt és legjobbjait eladó együttes szégyenszemre csupán a hetedik helyet érte el.

Még a szezon közben Thorsten Fink menesztve lett, de a helyére érkező Thomas Letsch-sel sem volt sokkal jobb a helyzet.Ugyan ő egy világos tervet hozott magával a Red Bull iskolából, a kerettervezés nem úgy alakult, ahogy ő elképzelte. A német edző rombusz középpályára épített, míg a csapat szélsőket igazolt és ők hamar létszámfelettivé váltak. 2019 tavaszán Letsch-nek is mennie kellett és ugyan a beugró edzővel Robert Ibertsbergerrel sikerült befutni az Európa Liga selejtezőt érő negyedik helyre, ez inkább volt köszönhető a Rapid Wien és a Sturm Graz ugyanúgy pocsék idényének.

Ilyen előzmények után érkezett Ilzer egy elég rossz hangulatban lévő klubhoz 2019 nyarán. Mellette sportkoordinátorként visszatért Bécsbe Peter Stöger is, akit főleg Németországból ismerhetünk a Köln és a Dortmund edzőjeként. Ő volt az, aki utoljára bajnoki címig vezette a violákat még 2013-ban.A pénzhiány azonban az új páros kezét is megkötötte. Ilzer is természetesen egy világos játéktervvel érkezett, ugyanazzal, amivel Wolfsbergben sikeres volt, azonban az általa kívánt játékosokat nem tudta leigazolni a klub. A bíztató felkészülési időszak után ez végül egy katasztrofális szezonrajtban csúcsosodott ki. Az Európa Liga selejtezőjében csont nélkül zuhantak ki a ciprusi Apóllon Limassol ellen, míg a bajnokságban sokáig az utolsók között tengődtek.

Nem működött az Ilzer-féle rombusz középpálya, hiszen nem volt meg hozzá a megfelelő keret.

Hiányoztak az összekötő emberek a középpályáról a támadójáték pedig szinte teljesen kilátástalan volt. Csupán a remek szezont futó csatáron Christoph Monscheinon múlt, hogy nem kerültek nagyobb bajba. Ilzer rá is kényszerült a formációváltásra és többek közt a háromvédős rendszert is kipróbálta. Ez ugyan stabilabbá tette a védelmet, de a továbbra is harmatgyenge támadójáték mellett ez csupán döntetlenekre volt elég.

Többször rákényszerült, hogy a magát a tízes poszton otthonosan érző Grünwaldot is középhátvédként szerepeltesse, így az ő képességei is eltűntek a támadóharmadból. Ezt is figyelembe véve nem volt meglepő, hogy az alapszakasz után a violák az alsóházban ragadtak. Cél az lehetett itt, hogy a legjobb helyen végezve részt tudjanak venni az utolsó Európa Liga helyért folyó rájátszásban.


Ilzer az Ausztria wien kispadján
Az utóbbi években eléggé kellemetlen hellyé változott az Austria Wien kispadja

A vírus miatti kényszerleállás után már valamivel jobban nézett ki a csapat, amit egy utóbbi években példátlan, négyes győzelmi széria is jelzett. Az Ilzer által kitervelt 4-2-3-1-es formáció már valamivel kiegyensúlyozottabban működött és végül sikerült is eljutni az Európa Ligáért folyó rájátszásig, ahol az Altachot megverve a bravúros szezont futó volt klubját a Hartberget kellett oda-visszavágós párharcon két vállra fektetni.

Ez viszont nem sikerült, így a csapat hoppon maradt és nemzetközi kupaindulás nélkül maradt.

Összességében a munkáját türelem övezte a szurkolók részéről, akik látták, hogy a gyenge szerpelésért nem csak Ilzer a felelős. Ráadásul dicséretes volt, hogy tavasszal az akadémiáról több játékost is beépített a csapatba, köztük Patrick Wimmert, akiről már írtam egy korábbi cikkemben. A Hartberg elleni bukta után pár nappal pedig jött a fekete leves, mert Ilzer aláírt a Sturm Graznál. A szurkolóknál joggal merülhetett fel, hogy ezek a tárgyalások komolyan befolyásolhatták ténykedését az utolsó mérkőzéseken is. Helyét a korábbi sikeredző Peter Stöger vette át Bécsben.

 

ÚJ KÜLDETÉS: FELEMELNI A STURM GRAZOT

Grazban is komoly problémák voltak az utóbbi években. Günter Kreisl sportigazgató ugyan eleinte sikeres volt, de a 2018-as kupagyőzelem után alapvetően rossz átigazolási politikát folytatott. Ez csúcsosodott ki az előző szezon végén, mikor Nestor El Maestro vezetésével szégyenteljesen, tízből kilenc vereséggel landoltak a felsőház utolsó helyén.

A reformok elkerülhetetlenek voltak.

Günter Kreislt Andreas Schicker váltotta, aki egy hosszú távú projektet hirdetett meg, jobban támaszkodva a stájer hagyományokra és a saját utánpótlásukra. Ebbe a tervbe Ilzer tökéletesen beleillett és közel 30 év után végre újra stájer edzője lett a grazi csapatnak. Egyelőre úgy néz ki sikeresen alakul az új projekt. Mondhatni hazatért és egyelőre teljes harmóniában dolgoznak együtt Andreas Schicker sportigazgatóval, aki nem rég így nyilatkozott a trénerről.

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy végül Christian (Ilzer) mellett döntöttünk. Egyszerűen azt gondolom, hogy ő tökéletesen illik Grazba, mostanáig pedig remek munkát végez a stábjával. A kommunikáció közöttünk nagyon jó és az igazolásoknál is passzoltak egymáshoz az elképzeléseink. Úgy gondolom nagyon fontos, hogy mi ilyen jól együtt tudunk működni és nagyon boldog vagyok, hogy jó úton járunk.”

 


Ilzer és Schicker
Ilzer és Schicker, egy ígéretes duó a Sturm Graz sikeres jövőjéért.

A bajnokságban jelenleg az ötödik helyen áll a grazi klub úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottak a tabellán körülöttük lévőknél. Már pár mérkőzés után és remekül kirajzolódtak Ilzer elképzelései. Itt is az általa olyannyira kedvelt rombusz középpályát favorizálja és ugyan még vannak hibák a játékban, de ez nagyrészt annak köszönhető, hogy igyekszik beépíteni a fiatalokat. Ez az utóbbi években komoly hiányosság volt Grazban, így egyre inkább öregedett ki a keret.

Ami pedig mindennél fontosabb, hogy itt Ilzer nyugodt légkörben dolgozhat ellentétben azzal, ami Bécsben volt.

Érdekes lehet, hogy miként alakul a jövőben ez az ígéretesen induló projekt, ahol egyelőre mindkét fél, az edző és a sportigazgató is maximálisan elégedett.

 

ÖSSZEGZÉS

Ilzer karrierje tanulságként és jó példaként szolgálhat arra, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat. Miután a sérülései miatt nem lehetett profi játékos azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy nap az osztrák élvonalban szeretne edzősködni. Ebben az elhatározásában pedig semmi nem állította meg. Végigjárt egy nagyon hosszú ranglétrát és végül hatalmas sikerekkel robbant be a köztudatba Hartbergben és Wolfsbergben. Ezek után ugyan következett egy sikertelen év az Austria Wiennél, de a jelek szerint ebből is levonta a tanulságokat és úgy tűnik Grazban már sikeresebb lehet. Az alábbi megszólalásában remekül visszatükröződik az elszántsága.

 

„Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy profi játékosmúlt nélkül az osztrák Bundesligában lehessen edzősködni. Az utam azonban megmutathatja, hogy bárki elérheti az álmait. Az embernek csak kemény fegyelemre, magában való hitre és a saját képességeire van szüksége ehhez. Nem szabad elbizonytalanodnunk a bennünk kétkedők hatására.”


A PORTRÉ ELSŐ RÉSZE:

A céltudatosság mintapéldája – Christian Ilzer portré I. rész

Írj hozzászólást