A Copa América helyszínei

Az 1916 óta megrendezésre kerülő dél-amerikai kontinenstornát, a Copa Américát (1975-ig dél-amerikai bajnokság néven ismerték), a tervek szerint idén nyáron 47. alkalommal bonyolíthatják le. A 2020 nyaráról elhalasztott tornát jelen állás szerint 2021. június 13. és július 10. között rendezik meg Argentínában és Kolumbiában, a két ország négy-négy városában.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Estadio Monumental, Buenos Aires

Argentína közel hárommillió lakost számláló fővárosában több grandiózus labdarúgóstadion található. Mind közül az idei Copa Américán a River Plate otthonául szolgáló „Monumentalban” rendeznek mérkőzéseket, melynek belső korszerűsítése idén tavasszal fejeződött be. A létesítmény kevésbé ismert nevét, Antonio Vespucio Libertiről, a „milliomosok” egykori klubelnökéről kapta. A jelenlegi formájában normál körülmények között több mint 70 ezer néző befogadására alkalmas sportpályát 1938-ban adták át, és közel százéves története alatt két komolyabb rekonstrukción ment keresztül. Az idei csinosítást megelőzően 1978-ban újították fel. A Monumental volt az 1951-es Pánamerikai Játékok központi stadionja, ugyancsak itt rendezték az 1978-as Argentína–Hollandia világbajnoki döntőt, amely a házigazda emlékezetes, első vb-címével zárult. Ezen felül az aréna már négy alkalommal adott otthont a kontinensbajnokság fináléjának, legutóbb 2011-ben. Az argentin labdarúgó-, és rögbi-válogatott hazai mérkőzéseinek rendszerint ez az aréna ad otthont.

Az idei Copa Américán a házigazda négyből három csoportmérkőzését a Monumentalban játssza, beleértve a Chile elleni nyitómérkőzést június 13-án. Továbbá egy-egy negyeddöntőt és elődöntőt ugyancsak itt vívnak, amelyek csoportelsőség esetén az argentin válogatott meccsei lehetnek.

 


 

Estadio Mario Kempes, Córdoba

Az ország második legnagyobb városa Buenos Airestől 700 km-e található észak-nyugati irányban, lakossága az agglomerációval együtt meghaladja a 1.5 millió embert. Córdoba városi stadionját az 1978-as világbajnokságra építették. A megnyert mundial helyi származású gólkirálya, Mario Kempes nevét az építmény 2010-ben vette fel. Az ominózus tornán három csoportmeccset és az egyik elődöntőt játszották ezen a pályán. Továbbá a 47 851 fős befogadó képességgel bíró létesítmény otthona volt a 2001-es ifjúsági világbajnokságnak és a 2011-es Copa Américának, amelyet megelőzően komoly felújítási munkálatok zajlottak, és csak napokkal az első meccs előtt készültek el vele. Amennyiben az argentin válogatott nem a fővárosban játszik, akkor előszeretettel élvezi a stadion vendégszeretetét, csakúgy, mint a Los Pumas becenévre hallgató rögbis nemzeti csapat. Córdoba csapatai közül a Talleres Córdoba hazai pályája, de előfordult már, hogy a Belgrano vagy az Instituto is itt játszott, mint ahogyan a stadionban évente megrendezik a córdobai ATP férfi tenisztornát.

Az Estadio Mario Kempesben az Argentína–Uruguay és az Uruguay–Bolívia csoportmérkőzéseket fogják lebonyolítani, illetve az egyik negyeddöntőt, melyet majd az A csoport másodikja vívhat a B csoport harmadik helyezettje ellen.

 


 


(X) Fogadj a Copa América győztesére! Az Unibet oddsai alapján Argentína (3,00) a legesélyesebb a végső győzelemre, de Brazília (3,25) és Kolumbia (5,50) sikerére is számíthatunk; míg Uruguay (10,00) és 2015-ben és 2016-ban is diadalmaskodó Chile (16,00) aranyérme már meglepetésszámba menne. 


 

Estadio Malvinas Argentinas, Mendoza

Az ország nyugati részén, az Andok lábánál található Mendoza városa lakóinak száma meghaladja az egymillió főt, ezzel a negyedik legnagyobb város az országban. A csaknem 40 ezer néző befogadására alkalmas helyi létesítményt az 1978-as hazai rendezésű világbajnokságra építették, s a tornán hat mérkőzést bonyolítottak le a stadionban. Eredeti neve Estadio Ciudad de Mendoza volt, mostani nevét az 1982-es Falkland-szigeti háború (argentinok számára: Malvin-szigetek) után vette fel. A helyi csapat, a Godoy Cruz játssza hazai mérkőzéseit a stadionban, de időről időre más csapatok mérkőzéseit is vendégül látja, ha valamilyen okból kifolyólag semleges pályán kell játszaniuk. Az épület legutóbb a 2011-es Copa América előtt esett át egy kisebb ráncfelvarráson, most pedig újra egy hazai rendezésű kontinenstorna házigazdája lehet.

A 2021-es Copán a Malvinasban három csoportmérkőzést fognak rendezni, a bolíviai válogatott két mérkőzését is ebben a stadionban játssza majd.

 


 

Estadio Único, Santiago del Estero

Az ország északi részén található, mindössze 250 ezer lelket számláló városának vadonatúj stadionját gyakorlatilag a tavaly nyárról elhalasztott Copa Américára építették. A 30 ezer férőhelyes Estadio Único építési munkálatai 2018 júniusától 2020 májusáig tartottak, a stadionban az első megrendezett összecsapás a 2021. március 4-i Szuperkupa-mérkőzés volt a River Plate és a Racing Club csapatai között. A CONMEBOL döntése értelmében a második számú nemzetközi klubtorna, a Copa Sudamericana következő három fináléját az Únicóban rendezik majd. A létesítményben a tervek szerint időről időre az argentin válogatott fog szerepelni, valamint kupadöntőket, alkalmi mérkőzéseket bonyolítanak majd le benne, konkrét állandó „bérlője” jelenleg nincs.

Az egy évvel elhalasztott Copa Américán két mérkőzés házigazdája lesz, Paraguay előbb Chilével, majd pár nappal később Uruguay csapatával ugyancsak az Únicóban mérkőzhet meg a csoportkörben.

 


 

Estadio Metropolitano, Barranquilla

A Kolumbia északi részén, a Karib-tenger partján található Barranquillában nagyjából 1,2 millióan laknak. A helyi sportlétesítmény építését 1975-ben kezdték az 1986-os kolumbiai vb-pályázat jegyében, amely bár végül nem valósult meg, a stadiont természetesen felépítették. Az Estadio Metropolitano Roberto Meléndez nevet 1991-ben az egykori ’30-as, 40-es évekbeli kiváló labdarúgó előtti tisztelgés jegyében vette fel. A 46 692 néző befogadására alkalmas stadionban az Atlético Junior csapata játssza hazai mérkőzéseit, de időről időre a kolumbiai válogatott is meg szokott fordulni az arénában. Az eddigi első, 2001-es kolumbiai Copa América nyitómérkőzésének és megnyitó ünnepségének egyaránt otthont adott. A Metropolitanóban rendezték továbbá 2004-ben Carlos Valderrama búcsúmeccsét, emellett házigazdája volt a 2006-os közép-amerikai és karibi játékoknak, valamint a 2011-es U20 világbajnokságnak.

A mostani Copa Américán a kolumbiai válogatott két, Ecuador és Brazília elleni csoportmérkőzése mellett a július 10-re tervezett finálét is ebben a stadionban rendezik.

 


 

Estadio El Campín, Bogotá

Kolumbia több mint hétmilliós lakossággal bíró fővárosa az ország középső részén, a hegyekben található. Bogotá első számú sportpályája 1938-ban nyitotta meg kapuit, természetesen azóta több alkalommal esett át kisebb-nagyobb korszerűsítésen, legutóbb 2010-2011 magasságában az első hazai rendezésű Copa América előtt. A stadion kevésbé ismert névadója Nemesio Camacho helyi üzletember volt, többek közt az ottani nemzeti bank és a helyi vasúttársaság is a tulajdonába tartozott. Az ismertté vált „El Campín” becenév egész egyszerűen abból ered, hogy a stadion a bogotái kemping régióban található. A fővárosi klubcsapatok közül a Millionarios a megnyitása óta, míg az Independiente Santa Fé 1951 óta játsszai haza mérkőzéseit a létesítményben. Az épületet az 1938-as Bolívar Játékokra adták át, azóta számtalan egyéb kisebb torna közt a 2001-es Copa Américán és a 2011-es ifjúsági világbajnokságon is rendeztek mérkőzéseket benne, miután a FIFA külön engedélyt adott, hogy 2500 méteres tengerszint feletti magassággal bíró stadionban is játszhassanak nemzetközi mérkőzéseket.

Az idei kontinenstornán két csoportmeccs mellett az egyik negyeddöntőt, valamint a bronzmeccset vívhatják majd az El Campínban.

 


 

Estadio Atanasio Girardot, Medellín

Az ország középső részének másik nagy városában az 1953-ban húzták fel az egykori kolumbiai szabadságharcosról, Atanasio Girardot-ról elnevezett komplexumot. A több mint 45 ezer néző befogadására alkalmas stadionban játssza hazai összecsapásait és természetesen gigászi egymás elleni rangadóit Kolumbia két legsikeresebb labdarúgó-csapata, az Atlético Nacional és az Independiente Medellin egyesülete. Ebből a városból származik és itt nyugszik a világ valaha volt leghíresebb kolumbiai személye, Pablo Escobar néhai drogbáró. A stadiont legutóbb a 2011-es U20 világbajnokságot megelőzően újították fel komolyabban, amikor többek közt a játéktér is tejesen új borítást kapott.

A mostani tornán három csoportmérkőzést rendeznek Medellínben, a kolumbiai válogatott itt fogadhatja második meccsén Venezuelát, amely ellenfél Brazília és Peru ellen is ebben a létesítményben léphet majd pályára.

 


 

Estadio Olimpico Pascual Guerrero, Cali

Kolumbia hegyvonulatainak déli részén található Cali városa több mint kétmilliós lakossággal rendelkezik. Az építkezést kezdeményező Pascual Guerrero költő nevét viselő létesítményt 1937-ben adták át, 2010-es felújítása óta pedig jelenlegi formájában több mint 35 ezer néző befogadására alkalmas. Az első nagy torna a 2011-es U20 világbajnokság volt a stadionban, amely az América de Cali csapata mellett kisebb helyi csapatoknak is otthona, ám a város másik nagy klubja, a Deportivo Cali 2015-ben már saját arénába költözött. Az évek során számtalan kisebb-nagyobb labdarúgótornának adott már otthont a komplexum, de például dél-amerikai atlétikai játékokat és különböző korosztályos sporteseményeket is rendeztek már meg benne.

Cali városában a B csoportban Peru három mérkőzést fog megvívni: a házigazda Kolumbia elleni összecsapás mellett Brazíliával és Ecuadorral is az Olimpicóban találkozhatnak. Továbbá a B csoport második és az A csoport harmadik helyezettjének negyeddöntőjének is ez lesz a helyszíne, összesen három Copa-meccset kaptak.

 


 

A Copa América csoportjai:

 

 

 

Írj hozzászólást