A Dortmund kiütötte a Frankfurtot – szenzációs formában kezdett a Haaland–Reus kettős

Gólgazdag mérkőzéssel kezdte a Bundesligát a Borussia Dortmund és az Eintracht Frankfurt. Az összecsapás leginkább a félelmetes hazai kontrákról maradhat emlékezetes Erling Haaland vezérletével. Az Oliver Glasnerrel még nagyon az építkezés elején járó frankfurtiak esélytelennek bizonyultak a sárga-feketék ellen. Elemzésemben leginkább az elsöprő dortmundi támadásokra fókuszálok, de kitérek arra is, hogy a másik oldalon miért van jelenleg nehéz helyzetben az új edző.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Borussia Dortmund edzője, Marco Rose nem volt könnyű helyzetben, amikor össze kellett állítania kezdőcsapatát. A négyfős védelemből Manuel Akanji kivételével mindegyik alapember sérült volt – így Mats Hummels, Raphael Guerreiro és Thomas Meunier. Éppen ezért a hátsó sorban egy elég szokatlan összetétellel kezdtek a Ruhr-vidékiek az újdonsült elsőszámú kapus Gregor Kobel előtt. Középen az eredetileg a védelem előtt játszó Axel Witsel lett Akanji párja, míg a széleken az alapemberek hiányában továbbra is a Nico Schulz–Felix Passlack duó kapott szerepet, akikkel kapcsolatban a legtöbb dortmundi szurkoló eléggé szkeptikusan vélekedik. Miután Witsel a védelembe lett visszavonva, Mahmoud Dahoud lett a védekező középpályás a 4-1-4-1-s alapfelállásban. Előtte a két nyolcas, Jude Bellingham és Giovanni Reyna voltak, akik mélységi beindulásaikkal keserítették meg az ellenfél védőinek az életét. A jobb szélről Thorgan Hazard rohamozott, aki a kevésbé támadó felfogású Passlack előtt felelt a csapat szélességéért, míg a másik oldalon Schulz feladata volt ez, hiszen Marco Reus labdabirtokláskor általában Erling Haaland mellett, mögött tartózkodott, így biztosítva kettejük jól működő összjátékát a norvég csatárral.

A vendégeknél Oliver Glasner egyelőre az elődje, Adi Hütter által is többnyire favorizált háromvédős felállást alkalmazta. Hátul a Stefan Ilsanker–Martin Hinteregger–Evan Ndicka trió feladata volt a mélyen felfutó szárnyvédők biztosítása. A rutinos japán csapakapitány Haszebe Makoto ezúttal a középpályán kapott szerepet Djibril Sow társaként, miután Sebastian Rode apróbb térdsérüléssel bajlódott. A legtöbb kérdés viszont a támadótrió összeállításával járt André Silva távozását követően. A két új szerzemény, Jesper Lindström és Jens Petter Hauge a kispadon kezdett, miközben a Silva helyére igazolt Rafael Santos Borré mögött az előző szezonban sokak figyelmét felkeltő Kamada Daicsi és Aymen Barkok kezdett.

 

 

Egyértelmű erőviszonyok

A Rose irányította Dortmund a nyári felkészülés végére egyre inkább kezdett játékba lendülni, ennek volt a bizonyítéka a kupanyitányon aratott meggyőző siker a Wehen Wiesbaden ellen is. Haaland azon a mérkőzésen egy mesterhármassal jelentkezett az új szezonra és feltűnő volt, hogy milyen jól működnek együtt Reusszal. Ez változatlan volt a bajnoki nyitányon is. A bal szélről induló Reus labdaszerzéskor azonnal középen termett és lesben állt a norvég csatár által megtartott, majd visszatett labdákra. A gyors dortmundi ellencsapások elindítója rendszerint Kobel volt, aki pozitív benyomást keltett a mérkőzésen. A frankfurti csapat – Oliver Glasner elképzeléseihez hűen – mindig próbált magasan letámadni, így a svájci kapus rendszerint a felívelt labdákhoz folyamodott, amik rendszerint csapattársat találtak, ezt bizonyítja 88%-os passzpontossága is. Haaland remek célpontul szolgált a felhúzódó frankfurti középpályások és védők között, utóbbiakat helyezkedésével nem engedte, hogy a többi csapatrésszel együtt fellépjenek területet zárni.

A vendégek védőtriója rendszerint magára volt utalva, mivel a két szárnyvédő Filip Kosztics és Danny da Costa fent ragadtak, miután az ő feladatuk volt a támadásépítéseket segítő dortmundi szélsővédők őrzése. Kosztics ugyan szárnyvédőként támadásban ki tudott teljesedni Hütternél, de védekezésbéli hiányosságai itt túl sokszor kerültek felszínre már korábban is. Valószínűleg ezt is figyelembe vette Rose, amikor 4-1-4-1-es felállásban küldte pályára csapatát és ezzel nagyobb hangsúlyt helyezett a széljátékra mint a középpályás rombusz esetében. Hazard mindig kiugrásra készen állt a fennmaradó Kosztics mögött, miközben a három frankfurti védő középen volt lekötve.

 

Kobelt (1) közvetlenül nyomás alá helyezte Barkok (27), aki eközben a Witsel (28) felé vezető passzopciót is elzárta. A kapus ezért előre ívelt és annak ellenére, hogy nyomás alatt volt pontosan találta meg a fellépő frankfurti középpálya mögött megnyíló területbe visszalépő Haalandot (9). A védők a norvég csatár helyezkedése miatt képtelenek voltak hátrébb maradni, ezért volt ekkora a vendégek csapatrészei közötti terület (Zwischenlinienraum). Haaland ezúttal is előkészítőként jeleskedett, mint később a mérkőzés folyamán többször is. Reus (11) azonnal összjátékra készen jelentkezett mögötte és rajta keresztül kapta meg a labdát a mélységből befutó Bellingham (22). A fiatal angol pedig tehette is ki a játékszert a fent ragadó Kosztics (10) mögött meginduló Hazard-nak (10), aki elől Ndicka (2) még menteni tudott. Nem így a sárga-feketék második találatánál, amikor éppen Hazardra jött ki egy fergeteges konra. Látható, hogy a hátul maradó három frankfurti védő teljesen kilátástalan helyzetben volt. A hazaiaktól egyszerre öt ember rohamozta hirtelen őket.

 

A vendégek már eleve baljós előjelekkel készülhettek a találkozóra, miután a kupából a harmadosztályú Waldhof Mannheim ellen estek ki simán. Az nem újdonság, hogy a védelem nem muzsikált túl hatékonyan, hiszen a Bundesliga előző idényében 53 kapott góllal például az épphogy csak bennmaradó Arminia Bielefeldnél is gyengébbek voltak. Glasner láthatóan nyáron még nem tudta stabilizálni a hátsó sort, ráadásul eközben elöl meg kellett küzdenie André Silva hiányával.

Az osztrák felfogása eddigi állomáshelyein egy magas, robusztus centerre (Zielspieler) épült, aki meg tudta tartani a védők által jellemzően felívelt labdákat. Frankfurtba viszont a kolumbiai Borré személyében egy olyan csatár érkezett, aki 174 centiméteres magasságával nem igazán felel meg ezeknek a követelményeknek. Már a kupameccsen is látszott, hogy a frankfurtiak eléggé híján vannak az ötleteknek támadásban. Kosztics beadásai se nagyon bizonyultak már hatékonynak, hiszen középen nem volt ki fogadja a labdákat. A Dortmund elleni első félidőben sem változott sokat a kép. Glasner csapatának a helyzetét ráadásul csak tovább nehezített az erős hazai letámadás. Az első 45 percben alig 33%-ban tudták csak birtokolni a labdát, hiszen a letámadás csak fokozta a tanácstalanságukat.

 

Már a Dortmundról szóló szezonbeharangozóban is említettük, hogy szeretik a szélekre kikényszeríteni az építkező ellenfelet, majd ott – az oldalvonalat is segítségül hívva – becsapdázni. A fenti szituációnál Da Costa (24) lett a csapda áldozata. Felíveléssel sem próbálkozhatott, hiszen egyrészt nem volt ki megtartsa a labdát, másrészt a frankfurti támadók a saját térfelükön helyezkedtek. Da Costa Borré (19) felé szánt labdájába végül Dahoud (8) lépett bele.

 

A mérkőzés elején csak idő kérdése volt a dortmundi vezető találat, ami végül a 23. percben jött össze. Haaland induló sebessége ezúttal is lekövethetetlen volt, ezúttal az előkészítés fűződött az ő nevéhez, amit Reus váltott gólra. Ezután egy kicsit elméláztak a hazaiak, amiért egy kissé komikus módon bűnhődtek. Egy könnyelmű labdavesztés után Passlack egészen szerencsétlenül a saját kapujába rúgta a labdát Borré elől. Mondhatni adtak egy ajándékot a támadásban teljesen hatástalan hessenieknek, akik viszont ebbe is képtelenek voltak belekapaszkodni. A dortmundi henger nem ismert kegyelmet és egy újabb zseniális Reus–Haaland összjáték után Hazard fejezte be az akciót. A harmadik gólra mindössze két percet kellett várni, amikor szintén Kobel pontos felíveléséből indult minden.

 

A kapus (1) ezúttal Reust (11) találta meg a szétszakadó frankfurti csapatrészek között. A csapatkapitány Haalandot (9) – ki mást? – indította egy csúsztatással, a norvég pedig ellenállhatatlanul vitte el a labdát a tétovázó Ilsanker (3) elől, majd két asziszt után ezúttal már ő mattolta a frankfurti kapust (1).

 

Elnézve a fenti találat után az Eintracht játékosainak demoralizált testbeszédét az lehetett a kérdés, hogy a hazaiak hány gólig jutnak a mérkőzés végéig, mert a győztes kiléte felől már ekkor sem lehetett semmi kétségünk.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Életjeleket mutató Frankfurt

Glasner látva csapata reménytelen produkcióját, hármas cserére szántra el magát a szünetben. Az Ilsanker helyére behozott Christopher Lenz-cel átállt egy négyvédős felállásra, amiben Lenz vette át a bal hátvéd szerepkörét, így Kosztics előre mehetett bal oldali támadónak. Előre a két nyári érkezőt, Haugét és Lindströmöt is behozta az edző Kamada és Barkok helyére, akik észrevehetetlenek maradtak az első félidőben. Hauge a jobb szélről indult, míg Lindsröm a bal oldali nyolcas pozíciójából próbált zavart okozni átlós beindulásaival a szélre. Ezek hatékonynak is bizonyultak, hiszen a szünet után többször is be tudott törni az öngólja után különösen bizonytalan Passlack mögötti területre.

 

Lenz (25) Koszticshoz (10) továbbított, miközben Lindström (29) remek ütemben tört be a kiváltó Passlack mögé. Miután megkapta a labdát egészen az alapvonalig futott el, ahonnan pontosan ívelt középre Borré (19) fejére. A kolumbiai ellen Schulz (14) eléggé határozatlan volt, így a csatár fejesét Kobelnek (1) kellett hárítania bravúrral.

 

Ugyan Lenz beállásával a szélen Hazard már nem tudott ficánkolni, a középpályás védekezése még mindig kétségbeejtő volt a Frankfurtnak. Reyna és Bellingham mélységből továbbra is megállíthatatlanul tudott beindulni, Haaland pedig továbbra is megállíthatatlannak bizonyult, a második félidőben további egy-egy gólpasszal és góllal gyarapította első félidei termését. A Frankfurt pár lövésig már eljutott, de a Dortmund fölénye továbbra is egyértelmű volt. Reyna és Haaland találata után már 5-1 volt az állás, ami után Hauge szöglet után szerzett fejes gólja már csak apró szépségtapaszt jelentett.

 

Összegzés

Ha az Eintracht elleni teljesítményt nézzük a Dortmund simán harcba szállhat a bajnoki címért, viszont az csak később derül ki, hogy ez a forma mennyire lesz állandó. Ebben kulcsszerepet játszhatnak a visszatérő védők is, mivel a két szélen Passlack és Schulz most sem voltak túl magabiztosak. Egy biztos, ha területük van kontrázni, akkor megállíthatatlanok. Haaland és Reus nagyon hatékony párost alkot. Szélvészgyors, egyérintős kombinációikkal nem tudott mit kezdeni az ellenfél. Reus amellett, hogy góllal és két gólpasszal fejezte be a mérkőzést, igazi vezérként fogta össze a csapatot. Pár napja az újdonsült szövetségi kapitány Hans-Dieter Flick is nyilvánvalóvá tette, hogy számít rá.

A Frankfurtnál viszont még rengeteg tennivaló van. Glasner kénytelen lesz kilépni a komfortzónájából, ha az átigazolási időszak végéig nem hoznak egy centert. Védekezésben is lesz mit rendbe tennie az osztrák trénernek, mivel a Mannheim után a Dortmund is átrobogott rajtuk, pedig a Glasner-féle csapatok egyik fő ismertetőjegye eddig a stabil védelem volt. Apró vigasz lehet, hogy a második félidőben beszálló Hauge és Lindström bizonyították, hogy érdemes volt megvenni őket, beállásukkal megélénkült a frankfurti támadójáték, de ez még mindig nagyon messze van a kívánt szinttől.

 

Melyik csapat nyeri a Bundesliga 2021-2022-es szezonját?

1,30 – FC Bayern München

5,50 – Borussia Dortmund

17,00 – RB Leipzig

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Bundesliga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást