A Ferencváros megbotlott, az Újpest emberelőnyben is majdnem hasra esett

Két hét szünet után folytatódott a magyar bajnokság és már a 9. fordulót teljesítették a mögöttünk hagyott hétvégén az OTP Bank Liga csapatai. Ahogy mindig, ezúttal is bőven akadt történés: a Ferencváros egy hazai botlásnak köszönhetően átadta vezető helyét a tabellán, az Újpest válsága pedig egyre inkább mélyül. Gyirmóton egyre inkább felveszik az élvonal ritmusát, Supka Attila pedig a szinte védjegyévé vált 1-0-s győzelemmel tért vissza a legjobbak közé.


(X) REGISZTRÁLJ A BÜNTETŐN KERESZTÜL AZ UNIBETRE, ÉS BEFIZETÉSI BÓNUSZOD MELLÉ 10 EZER FT INGYENES FOGADÁST IS KAPSZ AJÁNDÉKBA!  


 

Pénteken, a forduló nyitó mérkőzésén a meglepő edzőváltáson átesett MTK a dobogóért hajtó Puskás Akadémiát fogadta. A hazaiak jó középcsapatként szerepeltek eddig, ezúttal azonban kissé felforgatott védelemmel kellett vendégül látniuk a liga egyik legkomolyabb támadó potenciáljával bíró felcsútiakat, akiknél azonban a nagy nevek ellenére nincs meg az az igazi gólvágó, aki be is tudja fejezni a kialakított helyzeteket. Ezek alapján sok gólra nem lehetett számítani, és az első félidő viszonylag eseménytelenül telt is el, kisebb helyzetekig jutottak csak a csapatok, ám nem sikerült eredményesnek lenni.

A második félidőben valamivel aktívabb lett a vendég együttes, egyre másra vezették támadásaikat főként a magyar válogatottban pozitív impulzusokat szerző Nagy Zsolt oldalán. A 68. percben egy jobb oldali akció végén a fiatal Komáromi György kapott remek labdát az MTK védelme mögött, majd higgadtan értékesítette is a kínálkozó ziccert, amivel vezetést – majd mint később kiderült, győzelmet is szerzett csapata számára. A hátralévő bő húsz percben ugyanis csak lesgólig jutott a hazai együttes, így elrontva a Teodoru Vaszilisz, alias Ciki bá’ legújabb beugrását.

 


Komáromi győztes találata (Fotó: PFLA/Facebook)


 

Ellentétes hangulatban várhatta egymás elleni összecsapását az Gyirmót és a Paks. A házigazda a válogatott szünet előtt nagy győzelmet aratott Újpesten – ezzel jókora tehertől megszabadulva –, míg a vendégek egy harsány utóéletű, Ferencváros elleni vereséggel érkeztek a mérkőzésre. Mindezek ellenére talán Bognár György csapata számított esélyesnek, ám annak, hogy ezt mennyire másképp gondolták a hazaiak, ékes példája a 24. perc történése, amikor szemre is tetszetős, felépített támadás végén egy balról érkező beadást Simon András lőtt a rövid alsó sarokba, vezetést szerezve ezzel a sárga-kékeknek. A folytatásban nőtt a paksi fölény, többször is gólt ígérően veszélyeztették Hársfalvi András kapuját, ám meglepő módon minden alkalommal valahogy a balhátvéd, Szabó János keveredett lövőhelyzetbe, és a szünetig nem változott az eredmény. A második játékrészben aztán szinte felborult a pálya.

A Csertői-csapat alig tudott kijönni a térfeléről, jobbára csak a Paks birtokolta a labdát sokáig és alakította ki sorra a helyzeteit.

Ádám Martin mellé beállt a csatársorba Böde Dániel, így két tankszerű csatár várta a jobbnál jobb beadásokat a hazai kapu előtt és csak idő kérdése volt, hogy mikor törik meg a hazai védelem.  Végül a 63. percben egy jobb oldali Bognár István-beadást Ádám csúsztatott a hosszú alsó sarokba, ám mielőtt a fordítás abszolút reális igényével élhettek volna a vendégek, újra gólt kaptak: percekkel az egyenlítés után a paksi Lenzsér Bence utolsó emberként addig ügyetlenkedett, míg szerelte őt a hazaiak cserejátékosa, Medgyes Zoltán, majd önzetlenül gólpasszt adott a mellette száguldó Florent Hasaninak, aki először talált be új klubja mezében. (Csak azért nem írhatjuk, hogy először lőtt gólt az NB I-ben, mert a koszovói válogatott szélső korábban a DVTK színeiben már tíz alkalommal ünnepelhetett.)  A folytatásban mindkét csapat közel állt a gólszerzéshez – Bognár István például akkora felső lécet lőtt, hogy talán még most is remeg a kapu – de hol a támadók ügyetlensége, hol a hazaiak kapusa állta útját az eredmény változásának, így a Gyirmót váratlanul, de nem érdemtelenül 2-1-re nyert a Paks ellen és bizonyította, hogy van helye a legjobbak mezőnyében.

Hasani döntött, koszovói hőse lett a Gyirmót-Paks bajnokinak (Fotó: Gyirmót FC Facebook)


 

Országos 1-es.

Ezt gondolhattuk a címvédő Ferencváros és a gyengélkedő Zalaegerszeg összecsapását megelőzően. A zöld-fehéreknél újra keretben, mi több a kezdőcsapatban volt az elefántcsontparti renitens, Franck Boli, a kapuban pedig ezúttal a bokasérüléssel bajlódó Dibusz Dénest Bogdán Ádám váltotta, míg Zalaegerszegen újra a védelem összeállítása okozta a legtöbb gondot Waltner Róbert számára, hiszen többen is hiányoztak ebből a csapatrészből. A találkozó meglepetéssel, sőt, meglepetésekkel indult: előbb egy vendég szöglet után nem tudott felszabadítani a zöld-fehér védelem és a kavarodásban a macedón bekk, Nikola Szerafimov bombázott a Fradi kapujába, majd a félidő feléhez érve egy viszonylag kiszámítható támadás végén Koszta Márk is betalált, így nagyon hamar kétgólos előnyre tett szert a kiesőjelölt. A Ferencváros persze nevéhez és rangjához méltó módon igyekezett, uralta is az összecsapást, ám a kapu előtt nem volt az igazi. Boli, Zubkov és Tokmac előtt is adódott komoly helyzet, ám gólt csak az első játékrész lefújása előtt Vécsei tudott elérni, amikor balról, nagyjából húsz méterről nagy gólt ragasztott az egerszegi kapu jobb felső sarkába. A második félidőben tovább erősödött a hazai nyomás, a csereként beállt Cabraja és Ryan Mmaee jóvoltából pedig az addiginál több dinamika is érkezett a pályára Stöger részéről. A nagy esélyt meg is kapta a Ferencváros, egy kurta-furcsa, de végül is adható, VAR-ral megítélt 11-esből egyenlíthettek volna a második félidő derekán, ám Demjén Patrik védeni tudott, majd egy alkalommal a kapufa is kisegítette a kék-fehéreket.

A meddő ferencvárosi fölény a folytatásban sem érett góllá, így a forduló meglepetését a kiesés ellen menekülő ZTE szolgáltatta, némi kreditet biztosítva a következő hetekre vezetőedzője, Waltner Róbert munkájához.

 


A Zalaegerszeg a hétvége legnagyobb meglepetését produkálta a Ferencváros idegenbeli legyőzésével (Fotó: ZTE FC Facebook)


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Korábbi válogatott támadók csaptak össze edzőként Székesfehérváron szombat este, ahol a Szabics Imre vezette MOL Fehérvár látta vendégül Horváth Ferenc Budapest Honvédjét. Bár mindkét együttes hullámzó teljesítményt nyújtott, a hazaiak talán egy fokkal esélyesebbnek tűntek, miután szépen lassan felépültek a sérült, koronavírusos és egyéb hiányzók. Ennek megfelelően fehérvári kontrollal indult a mérkőzés, ez elsősorban a nagyobb labdabirtoklásban és a több szögletrúgásban nyilvánult meg, ám a legnagyobb lehetőség mégis a vendégek szerb támadója, Nenad Lukics előtt adódott, aki viszont ziccerhelyzetben az égbe lőtt. A félidő felén valamivel túl ugyanő kevergetett a bal oldalon, beadását azonban lefülelte Fiola és tanári kontratámadást kezdeményezett. A Fiola, Makarenko, Nego összjáték végén utóbbi szöktette a grúz Zivzivadzét, aki a Honvéd tizenhatosán belül szépen visszahúzta a labdát az elfutó Batik mellett, majd elegánsan a hosszú felső sarokba tekert. Vendégtámadásból hazai gól, ritkán látható szép és gyors kontra végén. Általános meglepetésre aztán a második félidő elején a Fehérvár szinte lekopírozta ezt a gólt: megint egy fehérmezes támadás futott végig a szélen, a beadás után Kovács kapus szerezte meg a labdát és gyors helyzetfelismerése révén 5 a 4 elleni támadást vezethetett a csapata. Kodro a megfelelő pillanatban kitolta a labdát Petrjaknak, aki nem hibázott, a labda Szappanos kapus érintésével ugyan, de a vendégkapuba csorgott, ezzel 2-0, eldőlni látszott a mérkőzés. Arról, hogy ez ne így legyen, a hajrához érve a csapatkapitány Batik Bence gondoskodott, egy szélről érkező szabadrúgást fejelt a fehérvári kapuba, de az egyenlítésre már nem maradt ereje Horváth Ferenc csapatának, a házigazda okos kontrákkal, a mérkőzés jelentős részét uralva győzni tudott és a dobogósok nyakán maradt.

 


Nem csak szép gólok, nagy küzdelem is volt a Fehérvár és a Honvéd mérkőzésén (Fotó: MOL Fehérvár Facebook)


 

Az idény meglepetéscsapata a Kisvárda vasárnap kora délután azt az Újpestet fogadta, amely egyre nagyobb gödörbe kerül és a bajnoki tabella utolsó helyén szerénykedik. 

Érdekes volt, hogy a vendégeknél nem kezdett a Tallo, Croizet, Stieber Zoltán hármas egyike sem, holott az eddigi fordulókban nagyban ezen a trión múlt a csapat támadójátéka. 

Az esélyek egyértelműen a hazaiak mellett szóltak, ezért meglehetősen átírta az erőviszonyokat, hogy alig fél óra elteltével a hazaiak emberhátrányba kerültek, miután a montenegrói Driton Camaj utolsó emberként szabálytalankodott a gólhelyzetben kilépő Katona Mátyással szemben. A szünetig kisebb lehetőségek adódtak még a felek előtt, de gólt egyik csapat sem tudott szerezni. A második játékrészben inkább a tíz emberrel játszó Kisvárda akarata érvényesült, ami talán nem meglepő, hiszen az idényben már kétszer is előfordult (a Gyirmót és a Mezőkövesd ellen) Janeiro csapatával, hogy emberhátrányban tudott győztes gólt szerezni. Az Újpest játékán nem látszott semmi rendkívüli, a játékosok mintha a saját kvalitásaikban jobban bíztak volna a csapaténál, a legtöbb lehetőségüket ugyanis egyéni akciók végén alakították ki és a létszámfölény ellenére is maximum egyenrangú partnerei voltak a szabolcsiaknak, akiknek legalább annyi helyzetük akadt a találkozó során, mint fővárosi riválisuknak. A találkozó végül gólt nem hozott, de a Kisvárda így is a Ferencváros elé tudott kerülni a tabellán, míg a IV. kerületben egyre több a probléma, kérdés meddig tart még a türelem, úgy a szakmai stáb, mint a játékosok irányába.

 

Michael Oenning is a kiutat kémleli az Újpest kellemetlen helyzetéből (Fotó: ujpestfc.hu)


 

Új vezetőedzővel várta a folytatást a Mezőkövesd csapata. A gyenge eredmények miatt távozó Pintér Attilát az a Supka Attila váltotta, aki korábban két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet is ünnepelhetett, mi több, kinevezésével máris a jelenlegi NB I-es mezőny legeredményesebb edzője lett. A bennmaradás kiharcolásához vezető rögös úton az első akadályt az a Debrecen jelentette, amely nélkülözni kényszerült csapatkapitányát (Dzsudzsák Balázst) eltiltás, és elsőszámú kapusát (Tomás Kosicky) sérülés miatt. Az összecsapás elején úgy tűnt, a hazaiak jobban akarnak, főleg a szlovák támadó Marin Jurina jelesekedett a helyzetek kialakításában, valamint kihagyásában, de ha egy kicsit pontosabb, többgólos előnybe hozhatta volna csapatát már a félidőre, ám ezen törekvésében hol egy önfeláldozóan bevetődő védő, hol a szinte már elfeledett Gróf kapus akadályozta meg a kövesdiek centerét.

A Mezőkövesd rendkívül összeszedetten, ugyanakkor egyszerűen játszott, a Debrecent láthatóan zavarba hozta, hogy nem tudott mire felkészülni a hazaiak játékát illetően.

A fordulás után nem sokat változott a játék képe, A hazaiak erőlködtek, a Loki pedig kisebb lehetőségekkel jelezte igényét a pontszerzésre, de néhány Ugrai-átlövésen kívül igazából semmiféle veszélyt nem jelentettek a borsodi kapura. Az összecsapást végül egyetlen villanás döntötte el: néhány perccel a lefújás előtt a csereként beszállt Sztefan Drazsics félfordulatból vágott Gróf kapujába egy jobb oldalról érkező beadást, ezzel megszerezte visszatérése óta az első gólját a csapatban, csapata pedig a második forduló után ismét győztesen hagyta el a pályát. Supka Attila tehát a tavalyról, Kisvárdáról megszokott 1-0-s győzelemmel mutatkozott be, a vendégeknél pedig lesz mit kiértékelni a hét folyamán.

 

A forduló érdekességei

A Ferencváros már most két hazai vereségnél tart, ami akkor tűnik igazán soknak, ha tudjuk, hogy egy idényen belül legutóbb a 2016-2017-es szezonban szenvedett ennyi, vagy több hazai vereséget. Akkor a teljes bajnoki idényben háromszor kapitulált az Üllői úton. 

Abdoulaye Diaby, az Újpest mali hátvédje ezúttal is idő előtt mehetett zuhanyozni. A korábban már ezeken a hasábokon is „megénekelt” védő harmadszor kezdett a lila-fehéreknél, de az első két alkalommal piros lap, ezúttal pedig egy csere miatt nem játszotta végig csapata mérkőzését, igaz az ezúttal pályán töltött 33 perc így is kimagasló magyarországi karrierjében.

 

A forduló játékosa

Hársfalvi András (Gyirmót) – az újonc kapusa több egészen extra védést is bemutatott a Paks elleni hazai, győztes bajnokin, amivel pontot, sőt pontokat mentett csapatának. Pár héttel ezelőtt, amikor a Gyirmót két bajnokin kilenc gólt kapott (Rusák Edvárddal a kapujában), időnként úgy tűnt, a csapat kapusposzton is gyengébb, mint az élvonalbeli riválisai, de ezen a hétvégén a 24 éves játékos megmutatta, hogy számíthat rá Csertői Aurél. Igaz, hogy ebben a fordulóban Demjén Patrik, a ZTE hálóőre is nagyszerűen teljesített, büntetőt is védett a Groupama Arénában, de ő az FTC góljánál lehetett volna határozottabb is, ezért ezen a héten Hársfalvi volt az abszolút nyerőember.

A forduló gólja

A Mezőkövesd csereként beállt támadója, Sztefan Drazsics egy nehéz, de látványos mozdulattal vette be Gróf Dávid kapuját a Debrecen elleni bajnoki hajrájában. Bár nagyon egyedül várta a beadást, azért láttunk már olyat, hogy egy támadó ilyen helyzetben kirúgja a stadionból a labdát.

 

Melyik együttes nyeri meg az NBI 2021/2022-es kiírását?

1,12 – Ferencváros

12,00 – MOL Fehervár

15,00 – Kisvárda

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást