A Francia Kupa egy igazi klubvilágbajnokság!

Lassan a selejtezők hajrájához érkezik a futballvilág egyik legkülönlegesebb kupasorozata, a Francia Kupa (Coupe de France)! Az előselejtezőkkel együtt augusztustól májusig tartó kiírás egyik érdekessége, hogy a korábbi francia gyarmati területek azon klubjai is indulhatnak, amelyek ugyan önálló, független államként is működnek, jogilag mégis Franciaország tengerentúli megyéjének számítanak.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ennek a jogi státusnak köszönhetően az Indiai-óceánban található, Madagaszkár szigetétől 800 km-re fekvő Réunionból, a karibi Kis-Antilláknál található Martinique-ből, sőt, még Tahitiből is megmérkőzhetnek a klubok Franciaország legjobbjaival. Összesen 12 tengeren túli megye indított csapatot, a már említett Réunion, Martinique mellett a szintén karibi Guadeloupe, és a Dél-Amerikában fekvő Francia Guyana két-két csapattal képviselheti magát, míg a Madagaszkártól északra található Mayotte, a kanadai Saint-Pierre és Miquelon, a csendes-óceáni Új-Kaledónia és Tahiti pedig egy-egy együttest kvalifikálhat. Mivel ezek általában amatőr, félamatőr klubok, a francia szövetség lehetőséget nyújt a számukra, hogy hazai környezetben játszanak az első fordulókban, abban az esetben, ha van olyan csapat, amely vállalja a sok esetben több tízezer kilométeres utazást. A kupasorozatok egyik különlegessége, hogy mindig képesek meglepetést okozni!

A kanadai Új-Fundland és Labrador tartománynál fekvő, nyolc szigetből álló Saint-Pierre és Miquelonon összesen három futballklub működik, az egyik legsikeresebb közülük pedig az AS Ilienne Amateur. A kanadai határhoz közel fekvő szigetek csapatai először a 2018–19-es szezonban indultak el a Francia Kupában, de túl sok babér nem termett a számukra. Az Ilienne Amateur 2019-ben Lyonban játszhatott az FC Lyon vendégeként (nem keverendő össze az Olympique Lyonnal), a 90 perc végén pedig 5-1-es végeredményt mutatott az eredményjelző. A tavalyi évben nem indultak a csapatok a COVID miatt, idén viszont igen, a kétmeccses hazai selejtezőt követően pedig a Saint-Pierraise utazhatott Franciaországba az ötödosztályú USSA Vertou-hoz, ahol szeptember 17-én csúnya, 8-0-s kiütéssel ért véget a 4000 kilométeres kirándulás. Érdekesség egyébként, hogy a Saint-Pierraise kapuját a helyi születésű, Simon Hebditch védte, aki a Drakkars de Caen jégkorongcsapatában is pályára lépett egy bajnokin.

 

A Saint-Pierraise csapata (Forrás: facebook.com)

 

A hasonló nevű, de a Föld másik oldalán játszó Saint-Pierroise a 2019–2020-as kiírásban remekelt a kupasorozatban! A 20-szoros réunioni bajnokcsapat, ahol korábban a nagyszerű kameruni válogatott, Roger Milla is megfordult az 1990-es években egy szezon erejéig, a sokkal esélyesebb, negyedosztályú Jura Sud Foot csapatán jutott túl, idegenben. A következő fordulóban papíron könnyebb ellenfelet kapott és hazai pályán fogadhatta az ötödik ligás FC Thaont. A Stade Michel Volnay-ben lejátszott mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, a vendégek részéről Mohamed Comara mentette hosszabbításra a találkozót a 91. percben, büntetőből. A továbbjutás végül tizenegyespárbajban dőlt el, a réunioniak részéről mind az öt lövést értékesítették, így ők folytathatták küzdelmüket a sorozatban.

A legjobb 64 között aztán alaposan kitolt velük Fortuna istennő, hiszen a Ligue 2-ben szereplő Chamois Niort fogadta őket hazai pályán, de az igazi meglepetés csak ezután jött! A „zergék” becenévre hallgató együttes a madagaszkári válogatott, Mamy Randrianarisoa góljával tudott egyenlíteni, a 76. percben aztán az elmúlt éveket az Auxerre tartalékcsapatában töltő Ryan Ponti góljával lett meg végül a továbbjutás. A legjobb 32 között drámai csatában maradt alul a Saint-Pierroise a harmadosztályú S.A.S. Épinal vendégeként. Jean-Michel Fontaine 15. percben összeszedett kiállítása miatt emberhátrányban futballozta végig előbb a 90 percet, majd a hosszabbítást is a papíron esélytelenebb kiscsapat, ez azonban nem látszott a pályán. Hiába volt a csoda kapujában ugyanakkor a réunioni együttes, a csereként beállt, Adel Berkabe a 118. percben eldöntötte a továbbjutást az Épinal javára.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Nemcsak a Saint-Pierroise jutott el sokáig a Coupe de France-ban, hanem a jó nevű AS Jeanne d’Arc is! A 2008–2009-es szezonban az 1927-ben alapított, lila-fehérben színekben pompázó réunioni klub az első fordulóban a francia–svájci–német határ mellett fekvő kisvárosba, Saint Louis Neuwegbe utazott. A svájci Bázellel határos település csapata 1-0-ra kapott ki réunioni ellenfelétől, ami nem kis meglepetést jelentett. A következő fordulóban már hazai környezetben bizonyíthattak az orléans-i szűzről elnevezett csapat játékosai, akik óriási csatában, 3-2-re diadalmaskodtak az ötödosztályú Feignies Aulnoye -vel szemben. A szenzációs sorozatot végül a Tours FC szakította meg, idegenben győzött 7-1-re és jutott a legjobb 32 közé.

 

francia kupa
A réunioni Jeanne d’Arc szurkolói (Forrás: ipreunion.com)

 

Bár a kupasorozat egyik legkülönlegesebb pillanata az, amikor valamelyik tengeren túli megye csapata szerepel bravúrosan, érdemes megemlékezni a 2017–2018-as sorozatról is.

Az akkor még harmadosztályú Les Herbiers-nek szerencséje volt a sorsoláskor, hiszen a nyolcaddöntőig nála jóval szerényebb képességű csapatokkal találkozott, hogy aztán kiejtse 3-0-val Auxerre-t, tizenegyesekkel a Lenst, az elődöntőben pedig a vele egy ligában játszó FC Chambly-t. A döntőben végül a Paris Saint-Germain hozta a papírformát, de így is hatalmas élmény lehetett a szezon végén a negyedik ligába kipottyanó Les Herbiers-nek részt venni a fináléban.

Már az is szenzációszámba menne, ha megismétlődne a három évvel ezelőttihez hasonló döntő vagy esetleg elődöntő, arra pedig már szavak nem lennének, ha mindezt egy a Saint-Pierroise-hoz vagy a Jeanne d’Archoz hasonló csapat vinné véghez. Pedig ameddig a labda gömbölyű, a futballban minden megtörténhet…

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást