A futballnosztalgia előnyei és hátrányai – tárca

Emlékezni jó. Emlékezni hasznos. Emlékezni: pont, pont, pont.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Lehet, és jó csinálni. Rendesen nincs megtiltva. Így biztosra veszem, hogy te például csinálod. Ülsz valami napszítta személyvonaton, nézel a tájba bele, és akkor. Vagy körúton a dugóban. Jön az inger, hogy bármi is történjen, most aztán jól szétszálazod a múltat. Ha beleizzadsz, akkor is.

Szálazod, szálazod, szálazod, és mondjuk egy pillanatra nem figyelsz, és hopp – az egész átcsap nosztalgiába. Az pedig veszélyes: hirtelen egy nagy adag forrongó vaníliapudingban találhatod magad, ami nem enged. És nem elég, hogy nem enged, de hirtelen minden emlékedet színesebbnek, szagosabbnak látod. Így megy ez: üldögélsz ebben a nosztalgia szülte, ízesített keményítőkevercsben, és akkor véletlenül az találod mondani, hogy igen, 2004-ben megérdemelték a görögök, és hogy Harisztéasz volt már akkor is a kedvenc játékosod. Persze.

Vagy – mert kitartóan csinálod az emlékezést — beugrik egy gól, amit mondjuk serdülőben lőttél. Kipókhálóztad a kéttannyelvű gimi betonpályáján álló kézilabdakaput, ráadásul az ebédlőből a Ganczer Panni pont látta, és el volt hűlve, hogy igen, ez a srác, ez tud valamit, csak úgy pókhálózgat, biztosan sokra viszi, szépen lépeget majd fel a ranglétrán, megye 2., megye 1., és aztán az NB3, igen, ő és én, mi ketten stb.

Gondolod magadban, de a valóság az, hogy páratlanul voltatok, az ellenfél kapujában pont nem állt senki, és a belső csüddel a hosszú felsőbe tartó lövés helyett a földbe rúgtál, és igazából azon izgultál, hogy legalább a kapuig vánszorogjon el a „lövésed”, hogy ne röhögjenek ki, hogy te még üres kapura sem. Hát igen.

Ez a futballnosztalgia, a nosztalgia egy igen veszélyes válfaja, ami a mához viszonyítva minden futballélményt, megélést kiszínez. Vigyázni kell vele.

De aztán az is van, hogy ezek a futballélmények mégis csak elmesélik az életünket. Mi volt akkor, amikor. Mintha lenne az ember fejében egy frissen meszelt szobácska, olyan kamraféleség, amit avas zsírszag helyett szertárszag tölt ki: medicin- és kosárlabdák, szétizzadt megkülönböztetők, sártól nehéz stoplisok szaga.

 


(X) Játssz az ingyenes Nyerő Széria tippjátékkal a Európa-bajnokság alatt, és nyerj akár 350 ezer Ft ingyenes fogadást!


 

És ott gyűlne össze minden focis emlék: hogy bezzeg 2008-ban a spanyolok, hogy akkor még minden más volt, hogy olyan gólt, mint Michael Owen 98-ban soha senki, a VAR nélküli idők, hogy mi tűnt el vele a fociból, vagy a karakterek, Jan Koller és Rosicky, Muntari közel félpályás gólja az uruk ellen 2010-ben, vagy Grosso varázslatos csavarása a 2006-os vb-elődöntőben, amivel te is próbálkoztál a téren, mert ha Grossónak összejött, ha már neki is, neked miért ne.

Szóval van ez a szoba a szertárszaggal meg az emlékekkel.

Használjuk.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Kiemelt fotó: Pexeps

Írj hozzászólást