A három játékrészes futballmeccs

A futballban a 19. század vége óta kétszer 45 percben dőlnek el a mérkőzések, találni azonban az angol labdarúgás történetében olyan esetet, amikor a felek kénytelenek voltak három félidőt játszani. Az volt a hetedik idénye az 1888-ban elinduló angol bajnoki pontvadászatnak, de az első, és mindeddig utolsó három játékrészes mérkőzés.

Fotó: Athletics and football, 1894 (Illusztráció)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

Meglehetősen hosszú folyamat volt a labdarúgás szabályainak széles körű elfogadtatása és egységesítése, de a fennmaradt dokumentumok szerint 1866-ban, amikor London és Sheffield csapatai keltek birokra, megszületett a kétszer 45 perc elve. Akkortájt még különböző szabályrendszerek szerint futballoztak a szigetországban: az úttörő Sheffield FC 1859-ben nyomtatásban is megjelentette a maga szabályait, az újonnan megalakuló, London-központú futballszövetség (FA) 1863-ban tett ugyanígy. Három évvel később pedig, azon a bizonyos London–Sheffield találkozón egyebek mellett a játékidőben is megegyeztek a felek.

A londoniak addig rövidebb, a sheffieldiek hosszabb meccseket vívtak, a kompromisszum kétszer 45 percről szólt. Azóta is így játsszák a mérkőzéseket szerte a világban, egyetlen esetet kivéve…

 

A Sheffield 1860-as évekbeli csapata

1894. szeptember 1-jét írták. Az angol futballhistória hetedik élvonalbeli idényének nyitányán a kor egyik szupercsapata, a Sunderland fogadta a Derbyt. Minthogy a kettővel, illetve a hárommal korábbi szezont is a Sunderland nyerte meg, a Derby pedig dobogósként veselkedett neki az új idénynek, joggal titulálhatták az összecsapást a rajt slágermeccsének. Ahhoz persze egy játékvezető is dukálna, a rangadóra kirendelt, darweni Tom Kirkham Yorkban lekéste azonban a csatlakozást. Sietve sürgönyzött, délután öt órát megjelölve érkezése időpontjául, csakhogy a mérkőzést fél 4-re írták ki. Össze is gyűlt addigra a Newcastle Road-i pályán egy csinos kis tömeg, a helyi szervezők a két csapat beleegyezésével pedig úgy döntöttek, nem lenne ildomos a lelkes kilencezres publikumot másfél órát várakoztatni. Hamar bíróért szalajtottak, de hogy miképpen találtak rá a dél-angliai John Conquerorre, arra nem térnek ki a korabeli beszámolók, „A hódító” személyét mindenesetre mindkét csapat elfogadta.

A Sunderland a drukkerek legnagyobb örömére úgy kezdte a találkozót, ahogy az a bajnoki címet visszahódítani igyekvő együttestől elvárható:

A skót csodacsatár John Campbell révén – a 37 évesen elhunyt klasszist 1892-ben 32, 1893-ban 31 találattal koronázták gólkirállyá – már negyedóra elteltével vezetést szerzett, amit aztán a szünetig háromgólosra növelt.

 

John Campbell, a Sunderland támadója

Ragyogó napsütés, remek talajú pálya, hazai gála – Mr. Kirkham képében jött azonban a fekete leves. A szünetre befutó játékvezető megérkezése után nyomban leszögezte, a szövetség akkor tekinti hivatalos mérkőzésnek a már 45 perce elkezdett meccset, ha azt teljes egészében az általa kijelölt bíró vezeti.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az első félidőt ekképpen kéretik törölni, és újrakezdeni a 90 percet (még ha a lábakban 135 lesz is). Amikor híre ment a döntésnek, a közönség hangos tülkölésben, pfujolásban, morgolódásban tört ki – bár Kirkhamnek akkor még nem kellett attól tartania, mint amit néhány évvel később átélt, amikor is az 1902-es FA-kupa fináléjában a mintegy 130 kilót nyomó sheffieldi kapus, William „Fatty” Foulke alsógatyában igyekezett rátörni a szekrényajtót, amiért szerinte az ott óvóhelyre lelő spori kevéssel a vége előtt jogtalanul adta meg a Southampton egyenlítő gólját.

Az újrajátszást viszont megnyerte a United, ugyancsak Kirkham játékvezetésével.

 

A Sunderland azévi csapata

Hanem azért az újrakezdett mérkőzésen is magára zúdította az egyik csapat játékosainak haragját, mindkétszer John Campbell lövését követően: előbb a lécről lepattanó labdát ítélte meg úgy, hogy az a gólvonal mögött ért földet, majd a Robinson kapus kezei közül kiperdülő labdát látta – beszámolók szerint helyesen – a gólvonalon túlra csorogni. A Derby futballistái ezek után minden ítélet kapcsán pöröltek, de 3-0-s hátrányban fordultak (Jimmy Hannah már a negyedik percben megszerezte a Sunderland vezető gólját).

Miután pedig az égbolt kezdett szürkülni, és az eső is szemerkélt, a két félidővel elégedett közönség egy része hazaindult. Így azonban lemaradt további öt Sunderland-gólról (Hyslop 2, Campbell, Miller, Gillespie). A 8-0 az egész szezon legnagyobb különbségű győzelmének bizonyult; a Blackburn Rovers nyert még nyolcgólos különbséggel, amikor 9-1-gyel küldte haza a Birmingham City elődjét, a Small Heath-t.

Campbell újra csak gólkirály lett (22-szer betalálva), a Sunderland öt pontot verve az Evertonra harmadszor is angol bajnok lett, a Liverpool meg búcsúzott az első osztálytól.

Rég volt, igaz volt.

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,73 – Manchester City

3,50 – Chelsea

6,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást